78 70 63 63 Døgnåbent
Hjem / Skovbegravelse

Skovbegravelse

Ønsker du at begrave din nærmeste i en skov, er skovbegravelse i en urne en mulighed. Her kan du få en unik og personlig afsked.

Skovbegravelse – hvordan foregår det?

Måske ønsker I en unik og særlig afsked i en skov – eller måske var det afdødes eget ønske at blive begravet i grønne omgivelser. En skovbegravelse er et alternativ til en urnebegravelse på en kirkegård. Det er blevet populært i Danmark at vælge skovbegravelse, da det anses for at være en bæredygtig og naturlig måde at sige farvel til den afdøde på.

Skovbegravelse. Bliv begravet i en skov
Bliv begravet i en skov. Flere skove i Danmark tillader skovbegravelse

Vi kan hjælpe dig

Henriette Rendbæk Jønsson, rådgiver

Ring til os på 78 70 63 63

Mød vores rådgivere

Mød nogle af Lavendlas rådgivere, som står klar til at hjælpe dig. Du kan nemt booke et møde med en af dem direkte via hjemmesiden.

Urne ved skovbegravelse

Skovbegravelse er tilladt i Danmark i udvalgte skovområder. Der er visse krav til, hvordan skovbegravelsen skal foregå, herunder at urnen skal være biologisk nedbrydelig og ikke indeholde metal eller plastik. Skovbegravelsespladserne er kun for urner. Du kan derfor ikke afholde en skovbegravelse med brug af kiste.

  • Skovbegravelse tilladt i udvalgte skovområder
  • Kun for urner, ikke kiste
  • Urnen skal være biologisk nedbrydelig
  • Må ikke indeholde metal eller plastik

Typisk vil urnen sættes ned i jorden tæt på et stort træ.

Se Lavendlas udvalg af urner her.

Ceremoniledelse

Udover at hjælpe dig med alt det praktiske op til og efter skovbegravelsen, kan vi stå for det hele eller dele af opgaven til selve ceremonien i skoven.

Det kan være:

  • Hjælp til planlægning af skovbegravelse
  • Gode råd og sparring
  • Deltage ved ceremoni
  • Holde ceremoni-tale
  • Udføre afskedsritual
  • Bidrage til sammenhæng og tryghed under ceremonien

Skal afdøde være medlem af folkekirken?

Alle i Danmark kan få en skovbegravelse i en godkendt skov, uanset om de er medlem af den danske folkekirke eller ej.

Spørgsmål og svar

Kan jeg begrave min nærmeste ved en skovbegravelse?

Ja, flere og flere i Danmark vælger en skovbegravelse. Og flere skove i Danmark har tilladelse til at have skovbegravelsespladser. Der er pladser både på Sjælland, Fyn og i Jylland

Kan afdøde blive begravet i urne eller kiste ved skovbegravelse?

Ved skovbegravelse skal afdøde nedsættes i en urne. Det er ikke muligt at blive skovbegravet i kiste.

Er der særlige krav til urnen ved skovbegravelse?

Ja, der er krav til urnen ved en skovbegravelse. Den skal være biologisk nedbrydelig og må ikke indeholde metal eller plastik.

Kan jeg få en sten eller mindeplade ved gravstedet i en skov?

Ja, der må på de fleste skovbegravelsespladser være en diskret markering af gravstedet. Det kan være en lille mindeplade. Kontakt de enkelte skove for mere information om mindeplader og skovbegravelse.

Hvordan kan en begravelsesrådgiver (bedemand) hjælpe mig?

Begravelsesrådgiveren hos Lavendla kan hjælpe dig med alt det praktiske, der følger med. Både før og under skovbegravelsen. Vi kan hjælpe dig med forslag og ideer til selve urnenedsættelse, og vi deltager gerne i ceremonien. Måske I ønsker selv at stå for ceremonien, men Lavendla kan også bidrage med en ceremonileder, hvis I gerne vil have hjælp til den del – det kan være at holde en tale eller at sikre sammenhæng og tryghed, imens det foregår. Læs mere her: Lavendlas ceremoniledelse

Skal jeg vedligeholde gravstedet?

Nej, der må kun være skovens egne og naturlige vækster, da gravstederne i skoven er underlagt naturlige forhold og skovlovens regler. Ved skovbegravelse er der derfor ingen løbende vedligehold eller pasning af gravstedet.

Skal afdøde være medlem af Folkekirken for at få en skovbegravelse?

Nej, alle kan få en skovbegravelse og et gravsted på en skovbegravelsesplads. Det har ingen betydning, om afdøde er medlem eller ikke-medlem af den danske folkekirke.

Hvilke skove har tilladelse til en skovbegravelse?

Skove, der tilbyder nedsættelse af urner, er godkendt af kommunen og Kirkeministeriet. Der er begravelsespladser i skove i hele Danmark, både på Sjælland, Fyn og i Jylland.

Se oversigt over skovbegravelsespladser i Danmark.

Selve gravstedet ved skovbegravelse

Der må på de fleste skovbegravelsespladser være en diskret markering af gravstedet. Det kan være en lille mindeplade, der lægges i skovbunden eller hænges diskret op på et af de store træer, hvor gravstedet typisk er. Gravstedet er fredet i min. 10 år, men kan forlænges.

Kontakt de enkelte skove for mere information.

Vedligehold og pasning af gravsted ved skovbegravelse

Da gravstederne i skoven er underlagt naturlige forhold og skovlovens regler, er der ingen løbende vedligehold eller pasning af gravstederne. Der må ikke være anden beplantning end skovens egen og naturlige vækster. Vedligehold og pasning varetages således af naturen selv, og det er derfor naturlig flora gennem året, der giver gravstedets dets udtryk.

Godkendt skov til skovbegravelse

Skove, der tilbyder nedsættelse af urner, skal være godkendt af kommunen og Kirkeministeriet. I Danmark er der skove godkendt til skovbegravelse både på Sjælland, Fyn og i Jylland.

Skovbegravelsespladserne ligger alle i “fredskov”. Når en skov er “fredskov”, så har den pligt til at sikre den fremtidige forsyning af træ. Fredskov er et skovområde, der er udstukket til altid kun at være skov , og der er beskyttet mod rydning, forhugning, kreaturgræsning mv.

Se oversigt over skovbegravelsespladser i Danmark.


Brug Lavendla ved en skovbegravelse

Ønsker du at afholde en skovbegravelse, kan begravelsesrådgiveren hos Lavendla hjælpe dig med alt det praktiske, der følger med. Både før og under skovbegravelsen. Vi kan også hjælpe dig med forslag og ideer til selve urnenedsættelse, og vi deltager gerne i ceremonien.

Som noget helt særligt tilbyder vi også at bidrage med en ceremonileder ved en skovbegravelse.

Ceremonileder ved skovbegravelse

Som familie har I måske nogle helt særlige ønsker for jeres skovbegravelse. I kan selv planlægge og afholde ceremonien ved skovbegravelsen, helt efter egne ønsker og behov.

Har I brug for hjælp til ceremonien omkring jeres skovbegravelse, måske som erstatning for en præst eller jer selv, er det muligt gennem Lavendla. Vi kan stå for det hele eller dele af opgaven – det kan være at holde en tale, udføre afskedsritual eller andet.

Sammen kan vi planlægge ceremonien ved jeres skovbegravelse, og vi kan bidrage til at sikre sammenhæng og tryghed, imens det foregår.

Læs mere om, hvordan vi i Lavendla kan hjælpe jer med ceremonien: Lavendlas ceremoniledelse


Her er vi

Find din nærmeste rådgiver


Vores ansvar

Vores rådgivere findes i hele landet og tilbyder samtaler på de tidspunkter, der passer bedst ind i din hverdag.

Derfor kan I mødes fysisk eller online. Lavendlas rådgivere kommer også gerne hjem til dig, så du ikke skal bruge tid og energi på transport. Det vigtigste er, at du føler dig tryg og godt tilpas.

Vi ved, at det kan være en turbulent og krævende tid. Derfor gør vi alt, hvad vi kan for at tilpasse os netop din situation.

På den måde kan vi gøre det svære lidt lettere.Christina Stjärnqvist

Skrevet af Christina Stjärnqvist

Christina Stjärnqvist er journalist og cand.comm med speciale i social- og sundhedskommunikation. Har skrevet for foreninger, organisationer og mediehuse indenfor området i over 20 år.