29 75 75 05 Døgnåbent
Hjem / Terapi / Fobier / Agorafobi

Agorafobi er frygten for åbne pladser, store menneskemængder og offentlige steder. Frygten kan give panikanfald. Men der er hjælp at hente. Læs mere her og få støtte hos en psykolog eller terapeut i Lavendla.

Hvad er agorafobi?

Agorafobi betyder bogstaveligt talt “frygt for åbne pladser”, men i praksis dækker det over meget mere. Det er en angstlidelse, der får dig til at føle dig fanget, hjælpeløs eller pinligt berørt på grund af frygt for at få et panikanfald eller paniklignende symptomer i bestemte situationer. Det kan være en overvældende frygt ved tanken om at forlade sit hjem, besøge offentlige steder som offentlig transport, være i store menneskemængder eller befinde dig i situationer, hvor flugt kan synes vanskelig. Men med psykoterapi / samtaleterapi er der hjælp at hente.

Symptomer

Symptomerne på agorafobi kan variere, men de inkluderer ofte:

  • Ekstrem angst eller frygt ved tanken om at befinde sig i en situation, hvor flugt kan være svær.
  • Undgåelse af specifikke situationer som at tage offentlig transport, være i åbne eller lukkede rum eller være i en kø.
  • Panikanfald, der kan omfatte hjertebanken, svedtendens, rysten eller følelsen af at “gå i panik”, læs mere om panikangst
  • Behov for en ledsager når man forlader huset, for at mindske angsten.

I Lavendla vil vi gerne gøre det svære lettere og vejen til terapi kortere

Signe Klitgaard, ansvarlig for faglighed, uddannelse og kvalitet

Mød vores terapeuter

Kontakt en psykolog eller terapeut

Hvis du, eller en du kender, lider af agorafobi , er det vigtigt at søge professionel hjælp. En psykolog eller terapeut vil tilbyde støtte og behandling, der er skræddersyet til dine behov. Hos os finder du et team af dedikerede professionelle, klar til at støtte dig, hvad enten det er online eller ved et fysisk møde. Se listen over alle psykologer og terapeuter i Lavendla – under hver profil kan du læse om deres uddannelse, erfaring og specialer.

Agorafobi med panikangst

Ofte optræder agorafobi sammen med panikangst, hvor du oplever pludselige og gentagne panikanfald. Anfaldene kan være så skræmmende, at frygten for et nyt anfald i sig selv kan føre til agorafobi.

Panikangst karakteriseres ved pludselige og gentagne panikanfald, som er intense episoder af frygt eller ubehag, hvor du kan opleve symptomer som hjertebanken, svedtendens, rysten eller en følelse af at miste kontrollen. Agorafobi opstår ofte som en direkte følge af panikangst; du begynder at frygte og undgå situationer, hvor et panikanfald kunne finde sted. Frygten for panikanfald i visse situationer kan føre til en begrænsning af dine aktiviteter og bevægelsesfrihed, hvilket yderligere forstærker agorafobien. Behandling af agorafobi, når den er forbundet med panikangst, fokuserer ofte på at adressere panikanfaldene direkte samt de underliggende angsttanker, der bidrager til frygten for bestemte situationer.

Test for agorafobi

Hvis du mistænker, at du eller en, du kender, lider af agorafobi, er det vigtigt at søge professionel hjælp. Der findes online selvtest (agorafobi test), der kan give en indikation, men en præcis diagnose kan kun stilles af en læge eller specialiseret psykolog.


Book et møde med os

Ring til os på 29 75 75 05 eller udfyld dine oplysninger, vælg en tid og fortsæt til betaling.


Behandling af agorafobi

Behandling af agorafobi vil ofte bestå af en kombination af terapi og i nogle tilfælde medicin, afhængigt af sværhedsgraden. Behandlingsmulighederne omfatter:

  • Psykoterapi: Kognitiv adfærdsterapi (CBT) er særligt effektiv til at hjælpe dig med at forstå og ændre de tankeprocesser, der bidrager til din agorafobi. Læs mere om psykoterapi
  • Medicin: Visse lægemidler, såsom antidepressiva og angstdæmpende medicin, kan hjælpe med at kontrollere symptomerne.
  • Eksponeringsterapi: Gradvis udsættelse for de frygtindgydende situationer kan også være en del af behandlingen.

Vi hjælper dig der, hvor du er

At søge hjælp og støtte kan være et vigtigt skridt henimod et bedre psykisk og mentalt helbred. Hos Lavendla gør vi det svære lettere. Vores team af kvalificerede psykologer og terapeuter kan hjælpe dig. Vi har ingen ventetid. Men vi gør opmærksom på, at vores psykologer og terapeuter ikke tager imod henvisning fra lægen.

Hvis du eller en, du kender, har akutte symptomer eller er i en nødsituation, skal du ringe 112 eller søge akut lægehjælp med det samme.

Mød os fysisk eller digital

Vores terapeuter arbejder både digitalt og lokalt. De er også fleksible tidsmæssigt og kan tilpasse sig dine behov.

Vælg en terapeut her på siden

Vælg en terapeut direkte på hjemmesiden, som du synes passer til dig, ud fra baggrund, anmeldelser eller sprog. Ellers beskriv dit behov, så hjælper vi dig.

Få værktøjer

Alle mennesker er forskellige. Vi møder hvert enkelt, hvor de er. Vores terapeuter vil give dig personlige værktøjer, som passer til lige præcis din situation.


Terapi for agorafobi

Terapi for agorafobi fokuserer på at hjælpe dig med at forstå og ændre de tanker, følelser og adfærd, der bidrager til lidelsen. Behandlingen varierer afhængigt af dine specifikke symptomer og behov, men den omfatter ofte:

  • Kognitiv adfærdsterapi (KAT): Dette er en af de mest effektive former for terapi for agorafobi. KAT hjælper dig med at identificere og udfordre de negative tanker, der bidrager til din angst, og lærer dig nye måder at reagere på dine tanker og situationer.

Terapien kan foregå individuelt eller i grupper, og nogle kan også have gavn af online terapisessioner, især hvis deres agorafobi gør det svært at forlade hjemmet. Formålet med terapien er at øge følelsen af kontrol og selvstændighed, reducere undgåelsesadfærd og forbedre livskvaliteten.

Det kan føles uoverskueligt at tage det første skridt, men husk på at der ér tilgængelig hjælp og støtte at få. Og du er ikke alene. Mange mennesker lever med og får hjælp til deres angst, og det ér muligt at lære at håndtere det.


8 ofte stillede spørgsmål og svar om agorafobi

Hvad er agorafobi?

Agorafobi er en angstlidelse, hvor en person oplever intens frygt for situationer, hvor flugt kan synes vanskelig eller hjælp ikke let er tilgængelig. Det kan inkludere frygten for at forlade hjemmet, være i store menneskemængder, stå i kø eller bruge offentlig transport. Denne frygt fører ofte til undgåelse af disse situationer, hvilket kan begrænse personens liv betydeligt.

Hvad betyder agorafobi, og hvordan påvirker det dagligdagen?

Agorafobi betyder bogstaveligt talt “frygt for åbne pladser”, men det dækker over en bredere frygt for situationer, der kan udløse panik, hjælpeløshed eller forlegenhed. I dagligdagen kan det medføre, at personer med agorafobi undgår en række aktiviteter, såsom at handle, deltage i sociale begivenheder eller endda undgår at forlade deres hjem, hvilket kan føre til væsentlige begrænsninger i personlig frihed og livskvalitet.

Hvad er de almindelige symptomer på agorafobi?

Agorafobi symptomer inkluderer ekstrem frygt eller angst for at være i situationer, hvor flugt kan være vanskelig. Symptomerne kan omfatte panikanfald, hjertebanken, svedtendens, rystelser, følelsen af kvælning eller frygt for at miste kontrollen eller dø (dødsangst). Mange oplever også en overdreven afhængighed af en ledsager for at forlade hjemmet.

Hvordan behandles agorafobi?

Behandling af agorafobi kan bestå af en kombination af psykoterapi og medicin. Kognitiv adfærdsterapi (CBT) er særligt effektiv, da den hjælper med at identificere og ændre de negative tanker, der bidrager til angst. Medicin såsom antidepressiva og angstdæmpende medicin kan også anvendes til at kontrollere symptomerne. Desuden kan eksponeringsterapi være en del af behandlingen, hvor klienten gradvist udsættes for frygtede situationer under kontrollerede forhold.

Kan agorafobi ledsages af andre angstlidelser?

Ja, agorafobi kan ofte ledsages af andre angstlidelser, såsom panikangst og socialfobi. Panikangst karakteriseres ved gentagne panikanfald, og denne frygt for panikanfald kan føre til udviklingen af agorafobi. Socialfobi, eller social angst, involverer frygt for sociale situationer, og personer med socialfobi kan også udvikle agorafobi som følge af deres angst for at blive bedømt eller ydmyget i offentligheden.

Hvordan ved jeg, om jeg har agorafobi?

Hvis du har mistanke om, at du har agorafobi, så kontakt din læge og en psykolog eller terapeut. Her vil du få vurderet dine symptomer og din baggrundshistorie, og lægen kan stille en diagnose. Symptomer du skal være opmærksom på er intens frygt for og undgåelse af bestemte situationer, panikanfald og et stærk ønske om at have en ledsager med, når du forlader hjemmet.

Hvordan kan jeg få hjælp til agorafobi?

At søge hjælp til agorafobi er et stort skridt hen imod en bedring. Du kan starte med at kontakte din læge og en psykolog eller terapeut, som er specialiseret i angst. De kan tilbyde dig terapi, rådgivning og eventuelt medicinsk behandling. Derudover findes der støttegrupper og hjælp online, hvor du kan finde information og dele erfaringer med andre, der forstår, hvad du går igennem. Husk, det er vigtigt at tage små skridt. Hos Lavendla kan du også få terapi online.

Hvor meget koster terapi hos Lavendla?

Hos Lavendla er det terapeuterne og psykologerne, der selv sætter prisen. En terapigang varer normalt 45-60 minutter og koster mellem 800-1.300 kroner. Hvor mange terapigange, der skal til, eller hvad du har brug for hjælp til, beslutter du sammen med behandleren. Når I mødes første gang, er det som regel for at lære hinanden at kende, definere hvilke psykiske udfordringer du oplever, og derefter lægge en plan for, hvordan I vil arbejde sammen.

Hvad er forskellen på agorafobi og PTSD?

Agorafobi og PTSD (posttraumatisk stresslidelse) er begge angstlidelser, men de har forskellige symptomer og bliver udløst af noget forskelligt. Mens agorafobi primært er forbundet med frygten for at befinde sig i situationer, hvor flugt kan synes vanskelig eller hjælp er utilgængelig, udspringer PTSD fra tidligere traumatiske oplevelser. Mennesker med PTSD oplever ofte vedvarende, forstyrrende tanker og minder om traumet, som kan udløse angst eller panikanfald. Mennesker med PTSD kan også udvikle agorafobi som følge af deres forsøg på at undgå situationer, der minder dem om, eller som kan udløse minder om deres traumer. Sammenhængen mellem forskellige angstlidelser kan være meget kompleks og understreger vigtigheden af en individualiseret behandlingsplan, der adresserer alle aspekter af et menneskes psykiske helbred. Start med at tale med din læge for en vurdering.

Hvad er forskellen på agorafobi og social fobi?

Agorafobi og socialfobi, eller social angst, er to forskellige typer angstlidelser. Men de kan påvirke dig på samme måde. Socialfobi karakteriseres ved intens frygt for social interaktion eller præstationssituationer, hvor du frygter at blive bedømt, ydmyget eller kritiseret af andre. Agorafobi indebærer en frygt for at befinde sig i situationer, hvor flugt kan synes umulig eller hjælp er utilgængelig. Lidelserne bliver udløst af noget forskelligt. Det ene fokuserer på sociale situationer og det andet på fysiske omgivelser eller situationer. Begge lidelser kan føre til undgåelsesadfærd og kan begrænse din evne til at fungere i dagligdagen. Det er ikke usædvanligt, at en person lider af både agorafobi og socialfobi. Det gør behandlingen mere kompleks og kræver en omhyggelig, tilpasset tilgang for at adressere de unikke udfordringer ved hver lidelse. Tal med din læge.

Kontakt os

Få hjælp og støtte af Lavendlas dygtige terapeuter og psykologer. En terapisession varer typisk 45 – 70 minutter pr. gang. Du kan starte med at bestille en samtale på 20 minutter. Inden et forløb starter op, kan en 20 minutters samtale være en god start for at få en fornemmelse af, hvordan det er at møde en professionel terapeut, coach eller psykolog, og om kemien mellem jer passer.

Vores anmeldelser

Masser af omsorg og empati. Forstod mine behov og ønsker. God støtte og hjælp. Stor anbefaling.

Margrethe

Christina Stjärnqvist

Skrevet af Christina Stjärnqvist

Christina Stjärnqvist er journalist og cand.comm med speciale i social- og sundhedskommunikation. Har skrevet for foreninger, organisationer og mediehuse indenfor området i over 20 år.