Hjem » Økonomi og skifteret » Hvad koster en begravelse?

Begravelser fås som de fleste andre af livets ceremonielle markeringer i stort set alle prisklasser. Det kommer helt an på de valg, som de pårørende og eventuelt den afdøde har truffet. Vi guider dig her igennem de muligheder, du har til begravelsen, og hvad de koster.

3 ting om hvad en begravelse koster

  •       Begravelsens pris afhænger af de valg, du træffer
  •       En gennemsnitlig begravelse koster 20.-25.000 kroner
  •       Du kan betale dig fra at lade bedemanden håndtere begravelsen. Eller spare penge på at gøre det selv

Kan vi hjælpe dig?

Kan vi hjælpe dig? Ring til os på 78 70 63 63, eller udfyld kontaktformularen, så kontakter vi dig.


Hvad koster en begravelse?

Det er svært at give et præcist bud på, hvad en bisættelse eller begravelse koster, da det helt afhænger af de valg, du som pårørende træffer, eller som afdøde selv har ytret ønske om før sin død. Stort set alle elementer af begravelsen findes i billige simple udgaver og dyre ekstravagante udgaver. Ifølge foreningen Liv&Død koster en gennemsnitlig begravelse 20.-25.000 kroner, og udgiften til bedemanden er i snit 12.-15.000 kroner. Du kan vælge at lade dødsboet betale for begravelsen, da begravelsesudgifter derved betragtes som privilegerede – D.v.s. de skal betales, før andre kreditorer kan gøre krav gældende, ligesom der ikke skal betales arveafgift af beløbet. Fordi det er så svært at give et eksakt bud på begravelsespriser, giver vi dig i stedet et overblik over, hvad de dyre og billige løsninger indenfor de forskellige delelementer af begravelsen cirka koster.

Hvad koster en begravelse

Priser på bedemandsydelser ved begravelsen

Priser på bedemandsydelser afhænger naturligvis først og fremmest af, hvor meget du bruger bedemanden. I dag kan man betale sig fra stort set alle opgaver i forbindelse med dødsfald og begravelse. Nogle ting kan du ikke komme udenom, at bedemanden tager sig af, mens andre ting – som for eksempel indrykning af dødsannonce, bestilling af blomster, ansøgning om begravelseshjælp osv. er noget, du selv kan gøre, hvis du ikke har råd til at betale for det.

Ofte vil der også være et obligatorisk honorar for en indledende samtale, hvor I aftaler, hvad bedemanden skal hjælpe med. Herudover tager bedemanden som regel også penge for at opbevare afdøde, vaske og iklæde afdøde og lægge vedkommende i kiste, rustvognskørsel, transport af blomster og kranse, kontakt til præst, graver, stenhugger osv. samt udlæg for begravelsesudgifter.

Dødsannonce

Dødsannoncer i landets trykte aviser samt på nettet er naturligvis frivilligt. Priserne i de store landsdækkende aviser betales pr. millimeter spalteplads med tillæg for dødsannoncer med vignetter, billeder samt for, at annoncen bringes om søndagen. En dødsannonce kan hurtigt blive noget af det, som koster til en begravelse med priser mellem 1.500 og 3.500 kroner. Ved skift af bo er det obligatorisk at indrykke en annonce i det elektroniske Statstidende, så eventuelle arvinger eller kreditorer til boet kan nå at melde sig. En annonce her koster 300 kr.

Hvad koster en begravelse: Kister og urner

Kister kan være en af de rigtigt tunge udgifter i begravelsesbudgettet. Alt efter om du vælger standard eller ekstravagant, er der naturligvis forskel på prisen, men du skal nok regne med at bruge ca. 3.000 kr. på selv den billigste af slagsen og helt op til 30.000 kroner, hvis du ønsker en kiste i massivt træ. Fordi det i Danmark er lovpligtigt, at afdøde skal ligge i en kiste under ceremonien, kommer du ikke uden om kisten, selvom den døde, skal kremeres. I øvrigt er begravelseskister dyrere end kremeringskister, fordi førstnævnte skal kunne modstå den jord, der bliver smidt oven på.

Ud over kisten skal du ved kremering også have en urne. De findes ligesom kisterne i mange kvaliteter og prisklasser, og du er sågar også velkommen til at lave din egen urne. De billigste urner ligger omkring 8-900 kroner.

Blomster, pynt, salmehæfter m.v.

Udgifter til blomster og kistepynt afhænger også af størrelsen og typen. Kranse er typisk dyrest, og hertil kommer bånd og tryk. Som nærmeste pårørende er det kutyme, at man lægger de største blomsterbuketter, men hvis I som pårørende eller boet ikke har råd, fås der også mindre udgaver til nogle få hundrede kroner.

Personliggjorte salmehæfter med billeder, digte, mindeord og tekst til salmer og sange kan enten trykkes hos en trykker, eller man kan printe sine egne og give til kordegnen i kirken. Sidstnævnte er naturligvis den billigste løsning.

Priser på gravsten og gravsted

Prisen for et gravsted varierer fra kirke til kirke, og du kan som regel se, hvad den koster ved at rekvirere en prisliste fra den kirke, hvor afdøde skal begraves. Som medlem af folkekirken er det for det meste gratis at blive begravet på den danske Folkekirkes kirkegårde. Du har pligt til at holde gravstedet pænt, og hvis du ikke har tid eller bor for langt væk, kan du mod betaling få kirkegården til at gøre det. Herudover skal du betale for en gravsten. Ligesom de øvrige ting, vi har nævnt, fås gravsten i alle størrelser, kvaliteter og prisklasser. Gravsten udformes på stenhuggerier, som kan efterkomme stort set alle personlige ønsker for den rette pris. Udover selve stenens materiale og design koster gravstenen mere, jo mere der skal stå, afbilledes eller indhugges. En billig sten kan nemt koste 4.000 kroner eller mere.

Øvrige udgifter ved en begravelse

Udover de udgifter, vi har beskrevet ovenfor, skal der muligvis forventes udgifter til

  • kremering
  • begravelseskaffe efter bisættelse/begravelse
  • urnenedsættelse
  • tinglysning ved opgørelse af bo
  • skifteretsattest