Hjem / Terapi / Overgangsalder

Overgangsalder er en naturlig del af livet, men det betyder ikke, at den er let at navigere igennem. Mange kvinder, og også mænd, oplever en række symptomer, der påvirker deres dagligdag. Få psykologisk støtte her.

Hvad er overgangsalder?

Overgangsalderen, eller klimakteriet, markerer slutningen på en kvindes reproduktive år og beskriver perioden op til sidste menstruation samt årene efter. Perioden med hormonelle ændringer kan give mange fysiske og følelsesmæssige udfordringer som humørsvingninger, træthed, hedeture og uro i benene. Har du brug for en tale med det om? Så kontakt en terapeut eller psykolog her på siden.

Symptomer på overgangsalder

Symptomer på overgangsalder varierer fra menneske til menneske, men der er nogle fælles tegn, som mange oplever. Symptomerne markerer kroppens tilpasning til de ændringer i hormonbalancen, der sker i denne periode af livet. Symptomer, der kan indikere overgangsalder, kan f.eks. være:

  • Hedeture: Pludselige følelser af varme, ofte ledsaget af rødme og svedtendens.
  • Nattesved: Intense hedeture om natten, der kan forstyrre søvnen.
  • Humørsvingninger: Signifikante humørsvingninger påvirker både dit eget velbefindende og dine relationer til andre.
  • Træthed: En følelse af konstant træthed, uanset hvor meget du hviler.
  • Søvnproblemer: Svært ved at falde i søvn eller forblive i søvnen hele natten.
  • Tørre slimhinder: Mindsket fugtighed i underlivet. Kan bl.a. besværliggøre seksuel aktivitet. Nogle oplever også tørre slimhinder i næsen.

I Lavendla vil vi gerne gøre det svære lettere og vejen til terapi kortere

Signe Klitgaard, ansvarlig for faglighed, uddannelse og kvalitet

Mød vores terapeuter

Psykiske symptomer

  • Humørsvingninger: Hurtige skift mellem følelsesmæssige tilstande uden åbenlys årsag.
  • Angst: En følelse af uro og bekymring, som kan være svær at kontrollere.
  • Depression: Følelser af dyb tristhed, tomhed eller håbløshed, der varer i længere perioder.
  • Koncentrationsbesvær: Problemer med at fokusere eller huske kan blive mere fremtrædende.
  • Nedsat libido: Et fald i seksuel lyst kan påvirke dine relationer og dit selvbillede.
  • Træthed: En overvældende følelse af udmattelse, der går ud over almindelig træthed.
  • Lavt selvværd: Følelser af usikkerhed og et nedsat selvbillede. Mange kan begynde at tvivle på deres værd.

Book et møde med os

Aftal et uforpligtende møde hos os, hjemme hos jer eller pr. telefon.


Støtte og behandling

Der er flere måder at få støtte og behandling på, når du oplever en svær overgangsalder. For mange er det en lise at få bugt med nogle af symptomerne. Du har f.eks. mulighed for:

  • Hormonbehandling: For nogle kan hormonbehandling være en effektiv måde at håndtere fysiske symptomer. Kontakt din læge.
  • Medicin: Der findes en række medicin, der kan lindre nogle af overgangsalderens symptomer som humørsvingninger og tørre slimhinder.
  • Livsstilsændringer: Sund kost, regelmæssig motion og god søvnhygiejne kan mindske symptomerne.
  • Psykologisk støtte: At tale med en psykolog eller terapeut kan hjælpe med at håndtere de følelsesmæssige aspekter af overgangsalderen.

Få professionel hjælp

Overgangsalder kan for nogen være udfordrende, ensomt og svært at leve med. Har du brug for en at tale med og bearbejde dine følelser og tanker? Så er det muligt. Få hjælp hos en terapeut/psykolog.


Vi hjælper dig der, hvor du er

At søge hjælp og støtte kan være et vigtigt skridt henimod et bedre psykisk og mentalt helbred. Hos Lavendla gør vi det svære lettere. Vores team af kvalificerede psykologer og terapeuter kan hjælpe dig. Vi har ingen ventetid. Men vi gør opmærksom på, at vores psykologer og terapeuter ikke tager imod henvisning fra lægen.

Hvis du eller en, du kender, har akutte symptomer eller er i en nødsituation, skal du ringe 112 eller søge akut lægehjælp med det samme.

Mød os fysisk eller digital

Vores terapeuter arbejder både digitalt og lokalt. De er også fleksible tidsmæssigt og kan tilpasse sig dine behov.

Vælg en terapeut her på siden

Vælg en terapeut direkte på hjemmesiden, som du synes passer til dig, ud fra baggrund, anmeldelser eller sprog. Ellers beskriv dit behov, så hjælper vi dig.

Få værktøjer

Alle mennesker er forskellige. Vi møder hvert enkelt, hvor de er. Vores terapeuter vil give dig personlige værktøjer, som passer til lige præcis din situation.


Hvornår skal jeg søge hjælp?

  • Hvis dine symptomer påvirker din dagligdag negativt.
  • Hvis du oplever depression eller signifikante humørsvingninger.
  • Hvis du føler dig overvældet og usikker på, hvordan du skal håndtere forandringerne.

Vi gør det svære lettere

At navigere gennem overgangsalderen kan føles overvældende, men husk, du er ikke alene. Der findes støtte og behandlinger, der kan gøre overgangsperioden lettere at håndtere. Ved at forstå dine symptomer og tale åbent om dem, kan du få et bedre velbefindende.


8 ofte stillede spørgsmål og svar om overgangsalder

Hvad er de første tegn på overgangsalder?

De første tegn på overgangsalder kan variere, men ofte omfatter de uregelmæssig menstruationscyklus. hedeture, nattesved og humørsvingninger. Symptomerne skyldes kroppens gradvise nedgang i produktionen af de kvindelige hormoner østrogen og progesteron. Nogle oplever også træthed og uro i benene. Det er vigtigt at være opmærksom på ændringerne, så du kan søge passende støtte og rådgivning.

Kan mænd også gå i overgangsalder?

Ja, mænd kan opleve en periode, der ligner overgangsalder, ofte kaldet andropause eller mandlig overgangsalder. Symptomerne kan være træthed, depression, nedsat libido, og i nogle tilfælde humørsvingninger. Det er mindre kendt end kvinders overgangsalder, men det er vigtigt, at mænd også søger støtte, hvis de oplever disse symptomer.

Hvordan påvirker overgangsalderen humøret?

Overgangsalderen kan medføre signifikante humørsvingninger og i nogle tilfælde depression. De psykiske ændringer er en direkte følge af de hormonelle forandringer i kroppen. For mange kan disse følelsesmæssige udsving være foruroligende og svære at håndtere, og det kan være hjælpsomt at tale med en psykolog eller terapeut for at finde strategier til at håndtere ændringerne.

Er det normalt at føle træthed under overgangsalderen?

Ja, træthed er et meget almindeligt symptom i overgangsalderen. Hormonelle forandringer kan forstyrre søvnen, med blandt hedeture, hvilket fører til søvnløshed, og det kan resultere i stor træthed om dagen. Desuden kan den emotionelle belastning fra andre symptomer, som humørsvingninger eller angst, også bidrage til følelsen af træthed.

Hvad kan man gøre ved tørre slimhinder i overgangsalderen?

Tørre slimhinder, især i næsen og underlivet, er almindelige i overgangsalderen. Dette kan lindres med forskellige metoder, såsom fugtgivende cremer eller geleer, der er specielt lavet til dette formål. Naturlige olier og vitamin-E supplerende behandlinger kan også være hjælpsomme. For nogle kan hormonbehandling også være en mulighed. Det er vigtigt at drøfte dine symptomer med din læge for at finde den bedste løsning for dig.

Hvordan kan kost og livsstil påvirke symptomerne på overgangsalder?

En sund kost og en aktiv livsstil kan have en positiv effekt på mange af de symptomer, der er forbundet med overgangsalderen. Madvarer rige på omega-3 fedtsyrer, calcium og vitamin D kan styrke knoglesundheden og mindske humørsvingninger. Regelmæssig motion kan også hjælpe med at forbedre søvnkvaliteten, reducere stress og styrke det generelle velvære.

Hvornår bør man overveje at søge hjælp fra en psykolog eller terapeut i forbindelse med overgangsalderen?

Hvis du oplever, at symptomerne på overgangsalderen – humørsvingninger, depression, angst eller lavt selvværd – begynder at påvirke din dagligdag og livskvalitet negativt, kan det være en god idé at søge hjælp hos en psykolog eller terapeut. Her kan du få støtte og lære strategier og teknikker til at håndtere dine symptomer. Husk, det er et tegn på styrke at søge hjælp.

Hvad koster terapi hos en terapeut eller psykolog?

Hos Lavendla er det terapeuterne og psykologerne, der selv sætter prisen. En terapigang ved individuel terapi varer normalt 45 – 70 minutter og koster mellem 800-1300 kr. Hvor lang tid et forløb skal vare, det afgør du sammen med terapeuten/psykologen. Det første møde handler om at lære hinanden at kende og definere hvilke udfordringer du har.

Kontakt os

Få hjælp og støtte af Lavendlas dygtige terapeuter og psykologer. En terapisession varer typisk 45 – 70 minutter pr. gang. Du kan også starte med at bestille en samtale på 20 minutter. Inden et behandlingsforløb starter op, kan en 20 minutters samtale være en god start for at få en fornemmelse af, hvordan det er at møde en professionel terapeut eller psykolog, og om kemien mellem jer passer.

Vi gør det svære lettere

At søge hjælp hos os kan være et vigtigt skridt i retning af lindring og en forbedret livskvalitet. Ved at søge professionel hjælp får du både støtte og behandling, der lindrer og virker.

Vores anmeldelser

Masser af omsorg og empati. Forstod mine behov og ønsker. God støtte og hjælp. Stor anbefaling.

Margrethe

Christina Stjärnqvist

Skrevet af Christina Stjärnqvist

Christina Stjärnqvist er journalist og cand.comm med speciale i social- og sundhedskommunikation. Har skrevet for foreninger, organisationer og mediehuse indenfor området i over 20 år.