Hjem / Terapi / Depression / Unipolar depression

Unipolar depression, også kendt som klinisk eller almindelig depression, rammer mange mennesker. Føler du dig vedvarende nedtrykt og trist? Så læs mere her og søg professionel hjælp.

Hvad er unipolar depression?

Unipolar depression er en tilstand med vedvarende følelser af tristhed, håbløshed og mangel på interesse eller glæde ved daglige aktiviteter. Unipolar depression kaldes også ‘klinisk depression’ eller blot ‘depression‘, dvs. almindelig depression; ‘unipolar’ er kun tilføjet for at skelne det fra bipolar. Det adskiller sig fra bipolar depression ved at være en konstant depressiv tilstand.

Forskellen på unipolar og bipolar depression

Hvor unipolar depression er karakteriseret ved en konstant depressiv tilstand, er bipolar depression kendetegnet ved stemningssvingninger mellem depressive og maniske faser.

Unipolar depression:

  • Vedvarende depression: En langvarig periode med depression, maniske eller lettere maniske (hypomane) perioder.
  • Fokus på nedtrykthed: Symptomerne er dyb tristhed, tab af interesse i aktiviteter, energitab, søvnforstyrrelser og andre depressionssymptomer.
  • Enkel stemningstilstand: Stemningen forbliver overvejende depressiv, uden stemningssvingninger til højere energiniveauer eller eufori.

Bipolar depression:

  • Maniske eller hypomane perioder: Perioder med usædvanligt høj energi, eufori eller irritabilitet, der veksler med depressive perioder.
  • Stemningssvingninger: Markante svingninger fra høje (maniske) til lave (depressive) stemningstilstande.
  • Flere typer: Bipolar lidelse kan komme til udtryk på flere måder, hvor Bipolar I indeholder perioder med kraftig mani og Bipolar II mildere hypomane perioder. Dvs. den maniske tilstand ved bipolar kan komme forskelligt til udtryk – nogen oplever en kraftig mani, andre en mildere mani (hypomani).

Vores mål er at gøre det svære lettere for mennesker, som har brug for hjælp og opbakning.

Henriette Rendbæk Jønsson, leder og grundlægger

Mød vores terapeuter


Symptomer på unipolar depression

Der er mange forskellige symptomer, og depressionen påvirker både følelser, tanker og adfærd og kan give forskellige følelsesmæssige og fysiske problemer. Symptomerne varierer fra menneske til menneske, de kan f.eks. være:

Følelsesmæssige symptomer

  • Vedvarende tristhed:
    En overvældende følelse af tristhed, tomhed eller håbløshed, der dominerer dagligdagen.
  • Tab af interesse:
    En mærkbar mangel på interesse eller glæde ved aktiviteter, som tidligere vakte glæde.
  • Skyldfølelse og lavt selvværd:
    Følelser af værdiløshed, overdreven skyldfølelse og en lav selvopfattelse og selvværd.
  • Håbløshed og pessimisme:
    En vedvarende følelse af håbløshed og en negativ, pessimistisk indstilling til fremtiden.
  • Angst og uro:
    Følelser af angst, nervøsitet eller uro.
  • Irritabilitet og frustration:
    Øget irritabilitet og frustration, selv over små ting.
  • Koncentrationsbesvær:
    Svært ved at koncentrere sig, huske detaljer og træffe beslutninger.
  • Selvmordstanker:
    Tilbagevendende tanker om død eller selvmord.

Hvis du, eller en du kender, har akutte symptomer eller er i en nødsituation, skal du ringe 112 eller søge akut lægehjælp med det samme.

Fysiske symptomer

  • Energitab og træthed:
    En overvældende følelse af træthed og mangel på energi, selv efter minimal anstrengelse.
  • Søvnforstyrrelser:
    Problemer med at falde i søvn, søvnløshed, søvnbesvær eller sove for meget.
  • Ændringer i appetit og vægt:
    Stort vægttab eller -stigning, ændringer i appetit eller vægtændring uden bevidst diæt.
  • Fysiske smerter:
    Uforklarlige fysiske symptomer som hovedpine, muskelsmerter, rygsmerter eller maveproblemer.
  • Langsom tale eller bevægelse:
    Langsommelighed i tale eller fysiske bevægelser.
  • Ændringer i libido:
    Nedsat seksuel lyst eller funktion.

Du er ikke alene

Depression er en meget almindelig lidelse. Man anslår, at ca. 150.000-200.000 danskere lider af en depression. 3% af den samlede befolkning har moderat til svær depression. Sammen med let depression ligger tallet på 4%. Omkring 500.000 danskere bliver i løbet af deres liv ramt af en svær depression. Læs mere om depression.

Hvornår skal jeg opsøge hjælp?

Hvis du, eller en du kender, oplever symptomer på depression, er det vigtigt at søge professionel hjælp. En test og samtale med din læge kan være det første skridt mod at få den nødvendige hjælp. Psykologer og terapeuter kan tilbyde støtte og effektive behandlingsmuligheder, ofte i kombination med medicin.


Book et møde med os

Aftal et uforpligtende møde hos os, hjemme hos jer eller pr. telefon.


Behandling af unipolar depression

Behandlingen kan variere afhængigt af sværhedsgraden, om den er let, moderat eller svær. Typiske behandlinger indeholder:

  • Psykoterapi: Samtaleterapi kan hjælpe med at forstå og håndtere følelser, tanker og adfærdsmønstre.
  • Medicin: Antidepressiva som SSRI’er (f.eks. lithium for unipolar depression) eller lamotrigine kan være effektivt.
  • Livsstilsændringer: Regelmæssig motion, sund kost og god søvnhygiejne kan medvirke til, at symptomerne bliver mindre.

Sundhedsstyrelsens anbefalinger

Sundhedsstyrelsen har formuleret en række anbefalinger og retningslinjer for diagnosticering og behandling af unipolar depression hos voksne – et såkaldt referenceprogram. Det er altid vigtigt at følge den professionelle vejledning for at sikre den bedst mulige behandling. Det gør alle psykologer og terapeuter hos Lavendla. Sammen med vejledningen fra Sundhedsstyrelsen sammensætter de en behandling til dig, som passer til dine problemstillinger og din personlighed. Dette oftest med din læge med på sidelinjen.


Vi hjælper dig der, hvor du er

At søge hjælp og støtte kan være et vigtigt skridt henimod et bedre psykisk og mentalt helbred. Hos Lavendla gør vi det svære lettere. Vores team af kvalificerede psykologer og terapeuter kan hjælpe dig. Vi har ingen ventetid. Men vi gør opmærksom på, at vores psykologer og terapeuter ikke tager imod henvisning fra lægen.

Hvis du eller en, du kender, har akutte symptomer eller er i en nødsituation, skal du ringe 112 eller søge akut lægehjælp med det samme.

Mød os fysisk eller digital

Vores terapeuter arbejder både digitalt og lokalt. De er også fleksible tidsmæssigt og kan tilpasse sig dine behov.

Vælg en terapeut her på siden

Vælg en terapeut direkte på hjemmesiden, som du synes passer til dig, ud fra baggrund, anmeldelser eller sprog. Ellers beskriv dit behov, så hjælper vi dig.

Få værktøjer

Alle mennesker er forskellige. Vi møder hvert enkelt, hvor de er. Vores terapeuter vil give dig personlige værktøjer, som passer til lige præcis din situation.


Hvordan foregår et terapiforløb?

At søge hjælp er nødvendigt, hvis du har en depression. Først og fremmest er det vigtigt, at du først kontakter din læge, som kan hjælpe dig med en præcis diagnosticering. Typisk vil du blive anbefalet et forløb i terapi hos en psykolog eller terapeut, evt. sammen med medicinsk behandling.

Et forløb i terapi følger ofte en struktur, som tilpasses dig. Her er de trin, der typisk indgår i terapi. Det er dog altid individuelt, hvordan det foregår og i hvilket tempo, afhængigt af dig, din situation og hvad du har brug for i din behandling.

Trin 1: Fælles fundament

Det første møde med din psykolog eller terapeut er normalt en diagnostisk vurdering, hvor I taler om dine problemstillinger. Du kan blive stillet spørgsmål om din livssituation, følelser, tankemønstre og adfærd. For-samtalen er også til for at se hinanden an og lære hinanden lidt at kende, inden terapiforløbet besluttes endeligt.

  • Første møder – lytning: Ved de første terapigange vil din terapeut lytte til din historie, dine oplevelser og dine følelser. Det foregår i trygt rum, hvor du kan udtrykke dig frit og ærligt. Sammen vil I udforske dine symptomer og deres indvirkning på dit liv.
  • Skabe forbindelse og tillid: En stærk terapeutisk alliance bygger på tillid og forståelse. Din terapeut vil have fokus på at etablere denne forbindelse mellem jer.

Trin 2: Sætte mål

Her sætter du og din psykolog/terapeut konkrete mål for terapien, både på kort og lang sigt.

Trin 3: Behandling

Her starter selve behandlingsfasen, det kan være behandling med f.eks. kognitiv adfærdsterapi (KAT) eller andre behandlingsmetoder. Måske er du allerede startet på medicinsk behandling i samarbejde med din læge. Terapien kan indeholde øvelser, der har til formål at give dig redskaber til at ændre, hvordan du har det.

  • Bagom depressionen: Terapien vil fokusere på at forstå og bearbejde de bagvedliggende årsager til din depression. Sammen med terapeuten vil I udforske og arbejde med at ændre de negative tanker og overbevisninger, der bidrager til din tristhed og håbløshed.
  • Nye færdigheder: Du vil lære teknikker til bedre at håndtere hverdagens udfordringer, stress og følelser.´Terapeuten kan introducere øvelser som mindfulness, afslapningsøvelser og kognitive omstruktureringer (måden at tænke, opfatte og fortolke verdenen på).

Trin 4: Evaluering og afslutning

Behandlingen følges løbende op for at se, hvor godt terapien virker. Om nødvendigt kan behandlingsplanen justeres eller fornyes. Når terapien nærmer sig sin afslutning, vil I sammen reflektere over de mål og ønsker, du havde ved forløbets start, og hvordan du har det nu. Du får også en plan for, hvordan du kan bruge de værktøjer og strategier, du har lært, fremadrettet i livet. Måske aftaler I en opfølgning, hvor I igen mødes.


16 ofte stillede spørgsmål og svar om unipolar depression

Hvad er unipolar depression?

Unipolar depression, ofte blot kaldet depression, er en psykisk lidelse kendetegnet ved vedvarende følelser af tristhed, håbløshed og et tab af interesse eller glæde ved daglige aktiviteter. Det adskiller sig fra bipolar depression, da det er en vedvarende tilstand, uden maniske eller hypomane perioder som ved bipolar depression.

Hvordan adskiller unipolar depression sig fra bipolar?

Unipolar depression har udelukkende depressive perioder, mens bipolar depression karakteriseres ved skift mellem depressive og maniske (eller hypomane) perioder. I bipolar depression kan personen opleve perioder med ekstremt højt humør eller energiniveau, hvilket ikke er tilfældet med unipolar depression, hvor sindsstemningen forbliver overvejende depressiv.

Hvad er de almindeligste symptomer på unipolar depression?

Typiske symptomer kan være vedvarende nedtrykthed, tab af interesse for aktiviteter, søvnforstyrrelser (enten for meget eller for lidt søvn), ændringer i appetit, træthed, følelsen af værdiløshed, koncentrationsbesvær og i alvorlige tilfælde tanker om selvmord.

Hvis du, eller en du kender, har akutte symptomer eller er i en nødsituation, skal du ringe 112 eller søge akut lægehjælp med det samme.

Hvordan behandles unipolar depression?

Behandling af unipolar depression kan være i form af psykoterapi, som kognitiv adfærdsterapi, samt medicinering som antidepressiva (f.eks. SSRI’er). I nogle tilfælde kan stoffer som lithium eller lamotrigine anvendes. Sundhedsstyrelsen anbefaler en individuelt tilpasset behandling baseret på deres referenceprogram for unipolar depression hos voksne. Hos Lavendla vil du få lagt en plan for et terapeutisk forløb, evt. i samarbejde med din læge, hvis medicin også skal indgå.

Hvordan kan jeg vide, om jeg, eller en anden, har unipolar depression?

En test for unipolar depression hos din læge, sammen med en grundig vurdering, vil hjælpe dig hen imod at diagnosticere tilstanden. Det er vigtigt at se efter tegn og symptomer som vedvarende tristhed, manglende interesse i aktiviteter og andre symptomer, specielt hvis de har varet i mere end to uger. Kontakt din læge og/eller en psykolog eller terapeut. De kan hjælpe dig med en afklaring og evt. behandling. Symptomer kan f.eks. være:

– Vedvarende tristhed eller tom følelse.
– Manglende interesse for tidligere nydelsesfulde aktiviteter.
– Vægtændringer uden bevidst diæt.
– Søvnforstyrrelser (søvnløshed eller overdreven søvn).
– Træthed eller mangel på energi.
– Følelse af værdiløshed eller overdreven skyldfølelse.
– Koncentrationsbesvær.
– Tilbagevendende tanker om død eller selvmord.

Hvis du, eller en du kender, har akutte symptomer eller er i en nødsituation, skal du ringe 112 eller søge akut lægehjælp med det samme.

Kan unipolar depression behandles med lithium?

Selvom lithium oftere anvendes i behandling af bipolar lidelse, kan det i nogle tilfælde også være effektivt i behandlingen af unipolar depression, især hvis andre behandlingsmetoder ikke har virket. Lithium anvendes her som supplement til antidepressiva ved unipolar depression, med henblik på at øge den antidepressive effekt. Det er vigtigt, at behandlingen sker under nøje vejledning og overvågning af en læge.

Hvad er Sundhedsstyrelsens anbefalinger vedrørende unipolar depression?

Sundhedsstyrelsens anbefalinger for unipolar depression omfatter tidlig opsporing og en individuelt tilpasset behandlingsplan. Det inkluderer brugen af både psykoterapi og medicinering baseret på klientens specifikke behov og symptomer. Sundhedsstyrelsens referenceprogram for unipolar depression hos voksne lægger også vægt på vigtigheden af klientens aktive deltagelse i behandlingsprocessen og behovet for en omfattende tilgang, der tager højde for den enkeltes psykologiske, sociale og fysiske velvære. Se anbefalingerne her

Er unipolar depression det samme som almindelig depression?

Ja, unipolar depression refererer ofte til det, som almindeligvis kendes som almindelig depression eller klinisk depression. Det er en psykisk lidelse præget af vedvarende depressive symptomer og adskiller sig fra bipolar depression, som indeholder både depressive og maniske faser.

Kan unipolar depression forekomme i alle aldre?

Ja, unipolar depression kan påvirke mennesker i alle aldre, herunder børn, unge og voksne. Symptomerne, og hvordan de påvirker individet, kan variere afhængigt af alder og livsfase.

Hvor meget koster terapi hos Lavendla?

Hos Lavendla er det psykoterapeuterne og psykologerne, der selv sætter prisen. En terapigang varer normalt 45 minutter og koster mellem 800-1.300 kroner. Hvor mange terapigange, der skal til, eller hvad du har brug for hjælp til, beslutter du sammen med behandleren. Når I mødes første gang, er det som regel for at lære hinanden at kende, definere hvilke psykiske udfordringer du oplever, og derefter lægge en plan for, hvordan I vil arbejde sammen.

Hvordan kan jeg søge hjælp?

Hvis du, eller en du kender, lider af periodisk depression, er det vigtigt at søge professionel hjælp. Du kan booke en tid hos en psykolog eller terapeut her på vores hjemmeside. Vi tilbyder både online- og ansigt-til-ansigt-terapi.

Hvad er forskellen på unipolar depression og dystymi?

Unipolar depression og dystymi er begge typer af depressive lidelser, men de adskiller sig i varighed og sværhedsgrad. Unipolar depression er typisk mere alvorlig og kan indebære mere intense symptomer, mens dystymi er en mildere, men mere kronisk form for depression. Læs mere om dystymi og depression.

Kan unipolar depression helbredes?

Mens unipolar depression kan være en langvarig tilstand, er det muligt at opnå betydelig bedring gennem behandling. Det kan være en kombination af terapi, medicin og livsstilsændringer. Nogle mennesker oplever fuldstændig remission efter behandling, dvs. at symptomerne gradvist er aftaget og forsvundet, andre lærer at håndtere deres symptomer effektivt, så de ikke længere fylder så meget.

Hvordan kan man skelne mellem unipolar depression og normal sorg?

Sorg og depression deler visse symptomer som tristhed og træthed. Men depression er mere vedvarende og påvirker i højere grad evnen til at fungere i dagligdagen. Ved sorg aftager symptomerne ofte gradvist, mens depression kræver professionel behandling. I visse tilfælde udvikler mennesker i sorg en kompliceret sorgreaktion. Det kræver særlig behandling. Læs mere om sorg

Hvordan kan pårørende støtte en person med unipolar depression?

Pårørende kan spille en vigtig rolle i støtten til et menneske med unipolar depression, ved f.eks. at tilbyde og udvise empati, forståelse og opmuntring. Det er vigtigt at opfordre til at søge professionel hjælp og være et stabilt holdepunkt for støtte og kærlighed. I den forbindelse er det også essentielt, at pårørende tager sig af deres egen mentale sundhed.

Hvordan kategoriseres unipolar depression i ICD-10?

I ICD-10, som er den 10. revision af WHO’s internationale klassifikation af sygdomme (International Classification of Diseases), kategoriseres unipolar depression under stemningsforstyrrelser (affektive lidelser). Her er den anført som en almindelig depressiv lidelse, med specifikke underkategorier baseret på depressionens sværhedsgrad og tilstedeværelse af bestemte symptomer. Klassifikationen hjælper sundhedsprofessionelle i hele verden med at diagnosticere og behandle unipolar depression mere præcist ved at benytte standardiserede kriterier og det samme sprog for lidelsen.

ICD-11 er den sidst nye version, som er ved at blive implementeret verden over, også i Danmark. ICD-11 indeholder mere detaljerede retningslinjer og kriterier for diagnosticering af unipolar depression, hvilket afspejler den seneste forståelse og forskning inden for området.

3 gode råd fra vores psykolog

Hvis du lider af unipolar depression, eller mistænker at du gør det, får du her tre gode råd.

1. Søg professionel hjælp

Det første og vigtigste skridt er at søge professionel hjælp. En læge, psykolog eller psykiater kan hjælpe dig til en nøjagtig diagnose og udarbejde en behandlingsplan. Det kan være skræmmende at tage dette første skridt, men det er afgørende for, at du får det bedre. Vær åben og ærlig om dine følelser og symptomer under konsultationerne. Det er ingen skam at have brug for hjælp. Tværtimod en styrke at bede om den.

2. Hjælp til selvhjælp

Udover professionel hjælp kan du også selv gøre noget. Sørg for at få regelmæssig motion, spis en næringsrig kost og få tilstrækkelig med søvn. Motion, kost og søvn spiller en stor rolle for vores velbefindende og mentale sundhed. Du kan også praktisere mindfulness eller afslapningsøvelser som meditation, yoga eller dyb vejrtrækning. Det hjælper med at reducere stress og kan forbedre dit humør. Derudover er et støttende netværk af venner, familie eller en støttegruppe meget hjælpsomt. At tale om dine følelser og oplevelser kan være lindrende og helende.

3. Vær tålmodig og konsekvent

Det tager tid at få det bedre. At være i behandling for depression er en proces, og der vil være op- og nedture. Det er derfor vigtigt, at du er tålmodig med dig selv. Det er også vigtigt at overholde den behandlingsplan, du har aftalt med din læge og psykolog/terapeut, selv de dage hvor du måske føler dig i bedring. Vær løbende opmærksom på dine symptomer og ændringer i humøret. At skrive dagbog kan være en god måde at blive klogere på sig selv, lære mønstre at kende og genkende triggere på.

Kontakt os

Få hjælp og støtte af Lavendlas dygtige terapeuter og psykologer. En terapigang varer typisk 45 minutter pr. gang. Du kan også starte med at bestille en for-samtale på 20 minutter. Inden et behandlingsforløb starter op, kan en 20 minutters samtale være en god start for at få en fornemmelse af hinanden.

Vi gør det svære lettere

Det kan være et tabu at tale om psykisk sygdom, men det er vigtigt at søge hjælp, hvis du oplever tegn og symptomer på depression.

Hvis du eller en, du kender, har akutte symptomer eller er i en nødsituation, skal du ringe 112 eller søge akut lægehjælp med det samme.

Vores anmeldelser

Masser af omsorg og empati. Forstod mine behov og ønsker. God støtte og hjælp. Stor anbefaling.

Margrethe

Christina Stjärnqvist

Skrevet af Christina Stjärnqvist

Christina Stjärnqvist er journalist og cand.comm med speciale i social- og sundhedskommunikation. Har skrevet for foreninger, organisationer og mediehuse indenfor området i over 20 år.