Hjem / Terapi / Stress / Træthedssyndrom

Massiv træthed og udmattelse i hverdagen kan skyldes kronisk træthedssyndrom. Hvis du oplever vedvarende træthed og lavt energiniveau, og det påvirker din livskvalitet negativt, har du måske brug for hjælp. Book en tid til samtale hos en af vores terapeuter eller psykologer.

Hvad er kronisk træthedssyndrom?

Kronisk træthedssyndrom kan være komplekst at identificere. Efter en lang arbejdsdag eller stressede perioder kan det være naturligt at føle sig træt. Men i modsætning til normal træthed er kronisk træthedssyndrom karakteriseret ved at være en vedvarende, langvarig træthed, der ikke forsvinder, på trods af du faktisk både hviler dig og sover om natten. Kronisk træthedssyndrom kan give flere forskellige fysiske symptomer. Kronisk træthedssyndrom kan også involvere, eller være udtryk for f.eks. angst, depression eller stress, udbrændthed.

Er kronisk træthedssyndrom og søvnproblemer det samme?

Nej, kronisk træthedssyndrom og søvnproblemer er ikke det samme, selvom der kan være overlappende symptomer.

Søvnproblemer refererer typisk til søvnløshed, svært ved at falde i søvn, hyppige opvågninger om natten, kortvarig søvn eller andre søvnforstyrrelser. Mens kronisk træthedssyndrom er en kompleks, kronisk lidelse, der indeholder mere end blot søvnproblemer. Søvnproblemer kan være en del af symptombilledet for nogle mennesker med kronisk træthedssyndrom.

Vores mål er at gøre det svære lettere for mennesker, som har brug for hjælp og opbakning.

Henriette Rendbæk Jønsson, leder og grundlægger Lavendla Danmark

Mød vores terapeuterHvor mange lider af kronisk træthedssyndrom i Danmark?

Det anslås, at 14.000 danskere lider af kronisk træthedssyndrom.  1-3 % af alle henvendelser hos de praktiserende læger skyldes kronisk udmattelse/træthed. I en dansk befolkningsundersøgelse (Danish Study of Functional Disorders, finansieret af TrygFonden og Lundbeckfonden) svarede 1,1 % af mændene og 1,3 % af kvinderne, at de af en læge havde fået diagnosen kronisk træthedssyndrom.

Symptomer på kronisk træthedssyndrom

Kronisk træthedssyndrom er en kompleks lidelse, der viser sig ved en række forskellige symptomer. Symptomerne kan opleves forskelligt for person til person, og det er helt individuelt, hvordan syndromet viser sig hos den enkelte, og i hvilken sværhedsgrad. Ofte optræder symptomerne i samspil.

Hvordan får jeg hjælp?

Som følge af at flere og flere lider af træthed og udmattelse pga. angst, stress, depression og udbrændthed, er der i dag gode behandlingsmuligheder. En almindelig tilgang er kognitiv adfærdsterapi, som er en gennemprøvet metode til behandling af mange former for lidelser.

Hvad gør jeg?

 • Kontakt din læge: Det første skridt er at søge professionel hjælp hos din læge for en vurdering.
 • Psykolog eller terapeut: For nogle kan det være hjælpsomt og meget effektivt at få terapi.
 • Medicinsk behandling: I nogle tilfælde kan medicin være nødvendig, dette sker i samråd med lægen.

Book et møde med os

Aftal et uforpligtende møde hos os, hjemme hos jer eller pr. telefon.


Fysiske symptomer ved kronisk træthedssyndrom:

 • Uforklarlig træthed:
  Vedvarende og alvorlig træthed, der ikke forbedres af hvile eller søvn.
 • Tågehjerne:
  Mange mennesker med kronisk træthedssyndrom oplever “tågehjerne” (kognitiv dysfunktion). Det giver problemer med koncentrationen, hukommelse og manglende mental klarhed.
 • Søvnproblemer:
  Mennesker med kronisk træthedssyndrom kan opleve søvnforstyrrelser, herunder søvnløshed, urolig søvn eller følelsen af, at ikke at føle sig frisk og udhvilet på trods af søvn
 • Muskel- og ledsmerte:
  Smerter i muskler og led er almindelige og kan variere fra lette til svære.
 • Hovedpine:
  Mange oplever hyppig hovedpine, herunder migræne, som kan være en del af symptombilledet.
 • Svimmelhed og balanceproblemer
 • Følsomhed over for stimuli:
  Øget følsomhed over for lys, lyd og andre sensoriske stimuli er almindelig.
 • Forværring af symptomer efter fysisk eller mental anstrengelse
 • Ømme lymfeknuder:
  Hævede og ømme lymfeknuder er også almindeligt ved kronisk træthedssyndrom.
 • Problemer med temperaturregulering:
  Nogle mennesker med kronisk træthedssyndrom kan opleve problemer med at regulere deres kropstemperatur, hvilket kan give feber eller kulderystelser.

Psykiske symptomer

 • Depression og angst:
  Mange mennesker med kronisk træthedssyndrom oplever depression og angst
 • Social Isolation:
  Symptomerne kan føre til tilbagetrækning fra sociale aktiviteter og isolering.
 • Frustration og fortvivlelse:
  Det langvarige forløb og usikkerhed omkring årsagerne
 • Forringet livskvalitet:
  De fysiske symptomer og den begrænsede evne til at udføre daglige aktiviteter kan påvirke livskvaliteten betydeligt.
 • Søvnproblemer:
  Foruden at være et fysisk symptom er søvnproblemer også en kilde til psykologisk stress og træthed.
 • Følelser:
  Mennesker medkronisk træthedssyndrom kan opleve forskellige følelser som frustration, skuffelse og bekymring om fremtiden.

Vi hjælper dig der, hvor du er

At søge hjælp og støtte kan være et vigtigt skridt henimod et bedre psykisk og mentalt helbred. Hos Lavendla gør vi det svære lettere. Vores team af kvalificerede psykologer og terapeuter kan hjælpe dig. Vi har ingen ventetid. Men vi gør opmærksom på, at vores psykologer og terapeuter ikke tager imod henvisning fra lægen.

Hvis du eller en, du kender, har akutte symptomer eller er i en nødsituation, skal du ringe 112 eller søge akut lægehjælp med det samme.

Mød os fysisk eller digital

Vores terapeuter arbejder både digitalt og lokalt. De er også fleksible tidsmæssigt og kan tilpasse sig dine behov.

Vælg en terapeut her på siden

Vælg en terapeut direkte på hjemmesiden, som du synes passer til dig, ud fra baggrund, anmeldelser eller sprog. Ellers beskriv dit behov, så hjælper vi dig.

Få værktøjer

Alle mennesker er forskellige. Vi møder hvert enkelt, hvor de er. Vores terapeuter vil give dig personlige værktøjer, som passer til lige præcis din situation.


Depression eller udmattelse/udbrændthed?

Måske lider du ikke af kronisk træthedssyndrom. Da symptomerne ofte overlapper hinanden, er det let at forveksle med depression eller udmattelse. Den overvældende træthed kan være tegn på udbrændthed. Hvis trætheden kommer med en overvældende følelse af håbløshed, kan det være en indikator på depression. Er du tvivl om, hvad du lider af, så er det vigtigt at tage kontakt til en læge og/eller en af vores terapeuter/psykologer, der kan hjælpe med en afklaring.

Kronisk træthedssyndrom og fibromyalgi?

Fibromyalgi og kronisk træthedssyndrom er ikke det samme, men symptomerne kan ligne hinanden, såsom træthed, smerter og søvnproblemer. Hvis du bekymrer dig, er det vigtigt at gå til din læge.


12 ofte stillede spørgsmål og svar om kronisk træthedssyndrom

Hvad er kronisk træthedssyndrom?

Vedvarende, langvarig træthed, der ikke forsvinder, selvom du hviler dig og sover om natten kan være tegn på kronisk træthedssyndrom (CFS), også kendt som Myalgisk Encefalomyelitis (ME). Det er en kompleks lidelse, og trætheden forværres ofte efter fysisk eller mental anstrengelse. Kontakt din læge og/eller en terapeut eller psykolog for en udredning og vurdering, hvis du har mistanke om, at du lider af syndromet.

Hvad er symptomerne på kronisk træthedssyndrom?

Ekstrem og kronisk træthed, muskel- og ledsmerter og søvnproblemer er nogle af de typiske symptomer. Symptomerne kan også være kognitive problemer som koncentrationsbesvær, hukommelsestab og “tågehjerne”. Symptomerne kan variere fra person til person og kan veksle i intensitet. Diagnosen er ofte en udelukkelsesproces, hvor andre mulige årsager til trætheden undersøges og udelukkes.

Hvordan påvirker kronisk træthedssyndrom søvnen?

Syndromet kan give søvnproblemer som søvnløshed eller afbrudt søvn, hvilket forværrer trætheden.

Kan en særlig kost hjælpe på træthedssyndrom?

Nogle mennesker finder lindring ved at undgå koffein (kaffe) og sukker og spise en sund kost, der er rig på næringsstoffer. Men der er ikke videnskabeligt evidens for, at det virker

Kan ADHD og kronisk træthedssyndrom hænge sammen?

Nogle mennesker med kronisk træthedssyndrom kan opleve koncentrationsvanskeligheder, udmattelse og impulsivitet, hvilket kan ligne ADHD-symptomer. Selvom det er to meget forskellige tilstande, kan de minde om hinanden. Lider du af begge tilstande, kan de potentielt forstærke hinandens symptomer. Hvis du mistænker, at du lider af det ene eller det andet, eller måske begge, er det vigtigt at søge professionel hjælp.

Hvad er de primære symptomer på udbrændthed?

Symptomerne på udbrændthed kan være træthed, nedsat præstationsevne, søvnproblemer, irritabilitet og følelsesmæssig indelukket.

Er der en sammenhæng mellem kronisk træthedssyndrom og stress?

Nogle mener, at der er sammenhæng mellem kronisk stress og/eller PTSD og tilstande som fibromyalgi og kronisk træthedssyndrom.

Hvordan kan stress påvirke kronisk træthedssyndrom?

Stress kan forværre symptomerne og gøre det sværere at håndtere trætheden. Stress tilføjer en yderligere belastning, som en tung rygsæk lagt oven på en allerede tung byrde. At håndtere stress er derfor en afgørende, og det er vigtigt at finde måder at reducere stress på. Professionel hjælp og støtte kan bidrage til det.

Er kronisk træthedssyndrom en diagnose?

Kriterierne for en diagnose er blandt andet en vedvarende træthed i mindst seks måneder og tilstedeværelsen af andre karakteristiske symptomer. Diagnosen stilles af en lægefaglig specialist gennem fysiske undersøgelser, blodprøver og en vurdering af symptomerne. Her udelukkes også andre mulige årsager på trætheden.

Hvilke behandlingsmuligheder er der for kronisk træthedssyndrom?

Behandlingen kan indeholde medicin, kognitiv adfærdsterapi og livsstilsændringer. Kognitiv adfærdsterapi (KAT) kan hjælper dig med at forstå og ændre tanker og adfærd, som forværrer symptomerne. Det handler om at finde nye måder at håndtere hverdagens udfordringer på, og det kan give en følelse af kontrol og forbedre dit velbefindende. Selvom der ikke findes specifik medicin, kan visse lægemidler anvendes til at lindre nogle af symptomerne, såsom smertelindring eller medicin mod søvnforstyrrelser. At tale med andre, der forstår, hvad du går igennem, kan også være utrolig hjælpsomt.

Er udbrændthed og kronisk træthedssyndrom beslægtet?

Det er to forskellige lidelser, men de har nogle fællestræk i symptomerne, så som træthed og nedsat evne til at præstere. Begge kan de have stress som udløsende faktor, selvom det manifesterer sig på forskellige måder.

Hvad koster terapi hos en terapeut eller psykolog?

Hos Lavendla er det terapeuten/psykologen, der selv sætter prisen. En terapigang varer normalt 45 minutter og koster mellem 800-1300 kr. Ved parterapi er en session ofte længere, da det involverer to mennesker og dermed er der behov for mere tid. Hvor lang tid hver terapigang og dit forløb skal vare, det afgør du sammen med terapeuten/psykologen. Det første møde handler om at lære hinanden at kende, definere hvilke udfordringer du har, og om kemien mellem jer passer. Start med at booke en for-samtale på 20 minutter.

Kontakt en terapeut/psykolog

I Lavendla tilbyder vi terapi hos vores professionelle, erfarne terapeuter og psykologer. Læs mere her på siden eller kontakt en af ​​vores terapeuter/psykologer direkte og undersøg, hvordan vi kan hjælpe dig i netop din situation.

Vores anmeldelser

Masser af omsorg og empati. Forstod mine behov og ønsker. God støtte og hjælp. Stor anbefaling.

Margrethe

Christina Stjärnqvist

Skrevet af Christina Stjärnqvist

Journalist

Christina Stjärnqvist er journalist og cand.comm med speciale i social- og sundhedskommunikation. Har skrevet for foreninger, organisationer og mediehuse indenfor området i over 20 år.