78 70 63 63 Døgnåbent
Hjem / Planlæg begravelsen / Sorg efter dødsfald: Sådan håndterer du sorgen

Der findes hverken rigtige eller forkerte måder at sørge på. Sorg og måden at sørge på handler om det enkelte menneske og vores forhold til den person, som er gået bort. Men hvis du føler, at du har brug for hjælp til at bearbejde din sorg, fortæller vi her om nogle af mulighederne.

5 ting som er godt at vide om sorg efter dødsfald

  • Sorg efter dødsfald er individuel, og der findes hverken rigtige eller forkerte måder at sørge på
  • Du støtter bedst en sørgende ved at lytte, spørge ind og måske hjælpe med praktiske gøremål
  • Børn, der har mistet, har ligesom voksne sørgende brug for at tale om sorg
  • Det er muligt at få offentligt tilskud til 12 psykologbehandlinger i forbindelse med dødsfald
  • Sorggrupper kan være en måde at bearbejde sorgen på sammen med ligesindede

Hvad er sorg?

Sorg efter dødsfald er en fuldstændigt normal og naturlige reaktion på at miste et menneske vi elsker. Sorgen indkapsler både den fysiske og psykiske reaktion, og den er meget forskellig fra person til person. Sorgen rummer alle de følelser, tanker og den fysiske reaktion, vi udviser, når et menneske tæt på os går bort. Psyken og kroppen skal tilpasse sig chokket og tabet af det andet menneske, og vi skal også lære at udfylde og leve med det tomrum, som dødsfaldet efterlader både i hverdagen og ved særlige lejligheder, hvor vi bliver mindet om, at personen ikke er her.

Sorg efter dødsfald kan opleves forskelligt alt efter, hvor vi er i livet, hvilke erfaringer vi har med at miste, hvem det er vi mister samt vores relation til afdøde. Alligevel kan man godt tale om nogle generelle reaktioner, som er ens for mennesker, der mister, og som kan være gode at spejle sig i under sorgprocessen.

Sorg efter dødsfald er som regel en meget intens periode, der ifølge forskningen varer mellem et halvt år et helt år, hvorefter i de fleste tilfælde langsomt aftager. Det betyder dog ikke, at vi stopper med at savne personen, eller at den ikke pludseligt kan dukke op, specielt ved særlige lejligheder. Sorg går aldrig helt væk, men i de fleste tilfælde lærer vi at acceptere den som en del af livet og leve med vores tab.

Sorgsen tjej på brygga

Kan vi hjælpe dig?

Kan vi hjælpe dig? Ring til os på 78 70 63 63, eller udfyld kontaktformularen, så kontakter vi dig.


Sådan støtter du et menneske i sorg efter dødsfald

Når du er pårørende til en person, som er ramt af sorg, er det vigtigt, at du udviser rummelighed og interesse over for personens sorg. Det gør du ved spørge ind til vedkommende, lytte til dem og måske hjælpe med daglige praktiske gøremål som madlavning og rengøring, der kan virke uoverskuelige, når man står midt i sorgen. Husk også at sorg efter dødsfald ikke konstant er synlig, da den sørgende også har brug for at holde en pause fra sorgen ind i mellem. Det betyder dog ikke, at den ikke er der, så det er vigtigt ikke at negligere den. Skynd aldrig på en sørgende i processen med at komme videre. Det er en vigtig del af sorgprocessen at få lov til at være i sorgen, så længe man har brug for det, og man kommer ikke videre, fordi omgivelserne mener, at det er på tide. Husk også på at det er vigtigt for den sørgende at tale om både afdøde og sorgen ved at miste, og at det ikke er dig, som gør personen ked af det ved at spørge ind til emnet.

Hjælp børn igennem sorgen efter dødsfald

Ligesom voksne, har børn brug for at tale om døden, deres sorg og det menneske, de har mistet. Børn kommer ikke videre i sorgen efter dødsfald ved at glemme. Det bedste du som pårørende kan gøre er tale med barnet om det der opleves i forbindelse med at have døden tæt på. Det er vigtigt at børn kan stille spørgsmål og få alderssvarende svar på de spørgsmål, de måtte have. Børn opfatter naturligvis døden forskelligt afhængigt af deres alderstrin, men det vigtigste er, at barnet ikke føler sig isoleret i sin sorg. Der findes f.eks. forskellige bøger og pjecer, som voksne kan bruge til at kommunikere med børn om sorg. Du kan læse mere om børn og sorg, samt hvordan du bedst hjælper på Landsforeningen Liv&Døds hjemmeside.

Brug for professionel hjælp?

Der kan være situationer omkring sorg efter et dødsfald, hvor du føler, at sorgen bliver uoverskuelig at håndtere, eller hvor du efter længere tid ikke føler, at der sker en udvikling i sorgprocessen. I de tilfælde kan det være, at du har brug for professionel hjælp til at bearbejde sorg efter dødsfald.

Ligesom der ikke findes rigtige og forkerte måder at sørge på, findes der heller ikke entydige svar på, hvornår man har brug for professionel hjælp. Eksempler kan være:

  • Hvis dødsfaldet sker i forbindelse med en ulykke
  • Når hverdagen sætter ind efter det sidste farvel er sagt i forbindelse med begravelsen
  • Hvis du føler, at du ”sidder fast” i din sorg
  • Hvis du ikke føler, at det hjælper at snakke med omgivelserne om din sorg

Der findes flere forskellige muligheder for professionel hjælp til bearbejdning af sorg ved dødsfald. Du kan for eksempel tale med en psykolog. Det kræver, at du kontakter din læge og får en henvisning, som giver ret til maksimalt 12 behandlinger. Det offentlige giver tilskud til psykologbehandling til voksne over 20 år, og psykologbehandling for voksne mellem 18 og 20 år er gratis.

En anden mulighed for professionel er sorggrupper. De findes for eksempel gennem folkekirken og foreninger som Kræftens Bekæmpelse, Landsforeningen Spædbarnsdød, Søskendekram osv. Du kan finde en komplet oversigt oversorggrupper på Sorgvejviseren.

Christina Stjärnqvist

Skrevet af Christina Stjärnqvist

Christina Stjärnqvist er journalist og cand.comm med speciale i social- og sundhedskommunikation. Har skrevet for foreninger, organisationer og mediehuse indenfor området i over 20 år.