78 70 63 63 Døgnåbent
Hjem / Når man har mistet et barn

Når man har mistet et barn

Når man har mistet et barn bliver sorgen en del af livet.

Når man mister et barn, oplever mange også at miste tilliden til verden, til sig selv og til fremtiden. Hverdagen er forandret for altid, og sorgen er et vilkår, som man skal leve med resten af livet. At løse op for sorgen og smerten tager tid og det kan være svært for dig og dine omgivelser at forstå, hvordan sorgen kan have stor indvirkning på familielivet og på relationen til en eventuel partner og de nærmeste.

Sorgen kan have mange ansigter og der kan opstå mange følelser efter tabet af et barn. Det kan vise sig som skam, svigt, skyld, vrede mm, følelser det kan være svært at håndtere og adressere. Bare det at omtale det mistede barn, kan skabe tvivl i forhold til omgivelsernes forståelse for, at de er forældre – særligt hvis der er tale om et lille barn eller et barn, som aldrig nåede at leve uden for moderens mave. 

Det er det vigtigt at huske på, at der ikke er nogen rigtig eller forkert måde at reagere på, og at den ene forælder ikke nødvendigvis sørger mere end den anden.

Relationen til omverdenen når man har mistet et barn

Det kan føles meget ensomt at miste sit barn. Uanset om man er eneforælder eller om man deler forældresorgen med en anden, vil der være et stort tomrum, som man har svært ved at få fyldt ud. Ingen kan tage smerten væk, men mange vil gerne hjælpe og støtte i sorgen. Dine nærmeste kan dog ikke nødvendigvis gennemskue, hvor og hvornår deres hjælp er ønsket.

Mange forældre oplever også, at relationer forandrer sig, når de har mistet. Det er en svær situation for alle og pårørende mærker ofte en magtesløshed overfor forældre i sorg, fordi de ikke kan fjerne hverken sorgen eller smerten. Det kan derfor være vigtigt at gøre opmærksom på at sorgen kan fylde mere eller mindre i perioder og hvad dine behov og forventninger er. Det kan f.eks. være rart for de nærmeste at vide om latter og smil er ok.

Bedsteforældrene

Som bedsteforælder kan man føle en dobbeltsorg, fordi de både sørger over at have mistet et barnebarn, og samtidig oplever sorgen og magtesløsheden ved at se deres eget barn i sorg.

De andre søskende

Forældre, som har flere børn, udtrykker ofte bekymring for de øvrige søskende. Hvordan skal de agere over for deres børn, og hvordan og hvor meget skal de tale med deres børn omkring, hvad der er sket?


Kan vi hjælpe dig?

Kan vi hjælpe dig? Ring til os på 78 70 63 63, eller udfyld kontaktformularen, så kontakter vi dig.


Christina Stjärnqvist

Skrevet af Christina Stjärnqvist

Christina Stjärnqvist er journalist og cand.comm med speciale i social- og sundhedskommunikation. Har skrevet for foreninger, organisationer og mediehuse indenfor området i over 20 år.