78 70 63 63 Døgnåbent
Hjem / Dødsfald i hjemmet

Dødsfald i hjemmet

Når du mister en af dine nærmeste i hjemmet, skal du være opmærksom på, hvad du skal gøre. Ved dødsfald i hjemmet kontakter du først lægen.

Dødsfald i hjemmet – hvad gør jeg?

Lige efter et dødsfald i hjemmet er der mange praktiske ting at tage sig af.

Dødsfald i hjemmet
Dødsfald i hjemmet. Det første, du skal gøre, er at ringe til lægen.

Kontakt en læge

Når der er sket et dødsfald, hvor en af dine nærmeste er død i hjemmet, skal du straks ringe til en læge. Lægen vil komme til hjemmet og undersøge den afdøde, konstatere at døden er indtruffet og udstede en dødsattest. Først når der er udarbejdet en dødsattest, må afdøde transporteres fra dødslejet.

Hvis dødsfaldet sker pludseligt og ikke er forventet, skal du ringe til alarmcentralen på 1 1 2. Fagfolk vil kunne rådføre dig om, hvorvidt afdøde skal overføres til kapel, retsmedicinsk institut eller forblive i hjemmet.

Afhentning og kørsel af afdøde

Når dødsfaldet sker i hjemmet, skal der arrangeres afhentning og kørsel af afdøde, og det skal du selv stå for. En begravelsesrådgiver (bedemand) kan hjælpe dig.

Kontakt begravelsesrådgiver indenfor de første timer

Det er en god ide, indenfor de første timer at kontakte begravelsesrådgiveren, der kan vejlede om og hjælpe med transporten. Du skal også vælge en kiste via begravelsesrådgiveren, som bliver medbragt, når afdøde skal afhentes.

For at kontakte Lavendla kan du ringe 78 70 63 63 eller udfyld kontaktformularen her på siden.

Se typer og priser her på kister.

Skal gøres i stand og have tøj på

Inden afdøde skal i kisten, skal afdøde gøres i stand og klædes på. I den forbindelse skal du beslutte, hvilket tøj afdøde skal have på – og der er ingen regler for, hvilket tøj det skal være. Det kan være det tøj, afdøde måske allerede har på, det kan også være I har særlige ønsker til påklædningen.

Begravelsesrådgiveren kan også tilbyde at medbringe en hvid ligskjorte, som afdøde kan få på, hvis dette måtte være et ønske.

Personlige genstande i kisten

Hvis det er et ønske, må I gerne lægge personlige genstande ned i kisten sammen med afdøde, hvis det kunne have en betydning. Det kan f.eks. være tegninger, breve, en ting eller andet. Det er helt op til jer selv, men muligheden er der for det. Tal evt. med bedemanden om det.

Transport ved dødsfald i hjemmet

Når chaufføren af rustvognen ankommer, vil de typisk have en kiste eller en båre med til transport af den afdøde. Og de har udstyr med til at transportere den afdøde sikkert og respektfuldt. Det kan omfatte specielle stropper og bånd til at fastgøre kisten eller båren under transporten, så I kan føle jer helt trygge ved, at transporten foregår forsvarligt og ordentligt. Udover chaufføren vil der altid være en anden person, der hjælper med at bære. Begge har stor erfaring med kistetransport.

Når afdøde er gjort klar, er blevet lagt i kiste og båret ind i rustvognen, kører chaufføren typisk kisten til et kapel. Her vil afdøde ligge i kisten, indtil bisættelse eller begravelse skal finde sted. Begravelsesrådgiveren vil sørge for alle de nødvendige formaliteter i forbindelse med transporten.

Se mere her om transport og hvad det koster

Dette skal du gøre, lige efter dødsfald i hjemmet

 • Ring til lægen
 • Dødsattest udarbejdes af læge i hjemmet
 • Afhentning og kørsel af afdøde.
 • Kontakt begravelsesrådgiver vedrørende transporten
 • Valg af kiste
 • Afdøde gøres i stand og får tøj på
 • Kisteilægning
 • Kørsel til typisk et kapel

Vi kan hjælpe dig

Ring til os på 78 70 63 63 eller udfyld vores formular, så kontakter vi dig hurtigst muligt

Kontakt os

Hvad der skal ske hurtigt, lige efter dødsfaldet:

 • Ring til lægen
 • Dødsattest udarbejdes af læge i hjemmet
 • Afhentning og kørsel af afdøde
 • Kontakt begravelsesrådgiver vedrørende transporten
 • Valg af kiste
 • Afdøde gøres i stand og får tøj på
 • Kisteilægning
 • Kørsel til typisk et kapel

Mød vores rådgivere

Mød nogle af Lavendlas rådgivere, som står klar til at hjælpe dig. Du kan nemt booke et møde med en af dem direkte via hjemmesiden.

Her er vi

Find din nærmeste rådgiver

Spørgsmål og svar

Hvad er det første, jeg skal gøre i tilfælde af et dødsfald i hjemmet?

Når der er sket et dødsfald, hvor en af dine nærmeste er død i hjemmet, skal du straks ringe til en læge. Lægen vil komme til hjemmet og undersøge den afdøde, konstatere at døden er indtruffet og udstede en dødsattest.

Skal jeg kontakte en bedemand efter et dødsfald i hjemmet?

Ja, det er en god ide hurtigt at kontakte en begravelsesrådgiver (bedemand), der kan hjælpe dig med at få arrangeret afhentning og kørsel af afdøde til f.eks. et kapel.

Hvad skal jeg gøre, hvis dødsfald i hjemmet er en ulykke eller uventet?

Er dødsfaldet sket pludseligt og uventet – ring 112

Hvad koster det at få hjælp ved dødsfald i hjemmet?

Afdøde skal i en kiste og køres til et kapel, hvor afdøde ligger i kisten, indtil en ceremoni, begravelse eller bisættelse finder sted. Du skal selv stå for det, men kan få en begravelsesrådgiver til at hjælpe dig, både med kiste og transport. Og efterfølgende begravelse eller bisættelse. Du kan læse mere her om transport og priser og her kan du se de forskellige muligheder for kiste.


Vores ansvar

Vores rådgivere findes i hele landet og tilbyder samtaler på de tidspunkter, der passer bedst ind i din hverdag.

Derfor kan I mødes fysisk eller online. Lavendlas rådgivere kommer også gerne hjem til dig, så du ikke skal bruge tid og energi på transport. Det vigtigste er, at du føler dig tryg og godt tilpas.

Vi ved, at det kan være en turbulent og krævende tid. Derfor gør vi alt, hvad vi kan for at tilpasse os netop din situation.

På den måde kan vi gøre det svære lidt lettere.Skrevet af Henriette Rendbæk Jønsson

Rådgiver og grundlægger

Henriette er grundlægger af Lavendla i Danmark. Med erfaring i bedemandsbranchen, både som direktør og begravelsesrådgiver, har hun godt og indgående kendskab til området. Henriettes drivkraft er arbejdet med mennesker. Hun er uddannet lærer, coach, eventplanner og har en master i kommunikation og læring samt en mini MBA. Henriette arbejder fra Lavendlas hovedkontor i København.