78 70 63 63 Døgnåbent
Hjem / Forskellige typer begravelser

begravelse

Forskellige typer begravelser

Kistebegravelse, bisættelse eller askespredning. Borgerlig begravelse eller skovbegravelse. Der findes mange måder at blive begravet på i dag. Skab dig et overblik her over forskellige typer begravelser.

Forskellige typer begravelser

Der findes mange måder at blive begravet på. Kistebegravelse og bisættelse er de mest typiske, men askespredning og skovbegravelse er også en måde, som flere og flere vælger at blive begravet på. Begravelse og bisættelse kan være afhængig af tro og religion, og i Danmark kan det lade sig gøre at blive begravet efter de fleste trosretninger. Blandt de forskellige typer begravelser findes også borgerlig begravelse, hvor ceremonien er ikke-kirkelig.

Altid kiste til alle typer begravelser

Uanset hvilken type begravelse I vælger, så er loven i Danmark sådan, at afdøde altid skal transporteres i en kiste fra dødsstedet hen til ventekapel og ceremoni.

Forskellige typer af begravelser
Ved alle forskellige typer af begravelser er der behov for en kiste, som skal transportere afdøde. I Danmark er det lov, at afdøde ikke må fragtes i andet end en kiste.

Kistebegravelse

En kistebegravelse er, når afdøde bliver nedsat i en kiste på et kistegravsted. Typisk vil det være sådan, at kisten med afdøde bæres ned til gravstedet umiddelbart efter ceremonien i kirken eller kapel. Kisten bliver herefter jordfæstet, dvs. kisten bliver begravet / sænket ned i jorden i det hul, som er gravet på gravstedet og gjort klar til kisten. Læs mere om kistebegravelse

Bisættelse

Ved en bisættelse bæres kisten ud til bedemandens/begravelsesrådgiverens rustvogn efter ceremonien, og kisten køres til krematoriet. Her kremeres afdøde i kisten, og asken hældes på en urne. Urnen kan herefter afhentes af familien eller begravelsesrådgiver, og nedsættes i en urnegrav eller andet sted. Læs mere om bisættelse

Over havet: Askespredning

At få sin aske spredt over havet er en type begravelse som er blevet mere almindeligt i Danmark. Bisættelse med askespredning kan være en unik og personlige måde at tage afsked på. Askespredningen skal foregå over åbent vand, det vil sige til søs, over havet eller i større fjorde eller bugter. Det skal være mindst 200 meter fra land. Læs mere om askespredning.

Grøn type begravelse: Skovbegravelse

Flere og flere vælger at blive begravet i grønne omgivelser i en skov. Det er blevet populært at vælge skovbegravelse, da det anses for at være en bæredygtig og naturlig måde at sige farvel til afdøde på. Skovbegravelse er tilladt i udvalgte skovområder og er kun for urner, ikke kister. Urnen skal være biologisk nedbrydelig og ikke indeholde metal eller plastik. Læs mere om Skovbegravelse. Læs også mere om Bæredygtig begravelse

Begravelse/bisættelse uden ceremoni

Der findes mange forskellige typer af begravelser, men det er ikke et krav, at der afholdes en ceremoni i forbindelse med en begravelse eller bisættelse. En begravelse/bisættelse kan sagtens blive fin uden ceremoni. Uden ceremoni køres kisten direkte til jordfæstelse og kistebegravelse på gravstedet, eller kisten køres direkte til krematorium for kremering. Læs mere om Begravelse/bisættelse uden ceremoni

Forskellige typer begravelser med forskellig religion

I Danmark er det typisk at få en kristen begravelse i Folkekirken, men det er også muligt at få andre religiøse begravelser, enten i egen religiøs kirke/moske eller i et kapel eller andet. Det gælder katolsk begravelse, muslimsk/islamisk, jødisk begravelse eller buddhistisk. Læs mere om de forskellige typer begravelser:

Forskellige typer begravelser der er borgerlige

Ved en borgerlig begravelse eller bisættelse kan familien selv stå for at planlægge indholdet, musikken og ordene, der skal siges. Familien vælger også selv, hvor begravelsen/bisættelsen skal foregå. Det kan f.eks. være i et kapel eller forsamlingshus, i naturen, skov, strand eller hav, privat eller på restaurant. Det er kun fantasien, der sætter grænser. Læs mere om Borgerlig begravelse og Unik begravelse

Begravelse i udlandet

Når en dansk statsborger dør i udlandet, er der forskellige regler og procedurer gældende, uanset om afdøde skal hjemtransportres og begraves i Danmark eller skal begraves i pågældende land. Hvilke forskellige typer begravelser der er i udlandet, kommer helt an på hvilket land det er. Den danske ambassade eller konsulat i landet står til rådighed med hjælp. Se listen her over hele verden. Læs mere om Begravelse i udlandet


Kan vi hjælpe dig?

Kan vi hjælpe dig? Ring til os på 78 70 63 63, eller udfyld kontaktformularen, så kontakter vi dig.


Vores rådgivere

Hos Lavendla er det vores vision at give en oplevelse, hvor nærvær og høj faglighed er grundlag for mødet. Vis alle rådgivere och terapeuter.

Her er vi

Find din nærmeste rådgiver


Vores ansvar

Vores rådgivere findes i hele landet og tilbyder samtaler på de tidspunkter, der passer bedst ind i din hverdag.

Derfor kan I mødes fysisk eller online. Lavendlas rådgivere kommer også gerne hjem til dig, så du ikke skal bruge tid og energi på transport. Det vigtigste er, at du føler dig tryg og godt tilpas.

Vi ved, at det kan være en turbulent og krævende tid. Derfor gør vi alt, hvad vi kan for at tilpasse os netop din situation.

På den måde kan vi gøre det svære lidt lettere.


Spørgsmål og svar om forskellige typer begravelser

Hvilke forskellige typer begravelser findes der?

Der findes mange måder at blive begravet på. Kistebegravelse og bisættelse er de mest typiske, men askespredning og skovbegravelse er også en måde, som flere og flere vælger at blive begravet på. Begravelse og bisættelse kan være afhængig af tro og religion, og i Danmark kan det lade sig gøre at blive begravet efter de fleste trosretninger. Blandt de forskellige typer begravelser findes også borgerlig begravelse, hvor ceremonien er ikke-kirkelig.

Skal jeg bruge kiste til alle typer begravelser?

Ja, uanset hvilken type begravelse I vælger, så er loven i Danmark sådan, at afdøde altid skal transporteres i en kiste fra dødsstedet hen til ventekapel og ceremoni.

Hvad er en kistebegravelse?

En kistebegravelse er, når afdøde bliver nedsat i en kiste på et kistegravsted. Typisk vil det være sådan, at kisten med afdøde bæres ned til gravstedet umiddelbart efter ceremonien, og kisten bliver jordfæstet/sænket ned i graven.

Hvad er en bisættelse?

Ved en bisættelse bæres kisten ud til bedemandens/begravelsesrådgiverens rustvogn efter ceremonien, og kisten køres til krematoriet. Her kremeres afdøde i kisten

Hvilke forskellige typer begravelser kan jeg vælge ved bisættelse?

Mange forskellige typer begravelser kan vælges ved en bisættelse, når afdøde er blevet kremeret, og asken er hældt på urne. Urnen kan begraves/bisættes ved f.eks. urnenedsættelse på kirkegård i gravsted, ved askespredning, skovbegravelse, kolumbarium eller hjemme privat.

Jeg har en anden religion og vil gerne begraves i Danmark

I Danmark er det muligt at få andre religiøse begravelser end en kristen, enten i religiøs kirke/moske eller i et kapel eller andet. Det gælder f.eks. katolsk begravelse, muslimsk/islamisk, jødisk begravelse eller buddhistisk:

Kristen begravelse
Katolsk begravelse
Muslimsk/islamisk begravelse
Jødisk begravelse
Buddhistisk begravelse

Hvilke typer af begravelse er borgerlige?

En borgerlig begravelse er det samme som en ikke-kirkelig begravelse eller bisættelse. Begravelsen/bisættelsen kan foregå mange andre steder end i kirken og kun fantasien sætter grænser i dag. Læs mere om de forskellige muligheder, og hvordan du kan gribe det an:
Borgerlig begravelse
Unik begravelse

Begravelse i udlandet

Når en dansk statsborger dør i udlandet, er der forskellige regler og procedurer gældende, uanset om afdøde skal hjemtransportres og begraves i Danmark eller skal begraves i pågældende land. Hvilke forskellige typer begravelser der er i udlandet, kommer helt an på hvilket land det er. Den danske ambassade eller konsulat i landet står til rådighed med hjælp.
Se listen her over danske ambassader i hele verden.
Læs mere om Begravelse i udlandet

Skrevet af Henriette Rendbæk Jønsson

Rådgiver og grundlægger

Henriette er grundlægger af Lavendla i Danmark. Med erfaring i bedemandsbranchen, både som direktør og begravelsesrådgiver, har hun godt og indgående kendskab til området. Henriettes drivkraft er arbejdet med mennesker. Hun er uddannet lærer, coach, eventplanner og har en master i kommunikation og læring samt en mini MBA. Henriette arbejder fra Lavendlas hovedkontor i København.