Bisættelse
Ved en bisættelse afsluttes ritualet i kirken eller kapellet, hvor familien bærer kisten ud til rustvognen, som kører til det lokale krematorium.
fra 14.580,-
I daglig tale omtaler vi ofte det sidste farvel som en "begravelse", uanset om der er tale om en bisættelse eller begravelse. Alle i Danmark kan vælge at blive enten bisat ved kremering eller jordbegravet i kiste.
Læs mere om forskellene her.
I Danmark har vi 2 tilladte begravelsesformer. Bisættelse eller begravelse.
Ca. 80% i Danmark vælger i dag en bisættelse. Ca. 20% vælger en begravelse.
Forskellen er, hvordan kisten håndteres efter ceremonien i kirken eller kapellet. I Danmark er det lovgivning, at alle døde skal i en kiste, når de skal transporteres fra dødsstedet, f.eks. hjemme, på hospital og hospice, og hen til opbevaringssted, til ceremoni og evt. på krematorium.
Ved en begravelse nedsænkes kisten i jorden på gravpladsen.
Ved en bisættelse bæres kisten ud til bedemandens rustvogn, der kører kisten til kremering – også kaldet ligbrænding – på krematoriet.
Ved en begravelse beder præsten en bøn efter nedsænkning af kisten, inden de velkendte ord “Af jord er du kommet, til jord skal du blive, af jorden skal du igen opstå” siges, imens der kastes jord på kisten tre gange. Afslutningsvist bedes Fadervor, præsten læser velsignelsen op og forsamlingen synger en salme.
Ved en bisættelse sker jordpåkastelsen inde i kirken, alt imens præsten siger de samme ord, som han ville gøre ved graven. Efterfølgende synger deltagerne en salme, inden kisten bæres ud til rustvognen, hvor de pårørende tager afsked med den døde. Herefter køres kisten til kremering på et krematorium.
Typisk vælger de fleste at arrangere en mindesammenkomst efter både en begravelse og bisættelse. Det kan foregå på en cafe eller restaurant, hvor deltagerne ved bisættelsen/begravelsen samles. Det kan også være hjemme privat.
Det er helt op jer selv, om I ønsker at afholde en mindesammenkomst, og der er ingen regler, hvordan det skal foregå. Det kan være helt, som I ønsker det og har behov for.
I Lavendla kan vi hjælpe med ideer til hvor, eller hvordan, det kan foregå.
Læs meget mere her om mindehøjtidlighed eller ring til os på 78 70 63 63
Asken fra krematoriet udleveres til familien 8-14 dage efter kremering. Her afholdes typisk en mindre ceremoni for nærmeste familie i forbindelse med nedsænkning af urnen.
Kan vi hjælpe dig? Ring til os på 78 70 63 63, eller udfyld kontaktformularen, så kontakter vi dig.
I får et gravsted uanset om I vælger begravelse eller bisættelse. Alle har ret til i Danmark at blive begravet på et gravsted med plads til en i det sogn, hvor afdøde boede på dødstidspunktet. I skal betale for brugsretten til et kistegravsted i mindst 20 år og mindst 10 år for et urnegravsted.
Vælger I en begravelse med jordfæstelse, har man også valgt at erhverve sig et gravsted på en kirkegård. Der er forskellige muligheder på de forskellige kirkegårde.
Vælger man kremering er mulighederne flere. Her har man de samme muligheder som med kiste, men man kan også vælge en skovkirkegård, et kolumbarium, at få strøet asken over havet eller en begravelse på egen privat grund.
Ønsker I bisætte på privat grund, kræver det en særlig tilladelse fra Kirkeministeriet. Ved det afsluttende ritual skal der ikke være en præst til stede, medmindre de efterladte ønsker det, men graveren skal inddrages, så nedsænkningen sker korrekt.
Det er også muligt at vælge at blive begravet på særlige afdelinger af kirkegårde, som for eksempel muslimske eller kinesiske gravpladser og i 2013 åbnede Vestre Kirkegård i København sine første gravpladser for ateister, som er helt uden religiøse symboler.
Uanset om du vælger begravelse eller bisættelse, er det altid muligt, at gøre afskeden unik og personlig. Gennem små ting, der relaterer til mindet om afdøde, kan du gøre ceremonien til noget særligt. Lad os hjælpe med at rådgive dig om mulighederne og komme med ideer til, hvad der kan passe bedst til jer.
Her finder du eksempler på vores mest typiske begravelser og bisættelser, og du kan se vores forslag til, hvordan det kan sammensættes. Prisen på begravelse afhænger blandt andet af de ønsker og behov, du måtte have.
Ud over priseksempel vil der være udgift til kremering (ca. 3.500 kr.), evt. leje af kapel, erhvervelse af gravsted, ekstra kørsler og hjemmeafhentning samt evt. aften- og weekendtillæg.
Prisen på begravelse – når der ønskes en bisættelse uden ceremoni Læs mere her
Kisten nedsænkes i jord på en gravplads, når det er en begravelse. Ved bisættelse køres kisten i rustvogn til et krematorie for at blive kremeret, og asken kommes i en urne, inden den skal nedsættes i jord.
Er du i tvivl om, hvordan det ene og det andet foregår, eller om hvad du skal vælge, bidrager vi gerne med hjælp og rådgivning.
Ring til Lavendla på 78 70 63 63
Der er to tilladte begravelsesformer i Danmark: bisættelse eller begravelse. Ca. 80% vælger bisættelse. Ca. 20% begravelse.
Ofte er der tradition for det ene eller det andet i familien. Eller afdøde har selv udtrykt ønske om den ene eller den anden form. Måske står det i “Den gode vilje”, hvis afdøde har udfyldt den.
Du kan afholde en mindesammenkomst både i forbindelse med en begravelse og bisættelse. Det kan foregå i et kapel, på cafe eller restaurant, eller hjemme privat. Det vælger du selv. Du vælger også selv, om der skal være en sammenkomst. Der er ingen regler for, om du afholder en sammenkomst eller ej. Det er helt op til jer selv; afhængig af ønsker og behov.
Læs meget mere her om mindehøjtidlighed
Alle har ret til i Danmark at blive begravet på et gravsted med plads til en i det sogn, hvor afdøde boede på dødstidspunktet. I får et gravsted uanset om I vælger begravelse eller bisættelse.
I skal betale for brugsretten til et kistegravsted i mindst 20 år og mindst 10 år for et urnegravsted.
Måske du ønsker en skovbegravelse eller askespredning. Eller måske afdøde selv har udtrykt et ønske om det. I Danmark kan det sagtens lade sig gøre. Og flere og flere vælger alternativer til det gængse.
Har du ønsker og behov for en unik begravelse. Læs mere her
Uanset om du skal afholde en begravelse eller en bisættelse, kan det lade sig gøre, at den bliver så miljørigtig og bæredygtig som muligt. I Lavendla er vi optaget af bæredygtighed, og vi kan rådgive dig og levere produkter, der lever op til kravene.
Ring til Lavendla på 78 70 63 63
GENNEMSE VORES KATALOG
Læs mere om vores produkter og ydelser i vores produktkatalog.