78 70 63 63 Døgnåbent
Hjem / Krematorium

Krematorium

Skal afdøde bisættes og kremeres, foregår selve kremeringen på et krematorium. Det er også her asken kommer i en urne.

Krematorium – hvad er det, og hvordan foregår det?

Et krematorium er et sted for kremering, dvs. ligbrænding, i store krematorieovne.

Typisk er det sådan, at efter bisættelse køres kisten til et krematorium for at blive brændt.
I Danmark skal kremeringer altid finde sted i et krematorium. Efterfølgende kan asken nedsættes i et urnegravsted, på en fællesgrav, i en skov, eller spredes over havet.

Her er processen, der sker på krematorium:

  • Kisten kommer til krematoriet
  • Kisten bliver registeret og påføres en briket med nummer
  • Kisten bliver sat i kølerum
  • Kremation
  • Asken samles og afkøles
  • Asken hældes på urne sammen med briket
  • Urnen med aske afhentes på krematorium

Kisten registreres og sættes i kølerum før kremering

Kisten bliver fragtet i en rustvogn, der specialdesignet til at køre med kister.

På krematoriet bliver kisten modtaget og registreret. Og den påføres en kremationsbriket med kremeringsnummer, krematoriets navn + årstal for kremering. Briketten følger afdøde fra kiste til urne. På den måde kan en afdød altid identificeres i processen under kremering og ophold på krematorium.

Kisten bliver herefter sat i et kølerum, indtil kremeringen kan finde sted.

Har du brug for flere informationer, så ring endelig til os i Lavendla. Typisk er det en begravelsesrådgiver, der hjælper dig med transporten i rustvogn.

Ring til os på 78 70 63 63 eller udfyld kontaktformularen her på siden.

Hvor længe varer et ophold på krematorium?

Typisk går der 4-6 dage fra bisættelse til urnen er klar til afhentning af begravelsesrådgiver eller familie.

I Danmark er det et lovkrav, at afdøde kremeres senest 14 dage efter dødsfaldet. 

Hvad koster kremering på et krematorium?

En kremering koster i gennemsnit omkring 3.500 kr., alt efter hvilken kommune afdøde boede i, og hvor han/hun skal kremeres.

Pårørende på krematorium?

Du må som tæt pårørende gerne være med til at aflevere kisten med afdøde på krematorium. Det er tilladt ifølge loven.

Det er også tilladt for jer som pårørende at være tilstede under selve kremeringen. Dvs. at I gerne må overvære, at kisten bliver sat ind i kremeringsovnen.

Hvad sker der med blomster på kisten?

Blomster og bårebuketter bliver liggende på kisten, lige indtil kremeringen skal finde sted. Herefter bliver blomster og buketter lagt til kompost.

Hvor længe varer en kremering på krematorium?

Kremeringen varer i gennemsnit cirka 80 minutter. Præcist tidspunkt afhænger af størrelse på afdøde, dvs. bl.a. højde og vægt.

Selve kremeringen, og bagefter?

Når kisten skal kremeres køres den fra kølerum til ovn. En computer overvåger nøje selve kremeringen og sikrer, at brændingen foregår, som den skal.

Når kremeringen er færdig, skrabes asken ud af ovnen ned i et rum nedenunder ovnen. Her afkøles asken og kommes derefter i en beholder til yderligere afkøling i et ventileret skab.

Asken

Selve asken kan indeholde stykker af knogle, og den skal derfor findeles og sorteres for eventuelle proteser. Det sker i en beholder med en kugle, der knuser asken. Dele fra eventuel protese sendes til genanvendelse.

Urne og udlevering fra krematorium

Asken hældes til sidst på urnen sammen med kremeringsbriket. Når kremeringen er færdig, må der ikke ligge andet i urnen end asken fra afdøde, materiale fra kisten og kremeringsbriket.

Urnen udleveres til familien eller begravelsesrådgiver til nedsættelse i urnegrav, fællesgrav, i skoven eller ved askespredning.

Har du brug for flere informationer, så ring endelig til os. Typisk er det en begravelsesrådgiver, der hjælper dig med afhentning af urne.

Ring til os på 78 70 63 63 eller udfyld kontaktformularen her på siden.

Kremering uden ceremoni?

Ønsker du som pårørende ikke at have en ceremoni, køres afdøde direkte til krematorium til kremering, i stedet for til opbevaring på kapel. Ellers er procedure det samme.

Tal med din begravelsesrådgiver om det.

Hvorfor vælge kremering og krematorium?

83% af Danmarks befolkning vælger at blive kremeret. I de store byer er det 90%

Kremering er blevet populært, fordi aske efter kremering ikke forurener ligeså meget som en kistegrav gør, hvis kisten ikke er fuldt nedbrydelig. Derudover er det billigere, da en urnegrav ikke koster ligeså meget at købe og bevare som en kistegrav.

Vi kan hjælpe dig

Ring til os på 78 70 63 63 eller udfyld vores formular, så kontakter vi dig hurtigst muligt.


Mød vores rådgivere

Mød nogle af Lavendlas rådgivere, som står klar til at hjælpe dig. Du kan nemt booke et møde med en af dem direkte via hjemmesiden.

Her er vi

Find din nærmeste rådgiver

Spørgsmål og svar

Hvad er et krematorium?

Et krematorium er et sted for kremering, dvs. ligbrænding, i store krematorieovne. Typisk er det sådan, at efter bisættelse køres kisten til et krematorium for at blive brændt. I Danmark skal kremeringer altid finde sted i et krematorium.

Hvor længe varer et ophold på krematorium?

Typisk går der 4-6 dage fra bisættelse til urnen er klar til afhentning af begravelsesrådgiver eller familie. I Danmark er det et lovkrav, at kisterne kremeres senest 14 dage efter dødsfaldet. 

Må pårørende komme med på krematorium?

Ja, det er tilladt, at du som tæt pårørende gerne må være med til at aflevere kisten med afdøde på krematorium. Det er også tilladt, at pårørende må være tilstede under selve kremeringen. Dvs. at I gerne må overvære, at kisten bliver sat ind i kremeringsovnen. I må også gerne blive under selve kremeringen, hvis det er et ønske.

Jeg ønsker kremering uden ceremoni

Ønsker du som pårørende ikke at have en ceremoni, køres afdøde direkte til krematorium til kremering, i stedet for til opbevaring på kapel.
Tal med din begravelsesrådgiver om det.
Ring til os på 78 70 63 63 eller udfyld kontaktformularen her på siden.

Hvad sker der på et krematorium?

Når kisten ankommer til krematoriet, bliver den sat i et kølerum, indtil kremeringen finder sted. Efter kremering kommes asken i en urne, og urnen kan afhentes af de pårørende eller begravelsesrådgiveren. Typisk går der 4-6 dage efter bisættelsen.

Hvor længe tager en kremering?

Typisk går der 4-6 dage fra bisættelse til urnen er klar til afhentning af begravelsesrådgiver eller familie.

I Danmark er det et lovkrav, at afdøde kremeres senest 14 dage efter dødsfaldet. 

Hvad sker der med blomsterne på kisten?

Blomster og bårebuketter bliver liggende på kisten på et krematorium, lige indtil kremeringen skal finde sted. Herefter bliver blomster og buketter lagt til kompost.

Hvem skal hente urnen på kremering?

Når kremeringen er færdig på krematoriet, udleveres den til familien eller en begravelsesrådgiver og skal herefter nedsættes i urnegrav, fællesgrav, i skoven eller ved askespredning.

Har du brug for flere informationer, så ring endelig til os. Typisk er det en begravelsesrådgiver, der hjælper dig med afhentning af urne.
Ring til os på 78 70 63 63 eller udfyld kontaktformularen her på siden.


Vores ansvar

Vores rådgivere findes i hele landet og tilbyder samtaler på de tidspunkter, der passer bedst ind i din hverdag.

Derfor kan I mødes fysisk eller online. Lavendlas rådgivere kommer også gerne hjem til dig, så du ikke skal bruge tid og energi på transport. Det vigtigste er, at du føler dig tryg og godt tilpas.

Vi ved, at det kan være en turbulent og krævende tid. Derfor gør vi alt, hvad vi kan for at tilpasse os netop din situation.

På den måde kan vi gøre det svære lidt lettere.



Christina Stjärnqvist

Skrevet af Christina Stjärnqvist

Christina Stjärnqvist er journalist og cand.comm med speciale i social- og sundhedskommunikation. Har skrevet for foreninger, organisationer og mediehuse indenfor området i over 20 år.