Hjælp til børn ved dødsfald
Når et barn mister en nærtstående, kan sorgen og reaktionerne være meget forskellige, hos det enkelte barn. Det er vigtigt at være opmærksom på hjælp til børn ved dødsfald.
Hjælp til børn ved dødsfald – hvilke muligheder er der?
Børn, der har mistet en forælder eller en anden nærtstående, viser sorg på mange forskellige måder. Nogle reagerer med vrede, andre bliver stille og indesluttede. Nogle børn græder meget, andre græder ikke. Søskende reagerer ofte forskelligt på et dødsfald. Hjælp til børn i sorg er under alle omstændigheder væsentligt.
Vær opmærksom
Når man vil give hjælp til børn ved dødsfald, er der flere omstændigheder, som det er vigtigt at være opmærksom på. For eksempel har et barn, som trækker sig ind i sig selv, et lige så stort behov for støtte som et barn, der giver udtryk for sine følelser på en mere direkte måde.
Ligesom voksne sørger forskelligt, og på forskellige tidspunkter, gør børn det også.
Råd til håndtering af sorg
Alle børn har i forbindelse med tab og sorg i deres liv brug for ekstra opmærksomhed, ekstra omsorg og sikkerhed for, at der er voksne, der er der for dem, og som lytter til dem og snakker med dem om deres sorg. Børn i sorg har brug for hjælp fra voksne, da de ikke selv har erfaringen til at håndtere det alene.
En god hjælp til børn ved dødsfald er at huske på, at de har mistet og ligesom den voksne sørgende, har de brug for at tale om sorgen.
Kommunikation som hjælp til børn efter dødsfald
Det er vigtigt, at børn kan stille spørgsmål og få alderssvarende svar på de spørgsmål, de måtte have. Børn opfatter naturligvis døden forskelligt afhængigt af deres alderstrin, men det vigtigste er, at barnet ikke føler sig isoleret i sin sorg. Der findes flere forskellige bøger og pjecer, som voksne kan bruge til at kommunikere med børn om sorg. Du kan læse mere om børn og sorg, samt hvordan du bedst yder hjælp til børn ved dødsfald på Landsforeningen Liv&Døds hjemmeside.
Om sorg generelt
Sorg efter dødsfald kan opleves forskelligt alt efter, hvor vi er i livet, hvilke erfaringer vi har med at miste, hvem det er, vi mister og vores relation til afdøde. Alligevel kan man godt tale om nogle generelle reaktioner, som er ens for mennesker, der mister, og som kan være gode at spejle sig i under sorgprocessen, også når man vil yde hjælp til børn ved dødsfald.
Hjælp til børn ved dødsfald – sorg tager tid
Sorg efter dødsfald er som regel en meget intens periode, der ifølge forskningen varer mellem et halvt til et helt år, hvorefter sorgen i de fleste tilfælde langsomt aftager. Det betyder dog ikke, at vi stopper med at savne personen, eller at den ikke pludseligt kan dukke op, specielt ved særlige lejligheder. Når du vil yde hjælp til børn ved dødsfald, er det vigtigt at huske på og anerkende, at sorg aldrig går helt væk. Men i de fleste tilfælde lærer vi at acceptere den som en del af livet, og vi kan leve videre med vores tab. Det gælder også for børn.
Sorgreaktioner
Når børn mister, er der en række måder de kan reagere på, både fysisk, følelsesmæssigt, kognitivt og adfærdsmæssigt. De mest almindelige sorgreaktioner hos børn, når de mister en nærtstående, kan være:
Angst, vrede, tristhed, savn, søvnproblemer, skyld og skam, social tilbagetrækning, hoved- eller mavepine, svimmelhed og manglende appetit, bekymringer, nedsat koncentrationsevne, regressiv adfærd eller tager mere ansvar.
Husk dig selv – som hjælp til børn ved dødsfald
Det er hårdt at skulle håndtere sorgen over en nærtstående eller ægtefælles død, samtidig med også at skulle være der for sine børn, der også er i sorg. 7 ud af 10 børn og unge, der mister en nærtstående, klarer sig uden sorgterapi eller psykologisk hjælp. Det gør de især, hvis de voksne omkring dem er i stand til at håndtere både deres egen sorg og barnets.
Det kan derfor være en god idé selv at få hjælp for bedre at kunne finde kræfter og energi til at hjælpe børn ved dødsfald gennem deres sorg.
Læs mere her om sorgterapi: Sorg efter dødsfald
Tavshed er værst og ingen hjælp til børn ved dødsfald
Lyt og tal sammen med din børn. Du kan ikke gøre dine børn mere kede af det. Tværtimod er tavshed meget værre og kan give en følelse af ensomhed. Vigtigt er det være opmærksom på, at dine børn kan gå rundt med følelser og tanker, som de ikke tør dele med dig, da de ikke ønsker at belaste dig. Det kan være god hjælp for børn at have andre voksne at betro sig til og tale med.
Sorgterapi eller sorggruppe som hjælp til børn ved dødsfald
Sorggruppe kan også være en god løsning for børn i sorg. For mange børn i sorg er det hjælpsomt at dele sorgen sammen med andre børn på deres egen alder, fordi de bedre kan spejle sig i dem, og de er alle i samme situation.
Der er flere muligheder for sorggrupper rundt i Danmark. Hos Kræftens Bekæmpelse f.eks. Mange skoler og kirker rundt i landet tilbyder også sorggrupper for børn. Se mere i denne oversigt: Sorgvejviseren
Decideret psykologisk behandling og hjælp til børn ved dødsfald, er det muligt at få gratis hos Det Nationale Sorgcenter/Børn, Unge & Sorg. Du kan altid kontakte dem og få deres vurdering af, hvad dit barn kunne have behov for.
Mød vores rådgivere
Mød nogle af Lavendlas rådgivere, som står klar til at hjælpe dig. Du kan nemt booke et møde med en af dem direkte via hjemmesiden.
Her er vi
Find din nærmeste rådgiver
Spørgsmål og svar
Hvordan yder jeg bedst hjælp til børn i sorg?
En god hjælp til børn, som er i sorg, er at huske på, at de har mistet og ligesom den voksne sørgende, har de brug for at tale om sorgen. Det er vigtigt, at børn kan stille spørgsmål og få alderssvarende svar på de spørgsmål, de måtte have.
Findes der bøger eller pjecer som hjælp til børn ved dødsfald?
Der findes flere forskellige bøger og pjecer, som voksne kan bruge til at kommunikere med børn om sorg. Du kan læse mere om børn og sorg, samt hvordan du bedst yder hjælp til børn ved dødsfald på Landsforeningen Liv&Døds hjemmeside.
Hvor længe varer sorg hos børn?
Sorg efter dødsfald er som regel en meget intens periode, der ifølge forskningen varer mellem et halvt til et helt år, hvorefter sorgen i de fleste tilfælde langsomt aftager. Det betyder dog ikke, at vi stopper med at savne personen, eller at den ikke pludseligt kan dukke op. Det er vigtigt at huske på og anerkende, at sorg aldrig går helt væk.
Sorgterapi eller sorggruppe til børn?
Sorggruppe kan også være en god løsning for børn i sorg. For mange børn i sorg er det hjælpsomt at dele sorgen sammen med andre børn på deres egen alder, fordi de bedre kan spejle sig i dem, og de er alle i samme situation. En god hjælp til børn ved dødsfald i sorg kan for nogen også være psykologisk behandling, hvor dit barn taler alene med en psykolog.
Vores ansvar
Vores rådgivere findes i hele landet og tilbyder samtaler på de tidspunkter, der passer bedst ind i din hverdag.
Derfor kan I mødes fysisk eller online. Lavendlas rådgivere kommer også gerne hjem til dig, så du ikke skal bruge tid og energi på transport. Det vigtigste er, at du føler dig tryg og godt tilpas.
Vi ved, at det kan være en turbulent og krævende tid. Derfor gør vi alt, hvad vi kan for at tilpasse os netop din situation.
På den måde kan vi gøre det svære lidt lettere.