78 70 63 63 Døgnåbent
Hjem / Sorg efter dødsfald

Der er ikke nogen rigtig eller forkert måde at sørge på, når du oplever sorg efter dødsfald. Hvis du føler, at du har brug for hjælp til at bearbejde din sorg, og måske har brug for sorgterapi, kan du her læse om nogle af mulighederne.

Sorgterapi – har du brug for hjælp med sorg efter dødsfald

Når du har mistet en nærtstående, kan sorgen føles uoverskuelig, og den kan bringe en masse ukendte følelser med sig. Det kan føles svært at placere og håndtere følelserne, når du er i sorg efter dødsfald.

Sorgen kan vise sig som tristhed, lettelse, søvnløshed, ændrede spisevaner, øget alkoholindtag, skyldfølelse, skam, vrede m.m.

Hos nogle er sorgen altoverskyggende, mens den hos andre er mindre indgribende i hverdagen. For nogen kan sorgterapi kan en god hjælp midt i sorgen.

Hvordan forløber sorg efter dødsfald?

Vi sørger alle forskelligt, men uanset hvordan sorgen viser sig, kan det i perioder  være uoverskueligt og svært at være i og tage hånd om. 

I den første sorgperiode oplever mange stor opmærksomhed og forståelse fra omgivelserne, men ofte stilner denne opmærksomhed lige så stille af, og man kan opleve at stå alene tilbage med sorgen.

Sorgen forsvinder ikke bare med tiden, men vi kan lære at leve med den og se den som en følgesvend, der altid vil være der, og som vi kan lære at kende og arbejde med.

Hvad er sorgterapi?

Sorgterapi har fokus på at støtte og hjælpe mennesker med at bearbejde deres sorg. Som regel foregår det ved samtale, enten alene med en terapeut eller en psykolog, eller i en sorggruppe, hvor flere taler sammen. Sorgterapi kan hjælpe mennesker med at håndtere, acceptere og navigere i alle følelserne, og forstå følelsesmæssigt at sorg er en naturlig reaktion på et tab.

Brug for sorgterapi ved sorg efter dødsfald?

Hvis du føler, at sorgen er blevet uoverskuelig at håndtere, eller hvis du efter et stykke tid ikke oplever, at der sker en udvikling i din sorgproces, så kan det være, du har brug for sorgterapi. Du bliver måske ved med at være meget ked af det, kan ikke sove, eller tankerne kører i ring. Hvis du oplever, at sorgen har “sat sig fast”, så kan det være, at sorgterapi måske kan hjælpe dig eller professionel hjælp af en art til at bearbejde sorgen.

Sorgterapi hos en psykolog

Der findes flere forskellige muligheder for sorgterapi og professionel hjælp til bearbejdning af sorg ved dødsfald. Hvis du ønsker at tale med en psykolog, kan du via din læge få en henvisning. Din læge kan give dig en henvisning på maksimalt 12 behandlinger. Det offentlige giver tilskud til psykologbehandling til voksne over 20 år, og psykologbehandling for voksne mellem 18 og 20 år er gratis.

Sorgterapi i sorggruppe

En anden mulighed for hjælp er sorggrupper, når du er i sorg efter dødsfald. Her mødes mennesker ramt af sorg i en gruppe, og taler sammen om, hvordan de har det. Det kan for mange være helende at møde andre i samme situation som dem selv, og forskning viser, at det at kunne spejle sine egne problemer og følelser i andre, for mange er meget hjælpsomt henimod at finde tilbage til en normal hverdag igen.

Du kan gå i sorggruppe gennem folkekirken og foreninger som Kræftens Bekæmpelse, Landsforeningen Spædbarnsdød, Søskendekram osv. Du kan finde en komplet oversigt over sorggrupper i hele Danmark på Sorgvejviseren.

Sorgterapi gennem Lavendla

Alle mennesker, som mister en nærtstående, vil skulle lære at leve med tabet som følgesvend resten af livet. I Lavendla tilbyder vi hjælp til dig, der har brug for at dele sorgen. Vores begravelsesrådgiver Birgitte Mote er uddannet psykoterapeut og sorgterapeut, og har erfaring med sorgterapi og sorggrupper.

Ring til os på 78 70 63 63

Læs mere om Birgitte Mote

Vi kan hjælpe dig – sorg efter dødsfald

Sorg efter dødsfald - sorgterapi.
Birgitte Mote – Begravelsesrådgiver i Lavendla, uddannet psykoterapeut, sorg-terapeut og end-of-life doula.


Kan vi hjælpe dig?

Kan vi hjælpe dig? Ring til os på 78 70 63 63, eller udfyld kontaktformularen, så kontakter vi dig.


Spørgsmål og svar

Hvad er sorgterapi ved sorg efter dødsfald?

Sorgterapi er hjælp til mennesker med at bearbejde deres sorg, ved sorg efter dødsfald. Som regel foregår det ved samtale, enten alene med en terapeut eller psykolog, eller i en sorggruppe, hvor flere taler sammen.

Har jeg brug for sorgterapi ved sorg efter dødsfald?

Vi sørger alle forskelligt, men uanset hvordan sorgen viser sig, kan det i perioder  være uoverskueligt og svært at være i og tage hånd om. Hvis du efter et stykke tid ikke oplever, at der sker en udvikling i din sorgproces, så kan det være, du har brug for sorgterapi.
Vi bidrager gerne med hjælp og rådgivning. Ring til os på 78 70 63 63

Hvad er sorg efter et dødsfald?

Sorg kan komme til udtryk på mange måder, når du har mistet en nærtstående, og følelserne omkring det kan være både enkle og komplicerede. Sorgen kan vise sig som tristhed, lettelse, søvnløshed, ændrede spisevaner, øget alkoholindtag, skyldfølelse, skam, vrede m.m.

Kan jeg få hjælp hos Lavendla med sorg efter dødsfald?

Ja, i Lavendla tilbyder vi hjælp til dig, der har brug for at dele sorgen. Vores begravelsesrådgiver Birgitte Mote er uddannet psykoterapeut og sorgterapeut, og har erfaring med sorgterapi og sorggrupper.

Ring til os på 78 70 63 63

Hvad er en sorggruppe?

I en sorggruppe mødes mennesker, der alle er ramt af sorg. Oftest ledes gruppen af en terapeut, psykolog eller præst. I gruppen taler man sammen om, hvordan man har det. Det kan for mange være helende at spejle sig og møde andre i samme situation som én selv.

Kan en begravelsesrådgiver hjælpe med sorg efter dødsfald?

Ja, en begravelsesrådgiver kan rådgive dig og henvise til steder, hvor du kan søge mere information om sorgterapi eller sorggruppe, når du er i sorg efter dødsfald. Hos Lavendla har vi også en begravelsesrådgiver, som udover at være rådgiver, er uddannet sorgterapeut, og hun kan hjælpe dig med samtale.

Du kan ringe til os på 78 70 63 63 eller udfyld vores formular

Vi kan hjælpe dig

Ring til os på 78 70 63 63 eller udfyld vores formular, så kontakter vi dig hurtigst muligt.

Birgitte Mote, rådgiver og sorgterapeut

Christina Stjärnqvist

Skrevet af Christina Stjärnqvist

Christina Stjärnqvist er journalist og cand.comm med speciale i social- og sundhedskommunikation. Har skrevet for foreninger, organisationer og mediehuse indenfor området i over 20 år.