78 70 63 63 Døgnåbent
Hjem / Når døden nærmer sig

Når døden nærmer sig

Der kan opstå mange tanker og forskellige følelser, når døden nærmer sig - både for den der skal dø, og for de pårørende.

Når døden nærmere sig…

Når døden nærmer sig, kan det være en meget følelsesladet og svær tid. Både for den person, der skal dø, og for deres pårørende. Mennesker kan opleve forskellige tanker, følelser og behov, når de konfronteres med døden.

Brug for en samtale, når døden nærmer sig?

For personen, der står over for at dø, kan der opstå en række tanker og følelser. Nogle mennesker kan føle frygt, angst eller tristhed over at skulle forlade deres nærmeste. De skal sige farvel til deres liv og opleve måske usikkerhed ved det ukendte efter døden. Andre kan føle en vis form for accept eller ro, især hvis de har været syge i lang tid eller har haft tid til at forberede sig mentalt og følelsesmæssigt. Nogle mennesker kan også have et ønske om at tale om deres tanker og bekymringer, eller om livets betydning med nogen, der kan lytte og støtte dem i denne proces.

At håndtere følelser, når døden nærmer sig

For pårørende kan situationen være hjerteskærende og følelsesladet. De kan føle sig overvældede af sorg og bekymring og kan have behov for at tale med deres kære, der nærmer sig døden. De kan ønske at udtrykke deres kærlighed, taknemmelighed og endda fortrydelse over ting, der måske er blevet sagt eller gjort. Det kan være en tid, hvor familien ønsker at samles og støtte hinanden, mens de håndterer deres følelser og forbereder sig på tabet.

Samtale om døden med professionel

Når døden nærmer sig, kan det for nogen være vigtigt at have en åben og ærlig kommunikation med den person, der skal dø. Det kan være gavnligt at finde en balance mellem at lytte til deres ønsker og behov og dele ens egne tanker og følelser. For at lette disse samtaler kan det være nyttigt at inddrage en professionel. Det kan være en sygeplejerske, læge, psykolog eller anden fagperson, der kan tilbyde følelsesmæssig støtte og vejledning i denne svære tid.

I Lavendla kan vi tilbyde besøg af psykoterapeut, der er specieluddannet i samvær og samtale, når døden nærmer sig. Ring til os, hvis du har behov for at høre mere: 78 70 63 63

Hjælp og støtte til pårørende

Det kan være vigtigt for pårørende at have mulighed for at tale om deres følelser og bekymringer med andre familiemedlemmer eller venner. De pårørende kan finde trøst i at dele minder om den person, der nærmer sig døden, og støtte hinanden gennem sorgprocessen. Der kan også være gavnligt at søge professionel rådgivning eller deltage i støttegrupper, der kan give en forstående og støttende ramme.

Åben og ærlig kommunikation, når døden nærmer sig

Ved at give plads til åbenhed og ærlig kommunikation kan familier og deres nærmeste opnå en dybere forbindelse og finde trøst og støtte i hinandens selskab i denne vanskelige tid, når døden nærmer sig. Det kan være en mulighed for at vise kærlighed, taknemmelighed og accept, mens man gør det bedste for at lette overgangen

Begravelsesrådgiver uddannet i samvær og samtale

I Lavendla kan vores begravelsesrådgiver Birgitte Agger Mote tilbyde at komme hjem til jer og have en samtale, om det der fylder hos jer.

Birgitte Agger Mote er udover at være begravelsesrådgiver i Lavendla uddannet i samvær og samtale, når døden nærmer sig (”End-of-Life Doula”). Hun er også uddannet sorgrådgiver og psykoterapeut.

Læs mere om Birgitte Agger Mote her. Og kontakt os, hvis døden nærmer sig for én, du er tæt på.

Terminal pleje

Lavendla samarbejder med Private Nurse, der tilbyder en bred vifte af private sygeplejeydelser, og udgør et privat alternativ og/eller supplement til igangværende eller kommende sygeplejeforløb.

I forhold til terminal pleje tilbyder Private Nurse både palliativ og terminalpleje i eget hjem i tæt samarbejde med de omsorgspersoner, der allerede har været en del af plejeforløbet. Ved livets afslutning, når man konfronteres med livets skrøbelighed, opstår der ofte et behov for ro og tid til reflektion. Private Nurse støtter i denne proces ved blandt andet at hjælpe med at skabe mening og sammenhæng, understøtte forsoning, lindre smerte og nuancere eget selvbillede.

”Hos Private Nurse tror vi på, at højeste kvalitet inden for professionel, æstetisk og skræddersyet sygepleje er nøglen til at lette vejen for healing både fysisk og mentalt.
Heling opstår gennem meningsfulde interaktioner og ved at anvende det sygeplejefaglige skøn som et afgørende redskab.
Vi ser os selv som mere end blot en sundhedstjenesteudbyder; vi er dit alternativ, der arbejder under fuld diskretion. Vores mål er at skabe en verden, hvor skræddersyet pleje og omsorg er tilgængelig for alle, der søger en sammenhængende tilgang til livet”.


Samvær og samtale, når døden nærmer sig

Når døden nærmere sig, samtale og samvær, død, døden


Birgitte Agger Mote, uddannet i samvær og samtale, når døden nærmer sig (”End-of-Life Doula”), desuden begravelsesrådgiver i Lavendla,
sorgrådgiver og psykoterapeut

Ring til os på 78 70 63 63


Kan vi hjælpe dig?

Kan vi hjælpe dig? Ring til os på 78 70 63 63, eller udfyld kontaktformularen, så kontakter vi dig.


Vores rådgivere

Mød Lavendlas rådgivere og book en tid direkte hos dem. Med dem kan du drøfte ønsker og behov, herunder hvad har man på til en begravelse


Vores ansvar

Vores rådgivere findes i hele landet og tilbyder samtaler på de tidspunkter, der passer bedst ind i din hverdag.

Derfor kan I mødes fysisk eller online. Lavendlas rådgivere kommer også gerne hjem til dig, så du ikke skal bruge tid og energi på transport. Det vigtigste er, at du føler dig tryg og godt tilpas.

Vi ved, at det kan være en turbulent og krævende tid. Derfor gør vi alt, hvad vi kan for at tilpasse os netop din situation.

På den måde kan vi gøre det svære lidt lettere.


Spørgsmål og svar

Hvad gør jeg, når døden nærmere sig?

Når døden nærmer sig, kan det være en meget følelsesladet og svær tid for både den person, der skal dø og deres pårørende. Mennesker kan opleve forskellige tanker, følelser og behov, når de konfronteres med døden.

Kan jeg få hjælp, når døden nærmer sig?

Ja, du kan få hjælp af en professionel til samtale og samvær, hvis du har behov for det. For personen, der står over for at dø, kan der opstå en række tanker og følelser. Nogle mennesker kan føle frygt, angst eller tristhed over at skulle forlade deres elskede, sige farvel til deres liv og opleve usikkerheden ved det ukendte efter døden. Andre kan føle en vis form for accept eller ro. Især hvis de har været syge i lang tid eller har haft tid til at forberede sig mentalt og følelsesmæssigt. Nogle mennesker kan også have et ønske om at tale om deres tanker, bekymringer eller livets betydning med nogen, der kan lytte og støtte dem i denne proces.

Hvad kan en samtale bidrage med, når døden nærmer sig?

Samtalen kan åbne op for følelser og tanker. Både for den der skal dø og for de pårørende, som står overfor at skulle miste. Ved at give plads til åbenhed og ærlig kommunikation kan familier opnå en dybere forbindelse og finde trøst og støtte i hinandens selskab i en tid, hvor døden er tæt på.

Kan Lavendla hjælpe mig?

Ja, i Lavendla tilbyder vores begravelsesrådgiver Birgitte Agger Mote at komme hjem til jer og have en samtale, om det der fylder hos jer.

Birgitte Agger Mote er udover at være begravelsesrådgiver i Lavendla uddannet i samvær og samtale, når døden nærmer sig (”End-of-Life Doula”). Hun er også uddannet sorgrådgiver og psykoterapeut.

Læs mere om Birgitte Agger Mote her og kontakt os hvis du ønsker at høre mere. Ring til os på 78 70 63 63