78 70 63 63 Døgnåbent
Hjem / Unik begravelse

Unik begravelse

Ønsker du at holde en afskedsceremoni, som ikke skal foregå i en kirke, så er der flere muligheder for en utraditionel ceremoni. En ceremoni ved skov, strand, hav eller i egen have kan skabe rammen for en borgerlig, unik begravelse.

Unik, borgerlig begravelse – hvilke muligheder har jeg?

Mange vælger en traditionel kistebegravelse eller bisættelse, hvor begge foregår i kirken.

Men flere og flere i dag ønsker en unik, utraditionel begravelse og vælger at holde afskedsceremoni uden for den danske folkekirke. Også kaldet en borgerlig begravelse.

Det typiske alternativ er en ceremoni omkring kisten i et lejet kapel, men der findes mange andre muligheder. Det kan være i en skov, på en strand, privat hos jer selv, på en restaurant eller ved havet. Måske det er de pårørendes ønske, at det skal være et specielt, særligt sted, måske var det afdødes eget ønske.

 • Kapel
 • Skov
 • Strand
 • Privat hjemme
 • Restaurant
 • Havet

Begravelsesrådgiveren hos Lavendla hjælper gerne med ideer og bidrager med forslag.

Officielle krav til stedet for en borgerlig begravelse

Der er i Danmark ingen officielle krav til, hvor en afskedsceremoni bliver afholdt. Ønsker I jer en unik begravelse, har I derfor mulighed for selv at vælge et sted for en ceremoni med kiste eller urne. Det eneste krav er, at ceremonien foregår på en sømmelig måde, og at det ikke forstyrrer den offentlige ro og orden.

Ellers kan det foregå efter egne ønsker, hvor det giver mening for jer.

Ceremoni i en skov kan være en unik, borgerlig begravelse

En skov kan være en fredfyldt og naturlig måde at tage afsked med en afdød, hvis I ønsker jer en unik, utraditionel ceremoni. I kan både afholde ceremonien omkring en urne, inden den skal nedsættes. I kan også vælge at medbringe en kiste i skoven, inden den bagefter skal til kremering på et krematorium.

Hvordan I vil afholde ceremonien og vil planlægge den, er helt op til jer selv. Måske I ønsker jer et bestemt sted i skoven, det skal foregå, som har særlig betydning. Måske I ønsker, at der skal være en præst eller en ceremonileder til stede.

Kontakt den pågældende skov og hør mere om jeres muligheder. Og ring til Lavendla på 78 70 63 63, hvis du ønsker at høre, hvad vi kan foreslå.

Gennem Lavendla kan I også booke en ceremonileder.

Nedsættelse af urne i skoven ved en unik begravelse

Urnenedsættelse i en skov er også en mulighed, hvis I ønsker, at afdøde skal have en skovbegravelse. I Danmark findes der flere skovbegravelsespladser, hvor skoven har særlig tilladelse til at nedsætte urner.

Læs mere om Skovbegravelse

Ceremoni på en strand

En ceremoni kan også afholdes på en strand som del af en unik begravelse. Det kan være, du er tiltrukket af sandet eller at være tæt på havet. Måske I har særlige minder sammen ved strand og hav. Selve urnenedsættelsen kan ikke foregå i sandet på stranden, så efter ceremonien kan den bringes til nedsættelse på f.eks. en kirkegård. Eller måske du har planlagt at sprede asken over havet.

Typisk vil en ceremoni på en strand foregå med en urne, I selv medbringer dertil. I kan sætte urnen i sandet eller på et tæppe, og pynte omkring den med sten eller blomster. Eller måske foretrækker I, det skal være helt enkelt uden pynt.

Det eneste krav for ceremonien er, at den foregår på en sømmelig måde, og at det ikke forstyrrer den offentlige ro og orden. Ellers kan det foregå efter jeres helt egne ønsker.

Askespredning ved en unik, borgerlig begravelse

Det er blevet almindeligt i Danmark at få sin aske spredt over havet, og på den måde få en unik begravelse. Når afdøde er blevet kremeret, og asken er kommet i en urne, kan den afhentes af jeres begravelsesrådgiver på krematoriet, som vil bringe den hjem til jer. I kan også selv hente den.

I forbindelse med askespredningen kan I inden eller imens afholde en afskedsceremoni, ved havet, fjorden eller bugten. I skal som pårørende selv stå for at sprede asken, men vi hjælper gerne med ideer til en ceremoni og bidrager med det praktiske op til.

Ring til Lavendla på 78 70 63 63

Askespredning er en fin måde at sige farvel på, og for mange er det meningsfyldt, når asken bliver spredt over havet, og det bliver på denne måde en personlig afsked og en unik begravelse.

Læs mere om askespredning her

Privat ceremoni ved en unik begravelse

I kan som pårørende vælge at afholde en privat ceremoni hjemme hos jer selv, på egen grund, i eget hus eller have. For nogen er det rart, at urne eller kiste er i private rammer for en ceremoni, inden selve begravelsen eller bisættelsen. Det giver de pårørende optimale muligheder for at planlægge en personlig afsked og en unik begravelse.

Urnenedsættelse på privat grund

Ønsker du også at nedsætte urnen på privat grund, skal du have tilladelse til det. Det får du ved at ansøge om det i det stift, hvor urnen ønskes nedsat. Af ansøgningen skal fremgå matrikel-nr. og CPR-nr. på afdøde. Der er en række regler forbundet med urnenedsættelse på privat grund, blandt andet skal grunden, hvor urnen nedsættes, være over 5000 m2.

Ceremoni på en restaurant

Flere vælger også at holde en ceremoni på f.eks. en restaurant, et forsamlingshus eller koncertsted. Her vil du typisk leje et lokale, hvor du kan danne en ramme om ceremonien og på den måde skabe en unik begravelse, helt efter jeres egne ønsker.

Det er altid vigtig at fortælle stedet, som I vil booke, at der er tale om en afskedsceremoni, hvor der vil være en urne eller en kiste i rummet. Hvis I ønsker kisteceremoni, skal adgangsforholdene være til det.

Ceremoni uden præst – hvad skal jeg overveje?

Selvom I ønsker en ceremoni uden en præst kan den sagtens blive skræddersyet til at afspejle jeres eller afdødes ønsker, behov og værdier. Ceremonien kan bestå af forskellige elementer og ritualer, som indarbejdes for at skabe en meningsfuld og personlig afsked.

Ved en ceremoni uden præst, kan I gøre jer nogle overvejelser:

 • Ceremonileder: I stedet for en præst kan en ceremonileder guide ceremonien. En ceremonileder kan være en professionel, der er uddannet og specialiseret i ikke-religiøse ceremonier, eller det kan være en person, der er tæt på familien eller den afdøde og er i stand til at lede ceremonien på en meningsfuld måde.
 • Planlægning: Familien og ceremonilederen samarbejder om at planlægge ceremonien. Ceremonilederen får et indblik i afdødes liv, interesser og værdier – og de pårørendes og afdødes ønsker og behov. Dette hjælper med at skabe en personlig og meningsfuld ceremoni.
 • Taler og minder: I en ceremoni uden præst kan der blive afholdt taler af familiemedlemmer eller andre pårørende. Ceremonilederen kan også holde hovedtalen, ligesom en præst gør det i kirken.
 • Musik og sange: Musik spiller for nogen en vigtig rolle i en ceremoni uden præst. Det kan f.eks. være musikalske indslag fra professionelle musikere. Men der er ingen regler – nogen familier ønsker at ceremonien skal foregå i stilhed, mens andre ønsker musik og/eller fællessange, med særlig betydning for afdøde eller familien.
 • Symbolik og ritualer: Ceremonien kan omfatte symbolik og ritualer, der er relevante for den afdødes liv eller familien. Det kan være stearinlys, blomster, billeder, personlige genstande eller andre symboler, der er meningsfulde for jer. Igen, der er ingen regler, det er også muligt at afholde en smuk og enkel afsked uden.

Ceremonileder gennem Lavendla

Har I brug for en ceremonileder, der kan hjælpe jer til at skabe en personlig, værdig afsked og unik begravelse, er det muligt gennem Lavendla. Vi kan stå for det hele eller dele af opgaven – det kan være at holde en tale, udføre afskedsritual eller andet.

I kan bruge os, hvad enten det er til en ceremoni i skov, på strand eller hav, privat eller restaurant, forsamlingshus eller kapel.

Læs mere om hvad vi kan tilbyde: Bisættelse fra kapel

Vi kan hjælpe dig

Ring til os på 78 70 63 63 eller udfyld vores formular, så kontakter vi dig hurtigst muligt.

Henriette Rendbæk Jønsson, rådgiverCeremonileder hos Lavendla

Har I brug for en ceremonileder, der kan hjælpe jer til at skabe en personlig, værdig afsked og unik begravelse, er det muligt gennem Lavendla.

Borgerlig begravelse, unik begravelse, ceremonileder
Annette Berg, begravelsesrådgiver i Lavendla,
præst og ceremonileder

Læs mere og bestil en ceremonilederKan vi hjælpe dig?

Kan vi hjælpe dig? Ring til os på 78 70 63 63, eller udfyld kontaktformularen, så kontakter vi dig.


Mød vores rådgivere

Mød nogle af Lavendlas rådgivere, som står klar til at hjælpe dig. Du kan nemt booke et møde med en af dem direkte via hjemmesiden.

Her er vi

Find din nærmeste rådgiver


Vores ansvar

Vores rådgivere findes i hele landet og tilbyder samtaler på de tidspunkter, der passer bedst ind i din hverdag.

Derfor kan I mødes fysisk eller online. Lavendlas rådgivere kommer også gerne hjem til dig, så du ikke skal bruge tid og energi på transport. Det vigtigste er, at du føler dig tryg og godt tilpas.

Vi ved, at det kan være en turbulent og krævende tid. Derfor gør vi alt, hvad vi kan for at tilpasse os netop din situation.

På den måde kan vi gøre det svære lidt lettere.


Spørgsmål og svar

Hvad er en unik begravelse?

Ønsker du noget helt unikt, som ikke skal foregå i en kirke, så kan du vælge en borgerlig begravelse. Og der er mange muligheder. Det kan være i en skov, på en strand, på privat grund, på en restaurant eller ved havet. Nogle af stederne har de også gravsteder til urnen.

Er der officielle krav til stedet for en borgerlig begravelse?

Nej, der er i Danmark ingen officielle krav til, hvor en afskedsceremoni skal afholdes. Det eneste krav er, at ceremonien foregår på en sømmelig måde, og at det ikke forstyrrer den offentlige ro og orden. Ellers kan det foregå efter egne ønsker, hvor det giver mening for jer.

Kan jeg medbringe kiste eller urne i en skov?

Ja, du kan afholde en afskedsceremoni i en skov både med en urne og en kiste. Urnen kan i visse skove nedsættes, kisten kan ikke.

Kan jeg afholde ceremoni på en strand?

Ja, det er tilladt at holde en ceremoni på en strand med f.eks. en urne. Så længe ceremonien foregår på en sømmelig måde, og at det ikke forstyrrer den offentlige ro og orden.

Kan jeg afholde en ceremoni privat eller på en restaurant?

Ja, du kan holde en ceremoni på privat grund, både med kiste og urne. Hvis du ønsker urnenedsættelse på privat grund, er der en række regler. Kontakt dit sogn for at høre mere.

Har jeg brug for en begravelsesrådgiver og ceremonileder ved en unik begravelse?

Ja, en begravelsesrådgiver har du brug for til alle de praktiske opgaver lige efter dødsfaldet. En ceremonileder kan du vælge skal stå for jeres afskedsceremoni. Hos Lavendla kan vi stå for det hele eller dele af opgaven – Ring til os på 78 70 63 63 hvis du vil høre mere.


Christina Stjärnqvist

Skrevet af Christina Stjärnqvist

Christina Stjärnqvist er journalist og cand.comm med speciale i social- og sundhedskommunikation. Har skrevet for foreninger, organisationer og mediehuse indenfor området i over 20 år.