Hjem / Terapi / Angst / Angst om natten

Angst om natten er bekymringer, der kører i ring, og det kan forstyrre vores søvn og give uro i kroppen. Få hjælp hos Lavendla til at håndtere angsten.

Hvad er angst om natten?

Angst om natten kan vise sig på mange måder, men fælles er, at de forstyrrer vores nattesøvn og hvile. Det kan være alt fra en urolig fornemmelse i kroppen, bekymringer der kører i ring til deciderede angstanfald om natten. Denne form for angst kan også være forbundet med specifik frygt, som angst for at være alene hjemme om natten.

Symptomer på angst om natten

Symptomerne på angst om natten kan variere fra person til person. Symptomer kan udover at påvirke din nattesøvn også have indflydelse på dit velbefindende og din evne til at fungere i dagtimerne.

Almindelige symptomer kan være:

  • Vågner om natten med angst
  • Svært ved at falde i søvn på grund af bekymringer eller frygt
  • Uro og rastløshed i kroppen
  • Hjertebanken og hurtig puls
  • Svært ved at trække vejret normalt

Har jeg brug for hjælp?

Vi kan alle opleve at blive bange, både om dagen og om natten. Hvis symptomerne bliver overvældende og forstyrrer hverdagen, kan det være et tegn på, at du har brug for professionel hjælp. En psykolog eller terapeut kan tilbyde støtte og terapi til at håndtere angsten. Se vores liste over terapeuter/psykologer nedenfor og tag kontakt for en indledende samtale.

Vores mål er at gøre det svære lettere for mennesker, som har brug for hjælp og opbakning.

Henriette Rendbæk Jønsson, leder og grundlægger


Mød vores terapeuter

Årsager til angst om natten

Angsten kan være drevet af mange forskellige faktorer. For nogle er det dagens stress og bekymringer, der tager over, når stilheden indfinder sig. For andre kan det være mere dybdegående psykologiske årsager, som frygt for at miste kontrol eller frygt for det ukendte. Uanset årsagen, er det vigtigt at anerkende, at angst om natten er et tegn på, at noget behøver opmærksomhed.

Angstanfald om natten

Et angstanfald om natten er en intens og overvældende oplevelse, hvor man pludselig vågner fra søvnen, grebet af panik og en dyb følelse af frygt. Anfaldene er ofte så intense, at de efterlader én ude af stand til at falde i søvn igen, fyldt med angst for, at anfaldet vil gentage sig. Selvom et angstanfald om natten kan føles uudholdeligt og skræmmende, er det vigtigt at huske, at det er midlertidigt og ikke udgør en umiddelbar fysisk trussel. Professionel hjælp og terapi kan bidrage med hjælp til at lære effektive strategier til at håndtere og reducere hyppigheden og intensiteten af anfaldene.

Symptomer ved angstanfald

Angstanfald kan komme til udtryk med kraftige fysiske symptomer og vil typisk også være ledsaget af psykiske symptomer. Symptomerne kan være:

  • Hjertebanken
  • Svedtendens
  • Rystelser eller kroppen skælver
  • Åndenød eller kvælningsfornemmelse
  • En uforklarlig følelse af dødsangst
  • Tab af kontrol
  • En stærk frygt for at blive sindssyg

Hvornår skal du søge hjælp?

Hvis du, eller en du kender, oplever symptomer på alvorlig angst, er det vigtigt at søge professionel hjælp. Hos din egen læge, en psykolog eller terapeut er det muligt at få hjælp og støtte, der er tilpasset lige præcis den enkeltes behov.


Book et møde med os

Aftal et uforpligtende møde hos os, hjemme hos jer eller pr. telefon.


Angst for at være alene om natten

Angsten for at være alene og alene hjemme om natten, også kendt som monofobi eller nyktofobi, kan være dybt forstyrrende og påvirke ens evne til at falde i søvn eller føle sig tryg i sit eget hjem. At overkomme angsten er en proces, der kan kræve tid, tålmodighed. Husk, at det er okay at bede om hjælp, og at du ikke er alene om at føle, som du gør. Her nogle gode råd til at overkomme frygten:

  • Gradvis eksponering: Start med at tilbringe korte perioder alene om natten i et rum, hvor du føler dig relativt tryg. Gradvist øg varigheden og måske rummets isolation, som du føler dig mere komfortabel med.
  • Sikkerhedsforanstaltninger: Implementer sikkerhedsforanstaltninger, der får dig til at føle dig mere tryg, som at tjekke låse, have et natlys tændt eller bruge en app til hjemmesikkerhed.
  • Afslapningsteknikker: Lær og praktiser afslapningsteknikker, som dyb vejrtrækning, mindfulness eller guidet meditation for at berolige dit sind, når du er alene.
  • Positiv bekræftelse: Brug positiv bekræftelse og selvtale for at styrke din følelse af sikkerhed og selvstændighed. Gentag beroligende sætninger for dig selv, som “Jeg er tryg”, “Jeg er i stand til at håndtere dette”.
  • Planlæg aktiviteter: Hav en plan for, hvad du kan gøre, hvis du føler dig ængstelig, som at læse en bog, lytte til rolig musik, eller lave lette strækøvelser.
  • Søg støtte: Tal om dine følelser med venner, familie eller en terapeut. At dele dine oplevelser kan ikke blot give dig en følelse af fællesskab men også praktiske råd og støtte.
  • Professionel hjælp: Overvej at konsultere en psykolog eller terapeut, der kan hjælpe dig med at arbejde igennem din angst med professionelle strategier og værktøjer.

Når angst om natten er symptom på alvorlig angstlidelse

Angst om natten er ikke blot en isoleret udfordring; den kan være et symptom på eller bidrage til udviklingen af mere alvorlige angstlidelser. For at forstå, hvordan den nattelig angst kan være forbundet med anden psykologisk tilstand, er det vigtig for at søge den rette hjælp og behandling. Her er nogle af de angstlidelser, som angst om natten kan være et tegn på eller kan forværre:

  • Generaliseret angst (GAD): Personer med GAD oplever vedvarende bekymring og angst for en række forskellige emner, begivenheder eller aktiviteter. Angsten er ofte ude af proportion med den faktiske risiko eller sandsynligheden for bekymringerne. Angst om natten kan være særligt udtalt hos personer med GAD, da stilheden og inaktiviteten kan give rum for bekymringerne at tage over.
  • Panikangst: Panikangst karakteriseres ved gentagne og uventede panikanfald – pludselige bølger af intens frygt eller ubehag, der kan indeholde symptomer som hjertebanken, svedtendens, uro og kroppen ryster eller følelsen af at “mistet kontrollen”. Mennesker med panikangst kan opleve angstanfald om natten, hvilket kan forstyrre søvnen og skabe frygt for at sove.
  • Social angst: Selvom social angst primært er forbundet med frygt for sociale situationer, kan den også påvirke menneskers nattesøvn. Bekymringer om kommende sociale interaktioner eller genoplevelser af sociale situationer fra dagen kan udløse angst om natten.
  • Posttraumatisk stresslidelse (PTSD): PTSD kan opstå efter at have været udsat for en eller flere traumatiske hændelser. Mareridt og genoplevelser af traumet kan forekomme om natten, hvilket kan føre til angst og søvnproblemer.
  • Fobier: Specifikke fobier som mørkefobi (nyctofobi) eller frygt for at være alene (monofobi), kan forårsage eller forværre angst om natten. Fobierne kan gøre det svært at falde i søvn eller forblive i søvn.
  • Agorafobi: Agorafobi er en frygt for situationer, hvor flugt eller “at slippe væk” kan være vanskeligt eller hjælp ikke er tilgængelig i tilfælde af et panikanfald. Selvom det oftest relaterer sig til at være udenfor hjemmet, kan frygten også manifestere sig om natten, især ved tanken om at være alene og ude af stand til hurtigt at få hjælp.

Vi hjælper dig der, hvor du er

At søge hjælp og støtte kan være et vigtigt skridt henimod et bedre psykisk og mentalt helbred. Hos Lavendla gør vi det svære lettere. Vores team af kvalificerede psykologer og terapeuter kan hjælpe dig. Vi har ingen ventetid. Men vi gør opmærksom på, at vores psykologer og terapeuter ikke tager imod henvisning fra lægen.

Hvis du eller en, du kender, har akutte symptomer eller er i en nødsituation, skal du ringe 112 eller søge akut lægehjælp med det samme.

Mød os fysisk eller digital

Vores terapeuter arbejder både digitalt og lokalt. De er også fleksible tidsmæssigt og kan tilpasse sig dine behov.

Vælg en terapeut her på siden

Vælg en terapeut direkte på hjemmesiden, som du synes passer til dig, ud fra baggrund, anmeldelser eller sprog. Ellers beskriv dit behov, så hjælper vi dig.

Få værktøjer

Alle mennesker er forskellige. Vi møder hvert enkelt, hvor de er. Vores terapeuter vil give dig personlige værktøjer, som passer til lige præcis din situation.


Søg hjælp

Når angst om natten bliver en hyppig forstyrrelse, er det vigtigt at tage det alvorligt og søge professionel hjælp. En psykolog eller terapeut kan give værktøjer og terapi, såsom kognitiv adfærdsterapi (CBT), der effektivt kan behandle og bearbejde både angsten og natten, og hvis der er en underliggende angstlidelse. Husk, at du ikke er alene, og hjælp er tilgængelig for at gøre det svære lettere. Læs mere om angst

Behandlingsmuligheder

Behandling af angst om natten kan effektivt pege på og behandle både de akutte symptomer og de dybere liggende årsager til angst. En flerstrenget tilgang er ofte mest effektiv i en kombination af terapi, ændringer i livsstil og eventuelt medicin. Her er en oversigt over effektive behandlingsmetoder:

  • Psykoterapi: Samtale og forskellige terapiformer, f.eks.:
    Kognitiv adfærdsterapi: Hjælper med at identificere og ændre negative tankemønstre og adfærd, der bidrager til angst.
    – Mindfulness-baserede terapier: Fremmer nærvær og hjælper med at reducere angst gennem meditation og opmærksomhedsøvelser.
  • Livsstilsændringer:
    – Regelmæssig fysisk aktivitet: Bidrager til at reducere angst og fremmer bedre søvn.
    – Sund søvnhygiejne: Etablering af en fast soverutine og skabelse af et roligt sovemiljø.
    – Begrænsning af stimulanser: Reduktion af koffein og skærmbrug før sengetid.
  • Afslapningsteknikker:
    – Vejrtrækningsøvelser: Dybe, kontrollerede vejrtrækninger kan reducere stress og fremme afslapning.
    – Progressiv muskelafslapning: Øvelser, der systematisk spænder og slapper af i muskelgrupper, mindsker fysisk spænding.
  • Medicinsk behandling:
    – I nogle tilfælde kan lægemidler som antidepressiva eller benzodiazepiner anbefales midlertidigt for at hjælpe med at styre angstsymptomerne. Tal med din læge.

16 ofte stillede spørgsmål og svar om angst om natten

Hvad er angst om natten?

Angst om natten er en tilstand, hvor man oplever intens bekymring, uro eller frygt i løbet af natten, som kan forstyrre ens søvn. Det kan variere fra milde urolige følelser til alvorlige angstanfald om natten. Denne form for angst kan være særligt udfordrende, da stilheden og mørket kan forstærke følelsen af isolation og bekymring.

Hvad forårsager angst om natten?

Årsagerne kan være mange og varierede. For nogle kan det være stress og bekymringer fra dagligdagen, der akkumuleres og bliver mere fremtrædende om natten. Andre kan opleve angst om natten som en del af en bredere angstlidelse, som generaliseret angst eller panikangst. Specifikke fobier, såsom angst for at være alene hjemme om natten, kan også være en årsag. Læs mere om angst

Hvordan adskiller angst om natten sig fra angst om dagen?

Mens angst kan opleves på ethvert tidspunkt af døgnet, kan angst om natten føles mere intens og uoverkommelig. Om natten er der færre distraktioner og aktiviteter, der kan aflede ens tanker, hvilket kan forstærke bekymringer og følelser af angst. Desuden kan frygten for ikke at få nok søvn og dets konsekvenser for den næste dag forværre angsten.

Hvordan påvirkes søvnen af angst om natten?

Det kan have en markant negativ indvirkning på søvnkvaliteten. Den kan gøre det svært at falde i søvn, føre til hyppige opvågninger eller forårsage mareridt. Det kan resultere i en ond cirkel, hvor søvnmangel forværrer angst, hvilket igen gør det sværere at sove.

Hvad kan man gøre for at håndtere angst om natten?

Der er flere strategier, man kan anvende for at håndtere angst om natten:
– Skab en afslappende aftenrutine for at signalere til din krop, at det er tid til at sove.
– Praktiser afslapningsteknikker, såsom dyb vejrtrækning eller meditation, før sengetid.
– Skriv dine bekymringer ned i en dagbog for at hjælpe med at klare tankerne.
– Undgå skærme og stimulanser som kaffe og te sent på dagen.
– Overvej at tale med en psykolog eller terapeut, som kan tilbyde specifikke strategier og behandlinger.

Hvornår skal man søge professionel hjælp for angst om natten?

Hvis din angst om natten er vedvarende, forstyrrer din evne til at fungere i dagligdagen, eller hvis du oplever, at dine egne forsøg på at håndtere den ikke er tilstrækkelige, kan det være tid til at søge professionel hjælp. En psykolog/terapeut kan tilbyde behandling med terapi, der er tilpasset dine specifikke behov, evt. i kombination med medicin. Kontakt først og fremmest din læge for en vurdering og evt. diagnose og behandlingsplan.

Hvordan kan en psykolog eller terapeut hjælpe med angst om natten?

En psykolog eller terapeut kan hjælpe med at identificere de underliggende årsager til din angst og arbejde med dig for at udvikle effektive coping-strategier. Dette kan inkludere terapiformer som kognitiv adfærdsterapi, som er særlig effektiv til behandling af angstlidelser. De kan også tilbyde teknikker til stresshåndtering og afslapning, der kan anvendes før sengetid for at fremme bedre søvn. Sammen kan I arbejde mod at bryde den onde cirkel af angst og søvnløshed.

Er det normalt at vågne op med angst om natten?

Ja, det er relativt almindeligt at opleve perioder, hvor man vågner op med angst. Det kan være resultatet af stress, bekymringer eller underliggende angstlidelser. Når det sker, er det vigtigt at have nogle strategier parat, som dyb vejrtrækning eller afslapningsteknikker, der kan hjælpe med at berolige sindet og gøre det lettere at falde i søvn igen.

Kan kost og motion afhjælpe angst?

Ja, både kost og motion kan have en stor indvirkning på angstniveauer, inklusiv angst om natten. En sund, balanceret kost kan hjælpe med at stabilisere blodsukkeret og reducere inflammation, hvilket potentielt kan mindske angst. Regelmæssig motion frigiver endorfiner, kroppens naturlige humørforbedrere, som kan reducere stress og fremme bedre søvn.

Hvordan kan man skabe et miljø, der fremmer bedre søvn trods angst om natten?

At skabe et beroligende sovemiljø spiller en vigtig rolle. Det betyder f.eks. at holde soveværelset køligt, mørkt og stille. Sørg for, at din seng og puder er behagelige, og undgå at bruge din seng til arbejde i eller andre stressende aktiviteter, så din krop kun associerer sengen med søvn og afslapning.

Hvad er forskellen på angst om natten og natlige panikanfald?

Angst om natten refererer ofte til en generel følelse af uro og bekymring, der kan forstyrre ens søvn. Natlige panikanfald, derimod, er intense, akutte episoder af panik, der vækker én fra søvnen. Anfaldene kan indeholde symptomer som hjertebanken, svedtendens, og en overvældende følelse af frygt. Mens begge oplevelser er relateret til angst, er natlige panikanfald mere intense og ofte mere pludselige.

Kan meditation og mindfulness hjælpe med at reducere angst om natten?

Ja, meditation og mindfulness er kraftfulde værktøjer. Disse praksisser hjælper med at træne sindet til at fokusere på nuet og slippe af med bekymrende tanker, der kører i ring. Ved regelmæssigt at praktisere meditation før sengetid, kan mange finde en større følelse af ro og en forbedring i deres evne til at falde i søvn og forblive sovende.

Kan urtemedicin eller kosttilskud være effektive mod angst om natten?

Mange mennesker finder lindring fra gennem brugen af visse urtemediciner eller kosttilskud. Ingredienser som magnesium, kamille og valerianrod er populære for deres potentielle beroligende effekter. Men der er ikke evidens for deres virkning. Det er vigtigt at konsultere en læge eller en sundhedsfaglig person, før man starter på nye kosttilskud, især hvis man allerede tager anden medicin.

Hvordan kan man støtte en partner, der oplever angst om natten?

At støtte en partner med angst kræver forståelse, tålmodighed og medfølelse. Lyt aktivt til deres bekymringer uden at dømme og tilbyd fysisk nærhed eller beroligende ord, hvis det ønskes. Hjælp med at skabe et afslappende sovemiljø og overvej at deltage i afslapningsteknikker sammen, som aftenmeditation eller lette stræk. Fortsætter angsten er det vigtigt at opfordre til at søge professionel hjælp hos lægen og en psykolog eller terapeut.

Hvad koster terapi i Lavendla?

Hos Lavendla er det terapeuterne og psykologerne, der selv sætter prisen. En terapigang varer normalt 45 minutter og koster mellem 800-1300 kr. Hvor lang tid dit forløb skal vare, det afgør du sammen med terapeuten/psykologen. Det første møde handler om at lære hinanden at kende.

Hvordan kan man overkomme angsten for at være alene om natten?

Angsten for at være alene om natten kan være dybt forstyrrende og påvirke ens evne til at falde i søvn eller føle sig tryg i sit eget hjem. For at overkomme frygten er der mere, man kan gøre – f.eks. gradvis eksponering, hvor man starter med at tilbringe korte perioder alene om natten i et rum, hvor man føler sig relativt tryg. Gradvist øges varigheden. At lære sig teknikker indenfor afslapning og positiv bekræftelse kan også være hensigtsmæssigt. Dyb vejrtrækning, mindfulness eller guidet meditation kan berolige dit sind, når du er alene. Kombineret med brug af positiv bekræftelse kan det styrke følelsen af sikkerhed, tryghed og selvstændighed. Gentag beroligende sætninger for dig selv, som “Jeg er tryg”, “Jeg er i stand til at håndtere dette”.

Tips til at håndtere angst om natten

  • Anerkend dine følelser: Det første skridt mod at håndtere din angst er at anerkende, at dine følelser er til stede, at de er gyldige. Det er okay at føle, som du gør.
  • Skab en aftenrutine: En beroligende aftenrutine kan hjælpe med at forberede både krop og sind på søvn. Det kan være aktiviteter som at læse en bog, lytte til rolig musik eller meditere.
  • Undgå stimulanser før sengetid: Kaffe, te og skærme kan gøre det sværere at falde i søvn og kan forværre angst.
  • Skriv dine tanker ned: Hvis du ligger og kæmper med bekymrende tanker, kan det hjælpe at skrive dem ned. Det kan fungere som en måde at få dem ud af hovedet på.
  • Øvelser i vejrtrækning og afslapning: Simpel vejrtrækningsøvelser kan hjælpe med at berolige dit sind og gøre det lettere at falde i søvn.
  • Søg professionel hjælp: Hvis din angst om natten er vedvarende og påvirker din livskvalitet, kan det være en god idé at tage kontakt til en psykolog eller terapeut. Her vil du få tilbudt samtale, strategier og terapiformer, der kan hjælpe dig med at håndtere din angst.

Kontakt os

Få hjælp og støtte af Lavendlas dygtige terapeuter og psykologer. En terapigang varer typisk 45 – 55 minutter pr. gang. Du kan også starte med at bestille en samtale på 20 minutter. En 20 minutters for-samtale er en god start for at få en fornemmelse af, hvordan det er at møde en professionel terapeut eller psykolog, og om kemien mellem jer er god.

Vi gør det svære lettere

Vores anmeldelser

Masser af omsorg og empati. Forstod mine behov og ønsker. God støtte og hjælp. Stor anbefaling.

Margrethe

Christina Stjärnqvist

Skrevet af Christina Stjärnqvist

Christina Stjärnqvist er journalist og cand.comm med speciale i social- og sundhedskommunikation. Har skrevet for foreninger, organisationer og mediehuse indenfor området i over 20 år.