Hjem / Økonomi og skifteret / Oprette testamente

Mange af os har nok set Hollywoodfilm, hvor børnene bliver gjort arveløse, hvis de ikke gør, som forældrene vil have. I Danmark er reglerne om testamente dog en smule anderledes, og vi fortæller dig her, hvordan det fungerer, hvis du enten skal lave et testamente eller er nævnt i et testamente.

3 gode grunde til at oprette testamente

  • Afdøde får selv indflydelse på fordeling af arven udover tvangsarven
  • Uden livsarvinger eller ægtefælle tilfalder arven statskassen
  • Man kan sikre sig ved særeje og kombinationssæreje, at arven forbliver i familien

Kan vi hjælpe dig?

Kan vi hjælpe dig? Ring til os på 78 70 63 63, eller udfyld kontaktformularen, så kontakter vi dig.


Hvad er et testamente?

Et testamente er et dokument, som bekendtgør, hvordan arven efter en afdød person skal fordeles ud over den lovpligtige tvangsarv. I Danmark har vi regler, som betyder, at ægtefæller og livsarvinger (forældre, børn, børnebørn, oldebørn og tipoldebørn) skal arve en fjerdedel af formuen efter en afdød. Resten kan personen selv disponere over i et testamente, ligesom han/hun kan bestemme over hele arven, såfremt der ikke er ægtefælle eller livsarvinger. I sidstnævnte tilfælde kan det være en rigtigt god idé at oprette testamente, da arven ellers vil tilfalde statskassen.

testamente

Hvorfor lave testamente?

I Danmark er det arveloven, som bestemmer, hvordan en arv skal fordeles. Det betyder, at det uden testamente kun er personer, som er knyttet til afdøde juridisk via ægteskab eller familieskab. Kærester, samleversker, papbørn osv. arver ikke uden testamente, uanset hvor længe de har kendt eller boet sammen med afdøde.

Hvad står der i?

Der kan være mange årsager til, at man ønsker at oprette et testamente. Det kan være, at man vil begrænse et eller flere af børnenes arv til tvangsarven, fordi man ikke har haft kontakt til dem. Det kan også være, at man har papbørn, man gerne vil tilgodese på lige fod med sine biologiske børn, eller at man gerne vil dele arven mellem søskende, nevøer eller niecer. Find skabelon til testamente her.

Hvis man ikke er gift med sin samleverske, men har fælles mindreårige børn, kan det også være en god idé. Det kan nemlig have betydning for f.eks. bil og fast ejendom, da børnene er tvangsarvinger, hvis en af forældrene dør, som hermed skal have deres del af afdøde forældres arv. Det kan i værste tilfælde betyde, at den overlevende forælder må gå fra hus og hjem for at udbetale barnets arv.

Det kan også være, at afdøde gerne vil sikre sig, at arven forbliver et særeje. Ved oprettelse af testamente om fuldstændigt særeje vil arven efter afdøde ikke blive delt ved hverken skilsmisse eller død, hvor kombinationssæreje ikke deler arven ved skilsmisse, men sikrer overlevende ægtefælle ved arvingens død.

Hvornår er det gyldigt?

For at det skal være gyldigt, skal det være underskrevet enten foran en notar eller flere vidner. Et notartestamente oprettes ved at bestille tid og møde op hos den lokale notar. Du skal medbringe to kopier af det originale dokument, som IKKE må være underskrevet på forhånd samt en genpart. Herudover skal du have gyldig dokumentation i form af pas, kørekort eller anden officiel billedlegitimation samt 300 kr. til at betale for notarens påtegning af dokumentet.