78 70 63 63 Døgnåbent
Hjem / Planlæg begravelsen / Hvordan kan en bedemand hjælpe ved dødsfald?

Når en af jeres kære går bort, kan selv de mindste ting virke uoverskuelige. Derfor er det vigtigt at finde en dygtig bedemand, som har erfaring i at hjælpe og støtte pårørende, når I skal sige det sidste farvel.

5 ting som en bedemand kan hjælpe med i forbindelse med begravelsen

 1. Afhente den døde – arrangere afhentning og kørsel fra hjemmet til et ventekapel inden begravelsen
 2. Planlægge begravelsen– bestilling af blomster, udsmykning af kirke og trykning af salmer
 3. Transport i forbindelse med begravelsen– kørsel med rustvogn, transport af urne til krematorium og kirkegård, levering af kiste og urne
 4. Gravsten og gravsted– reservering af gravsted og bestilling af gravsten og inskription
 5. Alt det formelle– vejledning, rådgivning og praktisk hjælp i forbindelse med begravelseshjælp, anmeldelse af dødsfaldet og andre juridiske udfordringer.

Kan vi hjælpe dig?

Kan vi hjælpe dig? Ring til os på 78 70 63 63, eller udfyld kontaktformularen, så kontakter vi dig.


Afhentning af afdøde

Den første kontakt med en bedemand sker som regel, når en læge har underskrevet en dødsattest. Hvis personen er død i hjemmet, skal der eventuelt arrangeres afhentning og kørsel af afdøde til et ventekapel, indtil begravelse eller bisættelse finder sted. Det kan bedemanden hjælpe med. Bedemanden kan også hjælpe med påklædning og kisteilægning af afdøde. Der er ingen regler for, hvad afdøde skal have på, og de pårørende er også velkomne til at udvælge nogle personlige ejendele, som afdøde kan få med i kisten.

En bedemands hjælp til planlægning af begravelsen

I forbindelse med selve begravelsen skal familien træffe mange valg. Først og fremmest skal de pårørende beslutte, om afdøde skal bisættes, begraves, eller om der skal afholdes en anden form for ceremoni. Det kan for eksempel være, at afdøde ikke var medlem af Folkekirken eller havde specifikke ønsker til højtideligheden.

Hvis familien vælger en kirkelig begravelse eller bisættelse, kan bedemanden hjælpe med at tage kontakt til kordegnen, præsten og kirkekontoret. Sammen med de pårørende taler bedemanden om ønsker til sted og tidspunkter for begravelsen. Herefter tager han kontakt til kirken eller kapellet og forhører sig om regler for at blive begravet her, ledige tidspunkter samt mulighed for efterfølgende begravelseskaffe. Bedemanden kan også bistå i planlægningen af begravelsen som for eksempel

 • Bestilling og levering af blomster, kranse og dekorationer. Hvilke farver og typer af blomster ønsker I som pårørende? Ønsker I at kisten bliver pyntet, og skal der udsmykkes i kirken med blomster? I vælger de blomster og dekorationer, som passer jer, og så sørger bedemanden for bestilling og kørsel.
 • Bestilling af salmehæfter og trykning af salme- eller sanghæfter. Familien taler selv med præsten om, hvilke salmer I ønsker under begravelsen, men bedemandsvirksomheden kan hjælpe jer med at sætte et personligt salme- eller sanghæfte sammen med for eksempel billeder og digte og efterfølgende få det trykt.

Hjælp til transport i forbindelse med begravelse

Udover afhentning af afdøde kan en bedemand også tilbyde at hjælpe med andre former for transport i forbindelse med begravelsen. Det kan for eksempel være kørsel af kisten til og fra højtideligheden i rustvogn, levering af kiste, urne og ligtøj, transport af urnen til krematorium samt transport af urnen retur til kirkegården i forbindelse med urnenedsættelsen.

Bestilling og levering af gravsten

En bedemand kan også bistå i processen omkring gravsted og gravsten. Bedemanden kan både tilbyde rådgivning og kan reservere gravsted og lave aftaler med graver, kirkegård og krematorium.

En bedemand kan bistå med alt det formelle

Sidst men ikke mindst kan en bedemand hjælpe de pårørende med de formelle ting, der kræves i forbindelse med en begravelse. Når et menneske dør, er der en række formelle regler, som skal overholdes. Lægen udfylder en dødsattest, men det er familiens eget ansvar at lave en dødsanmeldelse. Anmeldelsen skal laves senest to dage efter dødsfaldet, og det er en af de ting, bedemandsvirksomheden kan tage sig af.

Desuden kan bedemanden både udføre praktisk hjælp og rådgivning og vejledning i forbindelse med:

 • Ansøgning om begravelseshjælp fra kommunen, Sygesikring Danmark og fagforeningen
 • Anmeldelse af dødsfaldet til Skifteretten
 • Anmeldelse af dødsfaldet til forsikringen
 • Kontakt med diverse myndigheder som fx E-Boks, forsikringsselskaber, Tinglysningsretten m.fl.
 • Andre juridiske udfordringer i forbindelse med begravelse, arv, forsikring osv.