78 70 63 63 Døgnåbent
Hjem / Begravelse eller bisættelse

Selvom vi i daglig tale omtaler det sidste farvel som en begravelse, findes der mange forskellige muligheder for hvor og hvordan det sidste farvel kan foregå. Skal du vælge begravelse eller bisættelse? Skab dig et overblik her.

Begravelse eller bisættelse – hvad er forskellen?

I Danmark har vi 2 tilladte begravelsesformer. Bisættelse eller begravelse.

Ca. 80% i Danmark vælger i dag en bisættelse. Ca. 20% vælger en begravelse.

Kisten ved begravelse eller bisættelse

Forskellen er, hvordan kisten håndteres efter ceremonien i kirken eller kapellet. I Danmark er det lovgivning, at alle døde skal i en kiste, når de skal transporteres fra dødsstedet, f.eks. hjemme, på hospital og hospice, og hen til opbevaringssted, til ceremoni og evt. på krematorium.

Ved en begravelse nedsænkes kisten i jorden på gravpladsen.
Ved en bisættelse bæres kisten ud til bedemandens rustvogn, der kører kisten til krematoriet.

Begravelse

Ved en begravelse beder præsten en bøn efter nedsænkning af kisten, inden de velkendte ord “Af jord er du kommet, til jord skal du blive, af jorden skal du igen opstå” siges, imens der kastes jord på kisten tre gange. Afslutningsvist bedes Fadervor, præsten læser velsignelsen op og forsamlingen synger en salme.

Bisættelse

Ved en bisættelse sker jordpåkastelsen inde i kirken, alt imens præsten siger de samme ord, som han ville gøre ved graven. Efterfølgende synger deltagerne en salme, inden kisten bæres ud til rustvognen, hvor de pårørende tager afsked med den døde. Herefter køres kisten til kremering på et krematorium.

Mindesammenkomst ved begravelse eller bisættelse

Typisk vælger de fleste at arrangere en mindesammenkomst efter både en begravelse og bisættelse. Det kan foregå på en cafe eller restaurant, hvor deltagerne ved bisættelsen/begravelsen samles. Det kan også være hjemme privat.

Det er helt op jer selv, om I ønsker at afholde en mindesammenkomst, og der er ingen regler, hvordan det skal foregå. Det kan være helt, som I ønsker det og har behov for.

I Lavendla kan vi hjælpe med ideer til hvor, eller hvordan, det kan foregå.

Læs meget mere her om mindehøjtidlighed eller ring til os på 78 70 63 63

Asken i urne ved bisættelse

Asken fra krematoriet udleveres til familien 8-14 dage efter kremering. Her afholdes typisk en mindre ceremoni for nærmeste familie i forbindelse med nedsænkning af urnen.

5 ting du skal vide om begravelse eller bisættelse

 1. I Danmark har vi 2 tilladte begravelsesformer. Bisættelse eller begravelse
 2. Ca. 80% vælger i dag en bisættelse, mens ca. 20% en begravelse
 3. Der er flere muligheder for valg af begravelsessted, når man vælger en bisættelse. F.eks. i skoven, hjemme eller askespredning på havet
 4. Man får typisk udleveret urnen med afdødes aske 8 – 14 dage efter kremeringen
 5. I dag kan man blive begravet på særlige afdelinger på kirkegårde f.eks. relateret til afdødes religion. Det er også muligt at blive begravet i uindviet jord.

Kan vi hjælpe dig?

Kan vi hjælpe dig? Ring til os på 78 70 63 63, eller udfyld kontaktformularen, så kontakter vi dig.


Særlige ønsker til gravsted ved begravelse eller bisættelse

I får et gravsted uanset om I vælger begravelse eller bisættelse. Alle har ret til i Danmark at blive begravet på et gravsted med plads til en i det sogn, hvor afdøde boede på dødstidspunktet. I skal betale for brugsretten til et kistegravsted i mindst 20 år og mindst 10 år for et urnegravsted.

Gravsted ved begravelse

Vælger I en begravelse med jordfæstelse, har man også valgt at erhverve sig et gravsted på en kirkegård. Der er forskellige muligheder på de forskellige kirkegårde.

Mange muligheder for gravsted ved bisættelse

Vælger man kremering er mulighederne flere. Her har man de samme muligheder som med kiste, men man kan også vælge en skovkirkegård, et kolumbarium, at få strøet asken over havet eller en begravelse på egen privat grund.

 • Urnegravsted
 • Fælles grav / ukendtes grav
 • Askespredning
 • Skovbegravelse
 • Kolumbarium
 • Privat grund

Gravsted på privat grund ved bisættelse

Ønsker I bisætte på privat grund, kræver det en særlig tilladelse fra Kirkeministeriet. Ved det afsluttende ritual skal der ikke være en præst til stede, medmindre de efterladte ønsker det, men graveren skal inddrages, så nedsænkningen sker korrekt.

Ikke-kristen begravelse eller bisættelse

Det er også muligt at vælge at blive begravet på særlige afdelinger af kirkegårde, som for eksempel muslimske eller kinesiske gravpladser og i 2013 åbnede Vestre Kirkegård i København sine første gravpladser for ateister, som er helt uden religiøse symboler.


Hvad koster en begravelse, og hvad er indeholdt i prisen?

Uanset om du vælger begravelse eller bisættelse, er det altid muligt, at gøre afskeden unik og personlig. Gennem små ting, der relaterer til mindet om afdøde, kan du gøre ceremonien til noget særligt. Lad os hjælpe med at rådgive dig om mulighederne og komme med ideer til, hvad der kan passe bedst til jer.

Tre eksempler på priser

Her finder du eksempler på vores mest typiske begravelser og bisættelser, og du kan se vores forslag til, hvordan det kan sammensættes. Prisen på begravelse afhænger blandt andet af de ønsker og behov, du måtte have.

Ud over priseksempel vil der være udgift til kremering (ca. 3.500 kr.), evt. leje af kapel, erhvervelse af gravsted, ekstra kørsler og hjemmeafhentning samt evt. aften- og weekendtillæg.

Bisættelse

Ved en bisættelse afsluttes ritualet i kirken eller kapellet, hvor familien bærer kisten ud til rustvognen, som kører til det lokale krematorium.

fra 11.940,-

Begravelse

Ved en begravelse afsluttes ritualet ved graven på kirkegården, hvor kisten med afdøde nedsænkes i jorden. Prisen på begravelse starter typisk ved:

fra 14.135,-

Uden ceremoni

Få en bisættelse eller begravelse uden ceremoni. Vi hjælper gerne med at planlægge det praktiske. Prisen starter typisk ved:

fra 7.795,-


Prisen på begravelse – når der ønskes en bisættelse uden ceremoni Læs mere her


Spørgsmål og svar

Begravelse eller bisættelse – hvad er forskellen?

Kisten nedsænkes i jord på en gravplads, når det er en begravelse. Ved bisættelse køres kisten i rustvogn til et krematorie for at blive kremeret, og asken kommes i en urne, inden den skal nedsættes i jord.

Er du i tvivl om, hvordan det ene og det andet foregår, eller om hvad du skal vælge, bidrager vi gerne med hjælp og rådgivning.

Ring til Lavendla på 78 70 63 63

Hvad er mest almindeligt – begravelse eller bisættelse?

Der er to tilladte begravelsesformer i Danmark: bisættelse eller begravelse. Ca. 80% vælger bisættelse. Ca. 20% begravelse.

Ofte er der tradition for det ene eller det andet i familien. Eller afdøde har selv udtrykt ønske om den ene eller den anden form. Måske står det i “Den gode vilje”, hvis afdøde har udfyldt den.

Bør jeg holde mindehøjtidelighed ved både begravelse og bisættelse?

Du kan afholde en mindesammenkomst både i forbindelse med en begravelse og bisættelse. Det kan foregå i et kapel, på cafe eller restaurant, eller hjemme privat. Det vælger du selv. Du vælger også selv, om der skal være en sammenkomst. Der er ingen regler for, om du afholder en sammenkomst eller ej. Det er helt op til jer selv; afhængig af ønsker og behov.

Læs meget mere her om mindehøjtidlighed

Kan jeg få gravsted ved både begravelse og bisættelse?

Alle har ret til i Danmark at blive begravet på et gravsted med plads til en i det sogn, hvor afdøde boede på dødstidspunktet. I får et gravsted uanset om I vælger begravelse eller bisættelse.
I skal betale for brugsretten til et kistegravsted i mindst 20 år og mindst 10 år for et urnegravsted.

Jeg har særlige ønsker til begravelsen eller bisættelsen

Måske du ønsker en skovbegravelse eller askespredning. Eller måske afdøde selv har udtrykt et ønske om det. I Danmark kan det sagtens lade sig gøre. Og flere og flere vælger alternativer til det gængse.

Har du ønsker og behov for en unik begravelse. Læs mere her

Hvordan holder jeg en bæredygtig begravelse eller bisættelse?

Uanset om du skal afholde en begravelse eller en bisættelse, kan det lade sig gøre, at den bliver så miljørigtig og bæredygtig som muligt. I Lavendla er vi optaget af bæredygtighed, og vi kan rådgive dig og levere produkter, der lever op til kravene.

Ring til Lavendla på 78 70 63 63

GENNEMSE VORES KATALOG

Se vores Produktkatalog

Læs mere om vores produkter og ydelser i vores produktkatalog.

Se produktkatalog

Skrevet af Henriette Rendbæk Jønsson

Rådgiver og grundlægger

Henriette er grundlægger af Lavendla i Danmark. Med erfaring i bedemandsbranchen, både som direktør og begravelsesrådgiver, har hun godt og indgående kendskab til området. Henriettes drivkraft er arbejdet med mennesker. Hun er uddannet lærer, coach, eventplanner og har en master i kommunikation og læring samt en mini MBA. Henriette arbejder fra Lavendlas hovedkontor i København.