78 70 63 63 Døgnåbent
Hjem / Hvad sker der, når man dør: Afdødes virtuelle liv

Når en af vores kære går bort, er vi med rette først og fremmest fokuserede på vores sorg og på at arrangere en ordentlig begravelse for personen. Men desværre er der også nogle beslutninger og praktiske gøremål i forhold til afdødes liv på nettet. Hvad sker der med ens virtuelle liv, når man dør? Det bliver du klogere på i denne artikel.

3 hurtige svar: Hvad sker der med det virtuelle liv, når man dør?

  • De fleste af os lever både et liv on- og offline. Når en nær pårørende går bort, skal der ryddes op i begge dele
  • Du skal tage stilling til, hvad du vil gøre med afdødes sociale medier. Nogle medier tilbyder at lave aktive konti om til mindesider
  • E-mails er blandt vores mest private ejendele. Når du rydder op i afdødes e-mails, kan det være godt at beslutte, hvor meget du har lyst til at læse

Engang handlede den praktiske oprydning efter en afdød om at rydde op i vedkommendes tøj, fysiske indbo og private ejendele. I dag lever de fleste af os både et liv i den virkelige og den virtuelle verden. Det er derfor vigtigt, at de pårørende husker, at der måske også er et virtuelt liv, som skal ryddes op i og lukkes ned.

Der kan ligge ting på både computer, smartpads og smartphones, og vedkommende har højst sandsynligt også en række profiler, som ligger på skyer og andre filopbevaringsservere på internettet. Vi giver dig her et overblik over de steder, du skal tage stilling til, når en nær pårørende går bort.

Hvad sker der, når man dør, med ens sociale medier?

Mange af os har konti på sociale medier som Facebook, Twitter, Instagram osv. Men hvad sker der med disse konti, når man dør? Alt efter, om afdøde er gået pludseligt bort eller har haft tid til at træffe foranstaltninger omkring sit virtuelle liv, skal I beslutte, hvad der skal ske med disse konti. Måske har I og afdøde bare et behov for, at alle sociale konti lukkes ned, men det kan også være, at I ønsker at bevare det som et minde. Facebook har for eksempel en service, hvor man kan omdanne afdødes Facebookside til en mindeside, hvor venner og familie kan sende en hilsen.

Under alle omstændigheder er det vigtigt, at I tager stilling på den ene eller anden måde. En urørt profil vil fortsat minde folk om afdødes fødselsdage, modtage venneanmodninger, og folk, som ikke har haft kontakt med afdøde længe, ved måske slet ikke, at han/hun er gået bort. Hvis du ikke har login og password til afdødes sociale konti, kan du som regel kontakte kundeservice og med relevant dokumentation om dødsfaldet bede dem om at lukke kontoen.

sociala medier

Kan vi hjælpe dig?

Kan vi hjælpe dig? Ring til os på 78 70 63 63, eller udfyld kontaktformularen, så kontakter vi dig.


Følgende er de mest almindelige sociale medier, hvor folk har en konto:

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • YouTube
  • FB Messenger
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • Snapchat
  • WhatsApp

Hvad sker der med ens e-mail, når man dør?

I modsætning til sociale medier kan det være en god idé at vente lidt med at lukke afdødes konto. Der kan nemlig stadig dukke vigtige e-mails op fra offentlige myndigheder, informationer om abonnementer og regninger, der skal betales samt privat korrespondance, der skal besvares. Måske har du ikke e-mail og password til afdødes e-mailkonto, men et tip er at gå ind via computer eller telefon og se, om han/hun har gemt logininformationerne på sin loginside.

Du skal dog være opmærksom på, at e-mails er noget af det mest private, vi har, og at det svarer til fysisk at gennemgå afdødes mest private ejendele. Så du skal på forhånd tage stilling til, om du selv vil gennemgå indbakken eller måske bede en nær ven eller et familiemedlem om at gøre det for dig. Og hvis du selv gør det, er det nok på forhånd en god idé at sætte nogle grænser for, hvad du har lyst til at åbne.