Hjem / Terapi / Søvnproblemer

Har du problemer med din søvn og påvirker det din dagligdag og dit almene velbefindende? Få hjælp og rådgivning i Lavendla til dine søvnproblemer.

Hvad er søvnproblemer?

Søvn er fundamentet for vores fysiske og mentale sundhed. Søvnproblemer kan påvirke alle, uanset alder, og årsagerne til søvnproblemer er mange og kan variere. At forstå dine søvnproblemer, og hvorfor de opstår, er det første skridt mod at finde løsninger, der kan forbedre din nattesøvn og dermed dit generelle velbefindende.

Årsager til søvnproblemer

Søvnproblemer kan skyldes en lang række faktorer, som spænder fra psykologiske til fysiske årsager, og livsstil. Stress og bekymringer er hyppige årsager til søvnproblemer, men også tilstande som depression og angst kan forårsage søvnløshed. Fysiske sundhedsproblemer, som smerter eller respiratoriske lidelser, kan også forstyrre søvnen. Desuden kan forbrug af stimulanser som koffein eller brug af medicin påvirke din søvn.

Tegn på søvnproblemer

Tegn og symptomer på søvnproblemer kan variere bredt. Det kan være vanskeligheder med at falde i søvn, hyppige opvågninger om natten, vågne for tidligt om morgenen eller følelsen af ikke at være udhvilet efter en nats søvn. Andre tegn kan være overdreven træthed i løbet af dagen, irritabilitet, koncentrationsbesvær og en generel følelse af træthed. Mange oplever også ændringer i deres humør, som følge af dårlig søvnkvalitet, hvilket kan forstærke følelser af stress, angst eller depression.

Vores mål er at gøre det svære lettere for mennesker, som har brug for hjælp og opbakning.

Henriette Rendbæk Jønsson, leder og grundlægger

Mød vores terapeuter


Symptomer på søvnproblemer

  • Svært ved at falde i søvn
  • Hyppige opvågninger om natten
  • Vågner tidligt om morgenen
  • Følelsen af ikke at være udhvilet efter en nats søvn
  • Overdreven træthed i løbet af dagen
  • Irritabilitet og humørsvingninger,
  • Stress, angst og depression
  • Koncentrationsbesvær
  • Generel følelse af træthed

Det er vigtigt at være opmærksom på disse symptomer, da de kan være tegn på underliggende følelsesmæssige problemer eller sundhedsmæssige tilstande, der kræver opmærksomhed.


Book et møde med os

Aftal et uforpligtende møde hos os, hjemme hos jer eller pr. telefon.


Søvnproblemer og alder

Søvnproblemer kan optræde på forskellig vis i forhold til alder. Ældre mennesker oplever ofte ændringer i søvnmønstre, som kan føre til mindre søvn om natten. Børn, især store børn og teenagere, kan opleve søvnforstyrrelser på grund af skolestress, brug af skærme før sengetid eller ændringer i deres biologiske ur. Forældre til små børn, som f.eks. en baby eller et 2-3-årigt barn, kan også opleve udfordringer med at etablere sunde søvnvaner for deres børn.

Når søvnproblemer skyldes medicin eller substanser

Nogle gange kan søvnproblemer være bivirkninger af medicin eller resultatet af brug af substanser. For eksempel kan alkohol eller cannabis virke beroligende for nogle, men for andre kan det forstyrre søvnen. Ligeledes kan brugen af stimulanser som f.eks. kokain forårsage alvorlige søvnforstyrrelser. Hvis du oplever søvnproblemer relateret til medicin eller substanser, er det vigtigt at tale med din læge

Løsninger og gode råd

Hvordan du kan tackle lige præcis dine søvnproblemer, er selvfølgelig individuelt. Her nogle gode råd, som du kan overveje.

  • Sund søvnhygiejne: Oprethold en regelmæssig søvnrytme, begræns skærmtid før sengetid og sørg for et mørkt, stille og køligt soveværelse.
  • Afspænding: Prøv afspændingsteknikker som meditation, dyb vejrtrækning eller let yoga før sengetid for at fremme afslapning.
  • Melatonin: For nogle kan supplement med melatonin hjælpe med at regulere søvncyklussen, især ved jetlag eller skiftearbejde. Tal med din læge.
  • Professionel hjælp: Hvis søvnproblemerne varer ved, kan det være en god idé at konsultere en psykolog eller terapeut. Her kan du få en samtale om evt. følelsesmæssige bekymringer og en behandling en f.eks. kognitiv adfærdsterapi, som er effektiv mod søvnløshed.

Digitale apps for søvnproblemer

Der findes mange apps på markedet, som er udarbejdet til at afhjælpe søvnproblemer, og som kan forbedre søvnen gennem afspændingsøvelser, kropsscanning, lyde eller søvnovervågning. Disse teknikker og øvelser kan være meget nyttige, evt. som supplement til andre metoder til forbedring af søvnkvaliteten. Søg på nettet efter apps eller find dem, hvor du normalt henter dine apps. Kig på hvilke der er bedst anmeldt og prøv dig frem.

Få professionel hjælp

Afhængig af hvor stort et problem, du oplever med din søvn – og karakteren af det – kan du selv forsøge at håndtere det, eller du kan få hjælp og støtte hos din læge og en psykolog eller terapeut. At søge hjælp kan et være et vigtigt skridt hen imod en bedre søvn og dermed en bedre livskvalitet.


Vi hjælper dig der, hvor du er

At søge hjælp og støtte kan være et vigtigt skridt henimod et bedre psykisk og mentalt helbred. Hos Lavendla gør vi det svære lettere. Vores team af kvalificerede psykologer og terapeuter kan hjælpe dig. Vi har ingen ventetid. Men vi gør opmærksom på, at vores psykologer og terapeuter ikke tager imod henvisning fra lægen.

Hvis du eller en, du kender, har akutte symptomer eller er i en nødsituation, skal du ringe 112 eller søge akut lægehjælp med det samme.

Mød os fysisk eller digital

Vores terapeuter arbejder både digitalt og lokalt. De er også fleksible tidsmæssigt og kan tilpasse sig dine behov.

Vælg en terapeut her på siden

Vælg en terapeut direkte på hjemmesiden, som du synes passer til dig, ud fra baggrund, anmeldelser eller sprog. Ellers beskriv dit behov, så hjælper vi dig.

Få værktøjer

Alle mennesker er forskellige. Vi møder hvert enkelt, hvor de er. Vores terapeuter vil give dig personlige værktøjer, som passer til lige præcis din situation.

Hvordan kan en psykolog eller terapeut hjælp dig?

En psykolog eller terapeut kan være til stor støtte for dig, hvis du lider af søvnproblemer. Ved hjælp af en række forskellige terapeutiske tilgange, vil du få hjælp til at forstå og bearbejde de underliggende årsager til dine søvnvanskeligheder, og øvelser der vil fremme din søvn. Her er, hvordan processen typisk udfolder sig:

* Den første samtale

Terapeuten/psykologen vil starte med at lære dig at kende og for at få en forståelse af dine søvnproblemer spørge grundigt ind til f.eks. din generelle sundhedstilstand, din psykologiske sundhed og følelsesmæssige velbefindende, samt eventuelle livsstilsfaktorer, som kan påvirke din søvn.

* Underliggende årsager

Ved at få en forståelse af din baggrund, dine daglige vaner og din psykiske tilstand, bliver terapeuten/psykologen i stand til at identificere potentielle årsager til dine søvnproblemer. Det kan være stress, angst, depression, dårlige søvnvaner eller andre psykiske eller sundhedsmæssige tilstande.

* Kognitiv adfærdsterapi for søvnproblemer

Kognitiv adfærdsterapi for søvnproblemer og insomni (søvnløshed) er en af de mest effektive behandlinger. Tilgangen har fokus på at ændre de tanker og den adfærd, der forhindrer dig i at sove godt. I terapien lærer du at håndtere bekymringer, der holder dig vågen, og strategier til at etablere sunde søvnvaner.

* Afspænding og adfærdsændringer

Terapeuten/psykologen vil typisk også introducere dig for afspændingsøvelser og -teknikker, som dyb vejrtrækning, muskelafspænding og mindfulness, for at afhjælpe eller reducere den fysiske og mentale spænding, du måske oplever før sengetid. Du vil også få gode råd om god søvnhygiejne, som at opretholde en regelmæssig søvnrytme, skabe et sovevenligt miljø og undgå stimulanser før sengetid.


14 ofte stillede spørgsmål og svar om søvnproblemer

Hvad er de mest almindelige årsager til søvnproblemer?

De mest almindelige årsager til søvnproblemer kan være stress, angst, depression, uregelmæssige søvnvaner, fysiske helbredstilstande (som smerter eller åndedrætsproblemer), brugen af stimulanser (som koffein, vin eller mere alvorligt kokain), samt miljøfaktorer (for eksempel støj eller et ikke-optimalt sovemiljø). Hormonelle forandringer kan også påvirke søvnen for nogle. Desuden kan medicin (som f.eks. Concerta og Sertralin), forstyrre søvnkvaliteten. Tal med din læge.

Kan melatonin hjælpe med mine søvnproblemer?

Ja, melatonin kan være en hjælp for nogle mennesker med søvnproblemer. Melatonin er et naturligt hormon – også kaldet søvnhormon – som mennesker selv producerer i hjernen, og som regulerer søvncyklussen. Indtag af melatonin i f.eks. tabletform kan være hjælpsomt for nogle mennesker, der oplever problemer med søvn, eller hvis naturlige produktion af melatonin er lav. Melatonin udskrives på recept i Danmark, og det er vigtigt at tale med din læge for at sikre, at det er en sikker og passende løsning for dig.

Hvordan kan depression give søvnproblemer?

Depression kan både forårsage og forværre søvnproblemer, som f.eks. søvnløshed. Depression påvirker kroppens kemiske balance og kan forstyrre de naturlige søvnrytmer. Omvendt kan mangel på søvn også forværre symptomer på depression. Det er vigtigt at behandle begge tilstande samtidigt for at forbedre både søvnkvalitet og psykisk velbefindende. Psykologer og terapeuter anvender ofte behandlingsformer som kognitiv adfærdsterapi, som kan være effektivt ved både søvnproblemer og depression. Især behandling af depression med terapi og/eller medicin vil ofte medføre en forbedring i søvnkvaliteten.

Kan cannabisolie hjælpe på søvnproblemer?

Cannabisolie kan for nogen have en beroligende effekt og potentielt hjælpe nogle mennesker med at falde i søvn hurtigere og forbedre søvnkvaliteten. Det aktive stof i cannabis, CBD, er kendt for sine afslappende egenskaber. Dog varierer effekten af cannabisolie fra person til person, og det er vigtigt at være opmærksom på lovgivning og potentielle bivirkninger. Rådfør dig hos din læge.

Hvad er de gode råd ved søvnproblemer?

De gode råd kan f.eks. være at etablere en regelmæssig søvnrytme, undgå stimulanser som kaffe og skærme før sengetid, skabe et roligt og komfortabelt sovemiljø og praktisere afspændingsteknikker eller meditation for at mindske stress og angst før sengetid. Desuden kan det være gavnligt f.eks. at føre en søvndagbog for at identificere eventuelle mønstre eller vaner, der kan forstyrre din søvn.

Hvordan kan en psykolog eller terapeut hjælpe med søvnproblemer?

En psykolog eller terapeut tilbyder samtale og f.eks. kognitiv adfærdsterapi, som er effektiv mod søvnløshed ved at undersøge de tanker og den adfærd, der forhindrer, at du har en god søvn. De kan også introducere afspændingsteknikker for dig og vejlede om en bedre søvnhygiejne. Terapien kan hjælpe med at identificere og behandle underliggende årsager, som bekymringer, stress, angst eller depression, der måske bidrager til søvnproblemerne.

Findes der en app, der kan hjælpe med søvnproblemer?

Ja, der findes mange apps til hjælp med søvnproblemer. Det kan være en app med afspændingsteknikker, guidet meditation, naturlige lyde eller kropsscanning, som du kan bruge i forbindelse med, at du ligger i sengen og skal falde i søvn. Det har en gavnlig virkning for mange. Der findes også apps som overvåger din søvn gennem natten, hvis du er nysgerrig på, hvor ofte du henholdsvis vågner og er i den lette og dybe søvn (REM søvn). Det kan hjælpe dig med at forstå og forbedre dine søvnvaner. Digitale værktøjer kan være en nyttig hjælp sammen med andre behandlingsformer. Det er dog vigtigt at huske, at de ikke erstatter professionel hjælp, hvis dine søvnproblemer er alvorlige eller vedvarende.

Hvordan kan søvnproblemer hos større børn håndteres?

Søvnproblemer hos større børn kan ofte håndteres ved at etablere en fast sengetidsrutine, begrænse brugen af skærme før sengetid og sikre et roligt og behageligt sovemiljø. Det er også vigtigt at opmuntre til fysisk aktivitet i løbet af dagen. For nogle børn kan angst eller stress bidrage til søvnproblemer, og her kan samtaler med en børnepsykolog eller terapeut være til stor hjælp. At lære børn afslapningsteknikker eller mindfulness kan også være gavnligt.

Hvad er sammenhængen mellem søvnproblemer og kokainmisbrug?

Kokain er en stimulant, der kan forårsage alvorlige søvnproblemer, herunder besvær med at falde i søvn og holde søvnen, samt en forringet søvnkvalitet. Kokain påvirker kroppens naturlige søvnrytmer og kan føre til langvarige søvnforstyrrelser, selv efter brugen er ophørt. Personer, der oplever søvnproblemer relateret til kokainbrug, opfordres til at søge professionel hjælp for både stofmisbrug og søvnforstyrrelser. Kontakt din læge.

Kan zoneterapi hjælpe børn med søvnproblemer?

Zoneterapi, som er en form for alternativ behandling, hvor forskellige punkter på fødderne masseres for at påvirke andre dele af kroppen, kan for nogle børn hjælpe med at fremme afslapning og forbedre søvnproblemer. Selvom den videnskabelige evidens er begrænset, rapporterer flere forældre en positiv effekt på deres børns søvnkvalitet efter zoneterapi. Det anbefales dog at kombinere zoneterapi med andre anerkendte metoder og rådføre sig med en sundhedsprofessionel.

Hvordan påvirker søvnproblemer ældre mennesker?

Søvnproblemer kan påvirke ældre mennesker forskelligt, idet de ofte oplever ændringer i søvnmønstre, såsom øget tendens til at vågne op i løbet af natten og vågne tidligere om morgenen. Disse ændringer kan skyldes forskellige faktorer, herunder ændringer i kroppens interne ur, sundhedstilstande, medicinering og nedsat fysisk aktivitet. En tilpasset tilgang, der peger på disse unikke faktorer, er afgørende for at forbedre søvnkvaliteten hos ældre.

Hvad er symptomerne på søvnproblemer efter kemo?

Søvnproblemer efter kemoterapi kan inkludere besvær med at falde i søvn, hyppige opvågninger i løbet af natten, følelsen af ikke at være udhvilet om morgenen og overdreven træthed i løbet af dagen. Problemerne kan skyldes en kombination af den fysiske og psykologiske påvirkning af kræftbehandlingen, herunder bivirkninger af medicin, stress og angst. Tilpasning af søvnhygiejne og samtaler med en psykolog eller terapeut kan være til god hjælp for at bearbejde oplevelserne og problemet.

Hvad koster terapi hos en terapeut?

Hos Lavendla er det psykoterapeuterne og psykologerne, der selv sætter prisen. En terapigang ved individuel terapi hos Lavendlas terapeuter/psykologer varer normalt 45 minutter og koster mellem 800-1300 kr. Hvor lang tid dit forløb skal vare, det afgør du sammen med terapeuten/psykologen. Det første møde handler om at lære hinanden at kende, definere hvilke udfordringer du har, og om kemien mellem jer passer.

Hvorfor har unge ofte søvnproblemer, og hvordan kan de håndteres?

Unge står ofte over for unikke udfordringer, der kan bidrage til søvnproblemer, herunder skolepres, sociale medier, skiftende biologiske rytmer og en naturlig tendens til at foretrække sene sengetider. Disse faktorer kan forstyrre deres søvncyklus og forringe søvnkvaliteten. For at håndtere søvnproblemerne er det vigtigt først at anerkende betydningen af god søvnhygiejne. Det kan være faste sengetider og opvågningstider, begrænsning af skærmbrug før sengetid og fremme af afslappende aftenrutiner. Desuden kan afspændingsteknikker og mindfulness øvelser hjælpe unge med at slappe af og forbedre søvnkvaliteten. I nogle tilfælde kan samtaler med en psykolog eller terapeut også tilbyde støtte og strategier til at overkomme angst eller stressrelaterede søvnproblemer. Det er vigtigt for unge at forstå værdien af søvn og at søge hjælp, når søvnproblemer bliver en barriere for deres daglige liv og trivsel.

3 gode råd om søvn fra vores terapeut

Oplever du søvnproblemer i den lette ende, kan du starte med selv at foretage nogle ændringer. Fortsætter problemet er det vigtigt, at du søger professionel hjælp.

1. Regelmæssig søvn

Gå i seng og stå op på samme tid hver dag, også i weekender, for at regulere din krops indre ur.

2. Skab et behageligt sovemiljø

Sørg for et mørkt, stille og køligt soveværelse. Brug eventuelt ørepropper, en sovemaske og invester i en behagelig madras, dyne og pude.

3. Reducer skærmbrug før sengetid

Undgå brug af elektroniske enheder med skærm mindst en time før sengetid for at mindske eksponeringen for blåt lys, som kan forstyrre din naturlige søvncyklus.

Kontakt os

Få hjælp og støtte af Lavendlas dygtige terapeuter og psykologer. En terapisession varer typisk 45 – 55 minutter pr. gang. Du kan også starte med at bestille en samtale på 20 minutter. Inden et behandlingsforløb starter op, kan en 20 minutters samtale være en god start for at få en fornemmelse af, hvordan det er at møde en professionel terapeut eller psykolog, og om kemien mellem jer er god.

Vi gør det svære lettere

Søvnproblemer kan være en udfordring. Hvis du kæmper med søvnproblemer, så overvej at tage kontakt til en af vores erfarne psykologer eller terapeuter. Søvn er afgørende for dit helbred, og vores mål er at støtte dig i en proces mod bedre søvn og velbefindende.

Vores anmeldelser

Masser af omsorg og empati. Forstod mine behov og ønsker. God støtte og hjælp. Stor anbefaling.

Margrethe

Christina Stjärnqvist

Skrevet af Christina Stjärnqvist

Christina Stjärnqvist er journalist og cand.comm med speciale i social- og sundhedskommunikation. Har skrevet for foreninger, organisationer og mediehuse indenfor området i over 20 år.