29 75 75 05 Døgnåbent
Hjem / Terapi / Fobier / Skotofobi

Angst for mørke, også kendt som mørkeræd eller skotofobi, er en ubehagelig tilstand, som mange både børn, unge og voksne kender til. Men der er hjælp at hente. Få støtte i Lavendla.

Hvad er skotofobi (mørkeræd)?

Skotofobi, eller mørkeræd, også kendt som nyktofobi, er angsten for mørke. Det kan omfatte en ubehagelig følelse eller angst, når man befinder sig i mørke eller halvmørke omgivelser. Et menneske, der lider af skotofobi, kan være meget påvirket af tilstanden, også om dagen. Selvom det er en frygt, mange vokser fra, oplever nogle mennesker fortsat at være bange for mørke, også efter de er blevet voksne. Få hjælp til at håndtere udfordringen med samtaleterapi.

Symptomer på skotofobi

Symptomer på skotofobi kan variere fra person til person, men der er nogle fælles tegn, der kan være udtryk for, at du eller en du kender, lider af denne fobi:

  • Øget hjertefrekvens/hjertebanken i mørke omgivelser
  • Følelsen af at være ude af stand til at bevæge sig eller tale
  • Søvnproblemer, herunder vanskeligheder med at falde i søvn alene
  • Undgåelse af mørke steder, selv når det er nødvendigt at komme til stedet
  • En irrationel følelse af fare eller død forbundet med mørket

I Lavendla vil vi gerne gøre det svære lettere og vejen til terapi kortere

Signe Klitgaard, ansvarlig for faglighed, uddannelse og kvalitet

Mød vores terapeuter

Årsager til angst for mørke

Skotofobi kan skyldes en række årsager, men ofte er det relateret til en negativ oplevelse eller association med mørket fra barndommen. Det kan også være resultatet af en mangel på forudsigelighed og kontrol, som mørket kan medføre. For nogle er det ikke selve mørket, der er skræmmende, men det, som mørket skjuler, eller hvad der potentielt kan ske i mørket, skaber angst.

Behandling af skotofobi

Tilgangen til behandling af skotofobi kan være mange, men her er nogle effektive metoder. Ofte vil en terapeut/psykolog inddrage flere forskellige metoder, afhængigt af dine behov og din situation.

  • Terapi: Kognitiv adfærdsterapi (KAT) er f.eks. en populær metode, som arbejder med at ændre tankemønstre og adfærd forbundet med skotofobi.
  • Eksponeringsterapi: Gradvis eksponering for mørket i et trygt og kontrolleret miljø kan hjælpe med at reducere frygten.
  • Afslapningsøvelser: Teknikker som dyb vejrtrækning, meditation eller yoga kan reducere angstsymptomer forbundet med skotofobi.
  • Støttegruppe: At dele erfaringer med andre, der forstår, hvad du oplever, kan være en stor støtte.

Book et møde med os

Ring til os på 29 75 75 05 eller udfyld dine oplysninger, vælg en tid og fortsæt til betaling.


Sådan kommer du videre

Hvis du, eller en du kender, lider af skotofobi, er det vigtigt at huske, at der er hjælp at hente. At tage det første skridt ved at anerkende problemet og søge professionel hjælp kan være afgørende for at løse probelemt og i sidste ende overvinde frygten for mørket. Psykologer og terapeuter har værktøjerne og erfaringen til at guide dig gennem den proces. Målet er, at du skal føle dig mere tryg i mørke omgivelser.

Mørkeræd behøver ikke at være en livslang kamp. Med den rette behandling og støtte kan du overvinde din frygt og føle dig mere sikker og tryg uanset tidspunktet på dagen. Book en tid med en af vores terapeuter eller psykologer.


Vi hjælper dig der, hvor du er

At søge hjælp og støtte kan være et vigtigt skridt henimod et bedre psykisk og mentalt helbred. Hos Lavendla gør vi det svære lettere. Vores team af kvalificerede psykologer og terapeuter kan hjælpe dig. Vi har ingen ventetid. Men vi gør opmærksom på, at vores psykologer og terapeuter ikke tager imod henvisning fra lægen.

Hvis du eller en, du kender, har akutte symptomer eller er i en nødsituation, skal du ringe 112 eller søge akut lægehjælp med det samme.

Mød os fysisk eller digital

Vores terapeuter arbejder både digitalt og lokalt. De er også fleksible tidsmæssigt og kan tilpasse sig dine behov.

Vælg en terapeut her på siden

Vælg en terapeut direkte på hjemmesiden, som du synes passer til dig, ud fra baggrund, anmeldelser eller sprog. Ellers beskriv dit behov, så hjælper vi dig.

Få værktøjer

Alle mennesker er forskellige. Vi møder hvert enkelt, hvor de er. Vores terapeuter vil give dig personlige værktøjer, som passer til lige præcis din situation.


Hvordan foregår terapi for skotofobi (mørkeræd)?

Når terapien handler om skotofobi (mørkeræd), har en terapeut eller psykolog fokus på at skabe et trygt, understøttende rum og miljø, hvor klienten kan udforske og konfrontere deres frygt. Her er nogle trin og teknikker, som typisk vil blive anvendt:

Opbygning af tillid

  • Forståelse og accept: Terapeuten/psykologen starter med at lytte aktivt til dine følelser og oplevelser – uden at dømme dem og dig. Det hjælper med at opbygge et fundament af tillid og forståelse mellem jer.
  • Viden: En del af processen kan være at give dig viden om, hvad skotofobi er, og hvordan angst fungerer. Det kan hjælpe dig med at forstå dine egne reaktioner bedre.

Kognitiv adfærdsterapi (KAT)

  • Identifikation af tanker: Terapeuten/psykologen og du arbejder sammen om at identificere specifikke tanker og overbevisninger, der bidrager til din frygt for mørket.
  • Udfordring og omstrukturering: Terapeuten/psykologen hjælper dig med at udfordre irrationelle eller overdrevne tanker og erstatter dem med mere realistiske og balancerede perspektiver.

Eksponeringsterapi

  • Gradvis eksponering: Du og terapeuten/psykologen planlægger og udfører gradvis eksponering for mørket sammen. Det begynder typisk med mindre udfordrende situationer, før I bevæger jer op til mere direkte konfrontationer med mørket.
  • Tryghed og kontrol: Under hele eksponeringsprocessen sikrer terapeuten/psykologen, at du føler dig tryg, sikker og støttet. Du lærer også teknikker til at håndtere angst, som du kan bruge under og efter eksponeringen.

Afslapningsøvelser og coping-strategier

  • Værktøjer til styring af angst: Du får undervisning i afslapningsteknikker som dyb vejrtrækning, progressiv muskelafslapning eller mindfulness. Teknikkerne kan hjælpe dig med at håndtere dine angstsymptomer effektivt.
  • Coping-strategier: Du lærer strategier for, hvordan du kan håndtere angst i realtid/nutid, herunder hvordan du genkender tidlige tegn på angst og kan anvender teknikker for at skabe ro og afslapning i krop og sind, eller positiv selvsnak (du taler positivt og optimistisk til dig selv)

Støtte og opfølgning

  • Opfølgende sessioner: Du tilbydes regelmæssige opfølgende sessioner for at vurdere dine fremskridt, håndtere nye udfordringer og justere behandlingsplanen efter behov.
  • Styrke til at handle selv: Gennem hele processen er målet at styrke din selvtillid og evne til selvstændigt at håndtere situationer, der tidligere har fremkaldt angst.

8 ofte stillede spørgsmål og svar om skotofobi

Hvad er skotofobi?

Skotofobi, også kendt som nyktofobi eller mørkeræd, er en intens frygt eller angst for mørket. Denne frygt kan være overvældende og påvirke en persons evne til at fungere normalt i situationer, hvor de befinder sig i mørke eller svagt belyste områder. Det er vigtigt at forstå, at skotofobi ikke blot er en simpel frygt; det er en fobi, der kan udløse kraftige angstreaktioner, som kan forstyrre dagligdagen.

Hvilke symptomer kan være tegn på skotofobi?

Symptomer på skotofobi kan variere, men almindelige tegn er øget hjertefrekvens, hjertebanken, svedtendens, rysten/skælven, følelsen af at være fanget eller gå i panik, når man er i mørke. Symptomerne kan også ledsages af søvnbesvær, da frygten for mørket kan gøre det vanskeligt at sove alene eller i et fuldstændigt mørklagt rum. Symptomer på skotofobi opstår altid specifikt i forbindelse med mørke, hvilket adskiller skotofobi fra andre angsttilstande.

Hvad forårsager skotofobi?

Årsagerne til skotofobi kan være mange og varierede, og kan omfatte både miljømæssige og psykologiske faktorer. I mange tilfælde stammer frygten fra en traumatisk eller negativ oplevelse med mørke fra barndommen. Det kan også være relateret til frygten for det ukendte; mørket begrænser vores syn, hvilket kan fremkalde en følelse af usikkerhed eller angst for, hvad der “gemmer sig” i mørket. For nogle kan det også være forbundet med en generel angstlidelse.

Kan skotofobi helbredes?

Mens skotofobi kan være en dybt rodfæstet frygt, er der effektive behandlingsmuligheder tilgængelige, som kan hjælpe mennesker med at overvinde eller håndtere deres frygt for mørket. Kognitiv adfærdsterapi (KAT), eksponeringsterapi og afslapningsteknikker er blandt de mest anvendte metoder. Disse terapiformer arbejder med at ændre de tankeprocesser, der bidrager til fobien, og gradvist reducere frygten gennem kontrolleret eksponering.

Hvordan kan eksponeringsterapi hjælpe med skotofobi?

Eksponeringsterapi er en behandlingsmetode, hvor personen gradvist og systematisk bliver udsat for det objekt eller den situation, de frygter, i dette tilfælde mørket. Formålet er at mindske personens angstreaktion over tid. For dem med skotofobi, kan det involvere at starte med at opholde sig i et rum med dæmpet lys, der gradvist bliver mørkere, alt imens man anvender afslapningsteknikker til at håndtere angst. Det hjælper individet med at opbygge tolerance og eventuelt mindske deres frygt.

Hvilken rolle spiller afslapningsteknikker i behandlingen af skotofobi?

Afslapningsteknikker spiller en central rolle i behandlingen af skotofobi, da de hjælper med at reducere de fysiske symptomer på angst, såsom hurtig hjertebanken og svedtendens. Teknikker som dyb vejrtrækning, progressiv muskelafslapning og mindfulness kan også være særligt nyttige. Ved at lære disse teknikker kan personer med skotofobi bedre håndtere deres angstreaktioner, når de står over for mørke omgivelser.

Hvornår bør man overveje at søge professionel hjælp for skotofobi?

Det kan være en god ide at søge professionel hjælp, hvis din frygt for mørket forhindrer dig i at udføre daglige aktiviteter, påvirker din søvnkvalitet eller hvis tanken om mørke forårsager betydelig angst eller panik. Du vil kunne få specialiseret hjælp hos en psykolog eller terapeut, der har erfaring med angstlidelser og fobier. Husk, det er et tegn på styrke at søge hjælp, og den rette støtte kan gøre en væsentlig forskel i dit liv.

Hvor meget koster terapi hos Lavendla?

Hos Lavendla er det terapeuterne og psykologerne, der selv sætter prisen. En terapigang varer normalt 45-70 minutter og koster mellem 800-1.300 kroner. Hvor mange terapigange, der skal til, eller hvad du har brug for hjælp til, beslutter du sammen med behandleren. Når I mødes første gang, er det som regel for at lære hinanden at kende, definere hvilke psykiske udfordringer du oplever, og derefter lægge en plan for, hvordan I vil arbejde sammen.

3 gode råd hvis du lider af skotofobi

At leve med skotofobi, kan føles udfordrende, men der er strategier, som kan hjælpe dig med at mildne og med tiden muligvis overvinde den intense frygt for mørket. Her er tre gode råd, der kan støtte dig, hvis du har skotofobi:

1. Gradvis eksponering for mørket

Gradvis eksponering er en teknik, hvor du langsomt og systematisk udsætter dig selv for det, du frygter, i dette tilfælde mørket, på en kontrolleret og sikker måde. Målet er at reducere angst ved gradvist at øge din tolerance over for mørket. Det kan gøres ved:

  • Start småt: Begynd med at tilbringe korte perioder i et rum med dæmpet belysning og gradvist mindske lysstyrken over tid.
  • Følg dit eget tempo: Vigtigst er det at respektere dit eget niveau af komfort og kun gå videre, når du føler dig klar.
  • Medbring en “tryg genstand”: Hav en lommelygte, natlampe eller noget andet med, der giver en følelse af sikkerhed, som du har lige ved hånden, mens du udforsker din frygt.

2. Lær afslapningsteknikker

Angst for mørket kan udløse kraftige fysiske reaktioner. At mestre afslapningsteknikker kan hjælpe dig med at håndtere dine reaktioner, og du kan føle dig mere afslappet generelt. Prøv følgende teknikker:

  • Dyb vejrtrækning: Fokuser på at tage langsomme, dybe indåndinger gennem næsen, hold vejret kortvarigt og ånd ud gennem munden. Det kan hjælpe dig med at sænke din hjertefrekvens og mindske angst.
  • Progressiv muskelafslapning: Spænd og slap af i forskellige muskelgrupper i kroppen, start med fødderne og bevæg dig opad. Det hjælper med at frigøre fysisk spænding.
  • Mindfulness og meditation: Disse praksisser kan hjælpe dig med at centrere dine tanker og reducere angst ved at fokusere på nuet og acceptere dine følelser, uden at dømme dem.

3. Søg støtte

At tale om din frygt kan gøre en stor forskel. Søg støtte hos venner, familie eller en professionel, der kan tilbyde forståelse og vejledning. Overvej mulighederne:

  • Del dine oplevelser: At tale åbent om din frygt med venner eller familie, som du stoler på, kan give en følelse af lettelse og mindre isolation.
  • Professionel hjælp: En terapeut eller psykolog specialiseret i angstlidelser eller fobier kan give dig værktøjer og strategier til at håndtere skotofobi effektivt.
  • Støttegruppe: At deltage i en støttegruppe med andre, der har lignende udfordringer, kan tilbyde et perspektiv, forståelse og praktiske råd.

Kontakt en psykolog eller terapeut

Hvis du, eller en du kender, er bange for mørket, kan det være vigtigt at søge professionel hjælp. Se listen på denne side over alle psykologer og terapeuter i Lavendla – under hver profil kan du læse om deres uddannelse, erfaring og specialer.

Vores anmeldelser

Masser af omsorg og empati. Forstod mine behov og ønsker. God støtte og hjælp. Stor anbefaling.

Margrethe

Christina Stjärnqvist

Skrevet af Christina Stjärnqvist

Christina Stjärnqvist er journalist og cand.comm med speciale i social- og sundhedskommunikation. Har skrevet for foreninger, organisationer og mediehuse indenfor området i over 20 år.