Hjem / Terapi / Familierådgivning

Mange familier kan opleve problemer eller konflikter, hvor det bliver relevant at søge hjælp og rådgivning. I vores familierådgivning og familieterapi vejleder vi dig og din familie med netop de spørgsmål og problemstillinger, der knytter sig til jer.

Hvad er familierådgivning?

Familierådgivning, eller familieterapi, fokuserer på familieforhold. Både relationen mellem forældre og børn, søskende og andre med tilknytning til familien, det kan være bonusforældre, bonusbørn eller bedsteforældre.

Familierelationer ændrer sig ofte over tid. Det kan skabe udfordringer, konflikter og en ændring af jeres families dynamik. En familieterapeut kan hjælpe jer på vej til at få løst problemerne og skabe balance i jeres familie igen.

Hvordan fungerer familierådgivning?

I familierådgivning møder hele familien op og har samtale med en terapeut. Familieterapeutens rolle er at lære jer at kende, sammen og hver for sig – og sikre en åben og konstruktiv dialog mellem jer. Terapeuten vil have det overordnede blik og styrer samtalen, så alle i familien kommer til orde. I en familie bestående af flere medlemmer er der ofte forskellige perspektiver på problemerne, og det er vigtigt, at alle følelser, perspektiver og tanker bliver formuleret og hørt. Fælles udfordringer i familien er ofte, at man taler ‘forskellige sprog’, og det kan være svært at tale sammen og forstå hinanden. Især relationen mellem forældre og barn/børn, men det kan også være forældrene eller søskende imellem.

Vores terapeuter i Lavendla vil guide og hjælpe jer til en mere åben og ærlig kommunikation og fælles forståelse.

I Lavendla vil vi gerne gøre det svære lettere og vejen til terapi kortere

Signe Klitgaard, ansvarlig for faglighed, uddannelse og kvalitet



Mød vores terapeuter

Familie- eller samtaleterapeut

Familierådgivning ledes af en familieterapeut eller en samtaleterapeut, som er uddannet psykolog eller terapeut. Kært barn har mange navne. Forskellen mellem titler og brug af titler er ofte lille og kan være en talemåde eller knyttet til den specifikke psykologs eller terapeuts uddannelse/videreuddannelse.

Hvordan foregår familierådgivning?

Familieterapeutens rolle er frem for alt altid at lytte og facilitere samtalen mellem jer. Når alle har haft mulighed for at komme til orde, vil familieterapeuten typisk stille jer spørgsmål med det formål at skabe større forståelse mellem jer. Terapeuten vil også hjælpe jer med at sætte ord på tanker og følelser. Ikke mindst for børn og unge kan det indimellem være svært at sætte ord på følelser.

Se vores terapeuter og psykologer her på siden og kontakt os endelig for flere informationer og et første møde.


Book et møde med os

Aftal et uforpligtende møde hos os, hjemme hos jer eller pr. telefon.


Familierådgivning kan også hjælpe med:

  • Afhængighed eller misbrug:
    Familier, der er ramt af afhængighed eller misbrugsproblemer, kan drage fordel af familieterapi som en del af en helingsproces og opbygning af tillid og støtte.
  • Manglende harmoni:
    Hvis I som familie føler en generel mangel på harmoni, forståelse eller sammenhæng, kan familieterapi bidrage med at genoprette balancen og skabe et mere positivt familiemiljø.
  • Udfordringer i den sammenbragte familie:
    Storfamilier eller sammenbragte familier kan opleve udfordringer med komplekse relationer, der opstår i samspillet mellem f.eks. bonusforældre og bonusbørn. Familieterapi kan hjælpe med at forstå og håndtere denne kompleksitet.
  • Forventningsafstemning:
    Familier kan overveje samtaleterapi for at afstemme forventninger og mål, især hvis der er uenighed om fremtidige beslutninger eller retning.
  • Følelsesmæssig afstand:
    Hvis der er følelsesmæssig afstand mellem familiemedlemmer, kan familieterapi arbejde på at genopbygge forbindelsen og genskabe en følelse af samhørighed.

Vi hjælper dig der, hvor du er

At søge hjælp og støtte kan være et vigtigt skridt henimod et bedre psykisk og mentalt helbred. Hos Lavendla gør vi det svære lettere. Vores team af kvalificerede psykologer og terapeuter kan hjælpe dig. Vi har ingen ventetid. Men vi gør opmærksom på, at vores psykologer og terapeuter ikke tager imod henvisning fra lægen.

Hvis du eller en, du kender, har akutte symptomer eller er i en nødsituation, skal du ringe 112 eller søge akut lægehjælp med det samme.

Mød os fysisk eller digital

Vores terapeuter arbejder både digitalt og lokalt. De er også fleksible tidsmæssigt og kan tilpasse sig dine behov.

Vælg en terapeut her på siden

Vælg en terapeut direkte på hjemmesiden, som du synes passer til dig, ud fra baggrund, anmeldelser eller sprog. Ellers beskriv dit behov, så hjælper vi dig.

Få værktøjer

Alle mennesker er forskellige. Vi møder hvert enkelt, hvor de er. Vores terapeuter vil give dig personlige værktøjer, som passer til lige præcis din situation.


3 tips


1. Prioritér kommunikation
God kommunikation er afgørende for et sundt familieliv. Prioriter at tale åbent og ærligt med både din partner og dine børn om følelser, krav og forventninger. Familieterapi kan hjælpe med at forbedre jeres kommunikation og gensidige forståelse.

2. Søg hjælp tidligt
Hvis der opstår udfordringer i familierelationer, så tøv ikke med at søge professionel hjælp tidligt. Familierådgivning er ikke kun for familier i krise; det kan også forebygge større problemer og styrke relationerne.

3. Støt individuel udvikling
En familie er sammensat af mange enkeltpersoner med hver deres mål, værdier og interesser. Respektér og støt hinandens individuelle ønsker, følelser og måder at kommunikere på. Familieterapi kan hjælpe med at navigere gennem jeres individuelle behov hver især og skabe mere balance i familierelationerne.


14 ofte stillede spørgsmål og svar om familierådgivning

Hvad er familierådgivning?

Familierådgivning er en terapiform, der hjælper familiemedlemmer med at forbedre kommunikationen og løse konflikter. Det er en måde at styrke familiens bånd og forståelse for hinanden.

Hvor meget koster det at få familierådgivning?

Hos Lavendla er det psykoterapeuterne og psykologerne, der selv sætter prisen. En terapigang ved individuel terapi hos Lavendlas terapeuter/psykologer varer normalt 45 minutter og koster mellem 800-1300 kr. I familierådgivning vil der typisk sættes længere tid af, da flere mennesker er involveret. Hvor lang tid, I skal bruge hver gang, og hvor mange gange, I skal komme i alt i et forløb, det afgør I sammen med terapeuten/psykologen. Det første møde handler om at lære hinanden at kende, definere hvilke udfordringer I har og derefter lægges en plan for, hvordan I kan arbejde sammen for at nå jeres mål.

Hvornår skal en familie overveje familierådgivning?

Familier kan overveje rådgivning ved udfordringer som konflikter og kommunikationsproblemer, der påvirker deres relationer og daglige trivsel. Det kan også være, hvis der er adfærdsændringer hos et barn elle flere børn i familien, eller hvis familien gennemgår eller oplever større ændringer som separation, skilsmisse eller tab.

– Hyppige konflikter og misforståelser.
– Store livsændringer, som skilsmisse eller tab.
– Adfærdsproblemer hos børn eller unge.
– Kommunikationsvanskeligheder.

Hvordan kan familierådgivning hjælpe min familie?

Den kan hjælpe med at forbedre forståelsen og kommunikationen mellem familiemedlemmer, lære familien teknikker til at løse konflikter og styrke den følelsesmæssige forbindelse. Den kan også støtte familien, hvis den er i sorgproces pga. store ændringer.

Hvad sker der ved familierådgivning?

Terapeuten vil ofte arbejde med hele familien sammen for at identificere mønstre, kommunikationsbarrierer og arbejde på strategier for en forbedring i familien. Terapeuten vil lytte og spørge ind til alle familiemedlemmer og sikre, at alle bliver hørt, og at følelser og tanker deles.

Er familierådgivning kun for familier med alvorlige problemer?

Nej, alle familier kan have gavn af rådgivning, selv med mindre udfordringer. Det er en forebyggende tilgang til at styrke familiens samhørighed og støtte familien i en måske svær tid.

Skal alle familiemedlemmer deltage i rådgivningen?

Ideelt set bør alle relevante familiemedlemmer deltage, men det kan variere afhængigt af situationen og terapeutens tilgang.

Hvilke problemer kan familierådgivning hjælpe med?

Familierådgivning kan hjælpe med en række problemer, herunder konflikter. Det kan være kommunikationsbesvær mellem forældre og børn, udfordringer med teenager, skilsmisseproblemer, tab og sorg eller andre familierelaterede problemer.

Kan familierådgivning hjælpe med udfordringer i forældreskabet?

Familierådgivning kan hjælpe med at identificerer og arbejde med de udfordringer, der er i forældreskabet. Terapeuten hjælper med at tilbyde nye strategier og støtte til forældrene med henblik på at navigere anderledes i udfordringerne, problemløse bedre og styrke forældre-barn-forholdet.

Kan familierådgivning kombineres med individuel terapi?

Ja, det kan være fordelagtigt at kombinere familierådgivning med individuel terapi for at adressere personlige problemer, som kan påvirke familiedynamikken.

Hvor lang tid tager et forløb i familierådgivning?

Længden af ​​et familierådgivningsforløb varierer afhængigt af familiens specifikke problemer og behov. Nogle problemer kan løses relativt hurtigt, mens andre vil kræve længere tid.

Kan individuelle problemer løses under familierådgivningen?

Ja, individuelle problemer kan diskuteres og undersøges under familierådgivningen, især hvis de påvirker hele familien. Terapeuten kan hjælpe med at finde løsninger og strategier, der gavner hele familien. Nogle gange kan den terapeutiske proces resultere i individuel terapi for individuelle familiemedlemmer. Det er ofte et behov, der opdages undervejs. I samråd med familierådgiveren tages der stilling til, hvordan dette bedst kan fungere.

Kan vi gå i familierådgivning ved skilsmisse?

Familieterapi hjælper familier gennem skilsmisse eller separation ved at tilbyde støtte, facilitere dialog om de ændringer, der skal ske og hjælpe med at opretholde sunde relationer for børnenes skyld.

Hvordan forbereder man sig til familierådgivning?

Forberedelse til familierådgivning kan blandt andet være:
– Åbenhed over for processen og forandring.
– Klarlægge de helt specifikke problemer, man ønsker at tage hånd om.
– Forpligte sig til at deltage aktivt og ærligt i sessionerne.

Familierådgivning i kommunen

Er I som familie særlig udsat, kan I få hjælp i jeres kommune. Det kan være alvorlige eller akutte problemer, der vedrører vold og overgreb, økonomi og boligforhold. Både kommunen og flere private organisationer tilbyder hjælp og familierådgivning, ofte gratis. Læs mere her på borger.dk eller kontakt jeres egen kommune, hvis I som familie har akut brug for hjælp og støtte. Er du barn eller ung, kan du kontakte Børnetelefonen.


Har vi brug for familierådgivning?

Der kan være mange grunde til, at I som familie kan have brug for familierådgivning. En familie består af flere medlemmer, der lever sammen – og hver især har individuelle følelser, tanker og vilje. Der kan være en lang række af situationer, hvor en familie oplever udfordringer i deres dagligdag og indbyrdes relationer. Professionel hjælp til at løse problemerne og forbedre dynamikken inden for familien, kan være en rigtig god ide og løsning for mange.

Hvad kan familierådgivning hjælpe os med?

En familieterapeut kan hjælpe jer med mange problemstillinger, som I har svært ved at håndtere alene. Der er ingen problemer, der er for store eller små. Problemerne kan være meget specifikke, eller de kan være mange og ugennemskuelige. En familieterapeut vil fungere som en neutral facilitator, der hjælper med at identificere, forstå og løse udfordringerne i jeres familie, så I får et sundere og mere velfungerende familieliv.

En familierådgiver kan hjælpe jer med:

  • Gentagne konflikter:
    Hvis I oplever gentagne konflikter, der synes at være uløselige. Her kan familieterapi hjælpe med at identificere de underliggende årsager og bidrage med konstruktive løsninger. Foregår konflikterne primært hos de voksne, kan parterapi også være en mulighed.
  • Kommunikationsproblemer:
    Hvis jeres kommunikationen i familien er brudt sammen, og medlemmerne i familien har svært ved at forstå hinandens behov og følelser. Her kan familieterapi hjælpe – bl.a. ved at introducere mulige måder at forbedre kommunikationen. Læs også om kommunikation i parforholdet
  • Forandringer i familien:
    Store livsændringer som skilsmisse, tilføjelse af et nyt familiemedlem, dødsfald, sorg eller flytning kan skabe belastninger og kræve tilpasning. Familieterapi kan støtte jer i en overgangsperiode med store forandringer.
  • Problemer med børn:
    Når der opstår adfærdsmæssige eller emotionelle problemer og udfordringer med et barn – eller flere børn – i familien, kan familieterapi hjælpe med at skabe et støttende miljø omkring barnets eller børnenes trivsel. Her involveres hele familien i en proces henimod at finde gode løsninger.
  • Forældre-teenager-konflikter:
    Konflikter mellem forældre og teenagere er almindelige, og familieterapi kan facilitere en bedre forståelse og kommunikation mellem voksen og ung.

3 gode råd om familierådgivning

1. Tal med en familierådgiver, når du har ‘problembørn’

Faktisk et forkert råd! Når man arbejder med familier, er barnet aldrig “problemet”! Det er de voksne, der har ansvaret for, hvordan familien har det sammen, og hvordan familien har det. Sammen med terapeuten finder I ud af, hvordan alle medlemmer af familien hver især oplever deres hverdag, og jeres hverdag sammen. I kommer også til at forstå, hvad der skal til for at bryde negative mønstrer i jeres familie. Bemærk begrebet ‘problembarn’ refererer ikke til børn med diagnoser. Et barn med diagnose kan sagtens være årsag til vanskeligheder i familiens hverdag. Her kan en familierådgiver også være til stor hjælp. 

2. Lyt til hinanden

Hos en terapeut er der plads til at tale åbent og ærligt med hinanden. Terapeuten hjælper dig med at tale direkte og at blive lyttet til. Du får også hjælp til at blive en ‘aktiv lytter’. Det er lettere sagt end gjort at høre, hvad andre mennesker siger. Vi ved bedst selv, at vi måske nogle gange ‘indlejrer’ vores budskab. Måske er det for pinligt at udtrykke sit inderste ønske? Terapeuten hjælper dig og din familie med at tale mere direkte til hinanden.

3. Vær ærlig!

Det kan være svært at vide, hvad man vil. Og hvad man mener. Og det kan være svært at give ærligt udtryk for følelser og tanker. Det oplever mange familier, at de hver især har problemer med. Nogle familier har udviklet en form for sprog eller holdning til hinanden, som gør det endnu sværere at være helt ærlig. I familierådgivning vil terapeuten støtte jer hver især i at komme i kontakt med jeres vilje, meninger, tanker og følelser, for derefter at kunne formidle dem. Al terapi handler om at være så ærlig, som du kan. Med ærlige svar, som kan være ubehagelige, opstår der plads til at bearbejde problemer og finde nye måder at få alle i familien til at føle sig bedre tilpas.

Vores anmeldelser

Masser af omsorg og empati. Forstod mine behov og ønsker. God støtte og hjælp. Stor anbefaling.

Margrethe


Christina Stjärnqvist

Skrevet af Christina Stjärnqvist

Christina Stjärnqvist er journalist og cand.comm med speciale i social- og sundhedskommunikation. Har skrevet for foreninger, organisationer og mediehuse indenfor området i over 20 år.