29 75 75 05 Døgnåbent
Hjem / Terapi / Parterapi / Utroskab


Utroskab er en smertefuld og kompleks udfordring i parforholdet. Det rejser spørgsmål om tillid, kærlighed og tilgivelse. Hvordan man skal navigere i de komplekse følelser kan være forvirrende og overvældende. Få hjælp i Lavendla.

Hvad er utroskab?

Utroskab kan antage mange former og defineres forskelligt fra person til person. Det er således ikke kun et fysisk forhold til en anden person, der kategoriserer en handling som utroskab. At dele vigtige eller intime følelser og tanker med en anden, kan opleves som emotionel utroskab. Dette kan føles som et svigt, der underminerer den tætte relation i parforholdet.

Uanset om du oplever utroskab personligt – enten fra dig selv eller din partner – eller om du er nysgerrig efter at forstå emnet, er det vigtigt at omgås det med empati og indsigt.

Støtte og hjælp

At navigere i efterdønningerne af utroskab kan være en dybt personlig og ofte smertefuld proces. Men den rette støtte, hjælp og tålmodighed er heling og genopbygning mulig over tid. Uanset om du vælger at genopbygge eller bryde dit forhold, er det afgørende at alle parter i forholdet gennemgår en følelsesmæssig proces. I Lavendla kan I både få parterapi både på vores kontorer og parterapi online.

Vores mål er at gøre det svære lettere for mennesker, som har brug for hjælp og opbakning.

Henriette Rendbæk Jønsson, leder og grundlægger

Mød vores parterapeuter

Klik her for at se alle psykologer, terapeuter og coaches.


Faser efter utroskab

Står man i en situation, hvor man har opdaget eller fået utroskab ind på livet, gennemgår mange par flere faser, der kan indeholde både chok, benægtelse, vrede, forhandling, og i nogle tilfælde, accept. Faserne er ikke-lineære og kan opleves meget forskelligt fra person til person, og fra par til par.

  • Chok og benægtelse: En umiddelbar reaktion, hvor situationens virkelighed er svær at acceptere.
  • Vrede og spørgsmål: Spørgsmål om, hvorfor utroskaben er sket eller er en realitet, og vrede overfor den utro partner eller tredjepart.
  • Forhandling: Søgen efter løsninger, der kan reparere forholdet, herunder parterapi eller samtaler.
  • Accept: Accept af situationen som den er, hvilket ikke nødvendigvis betyder tilgivelse eller genoptagelse af forholdet, men en forståelse af, hvad der skete.

Hvordan kommer man videre som par?

At komme videre efter utroskab kræver tid, tålmodighed og ofte hjælp udefra. Her er nogle tiltag eller skridt, man kan tage, der kan hjælpe i situationen:

  • Selvrefleksion: Forstå dine egne følelser og behov. Det kan være gennem samtaler med en terapeut/psykolog eller ved at skrive dagbog.
  • Kommunikation: Ærlig og åben dialog med din partner, hvis du vælger, at I skal arbejde med utroskaben sammen. Tillad alle følelser, og at udtrykke følelser og tanker.
  • Parterapi: Professionel hjælp kan være uvurderlig, når du eller I skal navigere i de komplekse følelser og beslutninger, der følger med utroskab. Vær åben over for parterapi, hvis I begge ønsker at reparere forholdet. Læs mere om parterapi
  • Sæt grænser: Bestem dig for, hvad du har brug for fra din partner for at få det bedre, lige nu og på sigt, hvad enten det betyder fuld transparens eller rum til at være dig selv.

Hvad gør jeg, hvis min partner har været utro?

At forholde sig til og komme videre efter utroskab er en individuel proces. Hvis din partner har været utro, kan det føles som et enormt svigt, og smerten kan synes uoverkommelig. Men der er skridt, du selv kan tage for at begynde din egen helingsproces og finde en vej fremad. Først og fremmest, tillad dig selv at føle og udtrykke dine følelser – det er en naturlig del af helingsprocessen. Søg støtte hos venner, familie eller en professionel psykolog eller parterapeut, som kan tilbyde et lyttende øre og objektiv vejledning.

Husk, at heling tager tid, og det er okay at bevæge sig igennem processen i sit eget tempo.

  • Selvpleje og selvomsorg: Pas godt på dig selv. Giv dig tid til selvomsorg. Prioriter din mentale og fysiske sundhed.
  • Støtte og netværk: Tal med andre, der har oplevet lignende situation. Det kan give trøst og sætte din egen situation i perspektiv.
  • Ny hobby eller interesse: At dyrke sin hobby eller finde nye aktiviteter at beskæftige sig med, kan hjælpe med at genopbygge selvværd og giver en afledning fra de svære følelser.
  • Sæt realistiske mål: Sæt små, opnåelige mål for din helingsproces.

Hvorfor er man utro?

Grundene til utroskab er mange og komplekse og selvfølgelig ikke ensidige. For nogle kan det være et resultat af utilfredshed i det nuværende forhold, manglende følelsesmæssig eller fysisk forbindelse, eller ens egen personlige krise som f.eks. en midtvejskrise. For andre kan det skyldes en impulsiv handling uden tanke for konsekvenserne. Det er afgørende at forstå, at utroskab sjældent handler om den person, der er blevet bedraget, men snarere om den utro parts indre problemstillinger.

Følelsesmæssig vs. fysisk utroskab

Traditionelt forstår vi følelsesmæssig utroskab som, når en person danner en følelsesmæssig forbindelse med en anden, udenfor deres primære parforhold, sommetider uden fysisk intimitet. Fysisk utroskab involverer seksuel kontakt med en anden person. Begge former for utroskab kan have dybdegående og skadelige virkninger på et parforhold, hvilket rejser spørgsmål om tillid og svigt i forholdet.

Digital utroskab

I den nye digitale tidsalder er digital utroskab, hvor man engagerer sig i romantiske eller seksuelle samtaler online eller via sociale medier, også blevet en realitet. Spørgsmålet, “er man utro, hvis man skriver med en anden,” afhænger meget af indholdet af samtalerne, de aftaler, der er lavet indbyrdes i parforholdet, og hvem I er som mennesker og som par.


Vi hjælper dig der, hvor du er

At søge hjælp og støtte kan være et vigtigt skridt henimod et bedre psykisk og mentalt helbred. Hos Lavendla gør vi det svære lettere. Vores team af kvalificerede psykologer og terapeuter kan hjælpe dig. Vi har ingen ventetid. Men vi gør opmærksom på, at vores psykologer og terapeuter ikke tager imod henvisning fra lægen.

Hvis du eller en, du kender, har akutte symptomer eller er i en nødsituation, skal du ringe 112 eller søge akut lægehjælp med det samme.

Mød os fysisk eller digital

Vores terapeuter arbejder både digitalt og lokalt. De er også fleksible tidsmæssigt og kan tilpasse sig dine behov.

Vælg en terapeut her på siden

Vælg en terapeut direkte på hjemmesiden, som du synes passer til dig, ud fra baggrund, anmeldelser eller sprog. Ellers beskriv dit behov, så hjælper vi dig.

Få værktøjer

Alle mennesker er forskellige. Vi møder hvert enkelt, hvor de er. Vores terapeuter vil give dig personlige værktøjer, som passer til lige præcis din situation.


Kontakt en parterapeut eller psykolog i Lavendla

At tage skridtet og søge hjælp er et tegn på styrke, ikke svaghed. Sammen kan I finde vejen tilbage til jer selv og jeres parforhold. Og enten få genopbygget jeres forhold eller få hjælp til at gå fra hinanden. Kontakt en af vores terapeuter eller psykologer. Kig i listen under hver enkel profil – her kan du se deres uddannelse og specialer, f.eks. parterapi.


14 ofte stillede spørgsmål og svar om utroskab

Hvad er utroskab?

Utroskab er ikke kun en fysisk handling med en anden end ens partner; det kan også være følelsesmæssig eller digital utroskab. Følelsesmæssig utroskab indebærer en dyb følelsesmæssig forbindelse med en anden, som underminerer det primære forhold. Digital utroskab refererer til f.eks. intime online forhold eller udvekslinger, der kan skabe følelsesmæssig afstand i det primære parforhold. Det er vigtigt at forstå, at utroskab er subjektivt og defineres forskelligt i hvert parforhold.

Hvordan påvirker utroskab et parforhold?

Utroskab kan ryste fundamentet for et parforhold på et dybt plan, idet det bringer spørgsmål som tillid, tryghed og kærlighed i spil. Det kan medføre en række følelsesmæssige reaktioner såsom vrede, sorg, forvirring og følelsen af bedrag. For nogle par kan det være en katalysator for vækst og fornyet forståelse, mens det for andre kan være en uoverkommelig krise og hindring for at fortsætte forholdet.

Hvilke faser gennemgår par typisk efter utroskab?

Det er meget individuelt selvfølgeligt. Efter utroskab vil mange par opleve mange forskellige følelser, og de gennemgår typisk flere faser, herunder chok og benægtelse, vrede, forhandling og eventuel accept. Faserne er ikke lineære og kan opleves forskelligt afhængigt af de enkelte individer og det enkelte forhold. Det er afgørende at give hinanden plads til at bearbejde de følelser, der opstår og søge professionel hjælp, hvis nødvendigt.

Hvordan kan man komme videre efter utroskab?

At komme videre efter utroskab kræver tid og tålmodighed. Nogle skridt handler om selvrefleksion, åben kommunikation med din partner og eventuelt parterapi. Det er også vigtigt at være god ved sig selv, praktisere selvomsorg og sætte grænser. At tilgive er ikke det samme som at glemme, men det kan være et skridt henimod heling.

Er man utro, hvis man skriver med en anden?

Om det betragtes som utroskab at skrive med en anden end sin partner, afhænger af de grænser, der er sat i forholdet. Kommunikation med en anden kan være uskyldig, men hvis det holdes hemmeligt og skjules for partneren eller skaber følelsesmæssig afstand i parforholdet, kan det opfattes som en form for utroskab. Det afgørende er ærlighed og gennemsigtighed i parforholdet.

Skal man fortælle sin partner om utroskab?

Beslutningen om at fortælle om sin utroskab er kompleks og afhænger af mange faktorer, herunder forholdets dynamik, ens personlige værdier og hvilke aftaler man har indgået. Nogle mener, at ærlighed er fundamentet for genopbygning af tillid, mens andre måske vælger at undlade at fortælle det for at beskytte deres partner mod den følelsesmæssige smerte, det giver. Professionel vejledning hos en parterapeut kan hjælpe med at navigere i alle følelserne og den eventuelt vanskelige beslutning.

Kan et forhold overleve utroskab, og hvordan?

Ja, mange forhold kan overleve og endda blive stærkere efter utroskab, men det kræver arbejde fra begge parter. Det kræver en villighed til at forstå de underliggende årsager til utroskaben, genopbygning af tillid og engagement i en ærlig kommunikation. Parterapi kan være et uvurderligt værktøj i denne proces, da det tilbyder et trygt og støttende rum til at udforske følelser og lære kommunikationsstrategier, og det kan styrke forbindelsen mellem parterne i forholdet.

Hvorfor er nogle mennesker utro?

Årsagerne til utroskab er mange og forskellige og komplekse, ofte rodfæstet i individuelle, relationelle eller situationelle faktorer. Nogle mennesker søger emotionel eller fysisk tilfredsstillelse uden for deres forhold på grund af utilfredshed, mangel på opmærksomhed eller anerkendelse fra deres partner, eller som en måde at undslippe fra problemer. Andre gange kan det skyldes impulshandlinger eller en søgen efter spænding. Det er vigtigt at forstå, at utroskab sjældent kun handler om sex; det er ofte et symptom på dybereliggende problemer i forholdet.

Hvordan kan jeg genopbygge tilliden til min partner efter utroskab?

Genopbygning af tillid er en langsom og forsigtig proces, der kræver en indgående indsats fra begge parter. Det starter med en oprigtig undskyldning fra den utro part og en vilje til at forstå de skader og den smerte, deres handlinger har forårsaget. Parret skal arbejde sammen om at sætte nye grænser og forventninger til deres forhold. Regelmæssig, åben kommunikation om følelser, frygt og behov er afgørende. Parterapi kan også være en stor hjælp i denne proces, da det tilbyder værktøjer og strategier til at styrke forholdet.

Hvordan påvirker utroskab børn og familien?

Utroskab kan have en dyb indvirkning på familiedynamikker, især når børn er involveret. Børn kan måske ikke forstå de specifikke detaljer, men de kan opfange spændinger og ændringer i deres forældres følelsesmæssige tilstand. Det er vigtigt at beskytte børn mod de voksnes konflikter og sikre, at de føler sig elskede og trygge. I nogle tilfælde kan familierådgivning være en god måde at pege på og arbejde sig gennem den situation eller de ændringer, familien er i eller står overfor.

Kan utroskab tilgives?

Tilgivelse efter utroskab er mulig, men det er en meget personlig proces, der kan variere meget fra person til person. Tilgivelse betyder ikke, at man glemmer det, der er sket, eller at det ikke længere gør ondt; det betyder at slippe af med byrden, vreden og bitterheden, for sin egen følelsesmæssige, mentale skyld. Tilgivelse er også en forudsætning for ægte heling og kan åbne døren for enten at genopbygge forholdet eller bevæge sig i en anden retning på en sund måde.

Hvordan håndterer jeg utroskab, hvis vi vælger at gå fra hinanden?

At håndtere utroskab og efterfølgende en separation kræver tid til både at sørge og selvreflektere. Det er vigtigt at tillade dig selv at føle hele spektret af følelser, der følger med et sådant brud. Søg støtte hos gode venner, familie eller en terapeut/psykolog, som kan hjælpe dig med at bearbejde dine følelser og tilbyde støtte, råd og vejledning. At engagere sig i aktiviteter der giver glæde og mening i dit liv, kan også være en hjælp til at genopbygge selvstændighed og selvværd.

Hvad kan jeg gøre for at styrke mit forhold og forebygge utroskab?

Forebyggelse af utroskab starter med at opbygge et stærkt, åbent og ærligt forhold. Dette betyder f.eks. at I har en god kommunikation og regelmæssig at kommunikere sammen om jeres følelser, behov og bekymringer. Sørg for at bruge kvalitetstid sammen, hvor I kan forbinde jer på et dybere niveau. Vær åben over for at søge parterapi, selv før problemerne opstår, som en måde at styrke jeres bånd og løse eventuelle underliggende problemer. At have klare grænser og forventninger i forholdet kan også hjælpe med at skabe en følelse af tryghed og tillid mellem jer.

Hvad koster terapi hos en terapeut?

Hos Lavendla er det terapeuten og psykologen, der selv sætter prisen. En terapigang varer normalt 45 minutter og koster mellem 800-1300 kr. Ved parterapi er en session ofte længere, da det involverer to mennesker og dermed er der behov for mere tid. Hvor lang tid hver terapigang og dit forløb skal vare, det afgør I sammen med terapeuten/psykologen. Det første møde handler om at lære hinanden at kende, definere hvilke udfordringer I har, og om kemien mellem jer og terapeuten/psykologen passer. Start med at booke en for-samtale på 20 minutter.

Hvornår skal man søge hjælp?

Det kan være svært at afgøre, hvornår man skal søge hjælp fra en professionel. Hvis du oplever vedvarende følelser af tristhed, vrede eller håbløshed, eller hvis utroskaben fortsætter med at påvirke din og jeres dagligdag og måske giver konflikter, kan det være tegn på, at det kan være hjælpsomt for jer at tale med en psykolog eller parterapeut. Her kan du – eller – I få støtte og strategier til både at hele og genopbygge jer selv, hvad enten det er hver for sig eller som par.

Parterapi og utroskab

Parterapi kan være en uvurderlig hjælp for par, der ønsker at genopbygge deres forhold efter utroskab. En psykolog eller parterapeut kan hjælpe jer med at kommunikere effektivt på en god måde, at forstå de dybere årsager til utroskaben og kan hjælpe jer med at arbejde gennem følelser af smerte og bedrag, konflikter og problemstillinger i jeres parforhold. Læs mere om parterapi

At tilgive utroskab

Tilgivelse er en personlig beslutning, og det kan kræve megen eftertanke og tid. Det er ikke ensbetydende med at glemme, men snarere at vælge at se på og bearbejde de svære følelser for ens egen skyld – og for begge parters skyld. Nogle par finder, at de kan opbygge et stærkere og mere ærligt forhold efter utroskab, mens andre måske indser, at det er bedst at gå hver til sit.

Kontakt os

Få hjælp og støtte af Lavendlas dygtige terapeuter og psykologer. En terapisession varer typisk 45 – 55 minutter pr. gang. Ved parterapi ofte 75-90 min. Du kan starte med at bestille en samtale på 20 minutter. Inden et forløb starter op, kan en 20 minutters samtale være en god start for at få en fornemmelse af, hvordan det er at møde en professionel terapeut eller psykolog, og om kemien mellem jer er god.

Vi gør det svære lettere

At søge hjælp hos os kan være et vigtigt skridt i retning af lindring og en forbedret livskvalitet. Ved at søge professionel hjælp får du både støtte og behandling, der lindrer og virker.

Hvis du, eller en du kender, har akutte symptomer eller er i en nødsituation, skal du ringe 112 eller søge akut lægehjælp med det samme.

Vores anmeldelser

Masser af omsorg og empati. Forstod mine behov og ønsker. God støtte og hjælp. Stor anbefaling.

Margrethe

Christina Stjärnqvist

Skrevet af Christina Stjärnqvist

Christina Stjärnqvist er journalist og cand.comm med speciale i social- og sundhedskommunikation. Har skrevet for foreninger, organisationer og mediehuse indenfor området i over 20 år.