78 70 63 63 Døgnåbent
Hjem / Askespredning

Det er blevet mere almindeligt i dag at få sin aske spredt over havet. Bisættelse med askespredning kan være en unik og personlige måde at tage afsked.


Askespredning over åbent hav

Flere i dag vælger askespredning, når de skal bisætte en af deres nærmeste. Askespredning kan være en fin og personlig måde at sige farvel på.

Ønsker du askespredning, kan vi hos Lavendla hjælpe dig med rådgivning og ideer til, hvordan det skal foregå. Og vi kan stå for at hjælpe dig med det praktiske.


Vores rådgivere

Hos Lavendla er det vores vision at give en oplevelse, hvor nærvær og høj faglighed er grundlag for mødet. Vis alle rådgivere och terapeuter.

Priser – inden askespredning og ved ønske om hjælp til ceremoni

Uden ceremoni


Vi hjælper dig med det basale til en enkel og personlig afsked.

  • Rådgivning og administration
  • Afhentning og klargøring af kiste
  • Ilægning og kørsel med rustvogn til krematorium (op til 20 km)
  • Ubehandlet kiste
  • Enkel urne
  • Begravelseshjælp*
  • Mindeside / online dødsannonce

med begravelseshjælp fr. 9395,-
uden begravelseshjælp fr. 10445,-

Enkel ceremoni


Vi hjælper med at planlægge en personlig afskedsceremoni.

  • Rådgivning og administration
  • Afhentning og klargøring af kiste
  • Ilægning og kørsel til kapel (op til 20 km)
  • Klassisk hvid kiste
  • Deltagelse ved ceremoni
  • Enkel urne
  • Begravelseshjælp*
  • Mindeside / online dødsannonce

med begravelseshjælp fr. 11940,-
uden begravelseshjælp fr. 12990,-

Traditionel ceremoni


Vi hjælper dig med ALT og rådgiver dig om de mange muligheder.

  • Rådgivning og administration
  • Afhentning og klargøring af kiste
  • Ilægning og kørsel til kirke/kapel (op til 20 km)
  • Kørsel til krematorium (op til 20 km)
  • Klassisk hvid kiste
  • Eksklusiv kistepynt og farvelroser
  • Deltagelse ved ceremoni
  • Klassisk urne
  • Begravelseshjælp*
  • Mindeside / online dødsannonce

med begravelseshjælp fr. 22540,-
uden begravelseshjælp fr. 23590,-

*Begravelseshjælp – ved askespredning:
Hvis afdøde var født før 1. april 1957:
Hvis afdøde var født før 1. april 1957, kan du få mindst 1.050 kr. i begravelseshjælp, uanset formue. Dette beløb kaldes for minimumsbeløbet. Hvis du kun ønsker at søge om minimumsbeløbet, skal du ikke oplyse Udbetaling Danmark om evt. formue.
Hvis afdøde var under 18 år:
Hvis afdøde var under 18 år, er begravelseshjælpen et fast beløb. Det gælder også børn, som er dødfødte. Beløbet er 10.100 kr. (2023).


Samtykke fra afdøde om askespredning

Fra den 1. januar 2009 kan pårørende til afdøde ikke længere selv lave en ansøgning via Kirkeministeriet om tilladelse til askespredning over åbent hav. Afdøde skal selv have skriftligt tilkendegivet ønsket om askespredning eller have udtrykt et stærkt ønske om det.

Det er derfor vigtigt at få talt med sine nærmeste om det og få skrevet sine ønsker ned. Som pårørende kan man også efter dødsfaldet udfylde en tro- og love erklæring, hvis afdøde mundtligt har tilkendegivet et ønske om askespredning, men ikke havde fået skrevet det ned selv.

Skriftlig underskrift

Der er ikke et krav at anvende en bestemt blanket, som dokumentation på at man ønsker askespredning. Man må også gerne skrive sine ønsker på almindeligt papir. Det er vigtigt, at navn, adresse og cpr. nr. er anført på det skriftlige ønske, og at det er dateret og underskrevet.

Hvis du ønsker en officiel erklæring, kan du underskrive online her på borger.dk

Askespredning – hvordan foregår det?

Efter bisættelse og kremering på krematorium skal asken i en urne. Urnen afhentes på krematoriet – enten af jeres begravelsesrådgiver eller jer selv. Herefter medbringer I urnen til det sted, hvor I ønsker askespredningen. Urnen er specialfremstillet med en særlig åbning, der gør det nemt at håndtere askespredningen.

Regler for askespredning – til søs og på havet

Askespredningen skal foregå over åbent vand, det vil sige til søs, over havet eller i større fjorde eller bugter. Det skal være mindst 200 meter fra land. Det er ikke tilladt at sprede asken over en sø, og det er ikke tilladt at sænke en urne med aske i havet.

Det er de efterladte selv, som skal sørge for at få asken spredt over havet.

Askespredning fra færge eller båd

Når reglen er, at man skal være mindst 200 meter fra land, vil I typisk skulle sejle ud i en båd eller færge. Måske I selv har en båd, eller måske I vil leje en. Det koster typisk mellem 500-1000 kr. at leje en båd. Det kan også være, I kan lave en aftale med en færge eller en fiskerkutter. Kontakt selv ejerne og hør om jeres muligheder.

Vi i Lavendla bidrager gerne med vores erfaringer, ideer og praktisk hjælp til planlægningen.

Ring til os på 78 70 63 63

Mindehøjtidelighed ved askespredning

Ønsker I som pårørende en sammenkomst ved askespredningen, kan det gøres inden, imens eller efter. Det kan være, I ønsker at mødes på en cafe og mindes afdøde, inden selve askespredningen. Det kan også være, I ønsker at mødes til et afskedsritual ved det vand, hvor askespredningen skal foregå, inden I sejler ud og spreder asken.

Vi hjælper jer gerne med planlægningen og kan også deltage ved en mindehøjtidelighed.

Hvad koster en askespredning?

Selve askespredningen koster ikke noget, da det jer selv som pårørende, der udfører spredningen. Det kan koste noget, hvis I skal leje en båd.

Og så koster alt det, der skal foregå inden askespredningen selvfølgelig også noget. Afhentning i kiste, transport til krematorium og selve kremeringen. I Danmark er det lov, at alle døde skal transporteres i kiste.

Få hjælp af en begravelsesrådgiver (bedemand)

Begravelsesrådgiveren hjælper gerne med det praktiske inden askespredningen, og bidrager gerne med vejledning og ideer. Vi kan også deltage ved jeres eventuelle ceremoni, og hjælpe jer med planlægningen.

Til priseksemplerne kan der være udgifter til kremering (ca. 3.500 kr.), evt. leje af kapel, ekstra kørsler og hjemmeafhentning samt aften-/weekend tillæg.

Tilladelser til askespredning fra før 2008 gælder stadig

De tilladelser, som Kirkeministeriet har givet frem til udgangen af 2008, vil fortsat være gældende. Hvis der allerede er givet en tilladelse fra Kirkeministeriet til, at asken til sin tid kan spredes over åbent hav, så gælder denne tilladelse også efter den 1. januar 2009.

Spørgsmål og svar

Hvordan foregår en askespredning?

Når afdøde er blevet kremeret på krematorium, kommer asken i en urne. Urnen er specialfremstillet med en særlig åbning, der gør det nemt at håndtere askespredningen. Urnen afhentes på krematoriet – enten af jeres begravelsesrådgiver eller jer selv. Herefter medbringer I urnen til det sted, hvor I ønsker askespredningen.

Vi bidrager gerne med hjælp og rådgivning. Ring til os på 78 70 63 63

Regler for askespredning

Askespredningen skal foregå over havet eller i større fjorde eller bugter. Det er ikke tilladt at askesprede over en sø, å eller vandløb, og det er ikke tilladt at sænke urnen i vandet. Det er heller ikke tilladt at sprede asken i f.eks. din egen have.

Askespredningen skal foregå mindst 200 meter fra land, og det er de efterladte selv, som skal stå for askespredningen.

Kan jeg askesprede til søs og på havet?

Ja, askespredning er tilladt over havet og i store bugter og fjorde. Men ikke i en sø eller å. I skal sørge for at være mindst 200 meter fra land.

Skal jeg bruge en båd til askespredning?

Ja, når askespredningen skal foregå 200 meter fra land, får du brug for en båd. Du kan måske leje eller låne en båd. Undersøg det i det område, hvor du ønsker at foretage askespredningen.

Skal der være samtykke fra afdøde ved askespredning?

Ja, afdøde skal selv have skriftligt tilkendegivet et ønske om askespredning eller have udtrykt et stærkt ønske om det. Det kan være på en blanket eller et stykke papir med CPR.nr, navn og underskrift.

Det er også muligt at gøre online her på borger.dk

Hvad er prisen på askespredning?

Selve askespredningen koster ikke noget, da det jer selv som pårørende, der udfører spredningen. Det kan koste noget, hvis I skal leje en båd.

Det der koster noget er afhentning i kiste, transport til krematorium og selve kremeringen. Vi hjælper jer gerne med rådgivning om alle detaljerne og det praktiske. Ring til Lavendla på 78 70 63 63

GENNEMSE VORES KATALOG

Se vores Produktkatalog

Læs mere om vores produkter og ydelser i vores produktkatalog.

Se produktkatalog


Læs mere

Skrevet af Henriette Rendbæk Jønsson

Rådgiver og grundlægger

Henriette er grundlægger af Lavendla i Danmark. Med erfaring i bedemandsbranchen, både som direktør og begravelsesrådgiver, har hun godt og indgående kendskab til området. Henriettes drivkraft er arbejdet med mennesker. Hun er uddannet lærer, coach, eventplanner og har en master i kommunikation og læring samt en mini MBA. Henriette arbejder fra Lavendlas hovedkontor i København.