78 70 63 63 Døgnåbent
Hjem / Hvad har man på til en begravelse

Hvad har man på til en begravelse?

De fleste mennesker er optaget af, hvad de skal iklæde sig af tøj, når de skal til en begravelse eller bisættelse. Læs mere her om traditioner og tøj til begravelse.

Hvad har man på til en begravelse?

Når du deltager i en begravelse eller bisættelse, kan det være vigtigt at tage hensyn til den formelle anledning og klæde sig derefter, afhængigt af dig selv og pårørendes ønsker og behov. Der er ingen faste regler på området, og det kan være meget forskelligt, hvad man gør i familier med hensyn til, hvad har man på til en begravelse. Det er op til dig selv at vurdere.

Hvad har man på til en begravelse, traditionelt

Selvom tøj til begravelse i Danmark traditionelt set er sort eller mørke farver som grå eller navy blå, er tøjet i dag, i moderne tid, blevet mere afslappet til en begravelse, og det er nu mere almindeligt at se en bredere vifte af farver og stilarter.

Men fortsat er det sådan mange steder, at deltagere bærer sort eller mørke farver til en begravelse – dette som et tegn på respekt for den afdøde og familien. Det kan omfatte sort jakke og bukser, et sort jakkesæt eller en sort kjole.

Det mørke beklædningsvalg afspejler fra gammel tid sorg og respekt og anses stadig for passende i mange situationer. Selvom moderne og mere afslappet tøj er blevet mere almindeligt til begravelse, så vil mange stadig vælge at bære sort eller mørke farver for at vise respekt for den afdøde og familien.

Sort eller mørkt tøj

Hvis du er tæt på den afdøde, som en nær ven eller familiemedlem, kan du overveje at bære sort tøj, som af mange stadig anses for at være den mest passende farve til en begravelse i Danmark. Hvis du ikke er tæt på den afdøde, kan du vælge mere afdæmpede farver som grå, navy blå eller mørkegrøn. Det er også acceptabelt at bære mørke jeans, hvis du parrer det med en skjorte og en blazer eller en trøje.

Men, det er helt op til dig selv, hvad du bærer af tøj, afhængigt af hvad du selv mener, er det rigtige at tage på. Eller måske du kan skele til, hvilke traditioner der er i familien for påklædning til begravelse, hvis du gerne vil klæde dig, som de fleste til den konkrete begravelse eller bisættelse.

Vejr og lokalitet

Når det kommer til at vælge tøj, er det også vigtigt at tage hensyn til vejret og den specifikke begravelseslokalitet. Hvis begravelsen eller bisættelsen er i en kirke eller kapel, kan du overveje at bære mere formelt tøj som en kjole eller et jakkesæt. Hvis begravelsen er udendørs, bør du tage hensyn til vejrforholdene og vælge tøj, der er passende til temperatur og vejr.

Hvad har man på til en begravelse, kvinde – kjole

En simpel sort eller mørk farve kjole et passende valg til en traditionel begravelse i Danmark. Du kan også overveje at bære en sort blazer eller jakke over din kjole. Skal det være helt traditionelt, er det bedst at undgå overdrevent stilfuldt tøj og i stedet vælge en mere klassisk og tidløs stil.

Hvis familien til afdøde ikke er traditionelle, eller du ikke har lyst, behøver du ikke at bære mørkt tøj. Der er ingen regler på området. Og det er moderne tider, hvor alt er blevet mere afslappet, inkl. farve og form på tøj til begravelser.

Hvad har man på til en begravelse, mand – jakkesæt

Et sort eller mørktfarvet jakkesæt, eller bukser og en jakke, kan være det mest passende valg til en traditionel begravelse eller bisættelse i Danmark. Du kan vælge en sort skjorte eller en hvid skjorte, afhængigt af din personlige smag. Det kan også være en god idé at bære sorte sko og måske et slips, hvis du gerne vil holde den traditionelle linje.

Dette er kun, hvis familien og/eller du selv, har et ønske om at opfylde den traditionelle måde at klæde sig på. Ellers kan du også vælge at tage helt almindeligt tøj på, eller tøj med farver.

Ingen regler om, hvad har man på til en begravelse

I dag er der ingen regler, og det er meget individuelt fra familie til familie, hvad der er passende – eller ikke-passende. Nogen går meget op i at følge de gamle traditioner, andre gør ikke. Nogle klæder sig i mange farver, andre gør ikke.

For nogen kan det have en betydning, om det er i en kirke eller ej. Selvom du bærer tøj i farver, kan der være et behov for samtidig at være tilpas diskret, hvis begravelsen eller bisættelsen foregår i en kirke. Typisk vil du i dag have mange forskellig-klædte mennesker til begravelser og bisættelser.

Hvad ville afdøde have foretrukket af tøj?

Hvis du er i tvivl om, hvad du skal tage på af tøj til begravelsen, kan du måske prøve at forestille dig, hvad afdøde ville have foretrukket. Det kan også være afdøde har nedfældet noget i “Den sidste vilje” om sine ønsker. For nogen afdøde er det vigtigt, at deres begravelse ikke bliver tung og trist og for traditionel. De vil gerne have lidt mere “fest og farver”. Derfor har de, inden de døde, skrevet ned, hvad de kunne tænke sig til deres begravelse.

Begravelsesrådgiver (bedemand) kan give gode råd

Har du en begravelsesrådgiver, kan du altid vende det med vedkommende. Begravelsesrådgivere er vant til at omgås pårørende og mennesker i sorg, der har mistet en nærtstående. Og de er vant til at møde mange forskellige mennesker, med forskellige traditioner, vaner og stil.

Er du derfor i tvivl om tøj og omgangsform, kan du altid drøfte det med os hos Lavendla. Vi kan komme med konkrete gode råd til, hvad der netop kunne være godt i den konkrete situation.

Læs også:


Ceremonileder hos LavendlaAnnette Berg, begravelsesrådgiver i Lavendla,
præst og ceremonileder

Hvad har man på til en begravelse?
Hvad har man på til en begravelse?

Kan vi hjælpe dig?

Kan vi hjælpe dig? Ring til os på 78 70 63 63, eller udfyld kontaktformularen, så kontakter vi dig.


Vores rådgivere

Mød Lavendlas rådgivere og book en tid direkte hos dem. Med dem kan du drøfte ønsker og behov, herunder hvad har man på til en begravelse


Vores ansvar

Vores rådgivere findes i hele landet og tilbyder samtaler på de tidspunkter, der passer bedst ind i din hverdag.

Derfor kan I mødes fysisk eller online. Lavendlas rådgivere kommer også gerne hjem til dig, så du ikke skal bruge tid og energi på transport. Det vigtigste er, at du føler dig tryg og godt tilpas.

Vi ved, at det kan være en turbulent og krævende tid. Derfor gør vi alt, hvad vi kan for at tilpasse os netop din situation.

På den måde kan vi gøre det svære lidt lettere.


Spørgsmål og svar

Hvad har man på til en begravelse?

Der er ikke noget, der er rigtigt eller forkert at sige til en begravelse. Ceremonien er ment til at ære og mindes den afdøde samtidig med, at man giver støtte og trøst til de pårørende. Mærk efter i dig selv og vær ærlig og omsorgsfuld.

Hvad har man på til en begravelse, traditionelt?

I tidligere tider bar alle sort eller mørke farver til en begravelse – dette som et tegn på respekt for den afdøde og familien. Dette kunne omfatte sort jakke og bukser, et sort jakkesæt eller en sort kjole. Det var også almindeligt at bære sort tilbehør som handsker, sko og hatte.
Det mørke beklædningsvalg afspejler fra gammel tid sorg og respekt og anses stadig for passende i mange situationer. Selvom moderne tøj i Danmark er blevet mere afslappet, vil mange stadig vælge at bære sort eller mørke farver for at vise respekt for den afdøde og deres familie.

Skal jeg have sort tøj på til en begravelse?

Det er helt op til dig selv, hvad du bærer af tøj, afhængigt af hvad du selv mener, er det rigtige at tage på. Måske du kan skele til, hvilke traditioner der er i familien for påklædning til begravelse, hvis du gerne vil klæde dig, som de fleste til den konkrete begravelse eller bisættelse. Fra gammel tid bar alle sort til begravelse.

Er de regler for, hvad har man på til en begravelse?

I dag er der ingen regler, og det er meget individuelt fra familie til familie, hvad der er passende – eller ikke-passende. Nogen går meget op i at følge de gamle traditioner, andre gør ikke. Nogle klæder sig i mange farver, andre gør ikke.

For nogen kan det have en betydning, om det er i en kirke eller ej. Selvom du bærer tøj i farver, kan der være et behov for samtidig at være tilpas diskret, hvis begravelsen eller bisættelsen foregår i en kirke. Typisk vil du i dag have mange forskellig-klædte mennesker til begravelser og bisættelser

Jeg er i tvivl om, hvad har man på til en begravelse?

Hvis du er i tvivl om, hvad du skal tage på af tøj til begravelsen, kan du måske prøve at forestille dig, hvad afdøde ville have foretrukket.
Det kan også være afdøde har nedfældet noget i “Den sidste vilje” om sine ønsker.
For nogen afdøde er det vigtigt, at traditionerne bliver holdt, og de ville måske foretrække en sort og diskret påklædning. For andre er det vigtigt, at deres begravelse ikke bliver tung, trist og for traditionel. De vil gerne have lidt mere “fest og farver”. Derfor har de, inden de døde, skrevet ned, hvad de kunne tænke sig til deres begravelse.

Kan en begravelsesrådgiver (bedemand) hjælpe med tøj?

Har du en begravelsesrådgiver hos Lavendla, kan du altid vende dine overvejelser om tøj med vedkommende. Begravelsesrådgivere er vant til at omgås pårørende og mennesker i sorg, der har mistet en nærtstående. Og de er vant til at møde mange forskellige mennesker, med forskellige traditioner, vaner og stil.

Er du derfor i tvivl om tøj og omgangsform, og hvad har man på til en begravelse, kan du altid drøfte det med os hos Lavendla.

Ring til Lavendla på 78 70 63 63

Christina Stjärnqvist

Skrevet af Christina Stjärnqvist

Christina Stjärnqvist er journalist og cand.comm med speciale i social- og sundhedskommunikation. Har skrevet for foreninger, organisationer og mediehuse indenfor området i over 20 år.