78 70 63 63 Døgnåbent
Hjem / Kristen begravelse

Kristen begravelse

I Danmark bliver mange begravet eller bisat i kirke, efter kristne traditioner. En kristen begravelse har oftest en række faste ritualer, som følges. Læs mere om dem her.

Kristen begravelse – hvordan foregår det?

En begravelse eller bisættelse skal i Danmark finde sted inden 14 dage efter dødsfaldet.

I begravelsesloven står det, at afdøde skal være begravet eller bisat indenfor 8 dage – men i praksis er det 14 dage. Er der et ønske om, at det skal foregå senere end 14 dage, hjælper vi jer med at ansøge Styrelsen for Patientsikkerhed om det.

Forberedelse af kristen begravelse

Der er ingen rigtig måde at afholde en begravelse. I dag kan det gøres på mange forskellige måder. Og det kan være i en kristen ramme eller en borgerlig.

Det første skridt i forberedelsen af en begravelse eller bisættelse, er at tale med en begravelsesrådgiver (bedemand) om det. Sammen kan I tage vigtige emner op og beslutte og planlægge, hvad der skal ske med lige nøjagtigt jeres begravelse/bisættelse.

Ønsker og behov

Når I skal planlægge en begravelse/bisættelse, skal I tage stilling til, hvor I ønsker, at ceremonien skal foregå, og hvilke behov og ønsker har I. Eventuelle tvivlsspørgsmål kan afklares. En begravelsesrådgiver er vant til at deltage i planlægningen af begravelse/bisættelse og kan bidrage med gode råd og ideer, og hjælpe jer med både de store linjer og alle de små detaljer.

Skal kristen begravelse altid foregå i kirke?

Ønsker I en kristen ceremoni, kan det foregå i kirken, men mange præster i dag er også åbne overfor, at det kan foregå i en anden ramme, og de kan komme til f.eks. et kapel, hvis I ønsker det skal være en kristen, men ikke-kirkelig ceremoni. Tal med begravelsesrådgiveren og den lokale præst om det.

Kristen begravelse, kristen bisættelse, kristen begravelsesritual
Traditionelt foregår en kristen begravelse eller bisættelse i en kirke, med salmesang og prædiken af præsten.

Ceremoni i kirken

Helt traditionelt foregår begravelser eller bisættelser i Danmark meget ofte i kirker rundt i hele landet. Der er ca. 2.340 kirker under Folkekirken i Danmark.

Før selve ceremonien:

  • Kirken pyntes med blomster, kranse og lys tændes
  • Kisten ankommer og kistepynt lægges på
  • Flaget hejses på halvt

Selve ceremonien:

  • Familie, venner og alle deltagere ankommer; kisten er allerede i kirken, langt oppe tæt på alter, med blomster, bårebuketter og kranse ned langs kirkens midtergang.
  • Præsten, og/eller måske en pårørende, byder velkommen og holder en tale ved kisten om afdøde, sammen med prædiken, oplæsning fra biblen, bøn, trosbekendelse og velsignelse.
  • Jordpåkastelse inde i kirken eller ved rustvognen, hvis det er bisættelse. Ved kistebegravelse er jordpåkastelsen først, når kisten sættes ned i graven.
  • Ind imellem synges salmer og evt. sange, særligt udvalgt af de pårørende.
  • Nogle vælger også et særligt musikalsk indslag, som kan være gæsteoptræden ved en sanger eller en musiker med sit instrument.

Selve ceremonien tager typisk 1/2-1 time i kirken.

Efterfølgende bæres kisten til rustvognen og køres til gravsted på kirkegården eller krematorium.

Kristen begravelsesritual

Det vigtigste og mest afgørende ritual ved en kristen begravelse og bisættelse er jordpåkastelse.

Selve jordpåkastelsen foregår under ceremonien og indledes med, at præsten beder en bøn over, at afdøde gennem dåben er genfødt til det evige liv. Herefter kaster præsten jord på kisten tre gange, mens præsten taler til afdøde med ordene: af jord er du kommet, til jord skal du blive, af jorden skal du igen opstå.

De tre gange jord symboliserer liv – død – liv, at Gud er med afdøde i livet, døden og det evige liv.

Bagefter beder alle i kirken fadervor, og præsten afslutter ritualet med en velsignelse, hvor han slår korsets tegn. Kristendommens stærkeste symbol er korset, som symboliserer, at liv og kærlighed har sejret over død og mørke. 

Mindesammenkomst – efter kristen begravelse

Efter en begravelse/bisættelse vælger mange familier at holde en mindehøjtidelighed/mindesammenkomst. For nogen familier er det rart at kunne samles og være sammen efterfølgende et par timer eller tre. Det giver mulighed for at dele minder om afdøde. Eller blot være sammen på en afslappet og personlig måde.

Typisk holdes det på en lokation tæt på kirken, en cafe eller restaurant, i et kapel eller forsamlingshus, eller det kan holdes privat.

Mindehøjtidelighed kaldes i daglig tale også for “gravøl”, fordi man i gamle dage holdt spise- og drikkegilde, når en afdød skulle mindes. Senere blev det erstattet af kaffe- og kagebord. I dag er der ingen regler for, hvad man gør. Nogen vælger stadig at servere kaffe og kage, andre serverer vin og smørrebrød.

Læs mere om mindehøjtidelighed

Påklædning til kristen begravelse

Selvom tøj til begravelse i Danmark traditionelt set er sort eller mørke farver som grå eller navy blå, er tøjet i dag, i moderne tid, blevet mere afslappet til en begravelse/bisættelse, og det er nu mere almindeligt at se en bredere vifte af farver og stilarter.

Der er ingen faste regler på området, og det kan være meget forskelligt, hvad man gør i familier med hensyn til, hvad har man på til en begravelse. Det er op til dig selv at vurdere.

Læs mere: Hvad har man på til en begravelse?

Kontakt en begravelsesrådgiver (bedemand)

Typisk vil en kristen begravelse i Danmark foregå i samarbejde med en begravelsesrådgiver. Vi hjælper jer med det praktiske at bestille kiste, urne og blomster, taler med præsten og deltager ved ceremonien. Vi kan også hjælpe jer med at arrangere en efterfølgende mindehøjtidelighed, hvis det er et ønske.

Ring til os på 78 70 63 63 eller udfyld vores formular, så kontakter vi dig.

Vi kan hjælpe dig

Ring til os på 78 70 63 63 eller udfyld vores formular, så kontakter vi dig hurtigst muligt.



Kristen begravelsesritual

  • Det vigtigste og mest afgørende ritual er jordpåkastelse.
  • Indledes med, at præsten beder en bøn over, at afdøde gennem dåben er genfødt til det evige liv.
  • Herefter kaster præsten jord på kisten tre gange, mens præsten taler til afdøde med ordene: af jord er du kommet, til jord skal du blive, af jorden skal du igen opstå.
  • De tre gange jord symboliserer liv – død – liv, at Gud er med afdøde i livet, døden og det evige liv.
  • Bagefter beder alle i kirken fadervor
  • Præsten afslutter ritualet med en velsignelse, hvor han slår korsets tegn.
  • Kristendommens stærkeste symbol er korset, der symboliserer, at liv og kærlighed har sejret over død og mørke. 

Anden religion

Ønsker du en begravelse med en anden religion eller trosretning, så læs mere her:


Mød vores rådgivere

Mød nogle af Lavendlas rådgivere, som står klar til at hjælpe dig. Du kan nemt booke et møde med en af dem direkte via hjemmesiden.

Her er vi

Find din nærmeste rådgiver

Spørgsmål og svar

Hvad er en kristen begravelse?

Som kristen er det muligt både at blive begravet i kiste og bisat. En typisk kristen begravelse/bisættelse i Danmark foregår traditionelt i en kirke. Men det kan også være i et kapel, hvis de pårørende ønsker en kristen, men ikke-kirkelig ceremoni.

Hvordan foregår en kristen begravelse i en kirke?

I Danmark foregår en traditionel, kristen begravelse eller bisættelse ofte i en af de mange kirker rundt i hele landet.

Til selve begravelsen er holder præsten en tale ved kisten over afdøde, sammen med prædiken, oplæsning fra biblen, bøn, trosbekendelse og velsignelse.
Jordpåkastelse sker inde i kirken eller ved rustvognen, hvis det er bisættelse. Ved kistebegravelse er jordpåkastelsen først, når kisten sættes ned i graven.
Ind imellem synges salmer og evt. sange, særligt udvalgt af de pårørende.
Nogle vælger også et særligt musikalsk indslag, som kan være gæsteoptræden ved en sanger eller musiker.

Hvad er de traditionelle ritualer i en kristen begravelse?

Det vigtigste og mest afgørende ritual ved en kristen begravelse og bisættelse er jordpåkastelse.

Selve jordpåkastelsen foregår under ceremonien og indledes med, at præsten beder en bøn over, at afdøde gennem dåben er genfødt til det evige liv. Herefter kaster præsten jord på kisten tre gange, mens præsten taler til afdøde med ordene: af jord er du kommet, til jord skal du blive, af jorden skal du igen opstå.

De tre gange jord symboliserer liv – død – liv, at Gud er med afdøde i livet, døden og det evige liv.

Bagefter beder alle i kirken fadervor, og præsten afslutter ritualet med en velsignelse, hvor han slår korsets tegn. Kristendommens stærkeste symbol er korset, som symboliserer, at liv og kærlighed har sejret over død og mørke. 

Er der specielle krav til begravelsestidspunktet i en kristen begravelse?

Loven om begravelse eller bisættelse i Danmark siger, at afdøde skal være begravet eller bisat inden 8-14 dage efter dødsfaldet. Det er lov ved alle former for begravelse/bisættelse, både ved kristen begravelse i kirken eller kapel, eller borgerlig begravelse som f.eks. askespredning, skovbegravelse mv. Ønsker man udsættelse til efter 14 dage, skal det søges om hos Styrelsen for Patientsikkerhed.

Har jeg brug for en begravelsesrådgiver (bedemand) ved en kristen begravelse?

Du vil altid have brug for en begravelsesrådgiver til en begravelse og bisættelse. Dele af opgaverne kan du måske løse selv. Tal med begravelsesrådgiveren om det, hvis du selv ønsker at deltage i de praktiske opgaver. Ellers kan begravelsesrådgiveren hjælpe dig med det stort set det hele. Sammen kan I definere jeres ønsker og behov, og evt. tvivlsspørgsmål kan afklares. En begravelsesrådgiver er vant til at stå for planlægningen af begravelse/bisættelse og kan bidrage med gode råd og ideer.

For at kontakte Lavendla kan du ringe 78 70 63 63 eller udfyld kontaktformularen her på siden

Er der traditioner efter en kristen begravelse?

Mange familier vælger at holde en mindehøjtidelighed/mindesammenkomst efter en begravelse/bisættelse. For nogen familier er det rart at kunne samles og være sammen efterfølgende et par timer eller tre. Det giver mulighed for at dele minder om afdøde. Eller blot være sammen på en afslappet og personlig måde.
Typisk holdes det på en lokation tæt på kirken, en cafe eller restaurant, i et kapel eller forsamlingshus, eller det kan holdes privat.


Vores ansvar

Vores rådgivere findes i hele landet og tilbyder samtaler på de tidspunkter, der passer bedst ind i din hverdag.

Derfor kan I mødes fysisk eller online. Lavendlas rådgivere kommer også gerne hjem til dig, så du ikke skal bruge tid og energi på transport. Det vigtigste er, at du føler dig tryg og godt tilpas.

Vi ved, at det kan være en turbulent og krævende tid. Derfor gør vi alt, hvad vi kan for at tilpasse os netop din situation.

På den måde kan vi gøre det svære lidt lettere.



Skrevet af Henriette Rendbæk Jønsson

Rådgiver og grundlægger

Henriette er grundlægger af Lavendla i Danmark. Med erfaring i bedemandsbranchen, både som direktør og begravelsesrådgiver, har hun godt og indgående kendskab til området. Henriettes drivkraft er arbejdet med mennesker. Hun er uddannet lærer, coach, eventplanner og har en master i kommunikation og læring samt en mini MBA. Henriette arbejder fra Lavendlas hovedkontor i København.