Hjem / Terapi / Angst / Dødsangst

Dødsangst er en udbredt form for angst, hvor tanker og følelser kredser om døden. Det er ikke usædvanligt at opleve en vis grad af bekymring eller angst i forhold til døden, men tager det overhånd, har du måske brug for hjælp.

Hvad er dødsangst?

Dødsangst er en dyb, ofte overvældende frygt for døden eller dødsprocessen. Det er ikke usædvanligt at opleve en vis grad af bekymring eller angst i forhold til døden. Det er naturligt at være utryg og bekymret for noget ukendt. Men når følelserne bliver så intense, at de påvirker dagligdagen og tager overhånd, kan det være et tegn på angst. Og det kan være invaliderende for den, der oplever det. Så kan det være, der er brug for professionel hjælp.

Symptomer på dødsangst

Symptomerne på dødsangst kan variere fra person til person. Nogle almindelige tegn er:

 • Konstant bekymring for døden
 • Undgåelse af situationer, der minder om døden
 • Søvnløshed eller dødsangst om natten
 • Fysisk ubehag, når der bliver talt om døden

Du er ikke alene

Angst vurderes til at være den mest hyppigst forekommende psykiske lidelse, både hos voksne, unge og børn. Det anslås, at omkring 400.000 voksne danskere har symptomer, der tyder på angst, mens op mod 50.000 børn og unge i Danmark har behandlingskrævende angst.
Med den rette professionelle støtte er det muligt at overkomme dødsangst.

Kontakt en af vores terapeuter eller psykologer, der vil give dig den hjælp, du har behov for.

Vores mål er at gøre det svære lettere for mennesker, som har brug for hjælp og opbakning.

Henriette Rendbæk Jønsson, leder og grundlæggerMød vores terapeuter


Psykiske symptomer

Psykiske symptomer på dødsangst kan variere, men der er nogle fælles træk, som mange oplever. Symptomer kan både påvirke den følelsesmæssige tilstand, tanker og tankemønstre. De mest almindelige psykiske symptomer forbundet med dødsangst er:

 • Konstant bekymring:
  En overvældende og vedvarende frygt for døden, som konstant ligger i ens tanker.
 • Panikanfald:
  Pludselige og intense oplevelse af frygt eller angst, som kan indeholde hjertebanken, svedtendens, rysten og en følelse af katastrofe eller dødelig fare.
 • Undgåelsesadfærd:
  Undgår aktivt situationer, steder eller aktiviteter, der kan fremkalde tanker om døden.
 • Forstyrret søvn:
  Dødsangst kan føre til søvnproblemer, som besvær med at falde i søvn, mareridt eller dødsangst om natten.
 • Eksistentiel krise:
  Spørgsmål om livets mening, den eksistentielle angst forbundet med dødens uundgåelighed og en følelse af håbløshed eller nihilisme.
 • Depressive symptomer:
  Følelser af håbløshed, tristhed, tab af interesse for aktiviteter og nedsat energi kan være aymptomer på dødsangst
 • Isolationstendenser:
  En tendens til at isolere sig fra andre, da man føler, at ingen kan forstå eller hjælpe med ens frygt.
 • Koncentrationssvigt:
  Svært ved at fokusere på arbejde eller daglige opgaver på grund af konstante bekymringer om døden.
 • Forvrænget selvopfattelse:
  Oplever sig selv som mere sårbar over for dødelige udfald, end det reelt er tilfældet.
 • Hyperbevidsthed om kropslige funktioner:
  Overdreven opmærksomhed på kroppens funktioner, som kan tolkes som tegn på død eller alvorlig sygdom.

Fysiske symptomer

Dødsangst er ikke kun et psykologisk fænomen; det kan også manifestere sig fysisk på forskellige måder. Fysiske symptomer på dødsangst kan være både direkte og indirekte, og de varierer fra person til person. Her er nogle af de mest almindelige fysiske symptomer forbundet med dødsangst:

 • Hjertebanken eller hurtige hjerteslag:
  Følelsen af angst kan medvirke til, at hjertet slår hurtigere eller uregelmæssigt.
 • Svedtendens:
  Overdreven svedproduktion, især under angstanfald eller når man tænker på døden.
 • Rysten eller skælven:
  Ufrivillige muskelsammentrækninger eller rystelser, som ofte er forbundet med intens frygt.
 • Åndenød eller hyperventilation:
  Problemer med at trække vejret normalt, hvilket kan lede til en følelse af kvælning eller åndenød.
 • Mavesmerter eller fordøjelsesproblemer:
  Angst kan give maveproblemer som kramper, oppustethed eller kvalme.
 • Svimmelhed:
  En følelse af ustabilitet eller svimmelhed, især i stressede situationer.
 • Muskelspændinger:
  Konstant spænding i musklerne, især i nakke og skuldre, kan være et tegn på angst.
 • Træthed eller udmattelse:
  Kronisk angst kan dræne ens energiniveauer, hvilket fører til generel træthed.
 • Søvnforstyrrelser:
  Svært ved at falde i søvn, hyppige opvågninger, mareridt eller urolig søvn.
 • Øget blodtryk:
  Angst kan midlertidigt øge blodtrykket.
 • Fordøjelsesforstyrrelser:
  Symptomer som diarré eller forstoppelse kan opstå som en reaktion på stress og angst.

Årsager til dødsangst

Årsagerne til dødsangst kan være mange. Ofte stammer dødsangst fra en dyb eksistentiel bekymring og en bevidsthed om livets forgængelighed. Dødsangst kan udløses af personlige erfaringer som tabet af en nærtstående, en nær-død-oplevelse eller alvorlig sygdom. Det kan også være relateret til psykologiske faktorer som angstlidelser eller depression. Hos nogle mennesker kan dødsangst skyldes religiøse eller filosofiske overbevisninger om livet efter døden. Endelig kan en generel følelse af usikkerhed og ukontrollabilitet i livet også bidrage til dødsangst.

Dødsangst er en kompleks og personlig oplevelse, og det, der udløser dødsangst hos en person, gælder ikke nødvendigvis for en anden.

Har jeg brug for hjælp?

Vi kan alle opleve at blive bange for at dø. Det er naturligt at være utryg og bekymret for noget ukendt. Dødsangst er en naturlig del af det at være menneske, men når symptomerne bliver overvældende og forstyrrer hverdagen, kan det være et tegn på, at der er brug for professionel hjælp til at håndtere angsten. Psykologer og psykoterapeuter kan tilbyde støtte og terapi til at håndtere dødsangsten. Se Lavendlas terapeuter og psykologer her på siden, og tag kontakt for en indledende samtale.


Book et møde med os

Aftal et uforpligtende møde hos os, hjemme hos jer eller pr. telefon.


Dødsangst børn og unge

Dødsangst er ikke kun en udfordring for voksne; også mange børn og unge kæmper med det. Det er svært at fastslå det præcise antal børn og unge i Danmark, der lider af det, da mange tilfælde forbliver udiagnosticerede. Men forskning tyder på, at en betydelig andel af unge oplever symptomer på angst. Det er en tilstand, der ofte begynder i barndommen eller de tidlige teenageår. Tidlig hjælp og støtte kan gøre en stor forskel.

Diagnose

For at få stillet en diagnose er det vigtigt at tale med en psykolog eller psykiater. En grundig vurdering af dine symptomer, og hvordan de påvirker din dagligdag er afgørende for, hvordan diagnosen formuleres. Det kan være hensigtsmæssigt at få en diagnose, for så er du sikret god hjælp og kan få en behandling, der understøtter dig meget præcist.

Hvornår skal du søge hjælp?

Hvis du, eller en du kender, oplever symptomer på dødsangst, er det vigtigt at søge professionel hjælp. Hos din egen læge, en psykolog eller terapeut er det muligt at få hjælp og støtte, der er tilpasset lige præcis den enkeltes behov.


Vi hjælper dig der, hvor du er

At søge hjælp og støtte kan være et vigtigt skridt henimod et bedre psykisk og mentalt helbred. Hos Lavendla gør vi det svære lettere. Vores team af kvalificerede psykologer og terapeuter kan hjælpe dig. Vi har ingen ventetid. Men vi gør opmærksom på, at vores psykologer og terapeuter ikke tager imod henvisning fra lægen.

Hvis du eller en, du kender, har akutte symptomer eller er i en nødsituation, skal du ringe 112 eller søge akut lægehjælp med det samme.

Mød os fysisk eller digital

Vores terapeuter arbejder både digitalt og lokalt. De er også fleksible tidsmæssigt og kan tilpasse sig dine behov.

Vælg en terapeut her på siden

Vælg en terapeut direkte på hjemmesiden, som du synes passer til dig, ud fra baggrund, anmeldelser eller sprog. Ellers beskriv dit behov, så hjælper vi dig.

Få værktøjer

Alle mennesker er forskellige. Vi møder hvert enkelt, hvor de er. Vores terapeuter vil give dig personlige værktøjer, som passer til lige præcis din situation.


Hvad stiller jeg op med dødsangst?

Oplever du at have dødsangst bør du søge professionel hjælp. Det kan være hos en psykolog eller terapeut, evt. i en støttegruppe, og du kan også kontakte din læge med henblik på evt. medicinsk behandling, i kobling med terapi. Der er flere forskellige behandlingsmuligheder for dødsangst.

Behandlingsmuligheder

Angst kan være ubehageligt og invaliderende. Men den er ikke umulig at leve med. Ved at lære din angst at kende og forstå symptomerne, kan du på sigt få et bedre liv og en god hverdag. Der er flere behandlingsmuligheder. Hos Lavendla kan du komme i kontakt med en af vores kvalificerede, professionelle psykoterapeuter eller psykologer. Her er, hvad din behandling f.eks. kan indeholde:

 • Psykologisk rådgivning: En psykolog kan hjælpe med at finde den underliggende årsag til din dødsangst.
 • Psykoterapi: Samtaleterapi, især kognitiv adfærdsterapi, kan hjælpe med at ændre negative tankemønstre omkring døden og være effektivt i forhold til at forstå de tanker og adfærd, der bidrager til angst.
 • Eksistentiel terapi: Denne form for terapi fokuserer på at hjælpe med at finde mening og acceptere livets uundgåelige aspekter, herunder døden.
 • Støttegrupper/gruppeterapi: At tale med andre, der oplever lignende følelser, kan være en stor støtte. Når oplevelser og bekymringer deles, kan det give en følelse af fællesskab og forståelse.
 • Selvhjælpsstrategier: At lære coping-strategier og teknikker til selvregulering kan også være en vigtig del af behandlingen.
 • Familieterapi eller parterapi: Denne tilgang kan være hjælpsom, især hvis dødsangsten påvirker familielivet eller relationer.
 • Medicinsk behandling: I nogle tilfælde vil lægen anbefale medicin, som antidepressiva eller angstdæmpende medicin, som hjælp til at kontrollere symptomerne på angst.

15 ofte stillede spørgsmål og svar om dødsangst

Hvad er dødsangst?

Dødsangst er en intens frygt eller bekymring ved tanken om døden eller det at dø. Angsten kan være både en frygt for ens egen død og for at miste andre.

Er det normalt at opleve dødsangst?

Ja, det er helt normalt. Mange mennesker oplever på et tidspunkt i deres liv frygt eller bekymring omkring døden. Det bliver et problem, når frygten bliver overvældende og påvirker dagligdagen.

Hvordan kan jeg vide, om jeg har dødsangst?

Det er muligt, at du har dødsangst hvis:
– du ofte og intensivt tænker på døden, og det påvirker dig negativt i din dagligdag.
– du oplever stærk angst, når du tænker på døden, som fører til fysiske symptomer som hjertebanken eller åndenød.
– du undgår situationer, der minder dig om døden
– tanken om døden påvirker din søvn eller daglige rutiner

Har du tegn på dødsangst, kan det være en god idé at søge hjælp hos en psykolog eller terapeut.

Hvilke fysiske symptomer kan dødsangst give?

Det er mange fysiske symptomer. Nogle af dem er: hjertebanken, svedtendens, rysten på hænder, uro i kroppen, åndenød, maveproblemer og søvnforstyrrelser.

Hvad er eksistentiel dødsangst?

Eksistentiel dødsangst refererer til angst relateret til de eksistentielle aspekter af døden som livets mening, og hvad der eventuelt kommer efter døden.

Kan unge have dødsangst?

Absolut. Dødsangst hos unge kan opstå og være knyttet til personlige oplevelser, som tabet af en nærtstående eller kan være en del af den naturlige udvikling, hvor unge begynder at forstå og reflektere over livets forgængelighed. Med stigende bevidsthed om globale og samfundsmæssige udfordringer, som klimaændringer og globale konflikter, kan unge også føle en øget angst for fremtiden og døden. Det er vigtigt at anerkende og støtte unge, der kæmper med disse følelser og tilbyde dem hjælp og støtte til at håndtere deres dødsangst.

Hvordan kan jeg håndtere dødsangst om natten?

Først og fremmest prøv at skabe en god og beroligende rutine omkring sengetid og undgå stimulanser før sengetid. Vågner du op om natten, så prøv at lave afslapningsteknikker som dyb vejrtrækning eller meditation.

Kan man få hjælp mod dødsangst?

Ja, der findes flere behandlingsmuligheder, herunder samtaleterapi med en psykolog, som blandt arbejder med kognitiv adfærdsterapi.

Kan dødsangst føre til stress?

Ja, konstant bekymring om døden kan give alvorlig stress og angst.

Hvordan foregår behandling af dødsangst?

En behandling kan variere, men består ofte af terapi, hvor man lærer at forstå og håndtere sin frygt. I nogle tilfælde suppleres med medicinsk behandling.

Kan medicin hjælpe?

Ja, visse typer medicin, som antidepressiva eller angstdæmpende medicin, kan hjælpe med symptomerne på angst. Det er vigtigt at drøfte det med en læge. Ofte anbefales det at medicinsk behandling ikke står alene, men sammen med terapi.

Kan man dø af dødsangst?

Selvom dødsangst i sig selv ikke er dødelig, kan konstant stress og angst have en negativ indvirkning på ens generelle sundhed.

Hvordan kan terapi hjælpe med dødsangst?

Terapi kan hjælpe med at udforske og forstå de underliggende årsager til din angst og udvikle strategier til at håndtere den.

Er der en test for dødsangst?

Der er ingen officiel test, men en psykolog kan vurdere dine symptomer og hjælpe med at afgøre, om det du oplever er dødsangst.

Hvad koster terapi i Lavendla?

Hos Lavendla er det psykoterapeuterne og psykologerne, der selv sætter prisen. En terapigang varer normalt 45 minutter og koster mellem 800-1300 kr. Hvor lang tid dit forløb skal vare, det afgør du sammen med terapeuten/psykologen. Det første møde handler om at lære hinanden at kende.

Hvad kan jeg selv gøre?

Ud over terapi og eventuel medicin, kan du forsøge at inddrage nye vaner i sit eget liv og måder, du tænker på.

 • Tal om det: At dele dine følelser med venner eller familie kan være utrolig hjælpsomt.
 • Mindfulness og afspænding: Find gode måder at slappe af på og holde pauser, som giver ro. Meditation, dyb vejrtrækning og afspænding kan hjælpe med at reducere angst og stress.
 • Acceptér usikkerhed: Lær at acceptere at visse aspekter af livet, herunder døden, er uden for din kontrol.
 • Livsstilsændringer: Tilføj sunde vaner som regelmæssig motion, en nærende kost og gode søvnvaner, som understøtter den generelle trivsel.

Terapi hos Lavendla

Dødsangst behøver ikke at definere dit liv. Med den rette støtte og nye strategier kan du lære at styre og endda overvinde din dødsangst. Hos Lavendla kan vi hjælpe dig med at understøtte den proces.

Kontakt os

Få hjælp og støtte af Lavendlas dygtige terapeuter og psykologer. En terapisession varer typisk 45 – 55 minutter pr. gang. Du kan også starte med at bestille en samtale på 20 minutter. Inden et behandlingsforløb starter op, kan en 20 minutters samtale være en god start for at få en fornemmelse af, hvordan det er at møde en professionel terapeut eller psykolog, og om kemien mellem jer er god.

Vi gør det svære lettere

At søge hjælp kan være et vigtigt skridt i retning af lindring og en forbedret livskvalitet. Ved at søge professionel hjælp får du både støtte og behandling, der lindrer og virker.

Hvis du, eller en du kender, har akutte symptomer eller er i en nødsituation, skal du ringe 112 eller søge akut lægehjælp med det samme.

Vores anmeldelser

Masser af omsorg og empati. Forstod mine behov og ønsker. God støtte og hjælp. Stor anbefaling.

Margrethe

Christina Stjärnqvist

Skrevet af Christina Stjärnqvist

Journalist

Christina Stjärnqvist er journalist og cand.comm med speciale i social- og sundhedskommunikation. Har skrevet for foreninger, organisationer og mediehuse indenfor området i over 20 år.