78 70 63 63 Døgnåbent
Hjem / Om Lavendla / Presse / Pressemeddelelser / Her lever danskerne længst – og kortest!

Vi danskere lever længere og længere. Et barn, der fødes i år, kan således forvente at blive 81,3 år, hvilket er lidt over 4 år længere, end et barn kunne forvente at leve, hvis det blev født i 2004.

Men selvom vi generelt lever længere, er der stor forskel på, hvor længe man kan forvente at leve, alt efter hvilken del af landet man bor i.

Danmarks Statistik beregner hvert år middellevetiden for 0-årige, hvilket er det gennemsnitlige antal år, som en nyfødt vil leve under den forudsætning, at de nuværende aldersspecifikke dødshyppigheder holder sig konstante i fremtiden. Her viser beregningerne altså, at man som nyfødt i gennemsnit lever 81,3 år – hvilket er et historisk højt niveau. 

Men beregningerne laves også på kommuneniveau, og her viser det sig altså, at der kan være stor forskel på den forventede levealder i forhold til ens bopæl.

Levetiden topper i Nordsjælland og skraber bunden på Lolland og Falster

Gentofte Kommune er den kommune som kan bryste sig af at have den højeste forventede levetid. Her topper forventningerne med en forventet gennemsnitlig levealder på 83,8 år. Omvendt må Lolland Kommune tage den knap så flatterende titel som bundskraber. Her er den forventede gennemsnitlige levealder nemlig kun blot 78,6 år. 

Der er altså en forskel på hele 5 år i den forventede levetid på de to kommuner.

Se hvad den forventede gennemsnitlige levetid er i netop din kommune herunder:


Middellevetid for 0-årige i Ærø, Samsø, Fanø og Læsø kommuner er ikke vist, da tallene pga. kommunernes størrelse vurderes at være for usikre

Som det kan ses på kortet, tegner der sig et interessant mønster i forhold til, hvor man generelt kan forvente den længste og korteste levetid. Kigger man på de 10 kommuner, hvor levetiden topper, finder man således hele 6 nordsjællandske kommuner. 

Kigger man i stedet på bundplaceringerne, vil man lægge mærke til, at de 3 nederste placeringer går til Lolland, Guldborgsund og Vordingborg Kommune, som geografisk ligger i forlængelse af hinanden.

Det kommer ikke helt bag på mig at fordelingen ser sådan ud. Der er mange ting der spiller ind, når vi snakker om levealder, men det grundlæggende er vores sundhed, livsstil og livssyn. Mange studier viser, at netop disse faktorer spiller sammen med relationer, uddannelsesniveau og økonomi. Derfor overrasker det mig ikke, at det geografisk fordeler sig sådan, at de dyreste kommuner, med indbyggere der har en høj levestandard også er de kommuner der ligger højest i forhold til levealder – og omvendt”, siger Henriette Rendbæk Jønsson, grundlægger og rådgiver hos Lavendla Begravelse.


Har du spørgsmål?

Vores mål er at gøre det svære lettere for mennesker i sorg. At møde de pårørende med medmenneskeligt nærvær og høj faglighed. Du kan ringe til os hele døgnet, og vores begravelsesrådgivere kan holde møde hjemme hos dig eller hvor end du måtte ønske det

.Henriette Rendbæk Jønsson, Rådgiver og grundlægger

Henriette Rendbæk Jønsson
Grundlægger af Lavendla Danmark
[email protected]
Fastnet: 81 37 67 91
Mobil: 21 96 99 96

Christina Stjärnqvist

Skrevet af Christina Stjärnqvist

Christina Stjärnqvist er journalist og cand.comm med speciale i social- og sundhedskommunikation. Har skrevet for foreninger, organisationer og mediehuse indenfor området i over 20 år.