29 75 75 05 Døgnåbent
Hjem / Terapi / Angst / Angst på arbejdet

Angst relateret til arbejde og job kan spænde fra mild nervøsitet til alvorlig angst, der gør det vanskeligt at fungere i hverdagen og arbejdslivet. Læs mere her om angst på arbejdet og få hjælp og støtte i Lavendla.

Angst på arbejdet og hvad angår job

Angst på arbejdet og hvad angår job dækker over en række følelser, som kan spænde fra mild nervøsitet til alvorlig angst, der gør det vanskeligt at fungere i hverdagen. Det kan manifestere sig på forskellige måder, såsom frygt for at begå fejl, angst for at interagere socialt på arbejdspladsen eller frygt for at stå over for nye opgaver og udfordringer på arbejdet. Få hjælp med psykoterapi / samtaleterapi og coaching.

Forstå angsten

Angst hvad angår dit arbejde kan manifestere sig på mange måder, fra generaliseret angst ved tanken om arbejdsdagen til specifikke bekymringer som angst for jobsamtaler eller angst for at starte i et nyt job. Det kan være en følelse af konstant bekymring, hjertebanken eller måske en frygt for at begå fejl, der vil virke lammende på dig, og du mister kontrol.

  • Angst og arbejde: En cyklus af bekymringer, der kan forstærke sig selv. Bekymringer fører til angst, som påvirker præstationen på arbejdet, hvilket igen fører til yderligere bekymringer.
  • Social angst og arbejde: Frygten for at interagere med kolleger eller at blive bedømt af dem kan gøre hverdagen på arbejdspladsen utroligt udfordrende.
  • Generaliseret angst og arbejde: En vedvarende følelse af angst, der ikke nødvendigvis er knyttet til specifikke aspekter af dit arbejde, men som påvirker evnen til at fungere i arbejdsmiljøet.

I Lavendla vil vi gerne gøre det svære lettere og vejen til terapi kortere

Signe Klitgaard, ansvarlig for faglighed, uddannelse og kvalitet

Mød vores terapeuter

Klik her for at se alle psykologer, terapeuter og coaches.


Symptomer på arbejdsrelateret angst

Nogle symptomer kan være:

  • Undgåelsesadfærd
  • Søvnproblemer
  • Konstant bekymring over arbejdsopgaver
  • Fysiske symptomer som hjertebanken og svedtendens

Årsager til angst på arbejdet

Årsagerne til angst i forbindelse med arbejde kan være mange og varierer selvfølgelig fra person til person. Det kan være alt fra tidligere negative oplevelser på arbejdspladsen til et højt stressniveau eller mangel på støtte fra kolleger og ledelse.

Almindelige triggere:

  • Overvældende arbejdsbyrde
  • Urealistiske forventninger fra ledelsen
  • Dårlig kommunikation på arbejdspladsen
  • Frygt for at tale offentligt eller deltage i møder

Book et møde med os

Ring til os på 29 75 75 05 eller udfyld dine oplysninger, vælg en tid og fortsæt til betaling.


Strategier til håndtering af angst på arbejdet

At håndtere angst relateret til dit arbejde kræver tid og tålmodighed, men med de rette strategier, kan du opnå at føle dig mere tryg på din arbejdsplads.

  • Anerkend dine følelser: Det første skridt henimod at overvinde din angst er at anerkende, at dine følelser er gyldige, at det er okay at føle, som du gør.
  • Tal om det: Find en kollega, leder eller HR-person, du stoler på og fortæl om, hvordan du har det. Det kan være en lettelse, og mange arbejdspladser tilbyder støtte og hjælp i din situation. Søg også støtte fra venner, familie eller få professionel hjælp.
  • Sæt realistiske mål: Start småt og sæt realistiske mål for dig selv på arbejdspladsen.
  • Øv afslapningsteknikker: Prøv afslapningsteknikker som dyb vejrtrækning eller meditation for at mindske stress.
  • Søg professionel hjælp: En psykolog, terapeut eller coach kan tilbyde strategier og værktøjer til at håndtere din angst. De kan hjælpe dig med at identificere, hvad der baggrunden for din angst, og hvad der udløser den. Sammen med dem kan du arbejde og bearbejde dine følelser og tanker på en sund måde.

Søger du hjælp?

Hvis du eller en du kender kæmper med angst på arbejdet, kan det være vigtigt at søge hjælp. At tage det første skridt kan være svært, men det er et vigtigt skridt på vejen hen imod at få et bedre og sundere arbejdsliv. Hos os i Lavendla finder du et team af engagerede psykologer, terapeuter og coaches, der er klar til at støtte dig, uanset om du foretrækker sessioner online eller fysiske møder.


Vi hjælper dig der, hvor du er

At søge hjælp og støtte kan være et vigtigt skridt henimod et bedre psykisk og mentalt helbred. Hos Lavendla gør vi det svære lettere. Vores team af kvalificerede psykologer og terapeuter kan hjælpe dig. Vi har ingen ventetid. Men vi gør opmærksom på, at vores psykologer og terapeuter ikke tager imod henvisning fra lægen.

Hvis du eller en, du kender, har akutte symptomer eller er i en nødsituation, skal du ringe 112 eller søge akut lægehjælp med det samme.

Mød os fysisk eller digital

Vores terapeuter arbejder både digitalt og lokalt. De er også fleksible tidsmæssigt og kan tilpasse sig dine behov.

Vælg en terapeut her på siden

Vælg en terapeut direkte på hjemmesiden, som du synes passer til dig, ud fra baggrund, anmeldelser eller sprog. Ellers beskriv dit behov, så hjælper vi dig.

Få værktøjer

Alle mennesker er forskellige. Vi møder hvert enkelt, hvor de er. Vores terapeuter vil give dig personlige værktøjer, som passer til lige præcis din situation.


Brug for tilpasning på arbejdet?

At have angst i forbindelse med arbejdet, kan have sine mange årsager. Måske har du behov for at bearbejde tidligere erfaringer, enten i din barndom eller på andre arbejdspladser. Måske din angst er mere almen i dagligdagen og ikke kun handler om dit arbejde. Hvis din angst primært er arbejdsrelateret, kan det være, du har behov for tilpasninger. Det kan være enkle forandringer, du har behov for at skabe:

  • Fleksible arbejdstider: Kan hjælpe med at reducere stress og gøre det lettere at håndtere angst.
  • Arbejdsopgaver: Tilpasning af opgaver for at mindske følelsen af overvældelse.
  • Planlægning og organisering: At bryde store opgaver ned i mindre dele kan gøre dem mindre overvældende og hjælpe med at reducere arbejdsrelateret angst.
  • Støtte fra kolleger: En mentor eller støttegruppe på arbejdspladsen kan være en stor hjælp.

Det kan også være, du har behov for at sætte mere fokus på dig selv og passe bedre på dig selv i din dagligdag og på arbejdet.

  • Sæt grænser: Lær at sige nej og prioriter dit eget velbefindende.
  • Selvpleje: Praktiser regelmæssige rutiner for pleje af dig selv, for at mindske stress og angst.
  • Åndedrætsøvelser: Enkle åndedrætsteknikker kan hurtigt reducere stressniveauet.
  • Mindfulness og meditation: Disse praksisser kan hjælpe dig med at blive mere opmærksom på nuet og mindske bekymringer.
  • Motion og kost: En sund livsstil kan have en positiv effekt på din mentale sundhed.
  • Anvend teknologi til støtte: Apps til stresshåndtering eller tidshåndtering kan hjælpe dig med at holde angsten i skak.

12 ofte stillede spørgsmål og svar om angst på arbejdet

Hvad er angst på arbejdet?

Angst på arbejdet refererer til de følelser af bekymring, nervøsitet eller frygt, som kan være relateret til arbejdssituationer. Det kan påvirke alt fra din evne til at præstere dine daglige opgaver til dine interaktioner med kolleger. Denne form for angst kan skyldes forskellige faktorer, herunder frygt for at fejle, pres for at møde deadlines, social angst ved interaktion med andre eller angst for at søge nyt job. Det er vigtigt at anerkende disse følelser og søge støtte, da ubehandlet angst kan påvirke både dit professionelle og personlige liv.

Hvordan kan jeg håndtere angst for at gå på arbejde?

Håndtering af angst for at gå på arbejde starter med at anerkende problemet og derefter at adressere det. Teknikker som åndedrætsøvelser og mindfulness kan være hjælpsomme i akutte situationer. Det kan også være gavnligt at planlægge din dag for at reducere stress, det kan være at planlægge dagens oopgaver nøje – det kan f.eks. også være at give dig selv ekstra tid om morgenen, så du ikke føler dig forhastet. Hvis din angst er dyb og vedvarende, kan det være en god idé at søge professionel hjælp fra en psykolog eller terapeut, som kan tilbyde skræddersyede strategier og støtte til lige præcis dine behov.

Kan ikke arbejde pga. angst, hvad skal jeg gøre?

Hvis din angst er så overvældende, at den forhindrer dig i at arbejde, er det første skridt at række ud efter hjælp. Tal med din læge som kan vurdere din situation og anbefale behandlinger, der kan hjælpe dig. Det kan også være en god ide at drøfte dine bekymringer med din arbejdsgiver. Mange virksomheder tilbyder særlig støtte for medarbejdere, som inkluderer hjælp til psykologisk rådgivning. Husk, at dit helbred er vigtigt, og der er hjælp at hente.

Hvordan kan angst påvirke min præstation?

Har du angst på arbejdet kan det komme til udtryk som nedsat koncentration, angst fro at træffe beslutninger, forsinkelser i at færdiggøre opgaver og vanskeligheder med at interagere med kolleger eller andre mennesker, som indgår i dit arbejde. Dette kan påvirke din generelle jobpræstation og måske endda din karriereudvikling. Det er afgørende at finde måder at håndtere din angst på. Det kan være at søge støtte fra en professionel, bruge angst-reducerende teknikker på arbejdspladsen og implementere en sundere balance i dit arbejds- og privatliv.

Er der jobs for mennesker med social angst?

Ja, der er absolut jobs, der passer bedst til mennesker med social angst. Jobs, der kræver mindre direkte kontakt til andre mennesker eller store gruppeinteraktioner, kan være mindre stressende. Det er vigtigt at finde et arbejdsmiljø, hvor du føler dig støttet, og hvor der er forståelse for din angst.

Hvordan kan jeg bede om hjælp på arbejdet uden at føle mig svag?

At bede om hjælp er et tegn på styrke, ikke svaghed. Det viser, at du er proaktiv i at tage hånd om dig selv og dermed også tager ansvar for din arbejdsplads, som er afhængig af dig. Du kan starte med at tale med en person på arbejdspladsen, som du stoler på, det kan være en HR-repræsentant, en leder eller en kollega. Forklar din situation uden at føle dig presset til at dele mere, end du er komfortabel med. Mange arbejdspladser har en politik på området til hjælp og støtte for medarbejdere i din situation.

Hvad kan nogle langsigtede strategier være for at håndtere angst på arbejdet?

Langsigtede strategier for at håndtere angst på arbejdet kan være, at du lærer og anvender teknikker for stresshåndtering. Mindfulness eller meditation kan også være effektivt. Overvej at sætte realistiske mål for dit arbejde og dit personlige liv for at undgå overbelastning. Og søg støtte og vedligehold dine relationer med familie, venner og eventuelt en psykolog, terapeut eller coach, som kan tilbyde vejledning og hjælp gennem svære perioder. At udvikle en god rutine for selvpleje, f.eks. regelmæssig motion, en sund kost og tilstrækkelig hvile, kan også være væsentligt.

Hvor meget koster terapi hos Lavendla?

Hos Lavendla er det terapeuterne og psykologerne, der selv sætter prisen. En terapigang varer normalt 45-60 minutter og koster mellem 800-1.300 kroner. Hvor mange terapigange, der skal til, eller hvad du har brug for hjælp til, beslutter du sammen med behandleren. Når I mødes første gang, er det som regel for at lære hinanden at kende, definere hvilke psykiske udfordringer du oplever, og derefter lægge en plan for, hvordan I vil arbejde sammen.

Hvordan påvirker generaliseret angst mit arbejde?

Generaliseret angst kan gøre hverdagen på arbejdet udfordrende, da det kan indebære bekymring og angst, der ikke nødvendigvis er knyttet til arbejdsmiljøet eller specifikke arbejdsrelaterede opgaver. Angsten kan føre til konstant uro og besvær med at koncentrere sig om arbejdet, hvilket igen kan påvirke din evne til at overholde deadlines og opretholde en produktivitet. Langsigtet kan dette også påvirke dine arbejdsrelationer og din generelle arbejdsglæde. At finde effektive måder at håndtere din angst på er afgørende for både din mentale sundhed og din professionelle udvikling. Start med at kontakte din læge for en vurdering og diagnose. Herefter kan du få god og solid hjælp fra en psykolog eller terapeut.

Hvad kan jeg gøre, hvis jeg føler angst for at søge nyt job?

Der er mere, du kan foretage dig, for at gøre processen mindre overvældende. Start med at bryde jobansøgningsprocessen ned i mindre, håndterbare dele, som at opdatere dit CV, øve jobsamtaler med en ven eller deltage i netværksarrangementer. Mind dig selv om dine tidligere succeser og styrker. Overvej også at søge støtte fra en karriererådgiver/coach eller en terapeut/psykolog, som kan hjælpe dig med at navigere i din angst og forberede dig mentalt til jobsøgningsprocessen.

Hvordan kan jeg støtte en kollega med angst på arbejdet?

At støtte en kollega med angst kræver empati, forståelse og respekt for deres privatliv. Tilbyd et lyttende øre uden at presse dem til at dele mere, end de er komfortable med. Opfordr dem forsigtigt til at søge professionel hjælp, hvis de endnu ikke har gjort det. Vær opmærksom på, hvordan arbejdsmiljøet kan påvirke deres velbefindende og overvej om der er praktiske ændringer, der kan gøre deres arbejdsdag lettere, som fleksible arbejdstider eller mulighed for at arbejde hjemmefra. Husk, blot det at vide, at de har støttende kolleger, kan gøre en stor forskel for nogen, der kæmper med angst.

Hvad er tegn på, at jeg måske skal søge professionel hjælp for min angst på arbejdet?

Tegn på at du har behov for hjælp til din angst, inkluderer, men er ikke begrænset til, følgende: hvis din angst forhindrer dig i at udføre dine arbejdsopgaver effektivt, påvirker dine relationer på arbejdspladsen negativt, fører til hyppigt fravær fra arbejdet eller hvis du oplever fysiske symptomer som konstant træthed, hjertebanken eller besvær med at trække vejret. En psykolog, terapeut eller coach kan give dig skræddersyede strategier til at håndtere din angst og hjælpe dig med at opnå en bedre balance i dit arbejdsliv.

Angst for at søge job

Angsten for at søge job kan føles som en uoverstigelig barriere for mange. Frygten for afvisning, usikkerhed og egne kompetencer og presset fra at skulle præsentere sig selv optimalt, kan virke overvældende. Denne form for angst kan hindre dig i at søge jobs. Det er vigtigt at anerkende disse følelser og arbejde med dem, for eksempel ved at øve sig på jobsamtaler, søge støtte hos venner eller en professionel.

Angst for at starte nyt job

At starte på et nyt job er det samme som nye udfordringer og forventninger, hvilket kan vække angst, især for dig, der kæmper med usikkerhed eller frygt for det ukendte. Bekymringer om at falde til, møde nye kolleger og leve op til jobbets krav kan virke skræmmende. For at mindske denne angst er det hjælpsomt at forberede sig så meget som muligt, lære virksomhedens kultur at kende på forhånd og påminde sig selv om, at alle føler sig usikre, når de starter et nyt job. At sætte realistiske forventninger til sig selv og tillade at tilpasning tager tid, for alle mennesker, kan også være afgørende skridt mod en mere positiv start.

Terapi for arbejdsrelateret angst

Terapi kan være en effektiv løsning for dig, der oplever angst i forbindelse med dit arbejde eller jobsøgning. Ved at tale med en terapeut, psykolog eller coach kan du udforske de underliggende årsager til din angst, udvikle coping-strategier for at håndtere stressende situationer og lære teknikker til at forbedre din selvtillid og dine kommunikationsevner. Du kan også få støtte til at opbygge en plan for, hvordan du bedst navigerer i arbejdsmiljøet, samtidig med at du opretholder mental sundhed. Terapi kan give dig værdifulde værktøjer til at tackle arbejdsrelateret angst og fremme et mere tilfredsstillende arbejdsliv.

Kontakt os

Få hjælp og støtte af Lavendlas dygtige terapeuter og psykologer. En terapisession varer typisk 45 – 70 minutter pr. gang. Du kan starte med at bestille en samtale på 20 minutter. Inden et forløb starter op, kan en 20 minutters samtale være en god start for at få en fornemmelse af, hvordan det er at møde en professionel terapeut, coach eller psykolog, og om kemien mellem jer passer.

Vores anmeldelser

Masser af omsorg og empati. Forstod mine behov og ønsker. God støtte og hjælp. Stor anbefaling.

Margrethe

Christina Stjärnqvist

Skrevet af Christina Stjärnqvist

Christina Stjärnqvist er journalist og cand.comm med speciale i social- og sundhedskommunikation. Har skrevet for foreninger, organisationer og mediehuse indenfor området i over 20 år.