Hjem / Terapi / Parterapi / Barnløshed

Ufrivillig barnløshed kan være en stor belastning for den enkelte og for parforholdet. Få hjælp i Lavendla til at håndtere udfordringerne, du oplever.

Hvad er ufrivillig barnløshed?

Barnløshed refererer til situationen, hvor et par ikke har været i stand til at opnå graviditet. Barnløshed, eller det at ikke kunne få børn, berører mange mennesker og par på dybt personlige og forskellige måder. Har du, eller I som par, behov for en at tale med? Så kontakt en terapeut eller psykolog i Lavendla.

Tal og fakta om ufrivillig barnløshed

Tal fra Vidensråd for Forebyggelse viser, at 16-26 procent af alle kvinder og par i Danmark, der har forsøgt at få et barn, oplever ufrivillig barnløshed. 10% kommer i behandling med enten insemination eller reagensglasbefrugtning. Statistikker viser, at ufrivillig barnløshed er et voksende problem i Danmark og i hele verden. I dag er der dog mange behandlingsmuligheder til hjælp for kvinder og par, der oplever barnløshed.

Årsager til barnløshed

Årsagerne til ufrivillig barnløshed kan være meget forskellige, det kan f.eks. være sygdom, alder, miljø og sundhedsadfærd. Årsagerne kan bl.a. være:

  • Hormonelle problemer og PCO (polycystisk ovariesyndrom)
  • Blokerede eller beskadigede æggeledere
  • Endometriose
  • Mandlige fertilitetsproblemer såsom lav sædkvalitet
  • Uforklarlig barnløshed

I Lavendla vil vi gerne gøre det svære lettere og vejen til terapi kortere

Signe Klitgaard, ansvarlig for faglighed, uddannelse og kvalitet

Mød vores terapeuter

Behandlinger og støtte

Behandling af barnløshed varierer afhængigt af årsagen. Mulighederne for behandling kan være at forbedre fertiliteten, kirurgiske indgreb, insemination eller reagensglasbefrugtning.

Ufrivillig barnløshed kan påvirke en kvinde eller et par psykisk. Sorgen over ikke at kunne få et barn og den stress, der følger med, kan være overvældende. Mange finder trøst og støtte i at tale med en psykolog eller terapeut med speciale på området.


Book et møde med os

Aftal et uforpligtende møde hos os, hjemme hos jer eller pr. telefon.


Psykiske udfordringer

At opleve barnløshed kan medføre en række psykiske udfordringer, som berører både den enkelte eller begge og parforholdet. Udfordringerne spænder vidt og kan variere meget fra person til person, men mange oplever:

  • Følelse af isolation: Mange føler sig isolerede fra familie og venner, især når de begynder at stifte familie.
  • Sorg og tab: Sorgen over tabet af et ønsket barn eller forestillingen om en fremtid som forælder, kan være overvældende.
  • Skyld og skam: Følelser af utilstrækkelighed eller skyld over egen “manglende” evne til at opfylde forventede sociale normer eller personlige roller.
  • Stress og angst: Bekymringer om fremtiden, evt. behandlingsproces eller parforholdet kan føre til høje niveauer af stress og angst.
  • Depression: Langvarige perioder med sorg og frustration kan udvikle sig til depression.
  • Parforholdets belastning: Udfordringerne ved barnløshed kan lægge et stort pres på parforholdet. Det kan være I tackler det forskelligt og har forskellige følelsesmæssige reaktioner.

Hjælp til barnløshed: psykologisk støtte

At håndtere ufrivillig barnløshed kan for nogen kræve tid, tålmodighed og ofte professionel hjælp. En psykolog eller terapeut kan tilbyde jer strategier til at håndtere sorg, stress og parforholdets udfordringer, som kan opstå i situationen. Psykologisk støtte kan blandt andet indeholde:

  • Hjælp til sorg og coping strategier – hvordan håndterer I sorgen.
  • Støtte til parforholdet i parterapi
  • Håndtering af sociale og familiemæssige forventninger.

Vi hjælper dig der, hvor du er

At søge hjælp og støtte kan være et vigtigt skridt henimod et bedre psykisk og mentalt helbred. Hos Lavendla gør vi det svære lettere. Vores team af kvalificerede psykologer og terapeuter kan hjælpe dig. Vi har ingen ventetid. Men vi gør opmærksom på, at vores psykologer og terapeuter ikke tager imod henvisning fra lægen.

Hvis du eller en, du kender, har akutte symptomer eller er i en nødsituation, skal du ringe 112 eller søge akut lægehjælp med det samme.

Mød os fysisk eller digital

Vores terapeuter arbejder både digitalt og lokalt. De er også fleksible tidsmæssigt og kan tilpasse sig dine behov.

Vælg en terapeut her på siden

Vælg en terapeut direkte på hjemmesiden, som du synes passer til dig, ud fra baggrund, anmeldelser eller sprog. Ellers beskriv dit behov, så hjælper vi dig.

Få værktøjer

Alle mennesker er forskellige. Vi møder hvert enkelt, hvor de er. Vores terapeuter vil give dig personlige værktøjer, som passer til lige præcis din situation.

Få hjælp

Uanset hvilke psykiske udfordringer du eller I som par oplever kan professionel støtte hjælpe jer. Det er afgørende at huske, at følelserne er normale og en del af processen, og at der findes muligheder for støtte, der kan hjælpe dig eller jer med at håndtere dem.

Udfordringer i parforholdet

Ufrivillig barnløshed kan give markante udfordringer i et parforhold, da det handler om noget så fundamentalt som ønsket om at skabe en familie sammen. Udfordringerne kan være mange.

  • Kommunikationsproblemer: Par kan opleve, at det er svært at tale åbent om deres følelser og frustrationer, hvilket kan føre til misforståelser og følelsen af isolation.
  • Emotionelle reaktioner: Uens følelsesmæssige reaktioner kan skabe afstand. Den ene partner kan måske føle sorg, mens den anden kan føle vrede eller frustration.
  • Seksuelt pres: Den konstante fokusering på at opnå graviditet kan lægge et pres på parrets seksuelle forhold, hvilket kan mindske intimiteten og nydelsen ved sex.
  • Økonomiske belastninger: Omkostningerne ved fertilitetsbehandlinger kan være store og skabe yderligere stress i forholdet.
  • Social isolation: Måske trækker I jer fra sociale sammenhænge, især dem der involverer familier med børn, hvilket kan føre til følelser af isolation og misundelse.

Samtaleterapi

Samtaleterapi kan være en værdifuld støtte og hjælp på flere forskellige måder, både for den enkelte og par. Her er nogle af de måder, terapi kan hjælpe dig og jer på:

  • Emotionel støtte: Terapi tilbyder et trygt og støttende miljø, hvor du kan udtrykke dine følelser og tanker. Det kan være en lettelse at dele dine bekymringer med nogen, der forstår de unikke udfordringer, barnløshed medfører.
  • Håndtering af stress og angst: Terapien kan lære dig teknikker til at håndtere stress og angst, som kan opstå i forbindelse med behandlinger for barnløshed, ventetid og usikkerhed.
  • Parforholdet: For par kan terapi hjælpe med at styrke kommunikationen og forståelsen mellem partnerne. At opleve ufrivillig barnløshed kan lægge pres på relationen, og terapien kan tilbyde værktøjer til at navigere i udfordringen sammen. Læs mere om parterapi
  • Arbejde med sorg og tab: Terapien kan hjælpe dig med at bearbejde sorg og tab forbundet med barnløshed. Det kan indeholde sorgen over tabet af det ønskede barn eller den fremtid, man havde forestillet sig.
  • Styrke coping-strategier: Du kan lære nye måder at håndtere situationens udfordringer på, hvilket kan hjælpe dig med at bevare dit mentale og følelsesmæssige velbefindende.
  • Udforske alternativer: Terapien kan også være et sted at udforske og bearbejde tanker omkring alternative veje til forældreskab, som adoption, donorer eller livet uden børn.
  • Fokus på selvpleje: Terapeuten/psykologen kan hjælpe dig med at have fokus på din og jeres selvpleje, som kan løfte din livskvalitet og hjælpe dig med at acceptere situationen og opretholde håb og optimisme.

8 ofte stillede spørgsmål og svar om barnløshed

Hvad er ufrivillig barnløshed?

Barnløshed refererer til situationen, hvor et par ikke har været i stand til at opnå graviditet. Barnløshed, eller det at ikke kunne få børn, berører mange mennesker og par på dybt personlige og forskellige måder. Tal fra viser, at 16-26 procent af alle kvinder og par i Danmark, der har forsøgt at få et barn, oplever ufrivillig barnløshed.

Hvad er de mest almindelige årsager til ufrivillig barnløshed?

Årsagerne til ufrivillig barnløshed kan være mange og kan være relateret til både mænd og kvinder. Blandt de mest almindelige årsager er:
– Hormonelle ubalancer
– Problemer med ægløsning
– Blokerede æggeledere hos kvinder
– Nedsat sædkvalitet hos mænd
– Uforklarlige årsager

Hvordan kan terapi hjælpe ved ufrivillig barnløshed?

Terapi kan tilbyde hjælp og støtte og et trygt rum, hvor du kan tale om dine følelser og tanker. Emotionel støtte kan være meget hjælpsomt. En terapeut eller psykolog kan også yde støtte til stresshåndtering og hjælp til at løse udfordringer i parforholdet. Det kan også hjælpe den enkelte og par med at bearbejde sorg, samt udforske og acceptere alternativer.

Er alternativ behandling effektivt i behandlingen af barnløshed?

For nogen viser det sig at alternativ behandling har været hjælpsomt. Akupunktur mod barnløshed og zoneterapi er populære valg for mange. Der er ikke videnskabelig evidens, der kan dokumentere, at det har en virkning, men nogle par har oplevet forbedringer i fertilitet eller den alternative behandling har bidtaget til mindre stress og angst, som kan spille en rolle ved barnløshed. Det er dog vigtigt at kombinere alternative behandlinger med traditionel rådgivning hos en læge.

Hvornår bør man overveje at søge psykologisk hjælp?

Det kan være hjælpsomt at søge støtte hos en psykolog eller terapeut, hvis oplevelsen af din og jeres ufrivillige barnløshed har en negativ indvirkning på dit daglige liv, dine relationer eller dit følelsesmæssige velbefindende. En psykolog/terapeut kan støtte dig og gennem samtale kan du give udtryk for følelser og tanker, og du kan få hjælp til at håndtere situationen. Oplever du og din partner udfordringer mellem jer, kan I også få hjælp til det.

Hvad koster terapi hos en terapeut eller psykolog?

Hos Lavendla er det terapeuterne og psykologerne, der selv sætter prisen. En terapigang ved individuel terapi hos Lavendlas terapeuter/psykologer varer normalt 45 – 70 minutter og koster mellem 800-1300 kr. Typisk vil parterapi eller familieterapi varer lidt længere tid, fordi I er flere mennesker involveret. Hvor lang tid et forløb skal vare, det afgør du sammen med terapeuten/psykologen. Det første møde handler om at lære hinanden at kende og definere hvilke udfordringer der er.

Hvilke følelser og udfordringer kan man opleve ved ufrivillig barnløshed?

Ved ufrivillig barnløshed kan man blive ramt af en række følelser og udfordringer. Det kan f.eks være:
Sorg: Mange oplever en dyb sorg over tabet af muligheden for at skabe liv eller en fremtid, som de havde forestillet sig.
Skyld og skam: Følelser af skyld eller skam er også almindelige, især tanken om at “fejle” i at opfylde en forventet rolle som mor eller far.
Isolation: Følelsen af at være isoleret fra venner, familie og samfundet generelt, især når det virker som om, alle andre let kan opnå det, man selv kæmper så hårdt for.
Stress og angst: Den konstante usikkerhed og de mange behandlinger kan medføre høje niveauer af stress og angst.
Belastning af parforholdet: De emotionelle rutsjebaneture kan lægge et stort pres på parforholdet, med kommunikationsproblemer og forskellige måder at håndtere situationen på.

At anerkende og adressere disse følelser er afgørende. Professionel hjælp fra en psykolog eller terapeut kan være en uvurderlig støtte.

Hvordan påvirker ufrivillig barnløshed parforholdet?

Ufrivillig barnløshed kan lægge et stort pres på parforholdet, da det bringer mange følelser med sig som sorg, frustration og skyldfølelse. Terapi kan hjælpe par med at navigere i disse udfordringer ved at forbedre kommunikationen og skabe rum for følelser og tanker.

Kontakt os

Få hjælp og støtte af Lavendlas dygtige terapeuter og psykologer. En terapisession varer typisk 45 – 55 minutter pr. gang. Du kan også starte med at bestille en samtale på 20 minutter. Inden et behandlingsforløb starter op, kan en 20 minutters samtale være en god start for at få en fornemmelse af, hvordan det er at møde en professionel terapeut eller psykolog, og om kemien mellem jer er god.

Vi gør det svære lettere

At søge hjælp hos os kan være et vigtigt skridt i retning af lindring og en forbedret livskvalitet. Ved at søge professionel hjælp får du både støtte og behandling, der lindrer og virker.

Hvis du, eller en du kender, har akutte symptomer eller er i en nødsituation, skal du ringe 112 eller søge akut lægehjælp med det samme.

Vores anmeldelser

Masser af omsorg og empati. Forstod mine behov og ønsker. God støtte og hjælp. Stor anbefaling.

Margrethe

Christina Stjärnqvist

Skrevet af Christina Stjärnqvist

Christina Stjärnqvist er journalist og cand.comm med speciale i social- og sundhedskommunikation. Har skrevet for foreninger, organisationer og mediehuse indenfor området i over 20 år.