Hjem / Terapi / Stress

Vi lever i en hektisk verden, og mange oplever at få stress. Kortvarig stress er helt naturligt i perioder. Langvarigt stress kan til gengæld være en trussel mod både dit fysiske og mentale helbred.

Hvad er stress?

Stress er en tilstand af overbelastning eller ubalance, der påvirker din krop og dit sind. Alle mennesker oplever til tider at have travlt og føle sig presset. Det er ikke skadeligt. Men hvis ydre eller indre krav bliver for store, og det opleves voldsomt af den enkelte, kan det være alvorlige tegn på stress. Oplever du kronisk ubehag og er måske ved at blive stresset, så kontakt os for en samtale. En terapeut eller psykolog kan hjælpe dig med at afklare, hvad du har behov for.

Når stress tager overhånd

Stress kan komme snigende over tid eller opstå som en reaktion på en specifik belastende situation. Det viser sig ved mange forskellige fysiske og psykiske symptomer og kan påvirke både din dagligdag og livskvalitet. Har symptomerne taget overhånd og ”sat sig i kroppen” – eller er på vej til det – kan det være vigtigt at få hjælp.

Få hjælp til stress

Kontakt Lavendla. Samtaleterapi kan hjælpe dig med at forebygge og håndtere stress, så du igen kan få trivslen tilbage i dit liv. Se listen her på siden over vores terapeuter og psykologer. Under hver enkelt kan du læse deres profil med baggrund, uddannelse og erfaringer. Få hjælp i dag.

Vores mål er at gøre det svære lettere for mennesker, som har brug for hjælp og opbakning.

Henriette Rendbæk Jønsson, leder og grundlægger Lavendla Danmark



Mød vores terapeuter


Du er ikke alene

Stress er et alvorligt problem i Danmark. Tal fra Stressforeningen i Danmark viser, at 250 – 300.000 danskere lider alvorligt af stress, mens 430.000 danskere har symptomer på det hver dag. Det svarer til ca. 12 % af befolkningen. Så du er ikke alene. Hvis du oplever stress i din dagligdag, eller gerne vil forebygge at du får stress, så kontakt os i Lavendla for en samtale.

Tegn på stress

Nogle af de mest almindelige tegn er følelsen af konstant bekymring eller angst, irritabilitet eller kort lunte, vanskeligheder med at koncentrere sig, problemer med at sove, ændringer i appetitten, fysiske symptomer som hovedpine, mavesmerter eller muskelspændinger og et fald i energiniveau eller træthed.


Book et møde med os

Aftal et uforpligtende møde hos os, hjemme hos jer eller pr. telefon.


Symptomer på stress

Symptomerne på stress kan vælge forskellige og varierer fra person til person, ikke alle vil opleve dem på samme måde. Er du tvivl om du har stress, kan det være hensigtsmæssigt at søge professionel hjælp for en grundig vurdering og passende behandling. Kontakt en psykolog eller terapeut, og evt. din læge.

Psykiske symptomer kan være:

  • Konstant bekymring eller angst
  • Svært ved at koncentrere sig eller træffe beslutninger
  • Ændringer i humør, såsom irritabilitet eller tristhed
  • Søvnproblemer, herunder svært ved at falde i søvn eller holde sig vågen
  • Følelsen af overvældelse
  • Anspændthed
  • Tab af kontrol

Fysiske symptomer kan være:

  • Hovedpine
  • Maveproblemer eller fordøjelsesbesvær
  • Hjertebanken eller forhøjet blodtryk
  • Træthed og nedsat energiniveau
  • Muskelspændinger og smerter
  • Svækket immunsystem, hvilket kan føre til hyppigere sygdomme
  • Hududslæt og eksem

Vi hjælper dig der, hvor du er

At søge hjælp og støtte kan være et vigtigt skridt henimod et bedre psykisk og mentalt helbred. Hos Lavendla gør vi det svære lettere. Vores team af kvalificerede psykologer og terapeuter kan hjælpe dig. Vi har ingen ventetid. Men vi gør opmærksom på, at vores psykologer og terapeuter ikke tager imod henvisning fra lægen.

Hvis du eller en, du kender, har akutte symptomer eller er i en nødsituation, skal du ringe 112 eller søge akut lægehjælp med det samme.

Mød os fysisk eller digital

Vores terapeuter arbejder både digitalt og lokalt. De er også fleksible tidsmæssigt og kan tilpasse sig dine behov.

Vælg en terapeut her på siden

Vælg en terapeut direkte på hjemmesiden, som du synes passer til dig, ud fra baggrund, anmeldelser eller sprog. Ellers beskriv dit behov, så hjælper vi dig.

Få værktøjer

Alle mennesker er forskellige. Vi møder hvert enkelt, hvor de er. Vores terapeuter vil give dig personlige værktøjer, som passer til lige præcis din situation.


Hvorfor får jeg stress?

Der er mange forskellige grunde til at et menneske kan blive ramt af stress. Ofte er det fordi ydre og indre belastninger, og krav, ikke stemmer overens med de ressourcer man føler at have til rådighed på det givne tidspunkt. Krav og forventninger over tid, der ikke opleves, at kunne honoreres, kan føre til denne meget pressede, belastende tilstand. Årsagerne kan være flere. Her er de typiske:

  • Arbejdspres på arbejde
    Krav på arbejdspladsen, deadlines og høje forventninger
  • Familiemæssige forhold
    Konflikter, skilsmisse og ansvar
  • Økonomiske udfordringer
    Bekymringer om penge, gæld eller økonomisk usikkerhed
  • Sundhedsproblemer
    Egen sygdom eller sygdom i familien
  • Sociale forhold
    Udfordringer med relationer, ensomhed eller manglende støtte fra venner og familie
  • Livsændringer
    Store begivenheder som flytning, jobskifte eller tab af en nærtstående

Hjælp til at håndtere stress

Du kan få hjælp hos en professionel terapeut eller psykolog. Her vil du lære din stress at kende og få værktøjer til at forstå og håndtere dine symptomer og adfærd. Det ér muligt at finde fodfæste igen og få livskvaliteten tilbage. Se listen over vores erfarne terapeuter og psykologer i Lavendla og book en tid.

Forløb hos en terapeut

Behandling hos en terapeut eller psykolog foregår via samtaler. Terapeuten eller psykologen benytter forskellige terapeutiske tilgange afhængigt af dine behov og situation, og terapeutens egne arbejdsmetoder. Det vil altid være individuelt, hvordan en behandling foregår, hvordan den forløber og i hvilken rækkefølge. Ved at samarbejde med en terapeut eller psykolog får du redskaber og støtte til at håndtere dine belastninger og opbygge mere hensigtsmæssige måder at tackle udfordringer og problemer i hverdagen på.

Hvad terapi hjælpe mig med?

  • Samtaleterapi (psykoterapi): Gennem samtaler kan du udforske og forstå årsagerne til din stress. Terapeuten kan hjælpe dig med at identificere uhensigtsmæssige tankemønstre og adfærd, samt lære dig mere hensigtsmæssige måder at håndtere stress på.
  • Strategier til stresshåndtering: En terapeut kan introducere dig til effektive stresshåndteringsmetoder og øvelser. Det kan omfatte dybdeafspænding, mindfulness, meditation eller vejrtrækningsøvelse.
  • Problemløsning: Terapeuten kan hjælpe dig med at identificere specifikke udfordringer og arbejde med dig for at udvikle konkrete løsninger. Dette kan reducere belastningen og gøre din situationen mere håndterbar.
  • Støtte og empati: Terapeuten er der for at lytte og give støtte. At have en neutral og støttende person at tale med kan hjælpe med at lindre følelsen af isolation og stress.
  • Selvindsigt: Terapi kan hjælpe dig med at opnå dybere selvindsigt og forståelse af dine egne reaktioner og mønstre. Terapi kan være grundlaget for personlig vækst og langvarig stressreduktion.
  • Ændring af adfærdsmønstre: Terapeuten kan arbejde med dig for at identificere og ændre uhensigtsmæssige adfærdsmønstre, der bidrager til stress. Det kan være at etablere sunde grænser og prioritere selvomsorg.

Hvordan udvikler stress sig i kroppen?

Stress er kroppens reaktion på en fysisk eller psykisk udfordrende situation. Når du oplever stressorer (belastninger), udløser det en række biologiske reaktioner i kroppen. Det sker i kroppen:

  • Aktivering af det sympatiske nervesystem: Kroppen forbereder sig på “kamp eller flugt” ved at øge produktionen af stresshormoner som adrenalin og kortisol.
  • Forhøjet hjertefrekvens og blodtryk: Øget blodgennemstrømning og ilttilførsel til musklerne for at tackle truende situationer.
  • Frigivelse af energi: Lagret energi frigives for at øge kroppens ydeevne og reaktionstid.
  • Undertrykkelse af ikke-essentielle funktioner: Fordøjelse og immunsystem sættes på pause for at prioritere akutte behov.

Langvarigt og kronisk

Langvarig stress i kroppen, uden tilstrækkelig hvile og restitution, kan føre til fysisk og psykisk udmattelse. Den konstante alarmtilstand, din krop befinder sig i, gør dig udmattet, men samtidig ude af stand til at hvile ordentligt. Det er vigtigt at være opmærksom og genkende de tegn og handle på dem, da ubehandlet stress kan føre til alvorlige problemer som depression, angst eller fysiske sygdomme. Søg professionel hjælp hos en læge og en terapeut/psykolog.

Stress og depression

Bliver stress ikke behandlet kan det pga. af et langvarigt pres og belastninger på krop og sind føre til depression. Langvarig stress kan overbelaste kroppens naturlige forsvarsmekanismer og føre til en dysregulering af neurotransmittere, de kemiske budbringere i hjernen. Dette kan resultere i en ubalance i humørreguleringen og bidrage til udviklingen af depression.

Symptomer på depression

Mennesker, der konstant oplever stress, kan udvikle symptomer, der ligner dem, der ses ved depression f.eks. vedvarende tristhed, nedsat energiniveau, problemer med at koncentrere sig og ændringer i søvnmønstre. Hvis symptomerne varer ved over tid og påvirker dagligdagen, kan det udvikle sig til en egentlig depression. Det er vigtigt at være opmærksom på det og søge hjælp, hvis man oplever symptomer på depression. Professionel behandling som terapi og i nogle tilfælde medicin, kan være afgørende for at behandle depression forårsaget af langvarig stress.

Fysiske sygdomme

Stress, især når den er langvarig og intens, kan være mere end blot en følelsesmæssig belastning – den kan også føre til fysiske sygdomme. Når kroppen konstant er i en tilstand af alarm, udløser den en række hormonelle og fysiologiske reaktioner, der på lang sigt kan være skadelige. For eksempel kan kronisk stress øge risikoen for hjertekarsygdomme, da den konstante spænding kan påvirke blodtrykket og hjertefrekvensen. Den kan også forstyrre fordøjelsessystemet, hvilket kan føre til maveproblemer som irritabel tyktarm. Stresstilstande kan ligeledes påvirke immunsystemet, hvilket gør dig mere modtagelig for infektioner og kan forsinke helingsprocessen.

Kontakt os

Få hjælp og støtte af Lavendlas dygtige terapeuter og psykologer. En terapisamtale varer typisk 45 minutter pr. gang. Du kan også starte med at bestille en for-samtale på 20 minutter. Inden et behandlingsforløb starter op, kan en 20 minutters samtale være en god start for at få en fornemmelse af, hvordan det er at møde en professionel terapeut eller psykolog.


20 ofte stillede spørgsmål og svar om stress

Hvad er stress?

Stress er en reaktion i kroppen, der opstår, når vi føler os pressede eller truede. Det kan være en respons på både fysiske og psykiske udfordringer. Når vi oplever store belastninger, frigiver vores krop hormoner som adrenalin og kortisol, som forbereder os til at handle. Dette kan være nyttigt i kortvarige situationer, men langvarig stress kan have negative konsekvenser for vores helbred.

Hvad er symptomerne på stress?

Det er meget individuelt, hvilke symptomer man får. De kan være af både psykologisk og fysisk art. Hjertebanken, uro i kroppen og hovedpine, tristhed, anspændthed og følelsen af overvældelse kan være tegn på stress. Fysiske symptomer på stress inkluderer ofte hovedpine, muskelsmerter, træthed, søvnforstyrrelser, og maveproblemer. Symptomer er kroppens måde at reagere på det konstante pres. Det er vigtigt at være opmærksom på disse tegn, da de kan være indikatorer for, at man skal reducere sit stressniveau.

Hvad er årsagen til stress?

Arbejdspres, familiemæssige eller økonomiske udfordringer, bekymringer om sygdom og sundhed er typiske årsager i Danmark.

Kan man få senfølger af stress?

Ja, stress kan desværre have langvarige konsekvenser. Der er risiko for at udvikle angst og depression, hjertekarsygdomme, forhøjet blodtryk og diabetes.

Er stress en sygdom?

Nej, ikke umiddelbart en sygdom, men en belastningstilstand. Bliver tilstanden ikke behandlet eller håndteret, kan den udvikle sig til sygdom. Kronisk stress kan for eksempel føre til hjerteproblemer, angstlidelser, og depression. Derfor er det vigtigt at tage symptomer på stress alvorligt.

Hvordan adskiller stress sig fra angst eller bekymring?

Stress kan ofte være en reaktion på ydre belastninger, mens angst oftest er en indre følelse. Bekymring er en mildere form for angst.

Er stress udelukkende negativt?

Nej, det kan være både positivt (eustress) og negativt (distress). Positiv stress kan motivere og øge præstationen, mens negativ stress kan føre til helbredsproblemer.

Hvordan føles stress?

Det kan føles på forskellige måder, da det påvirker både sind og krop. Nogle almindelige følelser og oplevelser forbundet med stress kan være:

·        Angst og bekymring: En konstant følelse af uro, nervøsitet eller bekymring.
·        Fysisk spænding: Muskelspændinger, især i nakke, skuldre og ryg.
·        Træthed: En udtalt følelse af udmattelse, selv efter hvile.
·        Koncentrationsbesvær: Svært ved at fokusere eller træffe beslutninger.
·        Ændringer i søvnmønstre: Problemer med at falde i søvn eller vågne op hyppigt om natten.
·        Irritabilitet: Let at blive frustreret eller irritabel over små ting.
·        Nedsat humør: Følelse af tristhed eller nedstemthed.

Kan stress føre til depression?

Ja, langvarig stress kan være en væsentlig faktor i udviklingen af depression. Symptomer kan være vedvarende tristhed, tab af interesse for aktiviteter, og en generel følelse af håbløshed. Det er vigtigt at anerkende disse tegn tidligt og søge professionel hjælp, da kombinationen af stress og depression kan have alvorlige konsekvenser for helbredet.

Hvad er de første tegn på stress?

Tidlige tegn kan være søvnforstyrrelser, irritabilitet, træthed og nedsat koncentrationsevne. Det er vigtigt at være opmærksom på disse tegn og handle på dem.

Hvordan påvirker stress studerende?

Studerende kan opleve stress på grund af eksamenspres, deadlines og præstationsangst, hvilket kan påvirke den almene velbefindende og studiepræstationen.

Kan stress påvirke mine relationer?

Ja, stress kan føre til belastninger i dine relationer, da det kan gøre dig mere irritabel og utålmodig eller du kan få et behov for at isolere dig. Det er vigtigt at kommunikere åbent med dine pårørende om dit stressniveau.

Er stress farligt på længere sigt?

Ja, langvarig eller kronisk stress kan have alvorlige konsekvenser for helbredet. Det påvirker kroppens systemer og kan påvirke dit hjerte og immunforsvar og føre til alvorlige helbredsproblemer som hjertesygdomme, højt blodtryk og psykiske lidelser som angst og depression.

Hvordan påvirker stress mit arbejdsliv?

-eller hvordan påvirker arbejdslivet dit stressniveau? Stress kan hænge tæt sammen med arbejdspres og arbejdsmængde. Det er derfor vigtigt, at din arbejdsplads hjælper dig med at styre dine opgaver, hvis du har stress. Involver din arbejdsgiver i det.

Hvor meget koster terapi hos Lavendla?

Hos Lavendla er det terapeuten og psykologen, der selv sætter prisen. En terapigang kan vare mellem 20, 45, 70 og 90 minutter. Prisen ligger mellem 300-1.300 kroner. Hvor lang tid hver terapigang og dit forløb skal vare, det afgør du sammen med terapeuten/psykologen. Det første møde handler om at lære hinanden at kende, definere hvilke behov og udfordringer du har, og om kemien mellem jer passer. Start evt. med at booke en for-samtale på 20 minutter.

Hvordan kan jeg mindske stress i hverdagen?

En måde er at identificere stressorer (stressfaktorer der stresser dig) og arbejde på at reducere eller fjerne dem helt. Regelmæssig fysisk aktivitet, god søvn og afspændingsøvelser, dyb vejrtrækning og meditation kan også være gavnligt, og at opretholde en sund livsstil. Det er også vigtigt at tage sig tid til pauser og at slappe af. Og at søge støtte fra venner, familie eller en professionel terapeut/psykolog.

Hvad er kronisk stress?

Det er, når en person oplever vedvarende højt stressniveau over en længere periode. Det kan føre til alvorlige helbredsproblemer, da kroppen konstant er i en tilstand af alarmberedskab. Symptomerne kan være ekstrem træthed, hovedpine, muskelsmerter og en følelse af håbløshed.

Hvordan ved man, om man har stress?

Det kræver, at man er opmærksom på kroppens signaler. Almindelige tegn kan være ændringer i humør, søvnproblemer, hovedpine og en følelse af konstant træthed.

Kan jeg bruge en henvisning fra lægen hos jer?

Nej. En henvisning fra lægen kan kun anvendes hos en psykolog med ydernr. Disse psykologer kan have lang ventetid. Hos Lavendla er der ingen ventetid, så har du brug for hurtig hjælp, er der flere af vores psykologer, der tilbyder særlige aftaler, hvis du har en henvisning.

Kan jeg få et fysisk møde med en terapeut/psykolog tæt på mig?

I Lavendla har vi psykologer og terapeuter i hele landet. Det er ikke sikkert, at vi har en repræsentant i lige præcis din by. Men så kan vi tilbyde terapi online. Mange af vores klienter finder online-terapi enkelt og lige så nærværende og virksomt som samtaler ved fysiske møder. Læs mere her om terapi online med en psykolog eller terapeut

Hvordan behandles stress?

Der er mange forskellige tilgange og løsninger til behandling. Nogle af dem kan du selv tilføje i dit liv.

Hvad kan jeg selv gøre?

  • Lav vejrtrækningsøvelser eller mindfulness for at reducere dit stressniveau
  • Bevæg dig regelmæssigt; motion reducerer stress
  • Tal med en professionel terapeut eller psykolog, hvis du føler, at situationen er uholdbar, og du har brug for hjælp.

Hvilken slags behandling, der er behov for, og som virker, varierer fra person til person. Det afhænger af symptomernes sværhedsgrad og den enkeltes situation og personlighed.

Behandling af stress

Typiske tilgange og løsninger til behandling af stress kan være:

  • Psykoterapi: En erfaren terapeut eller psykolog kan hjælpe med at identificere stressorer (det, der forårsager frigivelse af stresshormoner i kroppen), kan lære dig at håndtere det og ændre uhensigtsmæssige tankemønstre.
  • Kognitiv adfærdsterapi: En terapiform, der fokuserer på at ændre negative tanker og adfærdsmønstre, hvilket har vist sig at være meget effektivt i behandlingen.
  • Stressmanagementkurser: Deltagelse i kurser eller workshops, hvor fokus er på at lære effektive reducerende teknikker som meditation, dyb vejrtrækning og afslapningsøvelser.
  • Fysisk aktivitet: Regelmæssig motion kan bidrage til at frigive endorfiner, forbedre humøret og fremme generel sundhed.
  • Sund livsstil: En afbalanceret kost, regelmæssig søvn og begrænsning af koffein og alkohol kan støtte kroppens modstandskraft.
  • Medicinsk behandling: I nogle tilfælde vil lægen ordinere medicin som angstdæmpende middel eller antidepressiva, som kan dæmpe symptomerne.
  • Selvhjælpsteknikker: Øvelser som mindfulness og tidsstyring kan hjælpe nogle med at håndtere pres og belastninger i dagligdagen.
  • Støtte fra sociale netværk: At dele følelser og oplevelser med pårørende, venner eller i en støttegruppe kan hjælpe og give en følelse af at blive både forstået og støttet.

3 gode råd

  1. Giv dig tid til afslapning og selvomsorg: Når du oplever stress, er det afgørende at prioritere dig selv og aktiviteter, der fremmer afslapning og velvære. Det kan være alt fra at læse en bog, tage et varmt bad, meditere eller dyrke yoga. Aktiviteterne hjælper med at sænke stressniveauet i kroppen og giver dit sind en pause fra de daglige bekymringer.
  2. Skab en sund balance i dit liv: Ofte kommer stress fra at føle, at man har for meget at lave. Det er vigtigt at lære at sige nej og at sætte realistiske grænser for, hvad du kan og vil påtage dig. Balancering af arbejdsliv og privatliv er nøglen. Overvej også at indarbejde regelmæssig fysisk aktivitet i din dagligdag, da motion er en effektiv måde at reducere stress på.
  3. Søg støtte og professionel hjælp: Du behøver ikke at håndtere stress alene. Tal med venner og familie om, hvordan du har det. Hvis din tilstand bliver overvældende, eller du føler, at det påvirker din dagligdag i høj grad, kan det være en god idé at søge professionel hjælp. En psykolog eller terapeut kan tilbyde hjælp til en behandling, som arbejder med årsagerne og giver strategier og værktøjer til effektivt at håndtere belastningen, du er i.
Vores anmeldelser

Masser af omsorg og empati. Forstod mine behov og ønsker. God støtte og hjælp. Stor anbefaling.

Margrethe



Christina Stjärnqvist

Skrevet af Christina Stjärnqvist

Christina Stjärnqvist er journalist og cand.comm med speciale i social- og sundhedskommunikation. Har skrevet for foreninger, organisationer og mediehuse indenfor området i over 20 år.