78 70 63 63 Døgnåbent
Hjem / Bæredygtig begravelse

Bæredygtig begravelse

Er du optaget af bæredygtighed og hensyn til miljøet? I Lavendla hjælper vi dig til en så miljøvenlig og bæredygtig begravelse som muligt.

Hvordan får jeg en bæredygtig begravelse?

Flere og flere ønsker sig en miljørigtig og bæredygtig begravelse, der tager så meget hensyn til miljøet som muligt og bidrager til mere bæredygtighed.

I Lavendla er vi også optaget af at bidrage til den bæredygtige udvikling. Vi kan rådgive dig om bæredygtig begravelse, og vi kan levere produkter, der lever op til kravene, med omtanke på miljøet og naturen.

Vi vælger kun danskproducerede produkter, bæredygtige blomster og genbrugspapir til programmer/sanghæfter. Sammen kan vi skabe en så miljørigtig, miljøvenlig og bæredygtig begravelse som muligt.

Hvordan får jeg den mest bæredygtige, miljøvenlige begravelse?

Hvad skal du overveje og tage stilling til, når du ønsker at tage hensyn til miljøet ved en begravelse:

  • Kisten skal være i et materiale, der er nedbrydeligt og mindst skadeligt for miljøet.
  • Urnen skal være i et materiale, der er nedbrydeligt og mindst skadeligt for miljøet.
  • Blomsterne skal være miljøcertificerede, dyrket uden brug af kunstgødning og sprøjtemidler.
  • Blomsterne skal være lokale, så undgås transport, der forurener.
  • Blomsterne kan være fra overskudslager, eller de kan være plukket i egen økohave.
  • Færre transporter i rustvogn
  • Vælg et begravelsesfirma, der har taget stilling og kan hjælpe dig med en bæredygtig, miljøvenlig begravelse

Miljøvenlige kister og urner

Lavendla har et eksklusivt samarbejde med kistefabrikken Tommerup, som producerer miljøvenlige kister og urner.

Alle urner og kister, som I vælger gennem Lavendla, er selvfølgelig godkendte.

Blomster ved en bæredygtig begravelse

Dit valg af blomster kan have stor betydning, når du gerne vil have en bæredygtighed begravelse. I Lavendla har vi en samarbejdspartner, der blev etableret med det formål at tage hånd om det massive blomsterspild, der findes i blomsterindustrien, samt med et ønske om kun at bruge lokale, danske og miljøcertificerede blomster.

Miljøbuketter til bæredygtig begravelse

Når blomstertransportører sælger blomster til fysiske blomsterbutikker, har de ofte et stort lager af blomster tilbage. I stedet for at smide blomsterne ud, anvendes de nu som miljøbuketter til begravelser/bisættelser. Når du bestiller blomster gennem Lavendla er du med til at passe på miljøet.

Miljøcertificerede, lokale blomster

De blomster, du bestiller gennem Lavendla, er lokale, danske blomster, så transporten spares. Blomsterne dyrkes på friland uden brug af kunstgødning og sprøjtemidler. Tilmed er blomsterne miljøcertificerede, dvs. fra gartnerier, hvor de ikke bruger kunstgødning og sprøjtemidler. 

Se alle vores blomster her

Stå selv for blomsterne ved bæredygtig begravelse

Du kan også vælge selv at stå for blomsterne, hvis du ønsker en bæredygtig begravelse. I stedet for traditionelle blomster kan du f.eks. købe potteplanter, plukke blomster fra en mark eller din have.

Donér blomsterne efter begravelsen

I Lavendla anbefaler vi, at du efter begravelsen, hvis du ønsker den skal være bæredygtig, donerer blomsterne til et plejehjem eller et hospice, så de kan bringe glæde for andre.

Fælles transport og færre kørsler

Ønsker du en bæredygtig og miljøvenlig begravelse, er det også vigtigt at have transporten i tankerne. En afdød skal oftest transporteres i rustvogn enten fra hjem, hospital eller hospice, videre til opbevaring, ceremoni og krematorium.

At vi i Lavendla ikke ejer vores egne rustvogne, er et aktivt valg for os. Transport er den største enkeltbelastning, vi har på miljøet. Derfor er det en selvfølge at dele biler med andre i branchen for at mindske påvirkningen.

Samtidig har vi altid for øje at mindske antal gange, vi kører i rustvognen, og vi tilstræber at køre så få gange, som det nu er muligt.

Den sidste vilje og bæredygtig begravelse

Studie viser, at en bæredygtig begravelse/bisættelse og bæredygtige produkter oftest er det, som de pårørende vælger, hvis den afdøde i forvejen havde skrevet det i “Den sidste vilje”. Når afdøde selv har formuleret et ønske om det, er det et naturligt og personligt valg for de pårørende at gennemføre.

Vi i Lavendla anbefaler alle at skrive deres ønsker og behov ned i “Den sidste vilje”. På den måde kan du f.eks. være sikker på at få en bæredygtig begravelse. Vi bidrager gerne med hjælp og inspiration til udfyldelse af den.

Ring til os på 78 70 63 63

Du kan også udfylde den online her

Vi kan hjælpe dig

Ring til os på 78 70 63 63 eller udfyld vores formular, så kontakter vi dig hurtigst muligt.

Kan vi hjælpe dig?

Kan vi hjælpe dig? Ring til os på 78 70 63 63, eller udfyld kontaktformularen, så kontakter vi dig.


Mød vores rådgivere

Mød nogle af Lavendlas rådgivere, som står klar til at hjælpe dig. Du kan nemt booke et møde med en af dem direkte via hjemmesiden.

Her er vi

Find din nærmeste rådgiver


Vores ansvar

Vores rådgivere findes i hele landet og tilbyder samtaler på de tidspunkter, der passer bedst ind i din hverdag.

Derfor kan I mødes fysisk eller online. Lavendlas rådgivere kommer også gerne hjem til dig, så du ikke skal bruge tid og energi på transport. Det vigtigste er, at du føler dig tryg og godt tilpas.

Vi ved, at det kan være en turbulent og krævende tid. Derfor gør vi alt, hvad vi kan for at tilpasse os netop din situation.

På den måde kan vi gøre det svære lidt lettere.


Spørgsmål og svar

Hvad er en bæredygtig begravelse?

Flere og flere ønsker sig en miljørigtig og bæredygtig begravelse, der tager så meget hensyn til miljøet som muligt og bidrager til mere bæredygtighed.

En bæredygtig begravelse består af danskproducerede produkter, bæredygtige blomster, kiste og urne, genbrugspapir til programmer/sanghæfter m.m.

Hvis du ønsker det, kan vi hjælpe dig. Ring til os på 78 70 63 63 Sammen kan vi skabe en så miljørigtig og bæredygtig begravelse som muligt.

Hvilke blomster skal jeg vælge til en bæredygtig begravelse?

Du kan købe blomster, der er lokale og miljøcertificerede. Du kan også købe overskudsblomster, som er fine blomster, der blot ikke er blevet solgt fra blomstertransportørernes lager. Du kan også selv købe potteplanter eller plukke blomster fra en mark eller din egen have.

Hvordan vælger man en så bæredygtig begravelse som muligt?

Ved at vælge et begravelsesfirma, som kun bruger danskproducerede produkter, bæredygtige blomster, kiste og urne, genbrugspapir til programmer/sanghæfter m.m. Du er velkommen til at kontakte os i Lavendla, hvis du vil høre mere. Vi er meget optaget af bæredygtighed. Vi har bl.a. også en politik, hvor vi ikke har vores egne rustvogne, men deler biler med andre. Dette for at spare miljøet. Samtidig har vi fokus på at mindske antal gange, vi skal transportere afdøde. Transport er den største enkeltbelastning, vi har på miljøet.

Kan man få en miljøvenlig urne?

Ja, det findes en urne, der er bionedbrydelig og lavet af støbepap. Med urnen følger en frøkapsel – med integrerede frø, der bliver til blomster og et træ, når de bliver sået. Se den her

Kan jeg skrive i “Den sidste vilje”, at jeg ønsker en miljørigtig, bæredygtig, begravelse?

Ja, du kan nedfælde alle dine ønsker og behov i “Den sidste vilje”. Studie viser, at de bæredygtige produkter og en bæredygtig begravelse oftest bliver et tilvalg, hvis afdøde selv har skrevet det som et ønske i “Den sidste vilje”. Udfyld “Den sidste vilje” online her eller ring til os, hvis du ønsker vores hjælp med det 78 70 63 63

Hvad er en miljøvenlig begravelse?

En miljøvenlig begravelse tager hensyn til miljøet hele vejen rundt, bl.a. i valg af produkter, som tager så meget hensyn til miljøet som muligt.
Når du ønsker at tage hensyn til miljøet ved en begravelse eller bisættelse, kan du overveje og tage stilling til:
Kisten skal være nedbrydelig og mindst skadelig for miljøet.
Urnen skal være nedbrydelig og mindst skadelig for miljøet.
Blomsterne skal være miljøcertificerede, dyrket uden brug af kunstgødning og sprøjtemidler.
Blomsterne skal være lokale, så undgås transport, der forurener.
Blomsterne kan være fra overskudslager, eller de kan være plukket i egen økohave.
Færre transporter i rustvogn.
Vælg et begravelsesfirma, der har taget stilling og kan hjælpe dig med en bæredygtig, miljøvenlig begravelse.

Kan jeg donere blomsterne?

I Lavendla anbefaler vi, at du efter begravelsen, hvis du ønsker den skal være bæredygtig, donerer blomsterne til et plejehjem eller et hospice, så de kan bringe glæde for andre.


Skrevet af Henriette Rendbæk Jønsson

Rådgiver og grundlægger

Henriette er grundlægger af Lavendla i Danmark. Med erfaring i bedemandsbranchen, både som direktør og begravelsesrådgiver, har hun godt og indgående kendskab til området. Henriettes drivkraft er arbejdet med mennesker. Hun er uddannet lærer, coach, eventplanner og har en master i kommunikation og læring samt en mini MBA. Henriette arbejder fra Lavendlas hovedkontor i København.