Hjem / Terapi / Angst / Konstant angst

Oplever du have en følelse af konstant angst - det kan være uro i kroppen og vedvarende bekymring? Få hjælp i Lavendla til at håndtere konstant angst.

Konstant angst

Konstant angst kan føles som en konstant summen i baggrunden af dit liv. Det er en følelse af uro, der ikke forsvinder, selv på dage, hvor der tilsyneladende ikke er noget at bekymre sig om. Denne form for angst kan påvirke alle aspekter af dit liv, fra dit arbejde og dine relationer til din fysiske sundhed. Men hvad er konstant angst egentlig, og hvad kan man gøre for at håndtere den?

Hvad er konstant angst?

Konstant angst, ofte omtalt som generaliseret angstlidelse, er kendetegnet ved vedvarende bekymring og angst for dagligdagens hændelser og aktiviteter. Niveauet af angst er typisk disproportionalt i forhold til den faktiske risiko eller fare.

Symptomer på konstant angst

Konstant angst kan vise sig på flere måder, f.eks. som:

  • Konstant uro som føles både fysisk og mentalt.
  • Angst i kroppen, der manifesterer sig gennem muskelspændinger eller rystelser/skælven i kroppen
  • Svært ved at koncentrere sig eller at få tankerne væk fra bekymringer.
  • Søvnproblemer, enten svært ved at falde i søvn eller at blive i søvnen.

Vores mål er at gøre det svære lettere for mennesker, som har brug for hjælp og opbakning.

Henriette Rendbæk Jønsson, leder og grundlægger


Mød vores terapeuter

Årsager til konstant angst

Årsagerne til konstant angst kan være mange og forskellige. De kan være genetiske faktorer, personlige livsoplevelser eller din generelle livsstil. Stressende livsbegivenheder, som f.eks. arbejdspres, familiestress eller økonomiske problemer, kan også udløse eller forværre tilstanden.

Hvordan kan man håndtere konstant angst

At håndtere konstant angst er en proces, der kræver tid og tålmodighed. Her er nogle skridt, man kan tage for at lette symptomerne:

  • Få viden om angst: Forståelse af, hvad angst er og hvordan det påvirker dig, kan være et kraftfuldt første skridt.
  • Samtale med en professionel: En psykolog eller terapeut kan tilbyde strategier og teknikker til hjælp til at håndtere angst.
  • Selvhjælpsstrategier: Teknikker som dyb vejrtrækning, mindfulness og motion kan reducere symptomerne.
  • Oprethold en sund livsstil: En balanceret kost, regelmæssig motion og god søvnhygiejne kan hjælpe med at håndtere angst.

Hvornår skal man søge hjælp?

Det er vigtigt at søge hjælp, hvis din angst forhindrer dig i at leve dit liv, som du ønsker. Hvis du føler dig overvældet af dine følelser, eller hvis angsten påvirker dit arbejde, dine relationer eller din generelle trivsel, kan det være en god ide at kontakte en professionel. En psykolog og terapeut er uddannet til at hjælpe mennesker med at håndtere deres angst og finde strategier, der virker for dem. Læs mere om angst. Start med at kontakte din læge.


Book et møde med os

Aftal et uforpligtende møde hos os, hjemme hos jer eller pr. telefon.


Få hjælp af en psykolog eller terapeut

At tage det første skridt kan være svært, men at søge hjælp er et tegn på styrke. Konstant angst kan være udfordrende, men med den rette støtte og de rigtige strategier kan du lære at håndtere din angst og føre et mere tilfredsstillende liv.

En psykolog/terapeut i Lavendla støtter dig gennem processen og hjælper dig med at finde veje til et lettere liv. Hvis du eller en du kender kæmper med konstant angst, opfordrer vi dig til at tage kontakt. Kontakt også din læge.

Behandling for konstant angst

Behandlingen af konstant angst fokuserer på både en psykologisk og, hvis nødvendigt, medicinsk tilgang for at hjælpe dig med at håndtere symptomer og forbedre din livskvalitet. Kognitiv adfærdsterapi (KAT) er f.eks. en af de mest effektive psykologiske behandlinger for angst, som hjælper med at ændre negative tankegangsmønstre og adfærd, der bidrager til angsten. Men det kan også være andre terapeutiske metoder. Mindfulness og afslapningsteknikker er også til stor hjælp, når det drejer sig om at reducere dag-til-dag angst og stress. For nogle kan medicin, såsom antidepressiva eller angstdæmpende medicin, anvendes som en del af behandlingsplanen, altid under nøje overvågning af en læge.

Det er vigtigt at tale med din læge for at få den rette vurdering og behandlingsplan. At tage skridtet mod at søge hjælp kan være udfordrende, men det er et vigtigt skridt på vejen mod et lettere liv.


Vi hjælper dig der, hvor du er

At søge hjælp og støtte kan være et vigtigt skridt henimod et bedre psykisk og mentalt helbred. Hos Lavendla gør vi det svære lettere. Vores team af kvalificerede psykologer og terapeuter kan hjælpe dig. Vi har ingen ventetid. Men vi gør opmærksom på, at vores psykologer og terapeuter ikke tager imod henvisning fra lægen.

Hvis du eller en, du kender, har akutte symptomer eller er i en nødsituation, skal du ringe 112 eller søge akut lægehjælp med det samme.

Mød os fysisk eller digital

Vores terapeuter arbejder både digitalt og lokalt. De er også fleksible tidsmæssigt og kan tilpasse sig dine behov.

Vælg en terapeut her på siden

Vælg en terapeut direkte på hjemmesiden, som du synes passer til dig, ud fra baggrund, anmeldelser eller sprog. Ellers beskriv dit behov, så hjælper vi dig.

Få værktøjer

Alle mennesker er forskellige. Vi møder hvert enkelt, hvor de er. Vores terapeuter vil give dig personlige værktøjer, som passer til lige præcis din situation.


Hvordan foregår terapi for konstant angst?

Terapi for konstant angst fokuserer på at udstyre dig med værktøjer og strategier til bedre at forstå, håndtere og reducere dine angstsymptomer. Behandlingen kan variere afhængigt af den enkeltes behov, men her er nogle centrale komponenter, der ofte indgår i terapien:

* Første samtale – vurdering

Terapien begynder typisk med en grundig vurdering af dine symptomer, historik, og de specifikke udfordringer, du oplever. Det hjælper terapeuten/psykologen med at lave en skræddersyet behandlingsplan til dig.

* Terapeutisk metode

Hvilken tilgang og metode terapeuten eller psykologen benytter sig af er forskelligt. Kognitiv adfærdsterapi er f.eks. en effektiv behandlingsform for angst. Denne tilgang arbejder med at identificere og udfordre negative og irrationelle tanker og overbevisninger, der bidrager til angst, og erstatter dem med mere realistiske og balancerede tanker.

* Coping-strategier

Terapeuten/psykologen vil introducere dig for forskellige coping-strategier – det kan være dyb vejrtrækning, progressiv muskelafspænding og mindfulness-øvelser, der kan hjælpe med at håndtere øjeblikke af akut angst.

* Eksponeringsterapi

For nogle kan eksponeringsterapi være en del af behandlingen. Det involverer gradvis og kontrolleret eksponering for de situationer eller objekter, der udløser angst, for at reducere følsomheden over for disse triggers.

* Arbejde med adfærd

Terapien kan også omfatte et arbejde med at ændre adfærdsreaktioner på angst, som f.eks. undgåelsesadfærd, der kan forværre angst på lang sigt.

* Selvhjælpsopgaver

Mange terapeuter vil give hjemmeopgaver eller selvhjælpsopgaver, der understøtter det arbejde, der foregår i terapisessionerne. Det kan være dagbogsskrivning, øvelser i opmærksomhed eller praktisering af specifikke færdigheder lært i terapien.

* Støtte til livsstilsændringer

Terapeuten kan også anbefale livsstilsændringer, der kan understøtte behandlingen, så som regelmæssig motion, en sund kost og god søvnhygiejne.


Tillid og åbenhed

Terapien foregår i et trygt og støttende miljø, hvor den enkelte føler sig hørt og forstået. Det er en proces, der kræver tid og engagement, men mange oplever betydelig forbedring af deres symptomer og livskvalitet gennem terapeutisk intervention. Samarbejdet mellem klient og terapeut er afgørende for en vellykket behandling, hvor åbenhed og tillid er nøgleord

Kontakt Lavendla. Måske du i første omgang blot ønsker en for-samtale med en psykolog eller terapeut på 20 minutter.


8 ofte stillede spørgsmål og svar om konstant angst

Hvad betyder det at have konstant angst?

At have konstant angst betyder, at man oplever en vedvarende følelse af bekymring, nervøsitet eller angst, som ikke synes at være knyttet til nogen specifik begivenhed eller situation. Det kan føles som en konstant uro i sindet, og for nogle, angst i kroppen, som om man aldrig rigtig kan slappe af. Denne tilstand kan gøre daglige aktiviteter og interaktioner udfordrende og påvirke ens livskvalitet betydeligt.

Er konstant angst det samme som at være stresset hele tiden?

Selvom konstant angst og vedvarende stress kan føles ens, er de ikke helt det samme. Stress er en naturlig reaktion på udfordringer eller pres, og den aftager typisk, når situationen løser sig. Konstant angst, derimod, vedvarer og er ofte ikke direkte relateret til specifikke eksterne begivenheder udefra, Det er en mere generel og vedvarende tilstand indeni, der kan påvirke evnen til at fungere i dagligdagen.

Hvad er tegn på konstant angst?

Tegn på konstant angst kan være vedvarende bekymringer, som er svære at kontrollere, konstant uro, muskelspændinger, søvnproblemer, irritabilitet og en følelse af at være ‘på kant’. Fysiske symptomer som hurtig hjerterytme, svedtendens og maveproblemer kan også være tegn på konstant angst.

Kan konstant angst påvirke min fysiske sundhed?

Ja, det kan have en mærkbar effekt på din fysiske sundhed. Langvarig angst kan føre til muskelspændinger, hovedpine, fordøjelsesproblemer og et svækket immunforsvar. Det kan også øge risikoen for hjertesygdomme og andre alvorlige sundhedsmæssige tilstande. Derfor er det vigtigt, at du håndterer din angst af hensyn til både dit mentale og fysiske velvære.

Hvordan kan en psykolog eller terapeut hjælpe med konstant angst?

En psykolog eller terapeut kan hjælpe ved at tilbyde teknikker og strategier til at forvalte og reducere din angst. Gennem terapi kan du lære at identificere og ændre negative tankegangsmønstre, udvikle coping-strategier og forbedre din evne til at håndtere stress. Terapien kan også omfatte metoder som kognitiv adfærdsterapi, som er effektiv til behandling af angstlidelser. Tal med din læge i første omgang.

Hvad kan jeg gøre selv for at håndtere min konstante angst?

Der er flere selvhjælps-strategier, der kan lindre symptomerne på konstant angst. Praktisering af mindfulness og meditation kan hjælpe med at berolige sindet, mens regelmæssig motion kan reducere fysiske spændinger. En sund livsstil, inklusive god søvnhygiejne og en næringsrig kost, kan også spille en rolle i håndteringen af angst. Det er også vigtigt at begrænse indtaget af koffein og alkohol, som kan forværre angst.

Hvornår skal jeg søge professionel hjælp for min konstante angst?

Hvis din angst forhindrer dig i at udføre daglige aktiviteter, påvirker dine relationer eller forårsager betydelig stress, er det en god ide at søge professionel hjælp. Ligeledes hvis du oplever, at selvhjælps-strategier ikke er tilstrækkelige til at håndtere din angst, kan en psykolog eller terapeut tilbyde den støtte og vejledning, du har brug for. Husk, at søge hjælp er et tegn på styrke, og det første skridt mod at føle dig bedre. Start altid med t kontakte din læge for en vurdering.

Hvad koster terapi i Lavendla?

Hos Lavendla er det terapeuterne og psykologerne, der selv sætter prisen. En terapigang varer normalt 45 minutter og koster mellem 800-1300 kr. Ved at arbejde sammen med en terapeut/psykolog kan du udvikle de færdigheder, der er nødvendige for at overvinde din angst og forbedre din livskvalitet. Måske du i første omgang blot ønsker en samtale med en psykolog eller terapeut. Hos Lavendla kan du booke en tid på 20 minutter til en for-samtale.

3 gode råd om angst

At håndtere konstant angst kan være udfordrende, men med de rette strategier og tilgange er det muligt at opnå betydelige forbedringer i ens livskvalitet. Her er tre gode råd, der kan hjælpe dig:

1. Praktiser mindfulness og nærvær

At være fuldt til stede i nuet kan hjælpe med at bryde cyklussen af konstante bekymringer og angstfulde tanker. Mindfulness-øvelser som vejrtrækningsøvelser, meditation eller yoga kan lære dig at observere dine tanker og følelser – uden at dømme dem. Det kan hjælpe dig med at opnå en følelse af ro og reducere din angst.

2. Udvikl en positiv coping-toolkit

Det er vigtigt at have nogle coping-strategier, som du kan ty til, når angstniveauet stiger. Det kan være teknikker til dyb vejrtrækning, progressiv muskelafspænding eller visualisering. At finde aktiviteter, der bringer glæde og afslapning, er også afgørende. Det kan være alt fra at læse en bog, gå en tur i naturen til at dyrke en hobby. At have en værktøjskasse af positive coping-mekanismer sikrer, at du har ressourcer at trække på, når du har brug for dem.

3. Opbyg et støttende netværk

At dele dine oplevelser og følelser med betroede mennesker i dit liv kan være utroligt helende. Et støttende netværk af venner, familie eller en supportgruppe kan give dig en følelse af samhørighed og forståelse. Overvej også samtaler med en professionel psykolog eller terapeut, der kan tilbyde skræddersyede strategier og støtte dig gennem din proces mod at håndtere din angst.

Kontakt os

Få hjælp og støtte af Lavendlas dygtige terapeuter og psykologer. En terapigang varer typisk 45 minutter pr. gang. Du kan også starte med at bestille en for-samtale på 20 minutter. Inden et behandlingsforløb starter op, kan en 20 minutters samtale være en god start for at få en fornemmelse af, hvordan det er at møde en professionel psykoterapeut eller psykolog.

Vi gør det svære lettere

Det kan være svært at leve med angst, men at søge hjælp kan være et vigtigt skridt i retning af lindring og forbedret livskvalitet.

Hvis du eller en, du kender, har akutte symptomer eller er i en nødsituation, skal du ringe 112 eller søge akut lægehjælp med det samme.

Vores anmeldelser

Masser af omsorg og empati. Forstod mine behov og ønsker. God støtte og hjælp. Stor anbefaling.

Margrethe

Christina Stjärnqvist

Skrevet af Christina Stjärnqvist

Christina Stjärnqvist er journalist og cand.comm med speciale i social- og sundhedskommunikation. Har skrevet for foreninger, organisationer og mediehuse indenfor området i over 20 år.