78 70 63 63 Døgnåbent
Hjem / Sange til begravelse

Sange til begravelse

Hvilke sange synger du til en begravelse eller bisættelse? At vælge sange til begravelse sammen med salmer er blevet meget typisk.

Sange til begravelse – hvad skal vælge sammen med salmer?

Det er blevet populært at vælge 1-2 sange til begravelse og bisættelse, som sammen med salmer, synges til ceremonien. Det kan være moderne sange eller sange fra højskolesangbogen.

Moderne sange til begravelse

Når du skal planlægge en ceremoni til begravelse eller bisættelse, er det typisk, at der skal synges salmer til begravelsen og/eller sange. Mange i dag vælger både salmer og en sang eller to, som måske har en særlig betydning, enten for afdøde eller for jer som pårørende. Moderne sange eller sange fra højskolebogen kan i høj grad være med til at gøre begravelsen unik og personlig for jer, der skal sige et sidste farvel.

Det er helt op til dig selv, om du ønsker en ceremoni, hvor salmer og sange indgår. I dag er der mange, der vælger utraditionelt, når de skal afholde en ceremoni til begravelse.

Valg af sange til begravelse

Til en traditionel kirkelig begravelse er det almindeligt, at man i samråd med præsten vælger 3-4 salmer til begravelsen. Det kan være nogle traditionelle begravelsessalmer, det kan være salmer, som fortæller noget om afdøde, eller det kan være salmer, som betød noget særligt for afdøde.

Det samme gør sig gældende for sange. Sammen med salmerne kan du vælge 1-2 sange, som sammen med salmerne, kommer til at udgøre det der synges af alle deltagere ved ceremonien.

Møde med præsten

Typisk mødes I med præsten inden begravelsen for at planlægge, hvordan ceremonien skal foregå, og hvad der skal være af indslag. I kan således til dette møde tale med præsten om jeres ønsker og drøfte hvilke sange til begravelsen samt salmer, der vil være jeres bedste valg.

Selvom de fleste præster generelt er meget lydhøre over for afdøde og pårørendes ønsker, skal de altid godkendes endeligt, hvis ceremonien foregår i kirken.

Ønsker I gode råd og ideer til sange ved begravelse, kan I også drøfte det med begravelsesrådgiveren, som I allerede er i kontakt med omkring andre praktiske ting.

Hos Lavendla bidrager vi gerne med gode ideer og sparring. Ring til os på 78 70 63 63.

Ønsker i Min sidste vilje

Nogle gange har afdøde selv skrevet ønsker til salmer og sange til begravelsen ned og gemt i Min sidste vilje eller blandt sine personlige papirer. De fleste præster er meget åbne over for familiens valg, men i princippet har præsten det sidste ord, når begravelsesceremonien foregår i kirken.

Hvilke sange skal jeg vælge?

For nogen er det ikke svært at vælge salmer og sange til begravelse eller en bisættelse. Måske kender I til sange forvejen eller har været til begravelse før, hvor I gerne vil have den samme sang og salmer. Måske har I en sang, som I altid synger i jeres familie, eller afdøde havde et ønske.

Jeg ønsker ikke sang, kun salmer

For nogen kan det være svært at vælge sange til begravelse eller en bisættelse. I kender ikke umiddelbart til en sang, eller I har ikke tænkt over, hvilke sange, der kunne være gode for jer at vælge.

En sang er ikke nødvendigvis et valg, man behøver at tage. Har I allerede valgt salmer, kan I sagtens fravælge en sang.

Læs mere: Salmer til begravelse

Forslag til sange til begravelse

For de pårørende er valg af sang ofte personligt. Men vil du gerne have en sang, og er i tvivl om, hvad du skal vælge, kan du til inspiration her se en liste over populære sange, der er blevet sunget til begravelse eller bisættelse:

  • ”Om lidt bliver her stille”, af Kim Larsen
  • “Det er i dag et solskinsvejr”, af Kim Larsen
  • “Er der nogen i himlen”, af Danser med Drenge
  • “En dejlig dag”, af Otto Leisner og Carrie Jacobs Bond
  • “Tusinde stykker”, af Anne Linnet
  • ”I skovens dybe, stille ro”, af Fritz Andersen
  • “Let it be”, af Beatles
  • “Candle in the wind”, af Elton John
  • “Time to say goodbye”, af Sarah Brightman og Andrea Bocelli
  • “My Way”, af Frank Sinatra

Sange til begravelse, når den er borgerlig

Foregår ceremonien som en borgerlig begravelse uden for kirken, er der helt frit valg i forhold til salmer og sange. Måske ønsker du ikke synge salmer, men kun sange; måske ønsker du slet ikke at deltagerne skal synge. Det er helt op til dig selv, hvordan en borgerlig begravelse skal foregå.

Læs mere her om borgerlig begravelse og unik begravelse

Valg af salmer og sange, inden og efter

I dag er det meget almindeligt, at man vælger en salme, som afspilles inden og efter ceremonien. De kaldes henholdsvis præludium og postludium. Det kan være traditionelle begravelsessalmer, eller det kan være sange f.eks. indenfor genren vise, pop eller rock.

Tal med din præst om det, hvis du ønsker en særlig salme eller sang til at gå ind i kirken på og ud.

Sparring med en begravelsesrådgiver

Typisk er du allerede i kontakt med en begravelsesrådgiver, når du skal planlægge ceremonien. Begravelsesrådgiveren kan give dig god sparring på, hvordan ceremonien kan afholdes og ideer til sange til begravelse, som kan synges sammen med salmer. Sammen med præsten og dig, kan vi finde de sange, som helt rigtige for dig at vælge.

For at kontakte Lavendla kan du ringe 78 70 63 63 eller udfyld kontaktformularen her på siden.

Vi kan hjælpe dig

Ring til os på 78 70 63 63 eller udfyld vores formular, så kontakter vi dig hurtigst muligt


Mød vores rådgivere

Mød nogle af Lavendlas rådgivere, som står klar til at hjælpe dig. Du kan nemt booke et møde med en af dem direkte via hjemmesiden.

Her er vi

Find din nærmeste rådgiver

Spørgsmål og svar

Kan jeg vælge sange til begravelse?

Ja. Når du skal planlægge en ceremoni til begravelse eller bisættelse, er det typisk, at der skal synges salmer og/eller sange. Mange i dag vælger både salmer og en sang eller to, som måske har en særlig betydning, enten for afdøde eller for jer som pårørende. Moderne sange eller sange fra højskolebogen kan i høj grad være med til at gøre begravelsen unik og personlig for jer, der skal sige et sidste farvel.

Hvor mange salmer og sange til begravelse?

Til en traditionel kirkelig begravelse er det almindeligt, at man i samråd med præsten vælger 3-4 salmer til begravelsen.

Det samme gør sig gældende for sange. Sammen med salmerne kan du vælge 1-2 sange, som sammen med salmerne, kommer til at udgøre det der synges af alle deltagere ved ceremonien.

Læs også: Salmer til begravelse

Kan jeg selv vælge hvilke sange til begravelse?

I kan til jeres møde med præsten også drøfte om ønsker og behov til sange og salmer.

Selvom de fleste præster generelt er meget lydhøre over for afdøde og pårørendes ønsker, skal de altid godkendes endeligt, hvis ceremonien foregår i kirken.

Ønsker I gode råd og ideer til sange ved begravelse, kan I også drøfte det med begravelsesrådgiveren, som I allerede er i kontakt med omkring andre praktiske ting.

Hos Lavendla bidrager vi gerne med gode ideer og sparring. Ring til os på 78 70 63 63

Forslag til sange til begravelse

For de pårørende er valg af sang ofte personligt. Eller afdøde har måske udtrykt ønske om en bestemt sang, der skulle synges. Måske har afdøde nedfældet det i Min sidste vilje.

Men vil du gerne have en sang, og er i tvivl om, hvad du skal vælge, kan du til inspiration her se en liste over populære sange, der er blevet sunget til begravelse eller bisættelse:

”Om lidt bli’r her stille”, af Kim Larsen
“Det er i dag et solskinsvejr”, af Kim Larsen
“Er Der Nogen I Himlen”, af Danser med Drenge
“En dejlig dag”, af Otto Leisner og Carrie Jacobs Bond
“Tusinde stykker”, af Anne Linnet
”I skovens dybe, stille ro”, af Fritz Andersen 


Vores ansvar

Vores rådgivere findes i hele landet og tilbyder samtaler på de tidspunkter, der passer bedst ind i din hverdag.

Derfor kan I mødes fysisk eller online. Lavendlas rådgivere kommer også gerne hjem til dig, så du ikke skal bruge tid og energi på transport. Det vigtigste er, at du føler dig tryg og godt tilpas.

Vi ved, at det kan være en turbulent og krævende tid. Derfor gør vi alt, hvad vi kan for at tilpasse os netop din situation.

På den måde kan vi gøre det svære lidt lettere.Christina Stjärnqvist

Skrevet af Christina Stjärnqvist

Christina Stjärnqvist er journalist og cand.comm med speciale i social- og sundhedskommunikation. Har skrevet for foreninger, organisationer og mediehuse indenfor området i over 20 år.