78 70 63 63 Døgnåbent
Hjem / Planlæg begravelsen / Salmer til begravelse

Den ceremonielle del inklusive salmer til begravelse er en vigtig del af det sidste farvel til afdøde. Vi giver dig her et overblik over, hvad der kan foregå til en begravelsesceremoni.

Værd at vide om valg af salmer til begravelse

  1. Begravelsesceremonien er vigtig til at få sagt farvel til afdøde
  2. Salmer til begravelse er traditionelt en del af en kirkelig ceremoni
  3. I dag er der mange som vælger et par sange, som betød noget for afdøde
  4. Du kan også vælge dit eget input såsom musikalske indslag, taler eller digtoplæsning

Hvad skal der foregå under begravelsesceremonien

Normalt mødes de pårørende med præsten inden begravelsen for at planlægge, hvad der skal være af indslag under ceremonien. Nedenfor kan du læse om og finde inspiration i nogle af de mest almindelige slags.


Kan vi hjælpe dig?

Kan vi hjælpe dig? Ring til os på 78 70 63 63, eller udfyld kontaktformularen, så kontakter vi dig.


Salmer til begravelse

Til en traditionel kirkelig begravelse er det almindeligt, at man i samråd med præsten vælger 3-4 salmer til begravelsen. Det kan være nogle traditionelle begravelsessalmer, det kan være salmer, som fortæller noget om afdøde, eller det kan være en salme, som betød noget særligt for afdøde. Nogle gange har afdøde selv skrevet nogle ønsker til salmer til begravelsen ned og gemt i Min sidste vilje eller blandt sine personlige papirer. De fleste præster er meget åbne over for familiens valg, men i princippet har præsten det sidste ord, når begravelsesceremonien foregår i kirken. Foregår ceremonien som en borgerlig begravelse uden for kirken, er der frit valg i forhold til salmer og sange. Folkekirken.dk har samlet en række klassiske salmer til begravelse, som du kan lytte til her, og den danske salmebog online har også en liste over forslag.

Valg af sange

I dag er det også meget almindeligt, at man vælger et par sange, som afspilles inden ceremonien og efter ceremonien. De kaldes henholdsvis præludium og postludium. Det kan være traditionelle begravelsessange som ”Altid frejdig når du går”, eller det kan være rock/pop-klassikere som Bob Dylans ”Knocking on heavens door”, Led Zeppelins ”Stairways to heaven” eller ”Om lidt bli’r her stille” af Kim Larsen.

Egne input til begravelse

Der er også mulighed for, at man kan vælge nogle alternative indslag til ceremonien. Det kan være en tale, digtoplæsning eller et musikalsk indslag. Selvom de fleste præster generelt er meget lydhøre over for afdøde og pårørendes ønsker, skal de altid godkendes endeligt, hvis ceremonien foregår i kirken. Du eller andre familiemedlemmer ønsker måske også at holde en mindetale for afdøde. Husk at en tale skal fokusere på det positive i afdødes liv, så hvis man skal nævne problemer eller andre negative ting, skal det bruges til at sige noget positivt. I indledningen fortæller du om din relation til afdøde og bruger til at fortælle lidt om formålet med talen. Herefter beskriver du afdødes kvaliteter underbygget med små anekdoter. Og til sidst slutter du af med at noget opløftende og inspirerende.