Ceremonien ved begravelse og bisættelse kan afholdes på mange forskellige måder. Kirkeligt eller borgerligt. Og indholdet kan være forskelligt. Læs vores guide om ceremonier.
Ceremonien – muligheder og hvad skal jeg overveje?
Når du skal afholde begravelse eller bisættelse er der flere spørgsmål, du skal tage til stilling til, hvad angår ceremonien. Du skal beslutte, om det skal være i kirke eller kapel f.eks. kirkeligt eller borgerligt. Måske ønsker du en ceremoni i forbindelse med askespredning, som flere og flere vælger. Eller måske skal ceremonien foregå i en skov eller privat. Det er også muligt, at du ønsker en mindehøjtidelighed bagefter eller i forbindelse med.
Begravelse/bisættelse – hvordan foregår ceremonien?
Selvom vi i daglig tale omtaler det sidste farvel som en begravelse, findes der mange forskellige muligheder for hvor og hvordan den sidste afsked kan foregå. Skal du vælge begravelse eller bisættelse? Og hvordan foregår det?
Ceremonien i kirke – hvad skal jeg tænke over?
En ceremoni i kirke har mange traditioner forbundet med sig. Det kan være du i forbindelsen med ceremonien tænker over:
Vi kan hjælpe dig

Ring til os på 78 70 63 63 eller udfyld vores formular, så kontakter vi dig hurtigst muligt
Mindehøjtidelighed – efter ceremonien
Efter en begravelse eller bisættelse holder mange typisk en mindehøjtidelighed. Det kan være rart for familie og venner at samles og være sammen efter selve ceremonien, fordi det giver mulighed for at dele minder om afdøde. Eller blot være sammen på en afslappet og personlig måde. Der er ingen regler for, hvordan det skal foregå; det er helt op til jer selv.
Borgerlig begravelse – du bestemmer selv ceremonien
Mange vælger en traditionel kistebegravelse eller bisættelse, hvor begge foregår i kirken.
Men flere og flere i dag ønsker holde ceremonien udenfor den danske folkekirke. Også kaldet en borgerlig begravelse.
Det typiske alternativ er en ceremoni omkring kisten i et lejet kapel, men der findes mange andre muligheder. Det kan være i en skov, på en strand, privat hos jer selv, på en restaurant eller ved havet.
- Kapel
- Forsamlingshus
- Skov
- Strand
- Hav
- Privat hjemme
- Restaurant
Når ceremonien gerne må være bæredygtig
Flere og flere ønsker sig en miljørigtig og bæredygtig begravelse, der tager så meget hensyn til miljøet som muligt og bidrager til mere bæredygtighed. I Lavendla går vi op i bæredygtighed og sætter en ære i at hjælpe dig til den mest bæredygtige og miljøvenlige begravelse.
Hvad du skal overveje og tage stilling til, når du ønsker at tage hensyn til miljøet ved en begravelse:
- Kisten skal være i et materiale, der er nedbrydeligt og mindst skadeligt for miljøet.
- Urnen skal være i et materiale, der er nedbrydeligt og mindst skadeligt for miljøet.
- Blomsterne skal være miljøcertificerede, dyrket uden brug af kunstgødning og sprøjtemidler.
- Blomsterne skal være lokale, så undgås transport, der forurener.
- Blomsterne kan være fra overskudslager, eller de kan være plukket i egen økohave.
- Færre transporter i rustvogn
- Vælg et begravelsesfirma, der har taget stilling og kan hjælpe dig med en bæredygtig, miljøvenlig begravelse
Ceremonien skal foregå i en skov
Måske ønsker I en unik og særlig afsked i en skov – eller måske var det afdødes eget ønske at blive begravet i grønne omgivelser. En skovbegravelse er et alternativ til en urnebegravelse på en kirkegård. Det er blevet populært i Danmark at vælge skovbegravelse, da det anses for at være en bæredygtig og naturlig måde at sige farvel til den afdøde på.
Askespredning over havet
Flere i dag vælger askespredning, når de skal bisætte en af deres nærmeste. Askespredning kan være en fin og personlig måde at sige farvel på. Selve ceremonien for askespredning foregår over åbent vand, det vil sige til søs, over havet eller i større fjorde eller bugter. Spredningen skal foregå mindst 200 meter fra land, og det er de efterladte selv, der sejler ud i en båd og spreder asken over havet.
Har jeg brug for en begravelsesrådgiver til ceremonien
En begravelsesrådgiver kan hjælpe dig med planlægning af ceremonien og alt det praktiske, uanset hvor ceremonien foregår. I Lavendla har vi erfaring med stort set alle slags ceremonier, både kirkelige og borgerlige, og vi bidrager gerne med sparring og vejledning, og hjælper dig med opgaverne.
Vi kan også tilbyde hjælp med en ceremonileder, der guider, holder afskedstale, styrer ceremonien og skaber sammenhæng og tryghed.
Kan vi hjælpe dig?
Kan vi hjælpe dig? Ring til os på 78 70 63 63, eller udfyld kontaktformularen, så kontakter vi dig.
Vores ansvar
Vores rådgivere findes i hele landet og tilbyder samtaler på de tidspunkter, der passer bedst ind i din hverdag.
Derfor kan I mødes fysisk eller online. Lavendlas rådgivere kommer også gerne hjem til dig, så du ikke skal bruge tid og energi på transport. Det vigtigste er, at du føler dig tryg og godt tilpas.
Vi ved, at det kan være en turbulent og krævende tid. Derfor gør vi alt, hvad vi kan for at tilpasse os netop din situation.
På den måde kan vi gøre det svære lidt lettere.
Spørgsmål og svar
Kan ceremonien foregå andre steder end i kirke?
Ja, du kan holde en afskedsceremoni uden for den danske folkekirke. Det kan være i en skov, på en strand, på privat grund, på en restaurant eller ved havet. Nogle af stederne har de også gravsteder for urnenedsættelse. Kontakt os gerne i Lavendla, hvis du har brug for gode råd og sparring. Ring til os på 78 70 63 63
Er der officielle krav til steder for ceremonien?
Nej, der er i Danmark ingen officielle krav til, hvor en afskedsceremoni skal afholdes. Det eneste krav er, at ceremonien foregår på en sømmelig måde, og at det ikke forstyrrer den offentlige ro og orden. Ellers kan det foregå efter egne ønsker, hvor det giver mening for jer.
Hvad jeg skal overveje, hvis ceremonien foregår i kirke?
Kan jeg afholde ceremonien i en skov?
Ja, det er blevet populært i Danmark at vælge skovbegravelse, da det anses for at være en bæredygtig og naturlig måde at sige farvel til den afdøde på.
Læs mere her
Kan jeg afholde en ceremoni privat eller på en restaurant?
Ja, du kan holde en ceremoni på privat grund, både med kiste og urne. Hvis du ønsker urnenedsættelse på privat grund, er der en række regler. Kontakt dit sogn for at høre mere.
Har jeg brug for en begravelsesrådgiver ved ceremonien?
En begravelsesrådgiver kan hjælpe dig med planlægning af ceremonien og alt det praktiske, uanset hvor ceremonien foregår. I Lavendla har vi erfaring med stort set alle slags ceremonier, både kirkelige og borgerlige, og vi bidrager gerne med sparring og vejledning, og hjælper dig med opgaverne.
Vi kan også tilbyde hjælp af en ceremonileder, der f.eks. kan holde afskedstale.
Ring til os på 78 70 63 63
Hvad er askespredning?
Flere i dag vælger askespredning, når de skal bisætte en af deres nærmeste. Askespredning kan være en fin og personlig måde at sige farvel på. Selve ceremonien for askespredning foregår over åbent vand, det vil sige til søs, over havet eller i større fjorde eller bugter. Spredningen skal foregå mindst 200 meter fra land, og det er de efterladte selv, der sejler ud i en båd og spreder asken over havet.
Læs mere her
Kan ceremonien være bæredygtig?
Det kan den absolut. Flere og flere ønsker sig en miljørigtig og bæredygtig begravelse, der tager så meget hensyn til miljøet som muligt og bidrager til mere bæredygtighed. I Lavendla går vi op i bæredygtighed og sætter en ære i at hjælpe dig til den mest bæredygtige og miljøvenlige begravelse.
Læs mere her