78 70 63 63 Døgnåbent
Hjem / Om Lavendla / Presse / Pressemeddelelser / Her bruger danskerne mest på begravelser

En nylig opgørelse fra Lavendla Begravelse over begravelsesomkostninger i de danske regioner afslører, at der er betydelige regionale forskelle på, hvad personer i Danmark i gennemsnit bruger på begravelser.

Der er betydelig forskel på, hvor mange penge der bliver brugt på begravelser på tværs af de danske regioner, viser en ny undersøgelse fra Lavendla Begravelse. Beboerne i Region Hovedstaden er dem, som bruger mest, med et gennemsnitligt forbrug på 23.994 kr. per begravelse. Det er godt 10% mere end der bliver brugt i Region Midtjylland, som er den region hvor der bruges mindst.

RegionBeløb brugt per begravelse i snit
Region Hovedstaden23.994 kr.
Region Syddanmark23.523 kr.
Region Sjælland22.585 kr.
Region Midtjylland21.778 kr.

(Region Nordjylland indgår ikke i optællingen grundet mangelfuld data i denne region)

Selvom de sidste par år har været hårde økonomisk med inflation og stigende renter, er begravelsen altså ikke noget danskerne sparer på. Det glæder Henriette Rendbæk Jønsson, grundlægger og rådgiver hos Lavendla Begravelse. 

Det er interessant at se, at der er disse forskelle. Jeg oplever  begravelsen som den sidste erkentlighed til eller fejring af det liv der blev levet og det kan man sagtens gøre meget personligt, både med et mindre og større budget. Men det glæder mig at der er en generel tendens til, at man gør noget ekstra ud af begravelsen / bisættelsen, så det bliver særligt og mindeværdigt’, siger Henriette Rendbæk Jønsson

Lille stigning i det nationale forbrug

På landsplan er der i 2023 i snit blevet brugt 23.559 kr. per begravelse. Det er en stigning på cirka 6,5% i forhold til 2022, og ifølge Henriette Rendbæk Jønsson er det både et udtryk for stigende priser, men også fordi der opleves en stigning i det reelle forbrug på begravelser.

Den seneste stigning i begravelsesomkostningerne afspejler ikke kun inflationen, stigende priser og lignende økonomiske faktorer, som tegner sig for cirka halvdelen af stigningen. Den anden halvdel af stigningen skal nok ses som en tendens til at vi gerne vil iscenesætte vores eget og andres liv og det gælder faktisk også den dag vi ikke er her mere’, siger Henriette Rendbæk Jønsson..

Disse tal kaster lys over den vigtige rolle, begravelses spiller i dansk kultur og samfund. Selv i økonomisk udfordrende tider er det tydeligt, at danskerne prioriterer at give deres kære en værdig afsked. Disse ceremonier repræsenterer ikke blot en sidste hyldest, men også et vigtigt øjeblik for familie og venner at samles, mindes og finde trøst. Det er en påmindelse om, at i livets mest udfordrende øjeblikke er traditioner, minder og samvær af uvurderlig betydning.

Om undersøgelsen:

Tallene fra undersøgelsen stammer fra Lavendla Begravelses egne data, og disse er fra perioden 2022 til oktober 2023. Region Nordjylland er ikke med i optællingen, da der ikke er et tilstrækkeligt datagrundlag til at inddrage dem.

I forbindelse med de regionale statistikker over begravelsesomkostninger er det væsentligt at bemærke, at der ikke findes entydige regionale retningslinjer for, hvordan udgifterne faktureres. I nogle kommuner faktureres kunden direkte for kremering og gravsted, mens det i andre kommuner er kommunen, der sender fakturaer direkte til de pårørende. Denne varierende faktureringspraksis finder sted på tværs af hele landet og bør derfor ikke have statistisk betydning, da den ikke er bundet til specifikke regioner eller områder.


Har du spørgsmål?

Vores mål er at gøre det svære lettere for mennesker i sorg. At møde de pårørende med medmenneskeligt nærvær og høj faglighed. Du kan ringe til os hele døgnet, og vores begravelsesrådgivere kan holde møde hjemme hos dig eller hvor end du måtte ønske det

.Henriette Rendbæk Jønsson, Rådgiver og grundlægger

Henriette Rendbæk Jønsson
Grundlægger af Lavendla Danmark
[email protected]
Fastnet: 81 37 67 91
Mobil: 21 96 99 96

Christina Stjärnqvist

Skrevet af Christina Stjärnqvist

Christina Stjärnqvist er journalist og cand.comm med speciale i social- og sundhedskommunikation. Har skrevet for foreninger, organisationer og mediehuse indenfor området i over 20 år.