78 70 63 63 Døgnåbent
Hjem / Planlæg begravelsen / Hvordan kan en bedemand hjælpe ved dødsfald?

Når en af jeres nærmeste går bort, kan selv de mindste ting virke uoverskuelige. Derfor er det vigtigt at finde en dygtig bedemand, som har erfaring og møder jer professionelt og med nærvær. Læs mere her om hjælp af bedemanden.

Hvordan kan en bedemand hjælpe, og hvad laver en bedemand?

Hvordan kan en bedemand hjælpe ved dødsfald? Hvad laver en bedemand?
Hvordan kan en bedemand hjælpe ved dødsfald? Stort set med alt det praktiske og formelle.

En bedemand hjælper dig med alt det praktiske og formelle ved et dødsfald. Som uddannet og specialiseret i at håndtere og arrangere begravelser og bisættelser er bedemanden med jer i hele forløbet fra dødsfald til ceremoni og endelig begravelse/bisættelse.

5 ting som en bedemand kan hjælpe dig med i forbindelse med begravelsen

 1. Afhente den døde – arrangere afhentning og kørsel fra hjemmet til et ventekapel inden begravelsen
 2. Planlægge begravelsen– bestilling af kiste, urne, blomster, udsmykning af kirke
 3. Transport i forbindelse med begravelsen– kørsel med rustvogn, transport af urne til krematorium og kirkegård, levering af kiste og urne
 4. Gravsten og gravsted– reservering af gravsted og bestilling af gravsten og inskription
 5. Alt det formelle– vejledning, rådgivning og praktisk hjælp i forbindelse med begravelseshjælp, anmeldelse af dødsfaldet og andre juridiske udfordringer.

Kan vi hjælpe dig?

Kan vi hjælpe dig? Ring til os på 78 70 63 63, eller udfyld kontaktformularen, så kontakter vi dig.


Afhentning af afdøde med hjælp fra bedemanden

Den første kontakt med en bedemand sker som regel, når en læge har underskrevet en dødsattest. Hvis personen er død i hjemmet, skal der eventuelt arrangeres afhentning og kørsel af afdøde til et ventekapel, indtil begravelse eller bisættelse finder sted. Det kan bedemanden hjælpe med.

En bedemands hjælp til planlægning af begravelsen

I forbindelse med selve begravelsen skal familien træffe mange valg. Først og fremmest skal I som pårørende beslutte, om afdøde skal bisættes, begraves eller om der skal afholdes en anden form for ceremoni.

Kirkelig begravelse/bisættelse

Hvis I som pårørende vælger en kirkelig begravelse eller bisættelse, kan bedemanden hjælpe med at tage kontakt til kordegnen, præsten og kirkekontoret. Sammen med jer taler bedemanden om ønsker til sted og tidspunkter for begravelsen. Herefter tager bedemanden kontakt til kirken eller kapellet og forhører sig om de lokale regler og ledige tidspunkter.

Blomster og sanghæfter

Bedemanden kan også bistå i planlægningen af begravelsen eller bisættelsen med bestilling af blomster og tryk af sanghæfter:

 • Bestilling og levering af blomster, kranse og dekorationer. Hvilke farver og typer af blomster ønsker I som pårørende? Ønsker I at kisten bliver pyntet, og skal der udsmykkes i kirken med blomster? I vælger de blomster og dekorationer, som passer jer, og så sørger bedemanden for bestilling og kørsel.
 • Bestilling af salmehæfter og trykning af salme- eller sanghæfter. Familien taler selv med præsten om, hvilke salmer I ønsker under begravelsen, men bedemandsvirksomheden kan hjælpe jer med at sætte et personligt salme- eller sanghæfte sammen med for eksempel billeder og efterfølgende få det trykt.

Hjælp af bedemanden til borgerlig begravelse

Ønsker I en borgerlig begravelse eller bisættelse, kan I selv som pårørende stå for at planlægge indholdet, musikken og ordene, der skal siges. Og I kan få præcis den samme kyndige hjælp af bedemanden, som hvis det var en kirkelig begravelse/bisættelse.

Bedemanden hos Lavendla har stor erfaring med borgerlige ceremonier, og vi rådgiver gerne og kommer med ideer til, hvordan det kunne planlægges for jer. Udover hjælp til det praktiske som bedemand, kan vi også tilbyde hjælp til ceremoniledelse, som et alternativ til en præst.

Læs mere: Ceremoniledelse

Eller ring til os for gode råd på 78 70 63 63 eller udfyld vores formular, så kontakter vi dig.

Valg af sted til borgerlig afskedsceremoni

Den borgerlige afskedsceremoni kan foregå i et kapel eller forsamlingshus, i naturen, skov, strand eller hav, privat eller på restaurant. Det er kun fantasien, der sætter grænser.

Læs mere om mulighederne her:

Hjælp af bedemanden til transport

Udover afhentning af afdøde kan en bedemand også tilbyde at hjælpe med andre former for transport i forbindelse med begravelsen/bisættelsen. Det kan for eksempel være kørsel af kisten til og fra højtideligheden i rustvogn, levering af kiste og urne, transport af urnen til krematorium samt transport af urnen retur til kirkegården i forbindelse med urnenedsættelsen.

Bestilling og levering af gravsten

En bedemand kan også bistå i processen omkring gravsted og gravsten. Bedemanden kan både tilbyde rådgivning, og I kan reservere gravsted og lave aftaler med graver, kirkegård og krematorium.

Hos Lavendla Bedemand kan I bestille gravsten direkte gennem os.
Se vores udvalg af gravsten

En bedemand kan bistå med alt det formelle

En bedemand kan hjælpe jer som pårørende med de formelle ting, der kræves i forbindelse med en begravelse. Når et menneske dør, er der en række formelle regler, som skal overholdes. Lægen udfylder en dødsattest, men det er familiens eget ansvar at lave en dødsanmeldelse. Anmeldelsen skal laves senest to dage efter dødsfaldet, og det er en af de ting, bedemanden kan tage sig af.

Desuden kan bedemanden både udføre praktisk hjælp og rådgivning og vejledning i forbindelse med:

 • Ansøgning om begravelseshjælp fra kommunen, Sygesikring Danmark og fagforeningen
 • Anmeldelse af dødsfaldet til Skifteretten
 • Anmeldelse af dødsfaldet til forsikringen
 • Kontakt med diverse myndigheder som f.eks. E-Boks, forsikringsselskaber, Tinglysningsretten m.fl.
 • Andre juridiske udfordringer i forbindelse med begravelse, arv, forsikring osv.

Få hjælp af bedemanden hos Lavendla

Bedemanden hos Lavendla hjælper og bistår dig med alt det praktiske, og sikrer at jeres behov og ønsker i familien og hos afdøde bliver opfyldt. Vi har stor erfaring med begravelse/bisættelse og kender til love og regler, samt hvad der kan lade sig gøre.

Vi kan hjælpe dig

Ring til os på 78 70 63 63 eller udfyld vores formular, så kontakter vi dig hurtigst muligt.

Vores rådgivere

Hos Lavendla er det vores vision at give en oplevelse, hvor nærvær og høj faglighed er grundlag for mødet. Vis alle rådgivere och terapeuter.

Spørgsmål og svar

Hvad laver en bedemand?

En bedemand hjælper dig med alt det praktiske og formelle ved et dødsfald. Som uddannet og specialiseret i at håndtere og arrangere begravelser og bisættelser er bedemanden med jer i hele forløbet fra dødsfald til ceremoni og endelig begravelse/bisættelse.

Hvordan kan en bedemand hjælpe ved dødsfald?

En bedemand kan hjælpe med alt det praktiske omkring dødsfaldet og med begravelsen/bisættelsen. Blandt andet:
Afhentning af den døde – arrangere afhentning og kørsel fra hjemmet til et ventekapel inden begravelsen
Planlægning af begravelsen/bisættelsen – bestilling af kiste, urne, blomster, udsmykning af kirke
Transporten– kørsel med rustvogn, transport af urne til krematorium og kirkegård, levering af kiste og urne
Gravsten og gravsted– reservering af gravsted og bestilling af gravsten og inskription
Det formelle– vejledning, rådgivning og praktisk hjælp i forbindelse med begravelseshjælp, anmeldelse af dødsfaldet og andre juridiske udfordringer.

Hvordan kan en bedemand hjælpe med afhentning af afdøde?

Den første kontakt med en bedemand sker som regel, når en læge har underskrevet en dødsattest. Hvis personen er død i hjemmet, skal der eventuelt arrangeres afhentning og kørsel af afdøde til et ventekapel, indtil begravelse eller bisættelse finder sted. Det kan bedemanden hjælpe med.

Kan en bedemand hjælpe med påklædning og kisteilægning af afdøde?

Ja, bedemanden kan hjælpe med påklædning og kisteilægning af afdøde. Der er ingen regler for, hvad afdøde skal have på, og de pårørende er også velkomne til at udvælge nogle personlige ejendele, som afdøde kan få med i kisten.

Kan bedemanden hjælpe med planlægning af begravelse/bisættelse?

Bedemanden hjælper med alle aspekter og praktiske opgaver ved en begravelse/bisættelse. Det kan være nogle af opgaverne, det kan være dem alle, som f.eks.:

Rådgivning, administration og koordinering
Afhentning og klargøring af kiste
Ilægning og kørsel til – og fra ceremoni
Kiste
Deltagelse ved ceremoni
Begravelseshjælp
Mindeside
Kistepynt, krans og farvelroser
Urne
Indrykning af lokal dødsannonce
Sanghæfte og program

Kan bedemanden hjælpe med en borgerlig begravelse?

Ja, ønsker I en borgerlig begravelse eller bisættelse, kan I selv som pårørende stå for at planlægge indholdet, musikken og ordene, der skal siges. Og I kan få præcis den samme kyndige hjælp af bedemanden, som hvis det var en kirkelig begravelse/bisættelse.

Kan bedemanden hjælpe med transport?

Udover afhentning af afdøde kan bedemanden også tilbyde at hjælpe med andre former for transport i forbindelse med begravelsen/bisættelsen. Det kan for eksempel være kørsel af kisten til og fra højtideligheden i rustvogn, levering af kiste og urne, transport af urnen til krematorium samt transport af urnen, når den f.eks. skal til kirkegården, askespredning eller ud i en skov.

Kan bedemanden hjælpe med bestilling af gravsten og gravsted?

Ja, gennem en bedemand kan I få rådgivning og bestille gravsten. Bedemanden kan også reservere gravsted og lave aftaler med graver, kirkegård og krematorium.

Kan bedemanden hjælpe med blomster?

Ja, bedemanden kan hjælpe jer med bestilling og levering af blomster, kranse og dekorationer. Hvilke farver og typer af blomster ønsker I? Ønsker I at kisten bliver pyntet, og skal der udsmykkes i kirken med blomster? I vælger de blomster og dekorationer, som passer jer, og så sørger bedemanden for bestilling og kørsel.

Hvordan kan en bedemand hjælpe mig med sanghæfter?

Ja, bedemanden kan hjælpe jer med at sætte et personligt salme- eller/og sanghæfte op med for eksempel billeder, og efterfølgende få det trykt.

Hvordan kan en bedemand hjælpe mig med begravelseshjælp?

Ja, bedemanden hjælper jer typisk med ansøgning til begravelseshjælp. Ansøgning om begravelseshjælp søges på borger.dk, og bedemanden har fuldstændig styr på, hvordan det foregår.

Kan en bedemand hjælpe med anmeldelsen af dødsfaldet?

Når et menneske dør, er der en række formelle regler, som skal overholdes. Og ja, en bedemand kan hjælpe jer med det. Lægen udfylder en dødsattest, men det er de pårørendes eget ansvar at lave en dødsanmeldelse. Anmeldelsen skal laves senest to dage efter dødsfaldet, og det er en af de ting, bedemanden kan tage sig af.

Christina Stjärnqvist

Skrevet af Christina Stjärnqvist

Christina Stjärnqvist er journalist og cand.comm med speciale i social- og sundhedskommunikation. Har skrevet for foreninger, organisationer og mediehuse indenfor området i over 20 år.