Hjem / Terapi / Fobier / Emetofobi

Emetofobi er en intens og overdrevet frygt for opkastning. Både din egen og andres. Men der er hjælp at hente. Få støtte i Lavendla og lær at håndtere din fobi.

Hvad er emetofobi?

Emetofobi er en intens og overdrevet frygt for opkastning. Lidelsen påvirker ikke kun frygten for selv at kaste op, men kan også omfatte frygten for at se andre kaste op, høre lyde af opkastning eller endda tale om emnet. Denne fobi kan være dybt forstyrrende og kan have en stor indvirkning på dagligdagen. Få hjælp til at håndtere udfordringen med psykoterapi / samtaleterapi.

Symptomer på emetofobi

Symptomerne på emetofobi kan manifestere sig både fysisk og psykisk, hvilket gør det til en særligt udfordrende fobi at håndtere i dagligdagen. Symptomerne kan variere i intensitet fra person til person, men der er visse træk, der er karakteristiske. Nogle af de mest fremtrædende symptomer er:

  • Psykiske symptomer:
    • Konstant bekymring for muligheden for at kaste op.
    • Undgåelse af samtaler, situationer eller aktiviteter, der kan fremkalde tanker om opkast.
    • Angst eller panikanfald ved tanken om opkastning.
  • Fysiske symptomer:
    • Kvalme og mavebesvær ved angstprovokerende tanker om opkast.
    • Hjertebanken, svedtendens og kroppen ryster som reaktion på frygt.
    • Overdreven opmærksomhed på mavefornemmelser og madindtag for at forhindre muligheden for opkast.

I Lavendla vil vi gerne gøre det svære lettere og vejen til terapi kortere

Signe Klitgaard, ansvarlig for faglighed, uddannelse og kvalitet

Mød vores terapeuter

Årsager til emetofobi

Årsagerne til emetofobi kan være mange og varierede, idet de ofte er dybt personlige og knyttet til tidligere oplevelser. Forståelsen af disse årsager er et vigtigt skridt i behandlingen og håndteringen af fobien. Her er nogle af de mest almindelige årsager, der kan bidrage til udviklingen af emetofobi:

  • Traumatiske oplevelser: En tidligere traumatisk oplevelse med opkastning, såsom en særlig pinlig episode eller alvorlig sygdom, kan udløse fobien.
  • Angstforstyrrelser: Mennesker med generaliseret angst eller andre angstforstyrrelser kan være mere tilbøjelige til at udvikle specifikke fobier, herunder emetofobi.
  • Lært adfærd: At observere andres frygt eller aversion mod opkastning kan også spille en rolle.
  • Genetisk disposition: Som med mange andre angstforstyrrelser, kan det være arveligt.

Få hjælp

Forståelse af årsagerne bag emetofobi er afgørende for at udforme en effektiv behandlingsplan. Det er vigtigt at huske på, at selvom årsagen kan være kompleks, er det muligt at få behandling og støtte. Kontakt din læge og en psykolog eller terapeut.


Book et møde med os

Aftal et uforpligtende møde hos os, hjemme hos jer eller pr. telefon.


Behandling af emetofobi

Behandling af emetofobi fokuserer på at hjælpe den enkelte med at håndtere og overvinde deres frygt for opkast. Tilgangen til behandling er typisk flerdimensional og skræddersyet til den enkeltes specifikke behov og symptomer. Valg af behandling afhænger af fobiens sværhedsgrad samt den enkeltes personlige præferencer og behov. Det er vigtigt at søge professionel hjælp for at udvikle en behandlingsplan, der er både effektiv og tager hensyn til den enkeltes oplevelse.

Her er nogle af de mest effektive behandlingsmetoder:

  • Kognitiv adfærdsterapi (KAT):
    • Identificerer og udfordrer negative tankemønstre relateret til opkast.
    • Arbejder på at ændre adfærd, der bidrager til at opretholde fobien.
  • Eksponeringsterapi:
    • Involverer gradvis og kontrolleret eksponering for tanker, billeder eller situationer relateret til opkastning.
    • Formålet er at mindske følsomheden over for disse triggere over tid.
  • Selvhjælpsteknikker og mindfulness:
    • Omfatter åndedræt- og afslapningsøvelser og mindfulness for at håndtere angst.
    • Kan anvendes selvstændigt eller som supplement til andre behandlingsformer.
  • Medicinsk behandling:
    • I nogle tilfælde anvendes medicin til at håndtere de angstsymptomer, der ledsager emetofobi.
    • Medicinering bør altid ske i samråd med en læge eller psykiater.

Behandling af emetofobi hos børn

Børn kan også lide af emetofobi, og det er vigtigt at gribe ind tidligt for at forhindre, at fobien eskalerer. Behandling af emetofobi hos børn kan omfatte legeterapi, familierådgivning og vejledning til forældrene om, hvordan de bedst kan støtte deres barn.


Vi hjælper dig der, hvor du er

At søge hjælp og støtte kan være et vigtigt skridt henimod et bedre psykisk og mentalt helbred. Hos Lavendla gør vi det svære lettere. Vores team af kvalificerede psykologer og terapeuter kan hjælpe dig. Vi har ingen ventetid. Men vi gør opmærksom på, at vores psykologer og terapeuter ikke tager imod henvisning fra lægen.

Hvis du eller en, du kender, har akutte symptomer eller er i en nødsituation, skal du ringe 112 eller søge akut lægehjælp med det samme.

Mød os fysisk eller digital

Vores terapeuter arbejder både digitalt og lokalt. De er også fleksible tidsmæssigt og kan tilpasse sig dine behov.

Vælg en terapeut her på siden

Vælg en terapeut direkte på hjemmesiden, som du synes passer til dig, ud fra baggrund, anmeldelser eller sprog. Ellers beskriv dit behov, så hjælper vi dig.

Få værktøjer

Alle mennesker er forskellige. Vi møder hvert enkelt, hvor de er. Vores terapeuter vil give dig personlige værktøjer, som passer til lige præcis din situation.


Terapi for emetofobi

Terapi for emetofobi er en struktureret proces, hvor terapeuten eller psykologen arbejder tæt sammen med klienten for at adressere og overvinde frygten for opkastning. Her et overblik over, hvordan et terapiforløb kán foregå. Det vil dog altid være en helt individuel proces, og metoden afhænger af den enkelte psykolog/terapeut og dine behov.

Indledende vurdering

Terapien starter med en indledende vurdering, hvor terapeuten/psykologen indsamler detaljerede oplysninger om din historie med emetofobi, herunder hvornår fobien begyndte, hvordan den påvirker dit liv, og hvad du håber at opnå med terapien. Det bidrager til at kunne skræddersy en behandlingsplan.

Viden om emetofobi

Terapeuten/psykologen vil give dig indsigt i, hvad emetofobi er, og hvordan det påvirker både krop og sind. En del af denne fase er at normalisere din oplevelse og afmystificere nogle af de misforståelser, der kan være omkring fobien.

Kognitiv adfærdsterapi (KAT):

Kognitiv adfærdsterapi vil ofte blive brugt til at hjælpe dig med at identificere og udfordre de irrationelle tanker og overbevisninger, der bidrager til frygten for opkastning. Du vil få hjælp til at erstatte dine tanker med mere realistiske og hjælpsomme perspektiver.

Eksponeringsterapi

Eksponeringsterapi involverer gradvis og kontrolleret eksponering for de tanker, billeder eller situationer, der udløser angst. Det kan være at tale om opkastning og se billeder relateret til opkastning, og til sidst, om muligt, nærme sig mere direkte eksponeringer. Processen foregår i et trygt tempo, der er tilpasset dig.

Selvhjælp og afslapningsøvelser

Terapeuten/psykologen vil introducere og øve afslapningsteknikker såsom dyb vejrtrækning, progressiv muskelafslapning og mindfulness med dig. Teknikkerne kan hjælpe dig med at håndtere de fysiske symptomer på angst.


10 ofte stillede spørgsmål og svar om emetofobi

Hvad er emetofobi?

Emetofobi er en intens angst eller frygt for opkast. Det kan omfatte frygten for selv at kaste op, se andre gøre det eller endda høre nogen tale om det. Dette kan føre til omfattende undgåelsesadfærd, hvor personen forsøger at undgå alle situationer, der kunne udløse deres angst.

Hvordan ved jeg, om jeg har emetofobi?

Hvis tanken om opkastning fylder meget i dit liv, og du konstant forsøger at undgå situationer, hvor der er en risiko for opkast (såsom at spise ude, være omkring syge mennesker eller at undgå fødevarer), kan det være tegn på emetofobi. En vurdering og test for emetofobi, som en læge, psykolog eller terapeut kan tilbyde, kan hjælpe dig med at afklare, om din frygt skyldes emetofobi, eller er i området for det.

Hvad forårsager emetofobi?

Årsagerne til emetofobi kan variere og kan inkludere tidligere traumatiske oplevelser relateret til opkastning, lært adfærd fra familie eller venner eller som en del af en anden angstforstyrrelse. For nogle er det svært at pege på en specifik begivenhed, der udløste deres fobi.

Hvad er symptomerne på emetofobi?

Ud over den åbenlyse angst for opkastning, kan symptomer på emetofobi inkludere undgåelsesadfærd, konstant bekymring for at blive syg, fysiske symptomer som kvalme eller hjertebanken ved tanken om opkast, og sociale eller ernæringsmæssige begrænsninger på grund af frygten.

Hvordan behandles emetofobi?

Behandlingen af emetofobi kan variere, men ofte inkluderer det hjælp hos en psykolog eller terapeut og eventuelt med metoderne kognitiv adfærdsterapi (KAT) som kan bidrage til at udfordre og ændre de negative tanker om opkastning – og eksponeringsterapi for gradvist at mindske angstresponsen. For nogen hjælper hypnose også i forhold til at arbejde med den underbevidste frygt. Selvhjælpsteknikker og støttegrupper kan også være til stor hjælp.

Kan børn også have emetofobi, og hvordan behandles det?

Ja, børn kan også udvikle emetofobi. Behandling af emetofobi hos børn involverer ofte en blidere tilgang for at gøre processen mindre skræmmende, og familiebaseret terapi for at sikre, at forældrene er udstyret til at støtte deres barn.

Hvordan kan jeg overvinde min emetofobi og igen trives?

At overvinde sin emetofobi starter med at erkende, at frygten, selvom den er intens, kan håndteres. Søg professionel hjælp fra en psykolog eller terapeut, der har erfaring med behandling af fobier. Praktiser selvpleje og selvhjælpsteknikker som mindfulness og afslapningsøvelser, og vær åben for gradvist at eksponere dig selv for din frygt, på en tryg og kontrolleret måde. Husk, at helingsprocessen er en proces, og med støtte og engagement, kan du lære at håndtere din emetofobi og finde veje til at trives.

Hvor meget koster terapi hos Lavendla?

Hos Lavendla er det terapeuterne og psykologerne, der selv sætter prisen. En terapigang varer normalt 45-60 minutter og koster mellem 800-1.300 kroner. Hvor mange terapigange, der skal til, eller hvad du har brug for hjælp til, beslutter du sammen med behandleren. Når I mødes første gang, er det som regel for at lære hinanden at kende, definere hvilke psykiske udfordringer du oplever, og derefter lægge en plan for, hvordan I vil arbejde sammen.

Hvordan kan hypnose hjælpe med emetofobi?

For nogle hjælper hypnose og hypnoterapi, og for nogen er det en del af deres behandling. Metoden kan efter sigende hjælpe med at tilgå og ændre de underbevidste overbevisninger, der understøtter fobien. For nogen kan hypnose bidrage til at skabe positive ændringer i opfattelsen af og reaktionerne på frygtindgydende stimuli.

Hvordan kan jeg håndtere situationer, der udløser min emetofobi?

Håndtering af emetofobi, især når du er uden for hjemmets trygge rammer, kan være udfordrende, men der er strategier, du kan anvende for at føle dig mere sikker. Først og fremmest, hav en nødplan klar. Øv dig i mindfulness-øvelser, som kan hjælpe dig med at forblive rolig og centreret i nuet, selv i stressede situationer. Lær også at genkende tidlige tegn på angst, så du kan adressere følelserne, før de eskalerer. Endelig, fortæl mennesker du stoler på om din fobi, så de kan støtte dig, hvis du føler dig udfordret. Husk, at med tiden og med den rigtige hjælp, kan du komme til at føle dig mere i kontrol, selv i situationer, der tidligere har udløst din emetofobi.

3 gode råd hvis du lider af emetofobi

Hvis du lider af emetofobi, er her en række gode råd til selv at håndtere din frygt. Selvhjælp kan være en værdifuld del af din overordnede behandlingsstrategi.

1. Søg viden

Lær så meget som muligt om emetofobi for bedre at forstå din frygt og de mekanismer, der ligger bag. Det kan hjælpe dig med at føle dig mindre alene og mere i kontrol i din situation.

2. Lær afslapningsøvelser

Praktiser teknikker som dyb vejrtrækning, progressiv muskelafslapning, mindfulness eller meditation. Teknikkerne kan hjælpe dig med at håndtere angstsymptomer, når de opstår, og mindske angstniveauet.

3. Få støtte

Tal åbent med familie, venner eller en støttegruppe om din fobi. At vide, at du ikke er alene, og at der er andre, der forstår, hvad du går igennem, kan give styrke og være utrolig hjælpsomt. En psykolog/terapeut kan understøtte processen og guide dig. Terapi og behandling kan også være en stor støtte.

Kontakt en psykolog eller terapeut

Hvis du, eller en du kender, har emetofobi, kan det være vigtigt at søge professionel hjælp. Se listen på denne side over alle psykologer og terapeuter i Lavendla – under hver profil kan du læse om deres uddannelse, erfaring og specialer.

Vores anmeldelser

Masser af omsorg og empati. Forstod mine behov og ønsker. God støtte og hjælp. Stor anbefaling.

Margrethe

Christina Stjärnqvist

Skrevet af Christina Stjärnqvist

Christina Stjärnqvist er journalist og cand.comm med speciale i social- og sundhedskommunikation. Har skrevet for foreninger, organisationer og mediehuse indenfor området i over 20 år.