Mød os fysisk eller digital
Vores terapeuter arbejder både digitalt og lokalt. De er også fleksible tidsmæssigt og kan tilpasse sig dine behov.
Dødsangst er en udbredt form for angst, hvor tanker og følelser kredser om døden. Det er ikke usædvanligt at opleve en vis grad af bekymring eller angst i forhold til døden, men tager det overhånd, har du måske brug for hjælp.
Dødsangst er en dyb, ofte overvældende frygt for døden eller dødsprocessen. Det er ikke usædvanligt at opleve en vis grad af bekymring eller angst i forhold til døden. Det er naturligt at være utryg og bekymret for noget ukendt. Men når følelserne bliver så intense, at de påvirker dagligdagen og tager overhånd, kan det være et tegn på angst. Og det kan være invaliderende for den, der oplever det. Så kan det være, der er brug for professionel hjælp.
Symptomerne på dødsangst kan variere fra person til person. Nogle almindelige tegn er:
Angst vurderes til at være den mest hyppigst forekommende psykiske lidelse, både hos voksne, unge og børn. Det anslås, at omkring 400.000 voksne danskere har symptomer, der tyder på angst, mens op mod 50.000 børn og unge i Danmark har behandlingskrævende angst.
Med den rette professionelle støtte er det muligt at overkomme dødsangst.
Kontakt en af vores terapeuter eller psykologer, der vil give dig den hjælp, du har behov for.
Vores mål er at gøre det svære lettere for mennesker, som har brug for hjælp og opbakning.
Henriette Rendbæk Jønsson, leder og grundlægger
Klik her for at se alle psykologer, terapeuter og coaches.
Psykiske symptomer på dødsangst kan variere, men der er nogle fælles træk, som mange oplever. Symptomer kan både påvirke den følelsesmæssige tilstand, tanker og tankemønstre. De mest almindelige psykiske symptomer forbundet med dødsangst er:
Dødsangst er ikke kun et psykologisk fænomen; det kan også manifestere sig fysisk på forskellige måder. Fysiske symptomer på dødsangst kan være både direkte og indirekte, og de varierer fra person til person. Her er nogle af de mest almindelige fysiske symptomer forbundet med dødsangst:
Årsagerne til dødsangst kan være mange. Ofte stammer dødsangst fra en dyb eksistentiel bekymring og en bevidsthed om livets forgængelighed. Dødsangst kan udløses af personlige erfaringer som tabet af en nærtstående, en nær-død-oplevelse eller alvorlig sygdom. Det kan også være relateret til psykologiske faktorer som angstlidelser eller depression. Hos nogle mennesker kan dødsangst skyldes religiøse eller filosofiske overbevisninger om livet efter døden. Endelig kan en generel følelse af usikkerhed og ukontrollabilitet i livet også bidrage til dødsangst.
Dødsangst er en kompleks og personlig oplevelse, og det, der udløser dødsangst hos en person, gælder ikke nødvendigvis for en anden.
Vi kan alle opleve at blive bange for at dø. Det er naturligt at være utryg og bekymret for noget ukendt. Dødsangst er en naturlig del af det at være menneske, men når symptomerne bliver overvældende og forstyrrer hverdagen, kan det være et tegn på, at der er brug for professionel hjælp til at håndtere angsten. Psykologer og psykoterapeuter kan tilbyde støtte og terapi til at håndtere dødsangsten. Se Lavendlas terapeuter og psykologer her på siden, og tag kontakt for en indledende samtale.
Ring til os på 29 75 75 05 eller udfyld dine oplysninger, vælg en tid og fortsæt til betaling.
Dødsangst er ikke kun en udfordring for voksne; også mange børn og unge kæmper med det. Det er svært at fastslå det præcise antal børn og unge i Danmark, der lider af det, da mange tilfælde forbliver udiagnosticerede. Men forskning tyder på, at en betydelig andel af unge oplever symptomer på angst. Det er en tilstand, der ofte begynder i barndommen eller de tidlige teenageår. Tidlig hjælp og støtte kan gøre en stor forskel.
For at få stillet en diagnose er det vigtigt at tale med en psykolog eller psykiater. En grundig vurdering af dine symptomer, og hvordan de påvirker din dagligdag er afgørende for, hvordan diagnosen formuleres. Det kan være hensigtsmæssigt at få en diagnose, for så er du sikret god hjælp og kan få en behandling, der understøtter dig meget præcist.
Hvis du, eller en du kender, oplever symptomer på dødsangst, er det vigtigt at søge professionel hjælp. Hos din egen læge, en psykolog eller terapeut er det muligt at få hjælp og støtte, der er tilpasset lige præcis den enkeltes behov.
At søge hjælp og støtte kan være et vigtigt skridt henimod et bedre psykisk og mentalt helbred. Hos Lavendla gør vi det svære lettere. Vores team af kvalificerede psykologer og terapeuter kan hjælpe dig. Vi har ingen ventetid. Men vi gør opmærksom på, at vores psykologer og terapeuter ikke tager imod henvisning fra lægen.
Hvis du eller en, du kender, har akutte symptomer eller er i en nødsituation, skal du ringe 112 eller søge akut lægehjælp med det samme.
Vores terapeuter arbejder både digitalt og lokalt. De er også fleksible tidsmæssigt og kan tilpasse sig dine behov.
Vælg en terapeut direkte på hjemmesiden, som du synes passer til dig, ud fra baggrund, anmeldelser eller sprog. Ellers beskriv dit behov, så hjælper vi dig.
Alle mennesker er forskellige. Vi møder hvert enkelt, hvor de er. Vores terapeuter vil give dig personlige værktøjer, som passer til lige præcis din situation.
Oplever du at have dødsangst bør du søge professionel hjælp. Det kan være hos en psykolog eller terapeut, evt. i en støttegruppe, og du kan også kontakte din læge med henblik på evt. medicinsk behandling, i kobling med terapi. Der er flere forskellige behandlingsmuligheder for dødsangst.
Angst kan være ubehageligt og invaliderende. Men den er ikke umulig at leve med. Ved at lære din angst at kende og forstå symptomerne, kan du på sigt få et bedre liv og en god hverdag. Der er flere behandlingsmuligheder. Hos Lavendla kan du komme i kontakt med en af vores kvalificerede, professionelle psykoterapeuter eller psykologer. Her er, hvad din behandling f.eks. kan indeholde:
Dødsangst er en intens frygt eller bekymring ved tanken om døden eller det at dø. Angsten kan være både en frygt for ens egen død og for at miste andre.
Ja, det er helt normalt. Mange mennesker oplever på et tidspunkt i deres liv frygt eller bekymring omkring døden. Det bliver et problem, når frygten bliver overvældende og påvirker dagligdagen.
Det er muligt, at du har dødsangst hvis:
– du ofte og intensivt tænker på døden, og det påvirker dig negativt i din dagligdag.
– du oplever stærk angst, når du tænker på døden, som fører til fysiske symptomer som hjertebanken eller åndenød.
– du undgår situationer, der minder dig om døden
– tanken om døden påvirker din søvn eller daglige rutiner
Har du tegn på dødsangst, kan det være en god idé at søge hjælp hos en psykolog eller terapeut.
Det er mange fysiske symptomer. Nogle af dem er: hjertebanken, svedtendens, rysten på hænder, uro i kroppen, åndenød, maveproblemer og søvnforstyrrelser.
Eksistentiel dødsangst refererer til angst relateret til de eksistentielle aspekter af døden som livets mening, og hvad der eventuelt kommer efter døden.
Absolut. Dødsangst hos unge kan opstå og være knyttet til personlige oplevelser, som tabet af en nærtstående eller kan være en del af den naturlige udvikling, hvor unge begynder at forstå og reflektere over livets forgængelighed. Med stigende bevidsthed om globale og samfundsmæssige udfordringer, som klimaændringer og globale konflikter, kan unge også føle en øget angst for fremtiden og døden. Det er vigtigt at anerkende og støtte unge, der kæmper med disse følelser og tilbyde dem hjælp og støtte til at håndtere deres dødsangst.
Først og fremmest prøv at skabe en god og beroligende rutine omkring sengetid og undgå stimulanser før sengetid. Vågner du op om natten, så prøv at lave afslapningsteknikker som dyb vejrtrækning eller meditation.
Ja, der findes flere behandlingsmuligheder, herunder samtaleterapi med en psykolog, som blandt arbejder med kognitiv adfærdsterapi.
Ja, konstant bekymring om døden kan give alvorlig stress og angst.
En behandling kan variere, men består ofte af terapi, hvor man lærer at forstå og håndtere sin frygt. I nogle tilfælde suppleres med medicinsk behandling.
Ja, visse typer medicin, som antidepressiva eller angstdæmpende medicin, kan hjælpe med symptomerne på angst. Det er vigtigt at drøfte det med en læge. Ofte anbefales det at medicinsk behandling ikke står alene, men sammen med terapi.
Selvom dødsangst i sig selv ikke er dødelig, kan konstant stress og angst have en negativ indvirkning på ens generelle sundhed.
Terapi kan hjælpe med at udforske og forstå de underliggende årsager til din angst og udvikle strategier til at håndtere den.
Der er ingen officiel test, men en psykolog kan vurdere dine symptomer og hjælpe med at afgøre, om det du oplever er dødsangst.
Hos Lavendla er det psykoterapeuterne og psykologerne, der selv sætter prisen. En terapigang varer normalt 45 minutter og koster mellem 800-1300 kr. Hvor lang tid dit forløb skal vare, det afgør du sammen med terapeuten/psykologen. Det første møde handler om at lære hinanden at kende.
Ud over terapi og eventuel medicin, kan du forsøge at inddrage nye vaner i sit eget liv og måder, du tænker på.
Dødsangst behøver ikke at definere dit liv. Med den rette støtte og nye strategier kan du lære at styre og endda overvinde din dødsangst. Hos Lavendla kan vi hjælpe dig med at understøtte den proces.
Få hjælp og støtte af Lavendlas dygtige terapeuter og psykologer. En terapisession varer typisk 45 – 55 minutter pr. gang. Du kan også starte med at bestille en samtale på 20 minutter. Inden et behandlingsforløb starter op, kan en 20 minutters samtale være en god start for at få en fornemmelse af, hvordan det er at møde en professionel terapeut eller psykolog, og om kemien mellem jer er god.
At søge hjælp kan være et vigtigt skridt i retning af lindring og en forbedret livskvalitet. Ved at søge professionel hjælp får du både støtte og behandling, der lindrer og virker.
Hvis du, eller en du kender, har akutte symptomer eller er i en nødsituation, skal du ringe 112 eller søge akut lægehjælp med det samme.
Masser af omsorg og empati. Forstod mine behov og ønsker. God støtte og hjælp. Stor anbefaling.
Margrethe