78 70 63 63 Døgnåbent
Hjem / Borgerlig begravelse

Borgerlig begravelse

Vi ser generelt en tendens til et stigende ønske om at afholde ceremonier, der ikke er relaterede til en trosretning. I Lavendla tilbyder vi hjælp til ceremonien ved en borgerlig begravelse.

Borgerlig begravelse – hvilke muligheder har jeg?


Ved en borgerlig begravelse eller bisættelse kan familien selv stå for at planlægge indholdet, musikken og ordene, der skal siges. Familien vælger også selv, hvor begravelsen/bisættelsen skal foregå. Den borgerlige begravelse kan arrangeres i samarbejde med en borgerlig begravelsesrådgiver eller ceremonileder hos Lavendla.

Hvad er borgerlige begravelser?

Borgerlige begravelser – eller borgerlige bisættelser – er ceremonier, der ikke er knyttet til en bestemt religiøs tradition. En borgerlig begravelse eller bisættelse er en ikke-kirkelig ceremoni, der på anden vis end den traditionelle ærer og tager afsked med en afdød, på en ikke-religiøs måde.Ceremonileder hos Lavendla
Borgerlig begravelse, borgerlig bisættelse, ceremonileder
Annette Berg, begravelsesrådgiver i Lavendla,
præst og ceremonileder

Mød vores rådgivere, hvor flere også kan være ceremoniledere ved en borgerlig begravelse


Loven siger…

Det skal foregå på en sømmelig måde, og det må ikke forstyrre den offentlige ro og orden.

Hvis du overholder det, er der ret frie rammer for, hvordan du afholder en borgerlig begravelse.

Kontakt os hos Lavendla, hvis du har brug for at tale om mulighederne, og hvad kan lade sig gøre indenfor lovgivningen. Ring til os på 78 70 63 63

Indholdet ved en borgerlig ceremoni kan være:

 • Velkomsttale
 • Mindetale – én eller flere
 • Sange – havde afdøde en yndlingssang, I ønsker at synge
 • Musik – en musiker kan deltage og spille live, eller afdødes yndlingsmusiker kan afspilles via playliste
 • Oplæsning af digt
 • Oplæsning af litteratur
 • Og meget andet…

Tre eksempler på priser

Her finder du eksempler på vores mest typiske begravelser og bisættelser, og du kan se vores forslag til, hvordan det kan sammensættes. Prisen på begravelse afhænger blandt andet af de ønsker og behov, du måtte have. Ud over priseksempel vil der være udgift til kremering (ca. 3.500 kr.), evt. leje af kapel, erhvervelse af gravsted, ekstra kørsler og hjemmeafhentning samt evt. aften- og weekendtillæg.

Bisættelse

Ved en bisættelse afsluttes ritualet i kirken eller kapellet, hvor familien bærer kisten ud til rustvognen, som kører til det lokale krematorium.

fra 11.940,-

Begravelse

Ved en begravelse afsluttes ritualet ved graven på kirkegården, hvor kisten med afdøde nedsænkes i jorden. Prisen på begravelse starter typisk ved:

fra 14.135,-

Uden ceremoni

Få en bisættelse eller begravelse uden ceremoni. Vi hjælper gerne med at planlægge det praktiske. Prisen starter typisk ved:

fra 7.795,-


Anden religion

Ønsker du en begravelse med en anden religion eller trosretning end kristen, så få mere information ved at kontakte den religiøse organisation eller forening i Danmark eller tal med os om det i Lavendla, som ved besked og har erfaring med det. Du kan også læse mere her:

Hvad kan indholdet af en borgerlig begravelse være?

Under en borgerlig begravelse eller bisættelse kan der inddrages forskellige elementer eller ritualer, der passer lige til de ønsker og behov, I som pårørende selv måtte have – og som passer til afdødes ønsker og værdier. Det kan være indlæg og taler, der mindes og hylder afdødes liv – det kan være musik, poesi eller litterære oplæsninger, der afspejler afdødes interesser. Det kan være indslag, der giver tid til refleksion, minder og at dele sorgen – på en personlig måde.

Fællesskab ved en ikke-kirkelig ceremoni

Formålet med en borgerlig begravelse er at skabe en meningsfuld ceremoni, der ærer den afdøde og giver plads til sorg og minder, i et rum der kan være helt uden religiøse elementer. Det er en måde for familie og venner at være sammen i et fællesskab og mindes afdøde på en personlig og meningsfuld måde, der ikke foregår i en kirke.

I Danmark kan du få hjælp af professionelle rådgivere, der har specialiseret sig i borgerlige begravelser og kan bistå med planlægning og gennemførelse af sådanne ceremonier. Kontakt os i Lavendla hvis du vil høre mere om vores ceremoniledere, og hvad vi kan tilbyde.

Hvor kan en borgerlig begravelse foregå?

Den borgerlige afskedsceremoni kan foregå i et kapel eller forsamlingshus, i naturen, skov, strand eller hav, privat eller på restaurant. Det er kun fantasien, der sætter grænser.

 • Kapel
 • Forsamlingshus
 • Skov
 • Strand
 • Hav
 • Privat hjemme
 • Restaurant

Læs mere:

Individuelle ønsker for en borgerlig begravelse

I Lavendla ønsker vi at imødekomme alle jeres individuelle ønsker for en afskedsceremoni og borgerlig begravelse. Uanset om der er tale om store eller små ceremonier, er det afgørende for os, at afskeden bliver nærværende, unik og personlig. Dette kan komme til udtryk i f.eks. indhold, æstetik og inddragelse af de pårørende.

Lovgivning om borgerlig begravelse

Der er ingen officielle krav til, hvordan en begravelsesceremoni skal afholdes. Rigtig meget kan faktisk lade sig gøre, hvis I som pårørende ønsker jer en borgerlig begravelse, som er helt unik. Det eneste krav er, at ceremonien foregår på en sømmelig måde, og at det ikke forstyrrer den offentlige ro og orden.

Ellers kan det foregå efter egne ønsker, hvor det giver mening for jer. Læs mere om mulighederne.

Hvad koster en borgerlig begravelse?

Prisen for en borgerlig begravelse eller bisættelse afhænger helt af jeres behov og ønsker som pårørende. Som minimum skal I betale for transport af afdøde fra dødsstedet, kiste og måske urne. Ofte koster det en pris at leje et kapel, så det skal tænkes ind i budgettet. Derudover skal blomster og gravsted overvejes. Og mindehøjtidelighed med gæster, mad og drikke. Ønsker I at bruge en ceremonileder skal det også indgå i overvejelserne om pris.

Læs mere her om eksempler på priser gennem Lavendla og kontakt os for mere konkrete bud og gode råd:

Ceremonileder ved borgerlig begravelse

I Lavendla har vi ceremoniledere, der i tæt samarbejde med jer, kan planlægge ceremonien og stå for det hele eller dele af opgaven. Vi påtager os gerne opgaven at holde tale, udføre afskedsritualer og sørger for sammenhæng og tryghed ved ceremonien.

Skal vi hjælpe dig? Ring til os på 78 70 63 63

Hvad er en ceremonileder til en borgerlig begravelse?

Lavendlas ceremoniledere har alle gennemført et kursus i ceremoniledelse. Herunder at stå for en borgerlig begravelse. Derudover er de også begravelsesrådgivere i Lavendla. Det vil sige, de har erfaring med og kender til alle aspekter omkring en begravelse og bisættelse.

Brug for en ceremonileder?

Har I brug for en ceremonileder, der kan hjælpe jer til at skabe en personlig, værdig afsked og unik, borgerlig begravelse, så kontakt os endelig. Vi bidrager gerne med vejledning og ideer, og et samarbejde om at skabe en god ceremoni for jer.

Ring til os på 78 70 63 63

Ceremonileder, der også er præst

Lavendla har tilknyttet en erfaren freelance-præst, Annette Berg, som udover at være præst også er begravelsesrådgiver og ceremonileder hos Lavendla.

Annette er gerne ceremonileder ved borgerlige begravelser.

Om Annette – med hendes egne ord

PræstINDE og UDE angiver, at jeg hører hjemme både i og udenfor vores traditionsrige Folkekirke. Jeg møder folk, hvor de er og forretter både bisættelser og begravelser i kirke og kapel, samt borgerlige begravelser / ceremonier, hvor det måtte ønskes.

 • I kapeller som ceremonileder – med eller uden præstekjole –  dvs. med eller uden det kirkelige ritual.
 • I Kirken inkl. det kirkelige ritual og i præstekjole. (I kirken skal den stedlige præst give tilladelse).
 • Borgerlige begravelser / ceremonier som ceremonileder i civilt / uden præstekjole, og udenfor kirkens rum, hvor og hvordan I måtte ønske det.
 • Ceremoni omkring afdødes urne, er også en mulighed og dette kan både kan være i – og uden for kirkens rammer.
 • Kan også tilbyde nødvielse

Læs mere om Annette


Vores ansvar

Vores rådgivere findes i hele landet og tilbyder samtaler på de tidspunkter, der passer bedst ind i din hverdag.

Derfor kan I mødes fysisk eller online. Lavendlas rådgivere kommer også gerne hjem til dig, så du ikke skal bruge tid og energi på transport. Det vigtigste er, at du føler dig tryg og godt tilpas.

Vi ved, at det kan være en turbulent og krævende tid. Derfor gør vi alt, hvad vi kan for at tilpasse os netop din situation.

På den måde kan vi gøre det svære lidt lettere.


Spørgsmål og svar

Hvad er en borgerlig begravelse?

Hvis du ønsker en ikke-kirkelig begravelse, har du mange alternative muligheder.
En borgerlig begravelse – eller borgerlig bisættelse – er ikke typisk ikke knyttet til en bestemt religiøs tradition, og det er en afskedsceremoni, der kan ære afdøde på en ikke-religiøs måde.

Du skal selv stå for at planlægge det det hele. Og du kan få kyndig vejledning og hjælp til det via en ceremonileder og begravelsesrådgiver.
Hos Lavendla bidrager vi gerne med hjælp og rådgivning. Ring til os på 78 70 63 63

Hvor kan vi afholde en borgerlig begravelse?

En borgerlig begravelse kan foregå i et kapel, i naturen, skov, strand eller hav, privat eller på restaurant. Det er kun fantasien, der sætter grænser. Du er velkommen til at ringe til os, hvis du har brug for at udveksle ideer eller få vejledning. Ring på 78 70 63 63

Læs mere her om borgerlig begravelse, hvor alle dine muligheder er uddybet: Unik, borgerlig begravelse

Kan jeg få en til lede ceremonien i stedet for en præst?

Ja, du kan benytte dig af en såkaldt ceremonileder, som kan hjælpe dig med stort som småt – de stor linjer, og de små detaljer. En ceremonileder kan hjælpe jer med at planlægge hele ceremonien ved den borgerlige begravelse, fra start til slut – og kan stå for det hele eller dele af opgaven ved selve ceremonien. Ceremoniledere hos Lavendla påtager sig gerne opgaven at holde tale eller udføre afskedsritualer, og sørger for sammenhæng og tryghed.

Skal vi hjælpe dig? Ring til os på 78 70 63 63

Kan særlige ønsker til en borgerlig begravelse lade sig gøre?

Ja, særlige ønsker kan sagtens lade sig gøre, hvis det holder sig inden for lovgivningen. Du kan næsten helt selv bestemme, hvordan du ønsker begravelsen. Kontakt os hvis vi skal hjælpe dig, også med dine individuelle ønsker. Og uanset om der er tale om en stor eller lille ceremoni, hjælper vi dig til, at afskeden bliver personlig og unik.

Kan jeg få en ceremonileder gennem Lavendla?

Ja, har du brug for en ceremonileder, kan du få det gennem os. Vi kan hjælpe jer til at skabe en personlig afsked og unik borgerlig begravelse, og bidrager gerne med vejledning og ideer, og et samarbejde om at skabe en god ceremoni for jer. Lavendlas ceremoniledere har alle gennemført et kursus i ceremoniledelse. Derudover er de også begravelsesrådgivere i Lavendla. Det vil sige, de har erfaring med og kender til alle aspekter omkring begravelse og bisættelse.

Ring til os på 78 70 63 63

Kan jeg få en præst med til en borgerlig begravelse?

Ja, Lavendla har tilknyttet en erfaren freelance-præst, Annette Berg, som udover at være præst også er begravelsesrådgiver og ceremonileder hos Lavendla.
Annette er gerne ceremonileder ved borgerlige begravelser.

Ring til Lavendla på 78 70 63 63

Skrevet af Henriette Rendbæk Jønsson

Rådgiver og grundlægger

Henriette er grundlægger af Lavendla i Danmark. Med erfaring i bedemandsbranchen, både som direktør og begravelsesrådgiver, har hun godt og indgående kendskab til området. Henriettes drivkraft er arbejdet med mennesker. Hun er uddannet lærer, coach, eventplanner og har en master i kommunikation og læring samt en mini MBA. Henriette arbejder fra Lavendlas hovedkontor i København.