78 70 63 63 Døgnåbent
Hjem / Jødisk begravelse

Jødisk begravelse

Der er nogle helt særlige traditioner forbundet med, når afdød skal have en jødisk begravelse. Læs mere her om jødiske begravelsesritualer og hvordan det foregår i Danmark.

Jødisk begravelse – hvordan foregår det

I jødedommen skal afdøde begraves ved en jødisk begravelse indenfor 48 timer. En jødisk begravelse minder meget om den kristne, udover at begravelsen foregår tidligere efter dødsfaldet, og ritualerne er mere enkle.

I jødedommen begraves afdøde i kiste. Den jødiske tradition tillader ikke kremering.

Kontakt et begravelsesfirma

Typisk vil en jødisk begravelse i Danmark foregå i samarbejde med en begravelsesrådgiver. Vi kan hjælpe med det praktiske omkring at anmelde dødsfaldet på borger.dk, at søge om begravelseshjælp, transport i kiste, henvisning til steder mv. Vi kan også hjælpe med at arrangere ceremonien, evt. i samarbejde med en jødisk rabbiner.

For at kontakte Lavendla kan du ringe 78 70 63 63 eller udfyld kontaktformularen her på siden

Traditioner og jødiske ritualer – før begravelsen

I jødedommen foregår der inden begravelsen en religiøs handling, hvor afdøde gøres i stand, vaskes og iklædes hvide ligklæder. Det er et særligt begravelsesselskab, chreve kadisha, der tager sig af disse forberedelser. 

Begravelsesrådgiveren hos Lavendla kan hjælpe med henvisning.

I jødedommen efterlader man ikke en afdød alene, men man våger over den døde. Det vil sige, der altid er nogen omkring den døde, indtil begravelsen finder sted, oftest dagen efter.

Selve begravelsen

I Danmark foregår en jødisk begravelse typisk fra et kapel tæt på en jødisk begravelsesplads. Rabbineren holder en tale ved ceremonien, og der citeres fra biblen. Efter ceremonien bæres kisten til gravstedet, kisten bliver sænket i jorden, og den bliver dækket til med jord. Herefter beder alle deltagere en bøn – den aramæiske bøn: Kaddish. Bønnen kræver, at mindst ti voksne jødiske mænd deltager, i en såkaldt minyan.

Til begravelsen har jødedommen et ritual: kriah, hvor mange familier river et stykke af deres tøj for at vise, de er i sorg.

Traditioner – efter jødisk begravelse

I jødedommen er der ikke tradition for at afholde en mindesammenkomst, som det ofte er tradition i andre religioner. Til gengæld er der en stærk tradition for at passe godt på de sørgende.

De første syv dage efter begravelsen er en særlig sørgeperiode, som kaldes Shiva. Her får de pårørende besøg af venner og andre familiemedlemmer, der hjælper dem i sorgen ved at tage sig af praktiske gøremål som at lave mad og gøre rent. Dette så de pårørende kan sørge på ordentlig vis, uden at skulle tænke på andet.

I løbet af Shiva er der en række ritualer, som oftest udføres og opretholdes af de sørgende pårørende. F.eks. vasker og barberer de sig ikke, spejle i huset tildækkes, og man smukserer sig ikke eller bærer smykker. Alle holder fri og opholder sig i huset for at sørge.

I nogle familier deltager de hver dag til gudstjeneste i synagogen i det første år efter begravelsen. Under alle omstændigheder deltager alle i årsdagen for begravelsen.

Kaddish-bønnen, som også blev sagt under begravelsen, siges igen til både en gudstjeneste aftenen inden årsdagen, og på selve dagen om morgenen og eftermiddagen.

Der tændes også et lys, som skal brænde i 24 timer.

Sten lægges på gravsted efter jødisk begravelse

Til en traditionel jødisk begravelse medbringer deltagerne ikke blomster. Blomster er forgængelige, og derfor lægger man i stedet sten på gravstedet, da sten ikke forgår.

Tanken er også, at der på jødiske grave ikke skal være forskel på rig og fattig, og sten udligner denne forskel, som blomster, lys og smukke dekorationer ellers kan komme til at udtrykke.

Når jødiske gravsteder besøges, er det en tradition at medbringe små sten, som lægges på graven for at indikere, at gravstedet får besøg. I jødedommen får en afdød evig gravfred, og et jødisk gravsted nedlægges aldrig.

Jødiske gravpladser i Danmark

I Danmark kan en jødisk begravelse finde sted flere steder i landet, og der er 10 jødiske begravelsespladser.

Der findes 10 jødiske begravelsespladser rundt om i Danmark. Den ældste ligger på Nørrebro i København: Mosaisk Nordre Begravelsesplads. Siden er der kommet en ny: Mosaisk Vestre Begravelsesplads, på Vestre Kirkegård, Vesterbro. De andre jødiske begravelsespladser er fordelt i Danmark, bl.a. i Fredericia og Horsens.

Du kan få mere info ved at kontakte jødiske organisationer i Danmark, f.eks. Det Jødiske Samfund i Danmark, eller et begravelsesfirma. I Lavendla bistår vi gerne som begravelsesrådgivere ved en jødisk begravelse.

Hvis du ønsker hjælp eller at vide mere, kan du kontakte Lavendla på 78 70 63 63 eller udfyld kontaktformularen her på siden

Vi kan hjælpe dig

Ring til os på 78 70 63 63 eller udfyld vores formular, så kontakter vi dig hurtigst muligt


Mød vores rådgivere

Mød nogle af Lavendlas rådgivere, som står klar til at hjælpe dig. Du kan nemt booke et møde med en af dem direkte via hjemmesiden.

Her er vi

Find din nærmeste rådgiver

Spørgsmål og svar

Hvad er en jødisk begravelse?

En jødisk begravelse minder meget om den kristne, udover at begravelsen foregår tidligere efter dødsfaldet, og ritualerne er mere enkle. I jødedommen begraves afdøde i kiste. Den jødiske tradition tillader ikke kremering.

Hvordan foregår en jødisk begravelse i Danmark?

En jødisk begravelse i Danmark følger traditionelle jødiske ritualer. Inden begravelsen foregår en religiøs handling, hvor afdøde gøres i stand, vaskes og iklædes hvide ligklæder. Selve begravelsen foregår ofte fra et kapel, hvor en rabbiner holder tale, og der citeres fra biblen. Efter ceremonien bæres kisten til gravstedet på en jødisk gravplads, kisten bliver sænket i jorden, og den bliver dækket til med jord. Herefter beder alle deltagere den aramæiske bøn Kaddish.

Hvor er der muslimske gravpladser i Danmark?

Der er flere jødiske gravpladser i Danmark. De to mest kendte begravelsespladser ligger på Nørrebro i København: Mosaisk Nordre Begravelsesplads, og på Vestre Kirkegård, Vesterbro: Mosaisk Vestre Begravelsesplads. Kontakt en jødisk organisation eller et begravelsesfirma for yderligere info.

Hvad er de traditionelle ritualer ved en jødisk begravelse?

Nogle af de traditionelle ritualer i en jødisk begravelse omfatter en rituel vask af den afdøde og iklædning af hvide ligklæder. Afdøde bliver altid overvåget og overlades aldrig alene inden begravelsen. Til selve begravelsen holder en rabbiner tale, og der foregår en særlig bøn: Kaddish, som skal siges af mindst 10 jødiske mænd, i en såkaldt minyan. Det er også et ritual, at mange familier til begravelsen river et stykke af deres tøj for at vise, de er i sorg.

Er der specielle krav til begravelsestidspunktet ved en jødisk begravelse?

Ja, i henhold til jødisk tradition bør begravelsen ske indenfor 48 timer.

Har jeg brug for en begravelsesrådgiver (bedemand) ved en jødisk begravelse?

Ja, typisk vil en jødisk begravelse i Danmark foregå i samarbejde med en begravelsesrådgiver. Vi kan hjælpe med det praktiske omkring at anmelde dødsfaldet på borger.dk, stå for at levere kiste og sikre transport, henvise til steder mv.

For at kontakte Lavendla kan du ringe 78 70 63 63 eller udfyld kontaktformularen her på siden

Er der blomster ved en jødisk begravelse?

Til en traditionel jødisk begravelse medbringer deltagerne ikke blomster. Blomster er forgængelige, og derfor lægger man i stedet sten på gravstedet, da sten ikke forgår. Det er en tradition, ved besøg på jødiske gravsteder, at medbringe små sten, som lægges på graven for at indikere, at gravstedet får besøg.

Traditioner efter en jødisk begravelse?

I jødedommen er der ikke tradition for at afholde en mindesammenkomst. Til gengæld er der en stærk tradition for at passe godt på de sørgende.

De første syv dage efter begravelsen er en særlig sørgeperiode, som kaldes Shiva. Her får de pårørende besøg af venner og andre familiemedlemmer, der hjælper dem i sorgen ved at tage sig af praktiske gøremål som at lave mad og gøre rent.


Vores ansvar

Vores rådgivere findes i hele landet og tilbyder samtaler på de tidspunkter, der passer bedst ind i din hverdag.

Derfor kan I mødes fysisk eller online. Lavendlas rådgivere kommer også gerne hjem til dig, så du ikke skal bruge tid og energi på transport. Det vigtigste er, at du føler dig tryg og godt tilpas.

Vi ved, at det kan være en turbulent og krævende tid. Derfor gør vi alt, hvad vi kan for at tilpasse os netop din situation.

På den måde kan vi gøre det svære lidt lettere.